"Și în această săptămână venim cu vești bune pentru fermierii noștri: în tradiția bunei colaborări care a generat măsuri importante de sprijin, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, acordă ajutoare excepționale producătorilor agricoli, crescători de animale din sectoarele suin și avicol," anunță acum directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Adrian Pintea, într-un mesaj postat pe Facebook.
"Potențialii beneficiari trebuie să știe că în perioada 27 august – 15 septembrie 2022 se primesc cererile pentru susținerea următoarelor activități:
creșterea și/sau îngrășare și/sau reproducția suinelor;
creșterea și/sau reproducția și/sau incubația păsărilor.
Cererile se depun la Centrele Județene ale APIA pe raza cărora potențialii beneficiari au sediul social sau unde au depus cerere de solicitare pentru Măsura 14 - Bunăstarea animalelor. Formularul de cerere și documentele care însoțesc cererea, precum și Ghidul solicitantului sunt postate pe site-ul APIA www.apia.org.ro
Resursele financiare totale necesare implementării schemei de ajutor excepțional în sectoarele suin și avicol sunt de 129.166,292 mii lei, echivalentul sumei de 26.100 mii euro, care se asigură astfel:
63.075,336 mii lei, echivalentul sumei de 12.745,324 mii euro, finanțare externă nerambursabilă;
66.090,956 mii lei, echivalentul sumei de 13.354,676 mii euro, de la bugetul de stat, în limita prevederilor bugetare aprobate pe anul 2022 - Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale cu această destinaţie.
Totodată, continuăm primirea cererilor pentru schema de acordare a unor ajutoare excepționale producătorilor agricoli din sectorul vegetal, prevăzută în Hotărârea de Guvern nr.1.032 din 18 august 2022. Până la această data au fost depuse 2872 de cereri.
Termenul final de depunere a cererilor este 02 septembrie 2022.
Suntem în plină campanie de control pe teren pentru anul de cerere 2022, realizarea controalelor impuse de legislația comunitară in vigoare fiind, așa cum am mai precizat, o condiție esențială pentru acordarea plăților in avans incepând cu jumătatea lunii octombrie. Le mulțumesc colegilor mei care sunt pe teren în aceste zile, dar și fermierilor pentru că ne acordă tot sprijinul pentru desfășurarea acestei activități.
Am continuat autorizarea la plată a schemelor si măsurilor de sprijin implementate de APIA din FEGA, FEADR și din bugetul național. Suma totală autorizată la plată în perioada 18 octombrie 2021 – 26 august 2022 este de peste 3 miliarde de euro.
În toate activitățile desfășurate principiile noastre sunt corectitudinea, transparența și profesionalismul. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură - APIA râmâne instituția publică," informează șeful APIA.