Doar cei care merg în ferme, mai ales în cele zootehnice, să vadă ce înseamnă să stai „25 din 24 de ore” în mijlocul animalelor pot realiza cât de dificil este să practici zootehnia, a spus europarlamentarul român Daniel Buda (PPE), vicepreședinte Comisia AGRI, în intervenția sa de joi, din Comisia AGRI, Parlamentul European.
"În cadrul Comisiei de Agricultură și Dezvoltare Rurală din Parlamentul European, al cărei vicepreședinte sunt, a avut loc un schimb de opinii cu un reprezentant al Comisiei (DG AGRI) cu privire la documentul de lucru al serviciilor Comisiei intitulat „Evaluarea impactului PAC asupra reînnoirii generațiilor, dezvoltării locale și locurilor de muncă în zonele rurale”. Evaluarea constată că sprijinul oferit de „măsurile PAC de reînnoire a generațiilor” are un impact pozitiv asupra creșterii numărului de tineri fermieri, deși într-o măsură limitată. Acest impact pozitiv depinde și de alți factori. De exemplu, stimulentele socio-culturale și stimulentele economice mai largi, joacă un rol major în luarea deciziilor de a intra în agricultură sau de a trăi în zonele rurale. Astfel, am subliniat în intervenția pe care am avut-o că reînnoirea generațiilor în sectorul agricol nu ține doar de instrumentele politicii agricole comune, ci și de cele ale politicii de coeziune, dar și alte politici la nivel național și european prin care să fie modernizat spațiul rural. Mai mult, la nivel european, trebuie să sprijinim mai puternic inserția tinerilor fermieri și să ne asigurăm că investițiile realizate sunt durabile și că se vor regăsi în teren și peste zeci de ani.
Iată intervenția pe care am avut-o:
În această vacanță de vară, am avut ocazia să vizitez peste 10 ferme din regiunea mea și am încercat să văd ce probleme au fermierii și ce putem face noi, la nivel european. În ceea ce privește inserarea tinerilor în agricultură, situația nu este una foarte simplă. Stimați colegi, doar cei care merg în ferme, mai ales în cele zootehnice, să vadă ce înseamnă să stai „25 din 24 de ore” în mijlocul animalelor pot realiza cât de dificil este să practici zootehnia.
În urma discuțiilor cu fermierii, am concluzionat că Programul dedicat instalării tinerilor fermieri este insuficient pentru prevenirea îmbătrânirii populației în sectorul agricol. Sprijinul de 70.000 de euro oferit tinerilor care se instalează în mediul rural nu este îndeajuns astfel încât să se modernizeze și să se dezvolte pe termen lung. Or, noi ne dorim să se dezvolte sectorul agricol de o manieră în care aceste ferme subvenționate de UE să fie durabile și să le regăsim în ferme peste ani de zile.
Responsabilitatea prevenirii îmbătrânirii populației nu este doar a sectorului agricol, a Politicii Agricole Comune, ci și stă și în responsabilitatea Comisiei pentru Dezvoltare Regională, aici mă refer la politica de coeziune sau în responsabilitatea Comisiei pentru Control Bugetar astfel încât să fie puse la dispoziție resurse financiare pentru dezvoltarea spațiului rural. În caz contrar, nu vom avea o inserare eficientă a fermierilor.
Pe de altă parte, în această Comisie, mulți dintre colegi au poziții contradictorii. Ieri dimineață, am asistat la o dezbatere în care se vorbea de reducerea animalelor în sectorul zootehnic. Pe de-o parte, noi vrem să dezvoltăm sectorul agricol și să atragem tineri fermieri, dar pe altă parte, unii colegi vor să fie redus numărul de animale. Sub acest aspect, Comisia Europeană trebuie să cristalizeze mesajele pe care dorește să le promoveze în spațiul public", a scris eurodeputatul pe pagina sa Facebook.
Reprezentantul Comisiei Europene a transmis următoarele idei: „Interesul tinerilor în acest sector nu prea există, PAC nu este suficientă, nu este singura care ar trebui să se ocupe de acest aspect. Designul schemei de instalare trebuie analizat cu mare atenție.
Ne lipsesc oamenii calificați, avem nevoie de lucrători cu experiență. Avem multe provocări în față. Sigur că fermierii sunt esențiali pentru zonele rurale. În PAC, avem susținere pentru tinerii fermieri în plăți directe. Există un grant de instalare, obiectivul fiind de a avea 175000 de fermieri până în 2023, în 2019, obiectivul fiind atins în procent de 72%. Am avut o consultare foarte largă, am cerut oamenilor să ne spună ce îi împiedică să devină fermieri. Peste 20% ne spuneau că profitul este foarte scăzut. Lipsa terenurilor, terenuri scumpe, dificultatea de a obține credite reprezintă bariere pentru fermieri. PAC poate oferi susținere financiară pentru ca tinerii să cumpere terenuri. Fermierii au nevoie de capital, iar PAC le dă mijloacele de a investi.
În ceea ce îi privește pe cei în vârstă, ei rămân activi până la o vârstă târzie, problemă ce ar trebui rezolvată prin politici naționale. Accesul la cunoștințe și consiliere este insuficient pentru tineri. PAC mai poate funcționa pentru tinerii care vin din familii ce nu au legătură cu fermele.”