ADAMA 22
Reclama header after big part 2
AGRICOVER

Mergeți într-o fermă zootehnică să vedeți cât de dificil e să crești animale! E o muncă de 24 de ore!

Publicat: 03 septembrie 2021 - 07:12
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Doar cei care merg în ferme, mai ales în cele zootehnice, să vadă ce înseamnă să stai „25 din 24 de ore” în mijlocul animalelor pot realiza cât de dificil este să practici zootehnia, a spus europarlamentarul român Daniel Buda (PPE), vicepreședinte Comisia AGRI, în intervenția sa de joi, din Comisia AGRI, Parlamentul European.

"În cadrul Comisiei de Agricultură și Dezvoltare Rurală din Parlamentul European, al cărei vicepreședinte sunt, a avut loc un schimb de opinii cu un reprezentant al Comisiei (DG AGRI) cu privire la documentul de lucru al serviciilor Comisiei intitulat „Evaluarea impactului PAC asupra reînnoirii generațiilor, dezvoltării locale și locurilor de muncă în zonele rurale”. Evaluarea constată că sprijinul oferit de „măsurile PAC de reînnoire a generațiilor” are un impact pozitiv asupra creșterii numărului de tineri fermieri, deși într-o măsură limitată. Acest impact pozitiv depinde și de alți factori. De exemplu, stimulentele socio-culturale și stimulentele economice mai largi, joacă un rol major în luarea deciziilor de a intra în agricultură sau de a trăi în zonele rurale. Astfel, am subliniat în intervenția pe care am avut-o că reînnoirea generațiilor în sectorul agricol nu ține doar de instrumentele politicii agricole comune, ci și de cele ale politicii de coeziune, dar și alte politici la nivel național și european prin care să fie modernizat spațiul rural. Mai mult, la nivel european, trebuie să sprijinim mai puternic inserția tinerilor fermieri și să ne asigurăm că investițiile realizate sunt durabile și că se vor regăsi în teren și peste zeci de ani.

Iată intervenția pe care am avut-o:

În această vacanță de vară, am avut ocazia să vizitez peste 10 ferme din regiunea mea și am încercat să văd ce probleme au fermierii și ce putem face noi, la nivel european. În ceea ce privește inserarea tinerilor în agricultură, situația nu este una foarte simplă. Stimați colegi, doar cei care merg în ferme, mai ales în cele zootehnice, să vadă ce înseamnă să stai „25 din 24 de ore” în mijlocul animalelor pot realiza cât de dificil este să practici zootehnia.

buda-ferma-ms_b

În urma discuțiilor cu fermierii, am concluzionat că Programul dedicat instalării tinerilor fermieri este insuficient pentru prevenirea îmbătrânirii populației în sectorul agricol. Sprijinul de 70.000 de euro oferit tinerilor care se instalează în mediul rural nu este îndeajuns astfel încât să se modernizeze și să se dezvolte pe termen lung. Or, noi ne dorim să se dezvolte sectorul agricol de o manieră în care aceste ferme subvenționate de UE să fie durabile și să le regăsim în ferme peste ani de zile.

Responsabilitatea prevenirii îmbătrânirii populației nu este doar a sectorului agricol, a Politicii Agricole Comune, ci și stă și în responsabilitatea Comisiei pentru Dezvoltare Regională, aici mă refer la politica de coeziune sau în responsabilitatea Comisiei pentru Control Bugetar astfel încât să fie puse la dispoziție resurse financiare pentru dezvoltarea spațiului rural. În caz contrar, nu vom avea o inserare eficientă a fermierilor.

Pe de altă parte, în această Comisie, mulți dintre colegi au poziții contradictorii. Ieri dimineață, am asistat la o dezbatere în care se vorbea de reducerea animalelor în sectorul zootehnic. Pe de-o parte, noi vrem să dezvoltăm sectorul agricol și să atragem tineri fermieri, dar pe altă parte, unii colegi vor să fie redus numărul de animale. Sub acest aspect, Comisia Europeană trebuie să cristalizeze mesajele pe care dorește să le promoveze în spațiul public", a scris eurodeputatul pe pagina sa Facebook.

Reprezentantul Comisiei Europene a transmis următoarele idei: „Interesul tinerilor în acest sector nu prea există, PAC nu este suficientă, nu este singura care ar trebui să se ocupe de acest aspect. Designul schemei de instalare trebuie analizat cu mare atenție.

Ne lipsesc oamenii calificați, avem nevoie de lucrători cu experiență. Avem multe provocări în față. Sigur că fermierii sunt esențiali pentru zonele rurale. În PAC, avem susținere pentru tinerii fermieri în plăți directe. Există un grant de instalare, obiectivul fiind de a avea 175000 de fermieri până în 2023, în 2019, obiectivul fiind atins în procent de 72%. Am avut o consultare foarte largă, am cerut oamenilor să ne spună ce îi împiedică să devină fermieri. Peste 20% ne spuneau că profitul este foarte scăzut. Lipsa terenurilor, terenuri scumpe, dificultatea de a obține credite reprezintă bariere pentru fermieri. PAC poate oferi susținere financiară pentru ca tinerii să cumpere terenuri. Fermierii au nevoie de capital, iar PAC le dă mijloacele de a investi.

În ceea ce îi privește pe cei în vârstă, ei rămân activi până la o vârstă târzie, problemă ce ar trebui rezolvată prin politici naționale. Accesul la cunoștințe și consiliere este insuficient pentru tineri. PAC mai poate funcționa pentru tinerii care vin din familii ce nu au legătură cu fermele.”

Vizualizat: 2512 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Crescătorii de oi și capre au aruncat tone de lapte și au aprins baloți de fân!

Crescătorii de oi și capre au aruncat tone de lapte și au aprins baloți de fân!

19 mai 2022 - 07:16

În semn de protest faţă de preţurile ridicate şi problemele lor de producţie, crescătorii de oi și capre din Cipru au aruncat miercuri tone de lapte şi au aprins baloţi de fân în faţa palatului prezidenţial din capitala Nicosia, notează Reuters.

APROBAT ASTĂZI de Guvern: Bani pentru APIA!

APROBAT ASTĂZI de Guvern: Bani pentru APIA!

18 mai 2022 - 20:22

Guvernul a aprobat astăzi proiectul de investiții „Servicii de dezvoltare și extindere a sistemului informatic al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură de gestionare a cererilor de plată”, anunță un comunicat al Ministerului Agriculturii transmis Agroinfo. 

Șeful APIA ASTĂZI, discuții cu fermierii, crescătorii de animale!

Șeful APIA ASTĂZI, discuții cu fermierii, crescătorii de animale!

18 mai 2022 - 20:00

Astăzi, 18 mai 2022, seria conferințelor de informare a fermierilor, demarată de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) pentru promovarea exclusivă a măsurilor delegate de AFIR - Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale către APIA din Programul National de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020, a ajuns la Piatra Neamț.

Prețul grâului a urcat la 435 euro/tonă! Ce spun fermierii români!

Prețul grâului a urcat la 435 euro/tonă! Ce spun fermierii români!

18 mai 2022 - 13:13

România cultivă cereale pe milioane de hectare. Cele mai recente date indică o posibilă creștere a producției dacă vremea va ține cu fermierii. De altfel, situația în care se află cerealele din Rusia și Ucraina face loc noilor competitori care ar putea veni de la noi din țară. Prețul grâului a urcat la 435 euro/tonă, cel mai mare înregistrat vreodată. 

Ajutorul APIA 5.000 euro/fermă! Beneficiari, condiții, acte, termen plată!

Ajutorul APIA 5.000 euro/fermă! Beneficiari, condiții, acte, termen plată!

18 mai 2022 - 08:00

Ministerul Agriculturii a publicat, în dezbatere, pe site-ul oficial, procedura de implementare aferentă măsurii "Microgranturi acordate din fonduri externe nerambursabile și de la bugetul de stat pentru activități specifice din domeniul industriei agroalimentare". Condiții, acte, termen pentru micrograntul APIA, ajutorul de 5.000 euro/fermă.

Oierii Ghiță Ciobanul, Ionică Sterp, ASTĂZI la Guvern! Subvenții și pășuni pentru crescătorii de oi!

Oierii Ghiță Ciobanul, Ionică Sterp, ASTĂZI la Guvern! Subvenții și pășuni pentru crescătorii de oi!

17 mai 2022 - 20:39

Premierul Nicolae Ciucă i-a primit marţi, la Palatul Victoria, pe reprezentanţii Asociaţiei Profesionale a Ciobanilor, transmite Guvernul. 

Comunicat APIA de ASTĂZI!

Comunicat APIA de ASTĂZI!

17 mai 2022 - 16:46

Agenția de Plăți si Intervenție pentru Agricultură (APIA) aduce la cunoștința opiniei publice încheierea Campaniei de depunere fără penalități a Cererilor unice de plată.

De la anul, adio subvenții pe hârtii!

De la anul, adio subvenții pe hârtii!

17 mai 2022 - 08:18

Din 2023, odată cu noua politică agricolă comună, obținerea ajutoarelor europene, a subvențiilor, nu va mai fi o competiție de hârtii pentru fermierii, crescătorii români de animale. Va conta performanța și nu respectarea unor criterii stabilite anapoda de niște funcționari, a spus ministrul agriculturii, Adrian Chesnoiu. 

Ce trebuie să facă un fermier român ca să obțină un ajutor de 15 milioane de euro!

Ce trebuie să facă un fermier român ca să obțină un ajutor de 15 milioane de euro!

17 mai 2022 - 07:40

Ministrul agriculturii, Adrian Chesnoiu, a anunțat luni, la TVR1, că a fost majorată suma acordată fermierilor români care se orientează spre procesarea produselor agricole primare. De anul viitor, din 2023, aceștia vor putea obține 15 milioane de euro din bani europeni. Care este condiția esențială pentru o astfel de sumă? 

Ministrul Chesnoiu ASTĂZI despre ajutorul Covid pentru crescătorii de oi!

Ministrul Chesnoiu ASTĂZI despre ajutorul Covid pentru crescătorii de oi!

16 mai 2022 - 11:24

Crescătorii de ovine din România sunt într-o perioadă de performanță, produc din ce în ce mai mult și mai bine, spune ministrul agriculturii Adrian Chesnoiu, astfel că nu au nevoie de un ajutor Covid pentru acest an. 

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Cooperativa Agricolă Someş-Arieş la Agraria 2022

Cooperativa Agricolă Someş-Arieş la Agraria 2022

Prototipul ideal al Bălțatei românești în viziunea Cooperativei Agricole Someş-Arieş la Agraria 2022! Un interviu cu Călin Fărgaciu, membru fondator al asociaţiei transilvănene

Tractoare de colecție în combinație cu utilaje din gama actuală KRONE! Imagini rare Robotul autonom Horsch Primul robot de furajare LELY VECTOR din România în ferma Peica!

Bancul zilei

Gospodina

Gospodina
E rău atunci când soţia nu ştie să gătească... Detalii