Cu fiecare nouă campanie de plată pe care APIA o gestionează, rezultatele obținute reflectă consolidarea permanentă a capacității instituționale a agenției și reconfirmă parcursul ascendent în ceea ce privește gradul de absorbție a fondurilor europene, instituția funcționând eficient, fără sincope sau blocaje, și având indici de performanță care o validează drept un lider al administrației publice din România, scrie directorul general APIA, Adrian Pintea, în numărul 4 al revistei APIAGRICULTURĂ, lansat astăzi.
"Niciodată în ultimul deceniu nivelul absorbției fondurilor derulate de APIA nu a scăzut sub 97% din sumele alocate, subvențiile europene coroborate cu cele acordate de la bugetul de stat având un impact major asupra agriculturii românești, fiind principalul vector de dezvoltare sectorială, cu rezultate direct cuantificabile în economia națională.
Pentru perioada 2021-2022, întrucât procedura legislativă referitoare la pachetul de regulamente care vor reglementa noua Politica Agricolă Comună nu a fost încheiată în timp util pentru a permite statelor membre să-și pregătească noile planuri strategice, a fost adoptat un Regulament de tranziție. Acesta prevede aplicarea în continuare a normelor prevăzute în reglementările PAC 2014-2020 și efectuarea de plăți neîntrerupte către beneficiari, pentru a asigura stabilitate și pentru a minimiza incertitudinea și riscurile pentru fermierii până la aplicarea noii PAC, la 1 ianuarie 2023.
În conformitate cu prevederile acestui Regulament de tranziție, România beneficiază pentru Fondul European de Garantare Agricola (FEGA) de o alocare totală de 3,8 miliarde euro pentru anii 2021 și 2022, respectiv 1,89 miliarde euro pentru anul 2021 și 1,91 miliarde euro pentru anul 2022.
Astfel, în ceea ce privește formele de sprijin derulate de APIA în perioada de tranziție, acestea nu vor suferi modificări față de anii precedenți, prin completarea și depunerea cererii unice de plată fermierii putând accesa toate forme de sprijin de care au beneficiat și până acum, și anume schemele de plăți directe și sprijinul cuplat în sectoarele vegetal și zootehnic, finanțate din FEGA, ajutoarele naționale tranzitorii în sectoarele vegetal și zootehnic, finanțate din bugetul național, precum și măsurile de mediu și climă finanțate din FEADR (Măsura 10 - Agromediu și climă, Măsura 11 Agricultura ecologică, Măsura 13 Plăți pentru zone care se confruntă cu constrângeri naturale sau cu alte constrângeri specific)
Anul 2023, primul an de implementare a noului cadru PAC, va aduce modificări în raport cu procesul de accesare a fondurilor europene pentru agricultură. În acest sens, Agenția este conectată la stadiul evoluțiilor din domeniu și pregătește cadrul instituțional necesar adaptării la viitoarele cerințe PAC, mizând totodată pe experiența îndelungată în implementarea cu succes a formelor de sprijin.
Astfel, vreau să-i asigur pe fermieri că Agenția va continua să funcționeze eficient, ca și până acum, practica implementării fiind consolidată, astfel încât să permită integrarea elementelor de noutate aferente viitorului cadru PAC și să asigure finanțarea continuă, echitabilă și transparentă a agriculturii românești.
Dar pentru că astăzi este o zi specială și, înainte de a fi director general al APIA, sunt tatăl a 3 copii, vreau să închei prin a ura o copilărie minunată, plină de zâmbete și lipsită de griji, copiilor de pretutindeni și să le mulțumesc în mod special copiilor APIA, că sunt buni și înțelegători cu părinții lor atunci când vin târziu de la serviciu. La mulți ani, copii!"
Revista APIAGRICULTURĂ este editată de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură.