Adama
Agreena
AGRICOVER

Măsuri de urgență variola ovină și caprină!

Publicat: 17 august 2023 - 06:55
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Comisia Europeană a publicat pe 10 august în Jurnalul oficial UE Decizia de punere în aplicare (UE) 2022/2333 a Comisiei adoptată în cadrul Regulamentului (UE) 2016/429 care stabilește măsuri de urgență vizând focarele de variolă ovină și de variolă caprină din Spania, care au fost detectate în regiunile Andaluzia și Castilla-La Mancha, unde alcătuiesc două grupuri distincte, câte unul în fiecare regiune. Decizia se aplică până la 31 decembrie 2023.

"Măsuri care trebuie aplicate în zonele de protecție, de supraveghere și zonele suplimentare de restricții

(1) Circulația ovinelor și caprinelor deținute în zona de protecție este permisă numai dacă sunt autorizate de autoritatea competentă și dacă îndeplinesc condițiile stabilite la alineatele (2), (7) și (8).
(2) Circulația ovinelor și a caprinelor deținute în zona de protecție poate fi autorizată de autoritatea competentă în cazul în care o astfel de circulație a ovinelor și a caprinelor are ca destinație directă un abator situat în aceeași zonă de protecție ca unitatea de origine, în vederea sacrificării imediate.
(3) Circulația ovinelor și caprinelor deținute în zona de supraveghere este permisă numai dacă sunt autorizate de autoritatea competentă și dacă îndeplinesc condițiile stabilite la alineatele (4), (7) și (8).
(4) Circulația ovinelor și a caprinelor deținute în zona de supraveghere poate fi autorizată de autoritatea competentă în cazul în care o astfel de circulație a ovinelor și a caprinelor are ca destinație directă un abator situat în aceeași zonă de supraveghere ca unitatea de origine, în vederea sacrificării imediate.
(5) Deplasările ovinelor și caprinelor din zona suplimentară de restricții către o destinație din afara zonei suplimentare de restricții respective sunt permise numai dacă sunt autorizate de autoritatea competentă și dacă îndeplinesc condițiile prevăzute la alineatul (6) și la alineatul (8) literele (a)-(d).
(6) Următoarele deplasări ale ovinelor și caprinelor, deținute în zona suplimentară de restricții, în afara zonei respective, pe teritoriul Spaniei, pot fi autorizate de autoritatea competentă de la locul de origine:
(a) deplasările ovinelor și ale caprinelor direct la un abator în vederea sacrificării imediate;

turma oi capre_b

(b) deplasările ovinelor și caprinelor direct la o unitate situată în afara zonei suplimentare de restricții, în următoarele condiții:

(i) animalele destinate deplasării au fost ținute în unitatea de origine pentru o perioadă minimă de 30 de zile înainte de data deplasării sau de la naștere dacă au mai puțin de 30 de zile;
(ii) ovinele și caprinele trebuie să rămână în unitatea de destinație pentru o perioadă minimă de 30 de zile după data sosirii, cu excepția cazului în care sunt deplasate direct la un abator pentru sacrificare imediată;
(iii) ovinele și caprinele destinate deplasării trebuie să îndeplinească una dintre următoarele cerințe:

— în perioada de 48 de ore anterioară momentului încărcării, ovinele și caprinele din unitatea de origine trebuie să fi fost supuse unei inspecții clinice și să nu fi manifestat semne clinice sau leziuni de variolă ovină, respectiv, caprină;
sau
— ovinele și caprinele destinate deplasării respectă orice alte garanții similare în materie de sănătate animală, pe baza rezultatului favorabil al unei evaluări a riscurilor aferente măsurilor de combatere a răspândirii variolei ovine și caprine, solicitate de autoritatea competentă de la locul de origine.
(7) Ovinele și caprinele care urmează să fie transportate trebuie supuse unei inspecții clinice, efectuată de autoritatea competentă de la locul de origine în termen de maximum 24 de ore înainte de momentul începerii transportului.
(8) Mijloacele de transport utilizate pentru deplasarea ovinelor și a caprinelor din zonele de protecție, de supraveghere sau din zonele suplimentare de restricții, menționate la alineatele (1), (3) și (5):

(a) respectă cerințele pentru mijloacele de transport prevăzute la articolul 24 alineatul (1) din Regulamentul delegat (UE) 2020/687;
(b) se curăță și se dezinfectează înainte de orice transport de animale sub controlul sau supravegherea autorității competente;
(c) se curăță și se dezinfectează în conformitate cu cerințele privind mijloacele de transport prevăzute la articolul 24 alineatul (2) din Regulamentul delegat (UE) 2020/687, sub controlul sau supravegherea autorității competente;
(d) transportă doar ovine și caprine cu același statut sanitar, deținute în aceeași unitate;
(e) se sigilează de autoritatea competentă responsabilă de unitatea de origine după încărcarea animalelor și se desigilează de autoritatea competentă responsabilă de abatorul de destinație,” se arată în Decizie. 

 

 

Vizualizat: 1266 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Plăți pe hectar și cap animal făcute ASTĂZI de APIA!

Plăți pe hectar și cap animal făcute ASTĂZI de APIA!

23 iulie 2024 - 19:48

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a efectuat, în perioada 22 -23.07.2024, plăți pentru anul de cerere 2023 în sumă totală 41.510.946,31 lei (8.381.184,55 euro).

Comunicat APIA ACUM: Bani în plus anul ăsta pentru crescătorii de animale!

Comunicat APIA ACUM: Bani în plus anul ăsta pentru crescătorii de animale!

23 iulie 2024 - 11:59

Crescătorii de animale beneficiază anul acesta de subvenții suplimentare. APIA a transmis astăzi către Agroinfo precizări privind încasarea sumelor de bani aferente acestui an. 

Șef APIA: Crotaliile la plata subvențiilor APIA pe cap animal pentru acest an!

Șef APIA: Crotaliile la plata subvențiilor APIA pe cap animal pentru acest an!

23 iulie 2024 - 08:48

Crescătorii de animale care solicită subvențiile APIA pe cap animal pentru acest an, ajutorul național tranzitoriu, ANT, și sprijinul cuplat pentru venit zootehnic, SCVZ, trebuie să fie atenți să aibă animalele crotaliate corect. Inspectorii APIA verifică acest lucru, spune directorul executiv APIA Mureș, Ovidiu Săvâșcă.

Ministrul agriculturii: Nou ajutor financiar fermieri, crescători animale!

Ministrul agriculturii: Nou ajutor financiar fermieri, crescători animale!

23 iulie 2024 - 07:31

Un nou ajutor financiar pentru fermieri anunțat de ministrul agriculturii Florin Barbu.

Premier în Cehia, fermier în România!

Premier în Cehia, fermier în România!

22 iulie 2024 - 21:34

Andrej Babiš, fost premier ceh, a captat atenţia publică în a doua parte a anului 2023, când a preluat pachetul majoritar de acţiuni (65%) al comerciantului de cereale East Grain din judeţul Cluj. Şi, tot în acelaşi an, a devenit, prin Agrofert, conglomeratul său de afaceri, unicul acţionar al distribuitorului de îngrăşăminte LAT Nitrogen Romania.

Autorizație temporară pentru neonicotinoide!

Autorizație temporară pentru neonicotinoide!

22 iulie 2024 - 21:10

Pentru campania de toamnă 2024, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), în temeiul art. 53 al Regulamentului CE 1107/2009, a autorizat utilizarea în situații de urgență a unui produs pe bază de substanță activă, respectiv imidacloprid, din categoria neonicotinoidelor, la tratarea semințelor de cereale păioase de toamnă.

Video! Scandal mare în oieritul din România! Exportul de ovine blocat?!

Video! Scandal mare în oieritul din România! Exportul de ovine blocat?!

22 iulie 2024 - 07:51

Oieritul din România e pus pe jar în urma anunțului făcut de Autoritatea Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) despre identificarea unui focar de pestă a micilor rumegătoare. Crescătorii de ovine sunt revoltați și vor să protesteze la București. Pe lângă gazarea a mii de miei, făcută deja de ANSVSA, vestea vine și cu blocarea exportului de ovine vii, deci pierderi uriașe pentru crescători.

MADR lămuriri privind verificările făcute la fermieri!

MADR lămuriri privind verificările făcute la fermieri!

22 iulie 2024 - 06:13

Având în vedere apariția în spațiul public a unor informații legate de modul în care se efectuează controalele pentru determinarea reziduurilor de pesticide în legume si fructe, MADR face următoarele precizări:

Ajutor de stat pentru micii fermieri APROBAT ACUM!

Ajutor de stat pentru micii fermieri APROBAT ACUM!

20 iulie 2024 - 08:54

Comisia Europeană aprobă suplimentarea bugetului și modificarea unei scheme de ajutor de stat din România pentru sprijinirea micilor fermieri, producători de tomate și usturoi, în contextul războiului Rusiei împotriva Ucrainei.

Oficial! Subvenții APIA cap animal, hectar plătite ACUM!

Oficial! Subvenții APIA cap animal, hectar plătite ACUM!

20 iulie 2024 - 07:53

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a efectuat, în perioada 15 – 18.07.2024, plăți în suma totală de 60.916.552,77 lei (12.293.703,23 euro) din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR), cofinanțare de la Bugetul Național (BN1), cofinantare din FEGA (BN2), Buget Național (BN) și Instrumentul de redresare al Uniunii Europene (EURI). 

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Utilajul indispensabil în fermele zootehnice

Utilajul indispensabil în fermele zootehnice

”Cel mai important lucru la încărcătoarele Weidemann, în comparație cu alte utilaje similare, este articulația oscilantă a utilajului, care permite circulația acestuia pe teren accidentat. Datorită articulației oscilante, corpul utilajului se balansează, dar utilajul nu se înclină”, explică Ioan Bucilă.

”Principalul operator al încărcătoarelor Weidemann este tatăl meu, care, deși nu are studii de mecanică agricolă și nici nu are permis de conducere, la 65 de ani a început să lucreze pe încărcător și acum e profesionist în operarea lor. Cel mai mult mă ajută că tata poate să facă anumite lucrări și fără ca eu să fiu prezent în fermă sau să fie nevoie de un operator specializat. Weidemann sunt încărcătoare foarte manevrabile, oricine poate să lucreze foarte ușor pe ele”, adaugă fermierul din Șieuț.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Prin Londra

Prin Londra
Doi prieteni, un englez şi un chinez, se plimbau împreună prin Londra şi se bucurau de privelişte: Detalii