FMC-pus direct
KWS+
Reclama header after big part 2
AGRICOVER

Mergeți într-o fermă zootehnică să vedeți cât de dificil e să crești animale! E o muncă de 24 de ore!

Publicat: 03 septembrie 2021 - 07:12
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Doar cei care merg în ferme, mai ales în cele zootehnice, să vadă ce înseamnă să stai „25 din 24 de ore” în mijlocul animalelor pot realiza cât de dificil este să practici zootehnia, a spus europarlamentarul român Daniel Buda (PPE), vicepreședinte Comisia AGRI, în intervenția sa de joi, din Comisia AGRI, Parlamentul European.

"În cadrul Comisiei de Agricultură și Dezvoltare Rurală din Parlamentul European, al cărei vicepreședinte sunt, a avut loc un schimb de opinii cu un reprezentant al Comisiei (DG AGRI) cu privire la documentul de lucru al serviciilor Comisiei intitulat „Evaluarea impactului PAC asupra reînnoirii generațiilor, dezvoltării locale și locurilor de muncă în zonele rurale”. Evaluarea constată că sprijinul oferit de „măsurile PAC de reînnoire a generațiilor” are un impact pozitiv asupra creșterii numărului de tineri fermieri, deși într-o măsură limitată. Acest impact pozitiv depinde și de alți factori. De exemplu, stimulentele socio-culturale și stimulentele economice mai largi, joacă un rol major în luarea deciziilor de a intra în agricultură sau de a trăi în zonele rurale. Astfel, am subliniat în intervenția pe care am avut-o că reînnoirea generațiilor în sectorul agricol nu ține doar de instrumentele politicii agricole comune, ci și de cele ale politicii de coeziune, dar și alte politici la nivel național și european prin care să fie modernizat spațiul rural. Mai mult, la nivel european, trebuie să sprijinim mai puternic inserția tinerilor fermieri și să ne asigurăm că investițiile realizate sunt durabile și că se vor regăsi în teren și peste zeci de ani.

Iată intervenția pe care am avut-o:

În această vacanță de vară, am avut ocazia să vizitez peste 10 ferme din regiunea mea și am încercat să văd ce probleme au fermierii și ce putem face noi, la nivel european. În ceea ce privește inserarea tinerilor în agricultură, situația nu este una foarte simplă. Stimați colegi, doar cei care merg în ferme, mai ales în cele zootehnice, să vadă ce înseamnă să stai „25 din 24 de ore” în mijlocul animalelor pot realiza cât de dificil este să practici zootehnia.

buda-ferma-ms_b

În urma discuțiilor cu fermierii, am concluzionat că Programul dedicat instalării tinerilor fermieri este insuficient pentru prevenirea îmbătrânirii populației în sectorul agricol. Sprijinul de 70.000 de euro oferit tinerilor care se instalează în mediul rural nu este îndeajuns astfel încât să se modernizeze și să se dezvolte pe termen lung. Or, noi ne dorim să se dezvolte sectorul agricol de o manieră în care aceste ferme subvenționate de UE să fie durabile și să le regăsim în ferme peste ani de zile.

Responsabilitatea prevenirii îmbătrânirii populației nu este doar a sectorului agricol, a Politicii Agricole Comune, ci și stă și în responsabilitatea Comisiei pentru Dezvoltare Regională, aici mă refer la politica de coeziune sau în responsabilitatea Comisiei pentru Control Bugetar astfel încât să fie puse la dispoziție resurse financiare pentru dezvoltarea spațiului rural. În caz contrar, nu vom avea o inserare eficientă a fermierilor.

Pe de altă parte, în această Comisie, mulți dintre colegi au poziții contradictorii. Ieri dimineață, am asistat la o dezbatere în care se vorbea de reducerea animalelor în sectorul zootehnic. Pe de-o parte, noi vrem să dezvoltăm sectorul agricol și să atragem tineri fermieri, dar pe altă parte, unii colegi vor să fie redus numărul de animale. Sub acest aspect, Comisia Europeană trebuie să cristalizeze mesajele pe care dorește să le promoveze în spațiul public", a scris eurodeputatul pe pagina sa Facebook.

Reprezentantul Comisiei Europene a transmis următoarele idei: „Interesul tinerilor în acest sector nu prea există, PAC nu este suficientă, nu este singura care ar trebui să se ocupe de acest aspect. Designul schemei de instalare trebuie analizat cu mare atenție.

Ne lipsesc oamenii calificați, avem nevoie de lucrători cu experiență. Avem multe provocări în față. Sigur că fermierii sunt esențiali pentru zonele rurale. În PAC, avem susținere pentru tinerii fermieri în plăți directe. Există un grant de instalare, obiectivul fiind de a avea 175000 de fermieri până în 2023, în 2019, obiectivul fiind atins în procent de 72%. Am avut o consultare foarte largă, am cerut oamenilor să ne spună ce îi împiedică să devină fermieri. Peste 20% ne spuneau că profitul este foarte scăzut. Lipsa terenurilor, terenuri scumpe, dificultatea de a obține credite reprezintă bariere pentru fermieri. PAC poate oferi susținere financiară pentru ca tinerii să cumpere terenuri. Fermierii au nevoie de capital, iar PAC le dă mijloacele de a investi.

În ceea ce îi privește pe cei în vârstă, ei rămân activi până la o vârstă târzie, problemă ce ar trebui rezolvată prin politici naționale. Accesul la cunoștințe și consiliere este insuficient pentru tineri. PAC mai poate funcționa pentru tinerii care vin din familii ce nu au legătură cu fermele.”

Vizualizat: 2140 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Dacă pui bălegar pe câmp, iei amendă 100.000 de lei! Mâine-poimâine o să interzică și chirpiciul ăștia!

Dacă pui bălegar pe câmp, iei amendă 100.000 de lei! Mâine-poimâine o să interzică și chirpiciul ăștia!

25 septembrie 2021 - 06:15

Cunoscutul cântăreț de rap Puya, pe numele lui real Dragoș Gărdescu, pune degetul pe rană. Țăranilor români li se interzice să pună bălegar pe câmp, pentru că deranjează nasurile delicate ale orășenilor care-și clădesc vile pe la țară. La fel se întâmplă și cu mirosul venit din grajdul animalelor. Deranjează. Mâine-poimâine o să interzică și chirpiciul ăștia, spune Puya, care și-a cumpărat o casă din chirpici la țară, pe care vrea să o păstreze așa.

Comunicat APIA pentru toți fermierii, crescătorii de animale! Plata subvențiilor APIA!

Comunicat APIA pentru toți fermierii, crescătorii de animale! Plata subvențiilor APIA!

25 septembrie 2021 - 05:25

Agenția de Plăți și Intervnție pentru Agricultură (APIA) anunță acum fermierii, crescătorii de animale că eliberează în continuare adeverințe APIA pentru încasarea în avans a subvențiilor agricole aferente acestui an. Așa-zisele adeverințe punte cu care fermierii pot să-și contracteze împrumuturi bancare garantînd cu subvențiile care li se cuvin vor fi eliberate până la demararea plăților în avans. Plata avansului APIA începe la 18 octombrie.

Și-a făcut singură o fermă de animale în România în timp ce soțul ei muncește în Germania!

Și-a făcut singură o fermă de animale în România în timp ce soțul ei muncește în Germania!

24 septembrie 2021 - 13:37

Elena Petruț și-a făcut singură o fermă de capre în comuna Ideciu de Jos, județul Mureș, în timp ce soțul ei muncește în Germania. Elena este ajutată de cumnatul ei, tata Uțu, și de fiul ei cel mare, Andrei. A prins drag de animale chiar dacă ea a crescut la bloc și a văzut animale doar în vacanțele petrecute la bunici. De 7 ani are ferma, iar de 4 ani livrează laptele de capră la fabrica de lactate Olympus din Brașov.

Video! Vor să îngroape 22.000 de porci morți în mijlocul pășunii unde pasc 1.400 de oi!

Video! Vor să îngroape 22.000 de porci morți în mijlocul pășunii unde pasc 1.400 de oi!

24 septembrie 2021 - 10:49

Apel disperat al crescătoarei de ovine inginer Ileana Voina din județul Hunedoara. În mijlocul pășunii pe care pasc 1.400 de ovine s-a săpat cu excavatorul o groapă adâncă unde ar urma să fie îngropați peste 22.000 de porci uciși de pesta porcină africană.

AFIR ASTĂZI: Ajutor micii fermieri 15.000 euro/fermier! Din 27 septembrie, punctaj mai mic pentru cereri!

AFIR ASTĂZI: Ajutor micii fermieri 15.000 euro/fermier! Din 27 septembrie, punctaj mai mic pentru cereri!

24 septembrie 2021 - 08:57

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a înregistrat până astăzi, la ora publicării știrii, 527 de cereri pentru zona montană și 359 de cereri pentru zona normală inclusiv ITI pentru ajutorul european de 15.000 de euro/fermă destinat fermelor mici. Vestea bună pentru micii fermieri este că din 27 septembrie 2021, punctajul pentru acceptarea cererilor de finanțare scade la jumătate.

Ministrul Oros vorbește de digitalizare când țăranii români încă ară cu vacile pe câmp!

Ministrul Oros vorbește de digitalizare când țăranii români încă ară cu vacile pe câmp!

23 septembrie 2021 - 22:36

Replici acide de la fermieri pentru ministrul agriculturii Adrian Oros la declarația acestuia că vor fi alocați bani în Planul Național Strategic pentru digitalizarea în agricultură.

Mesaj fermier: Nu mai trebuie plătite subvenții pe oi și vaci la toți!

Mesaj fermier: Nu mai trebuie plătite subvenții pe oi și vaci la toți!

23 septembrie 2021 - 21:02

Cornel Păduraru a transmis o scrisoare la redacția Agroinfo. Cititorul nostru spune că subvențiile APIA din zootehnie nu mai trebuie plătite la toți crescătorii. Doar celor care furnizează produse precum carne, lapte, brânză către centrele de prelucrare și celor care fac parte din asociații de producători.

Ministerul Agriculturii anunță că organizează Târg!

Ministerul Agriculturii anunță că organizează Târg!

23 septembrie 2021 - 19:39

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) împreună cu Federația LEADER organizează Târgul Produs în GAL, ca parte integrată a evenimentului „ROMÂNIA-LEADER de 10”. Acesta va avea loc în curtea sediului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale din Bulevardul Carol I, nr. 2-4, sector 3, București, în perioada 30 septembrie – 3 octombrie 2021, între orele 10:00-18:00, cu acces liber pentru vizitatori.

Ajutor pentru bunăstarea ovinelor și bovinelor!

Ajutor pentru bunăstarea ovinelor și bovinelor!

23 septembrie 2021 - 14:44

Bunăstarea animalelor este inclusă între eco-scheme sau schemele de ecologie, noile subvenții de care vor beneficia fermierii și crescătorii de animale din România. Așa cum a anunțat ministrul agriculturii, Adrian Oros, pe 14 septembrie 2021, echipa Ministerului Agriculturii lucrează acum la stabilirea eco-schemelor. Așadar, în această perioadă se bat în cuie aceste eco-scheme. Crescătorii de oi și vaci nu trebuie să piardă șansa de a beneficia de un ajutor pentru bunăstarea animalelor.

Crescător: Dăm nas în nas cu ursul în grajd! Când să fim despăgubiți, ni se reproșează că nu ne păzim animalele!

Crescător: Dăm nas în nas cu ursul în grajd! Când să fim despăgubiți, ni se reproșează că nu ne păzim animalele!

23 septembrie 2021 - 09:21

Crescătorul de ovine Theodor Oncioiu din Câmpulung, județul Argeș, spune că urșii s-au mutat în sate, și-au făcut culcuș în grădini și servesc masa în grajd. Cel mai recent atac al sălbăticiunilor a fost în apropiere de localitatea Valea Mare din Argeș. Ursul a devorat un porc, a jupuit un altul de viu și a mutilat botul unui măgar. Când vine comisia să constate atacul și să acorde despăgubiri, crescătorii sunt luați la rost că nu-și păzesc animalele.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Vor să îngroape 22.000 de porci morți în mijlocul pășunii unde pasc 1.400 de oi!

Vor să îngroape 22.000 de porci morți în mijlocul pășunii unde pasc 1.400 de oi!

Apel disperat al crescătoarei de ovine inginer Ileana Voina din județul Hunedoara. În mijlocul pășunii pe care pasc 1.400 de ovine s-a săpat cu excavatorul o groapă adâncă unde ar urma să fie îngropați peste 22.000 de porci uciși de pesta porcină africană.

Tractorul ZETOR, stăpânul păşunii în ferma de vite Angus a lui Ioan Hlavai Tractorul autonom AgXeed de 156 CP în lucru la Cereals 2021! Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

Bancul zilei

Nume unic

Nume unic
- Domnisoara, de ce v-ati numit câinele "Boule"? Detalii