"Încheiem săptămâna și ne pregătim pentru cea care urmează, în care vom da startul campaniei plăților în avans aferente anului 2022," anunță directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Adrian Pintea, într-un mesaj publicat pe Facebook.
"Octombrie a debutat în forță la APIA. Începutul de săptămână m-a găsit la Tulcea, unde am participat la o serie de întâlniri de lucru dedicate șefilor serviciilor tehnice responsabile la nivelul centrelor județene ale agenției și al aparatului central cu implementarea măsurilor delegate de AFIR către APIA din PNDR 2014-2020.
Am oferit astfel prilejul șefilor serviciilor tehnice implicate la nivel național în gestionarea măsurilor delegate, să se întâlnească și să discute unde au întâmpinat dificultăți, ce soluții au găsit pentru rezolvarea unor spețe punctuale, ce a mers bine și unde mai avem de îmbunătățit, ce putem face pentru a veni în sprijinul fermierilor și a maximiza absorbția acestor fonduri.
Organizat în format tip masă rotunda, evenimentul a vizat dezbaterea dificultăților întâmpinate de fermieri și de administrație în procesul de accesare, respectiv implementare a fondurilor europene aferente măsurilor delegate și reunește, în 3 serii consecutive, șefii serviciilor autorizare plăți, măsuri specifice și control pe teren din cadrul centrelor județene ale APIA, precum și personal de conducere și execuție din cadrul APIA central.
Mijlocul de săptămână mi-a prilejuit participarea la cea de a 52-a Conferință a Directorilor Agențiilor de Plăți din Uniunea Europeană, organizată online de Republica Cehă, în contextul exercitării președintei rotative a Consiliul Uniunii Europene.
Aștept cu interes în fiecare an întâlnirile cu colegii directori ai agențiilor de plăți din Uniune, întrucât acestea ne dau ocazia de a discuta despre provocările cu care ne confruntăm în procesul de punere în aplicare a Politicii Agricole Comune, dar și despre bunele practici pe care le instituim pentru o implementare corectă si coerentă a acesteia. De fiecare dată avem schimburi de idei constructive și foarte interesante și este util să vezi cum abordează alte state diverse situații cu care ne confruntăm și la nivelul instituției noastre.
Destinat, în primul rând, directorilor agențiilor de plăți din toate statele membre ale UE și din statele candidate, evenimentul a contribuit la intensificarea cooperării și realizării de schimburi de experiență și bune practici în rândul agențiilor de plăți, identificarea provocărilor comune cu care se confruntă în implementarea PAC, dar și a unor posibile soluții comune de abordare a acestora.
Principalele teme dezbătute au vizat stadiul implementării Politicii Agricole Comune 2023-2027, aspecte legate de implementarea sistemului de monitorizare a suprafețelor în noua PAC, concluziile raportului OLAF privind protecția intereselor financiare ale Uniunii Europene, lupta împotriva conflictului de interese și a fraudei: perspective și experiențe ale agențiilor de plăți, precum și alte subiecte de interes.
Încheiem săptămâna și ne pregătim pentru cea care urmează, în care vom da startul campaniei plăților în avans aferente anului 2022." Este mesajul șefului APIA pentru fermieri, crescători animale.