Adama
Vinasa Rompak

MESAJ PREȘEDINTELE KLAUS IOHANNIS pentru FERMIERI!

Publicat: 13 decembrie 2020 - 08:28
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

OFICIAL. Şeful statului atenţionează, într-un mesaj transmis sâmbătă, 12 decembrie 2020, că în ţara noastră se fac resimţite "din ce în ce mai accentuat" efectele schimbărilor climatice: temperaturi tot mai ridicate în timpul verii, deşertificare în mai multe regiuni, secetă care afectează culturile agricole, îi lasă pe fermieri fără venituri, şi ne îngrădește accesul la hrană.

El menţionează că sâmbătă se împlinesc cinci ani de la încheierea Acordului de la Paris privind schimbările climatice, a cărui principală ţintă asumată este de a limita încălzirea globală la sub 2°C şi de a face eforturi pentru a o menţine la 1,5°C până la sfârşitul acestui secol.

"Pentru atingerea acestor obiective, se impune însă intensificarea eforturilor acum, şi nu mai târziu. De aceea, România, precum şi celelalte state membre ale Organizaţiei Naţiunilor Unite şi ale Uniunii Europene îşi propun acţiuni suplimentare. Mă voi implica direct, în calitatea mea de preşedinte al României, în a încuraja şi susţine astfel de acţiuni", precizează Klaus Iohannis în mesajul său transmis printr-un comunicat de presă al Administraţiei Prezidenţiale.

Şeful statului atenţionează că în ţara noastră se fac resimţite "din ce în ce mai accentuat" efectele schimbărilor climatice: temperaturi tot mai ridicate în timpul verii, deşertificare în mai multe regiuni, secetă care afectează culturile agricole şi accesul la hrană.

"Sunt fenomene care vor continua să se manifeste, întrucât în atmosferă sunt emise deja volume mari de gaze cu efect de seră. Pentru a le limita impactul asupra vieţii cotidiene, Uniunea Europeană şi Guvernul României pregătesc pentru următorii ani o serie de măsuri specifice. Este imperativ să ne asigurăm că efectele schimbărilor climatice nu devin mai accentuate şi nu se multiplică până la a afecta dramatic viaţa şi sănătatea noastră. În acest sens, la reuniunea Consiliului European din această săptămână, am decis, împreună cu liderii europeni, reducerea netă a emisiilor de gaze cu efect de seră cu cel puţin 55% până în 2030 raportat la anul 1990. Aveam deja o decizie să devenim neutri din punct de vedere al carbonului până în 2050. În România, vom implementa în următorii ani o serie de proiecte care să permită atingerea acestor obiective, susţinând în acelaşi timp creşterea economică şi bunăstarea cetăţenilor", menţionează Iohannis.

Totodată, preşedintele subliniază că efectele schimbărilor climatice nu ţin cont de graniţe statale, ne privesc direct şi de aceea trebuie să fim cu toţii implicaţi pentru a le putea limita, cu atât mai mult cu cât dovezile ştiinţifice indică modul actual al desfăşurării activităţilor umane drept cauza care generează schimbările climatice.

"În ultima perioadă, tot mai mulţi lideri politici, economici şi personalităţi ale societăţii civile din întreaga lume s-au angajat să acţioneze pentru a preveni schimbări climatice ireversibile. România este parte din acest efort şi vom contribui la consolidarea statutului Uniunii Europene de lider în domeniu. Mai mult, ne dorim să devenim noi înşine lideri în ceea ce priveşte acţiunea fermă în domeniul schimbărilor climatice", afirmă Iohannis.

El face apel la români să înţeleagă că atingerea obiectivelor în materie de schimbări climatice depinde de fiecare dintre noi.

"Atingerea unor obiective ambiţioase în materie de schimbări climatice şi transformarea României într-un lider în acest domeniu depinde de fiecare dintre noi. Fie că e vorba de autorităţi care susţin un cadru de politici publice şi legislativ adecvat, companii care adoptă un model sustenabil sau cetăţeni care aleg în fiecare zi prin acţiunile lor să protejeze mediul. Puterea de a acţiona în acest domeniu şi a da un exemplu în comunitatea noastră este a fiecăruia dintre noi. Dar trebuie să conştientizăm, înainte de toate, că schimbările climatice ne afectează pe toţi", subliniază Iohannis.

Şeful statului aminteşte de efectele fenomenelor extreme înregistrate anul acesta în ţara noastră.

"Poate că topirea gheţarilor de la capătul lumii ni se pare o problemă care nu ne afectează pentru că nu se întâmplă la noi, dar seceta care a distrus şi anul acesta producţia agricolă de la noi din ţară pentru fermieri înseamnă pierderea veniturilor, iar pentru noi ceilalţi înseamnă alimente mai scumpe. Iar această secetă ţine de schimbările climatice cu care ne confruntăm. Când vedem ştiri despre furtuni, grindină sau alunecări de teren în diverse zone ale ţării, trebuie să ştim că ele sunt, cel mai probabil, şi un efect al schimbărilor climatice", spune Iohannis.

Preşedintele îşi încheie mesajul exprimându-şi încrederea că împreună putem să trecem peste provocarea reprezentată de schimbările climatice.

"Nu am nicio îndoială că împreună putem trece peste această mare provocare a timpurilor noastre - schimbările climatice, aşa cum în istoria noastră am înfruntat cu succes alte mari provocări", conchide Iohannis

Vizualizat: 4123 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

13 decembrie 2024 - 06:01

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei de Urgență a Guvernului nr. 79/2009 privind reglementarea unor măsuri pentru stimularea absorbției fondurilor alocate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) pentru renovarea şi dezvoltarea spațiului rural prin creşterea calității vieţii şi diversificării economiei în zonele rurale, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.262/2009.

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

13 decembrie 2024 - 05:51

Guvernul a aprobat joi, 12 decembrie 2024, un act normativ care vizează actualizarea Registrului Agricol pentru perioada 2025-2029. Fără adeverință de la Registrul Agricol, niciun fermier, crescător animale nu poate încasa subvențiile APIA.

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

13 decembrie 2024 - 05:35

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe www.afir.ro Raportul de selecție pentru etapa a doua de depunere a proiectelor aferente intervenției DR-25 Modernizarea infrastructurii de irigații din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027 (PS 2027).

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

13 decembrie 2024 - 05:25

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 12 decembrie 2024, a autorizat la plată sumă totală de 108.521.264,61 euro (539.929.424,90 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 479.478 fermieri, astfel:

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

12 decembrie 2024 - 17:30

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Ordonanţa de urgență pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu privire la gestionarea financiară a fondurilor europene nerambursabile alocate României din FEGA şi FEADR, precum şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat, aferente Politicii Agricole Comune.

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

12 decembrie 2024 - 17:15

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

12 decembrie 2024 - 17:06

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată OUG pentru modificarea art.16 alin. (1) din Legea nr. 195/2028 privind aprobarea Programului de susținere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducție, precum și a art. 15 alin (1) din Legea nr. 227/2018 privind aprobarea Programului de susținere pentru activitatea de reproducție, incubație și de creștere în sectorul avicol.

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

12 decembrie 2024 - 10:02

Un Ordin MADR, postat în consultare publică pe site-ul oficial al ministerului, schimbă criteriile pentru subvenția APIA PD-03 Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

12 decembrie 2024 - 09:13

Un proiect de Ordin MADR, publicat în dezbatere, modifică sprijinul cuplat zootehnic pentru venit, SCVZ, pentru creșterea taurinelor de carne în sensul stabilirii vârstei minime în cazul animalelor care fac obiectul acestei forme de sprijin.

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

KRONE vă urează un sezon bun și o producție excelentă de furaje!

KRONE vă urează un sezon bun și o producție excelentă de furaje!

KRONE vă urează un sezon bun și o producție excelentă de furaje!

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Card dispărut

Card dispărut
N-am anunţat poliţia că mi-a dispărut cartea de credit, fiindcă indiferent cine a furat-o cheltuieşte mai puţin decât nevastă-mea. Detalii