PROTESTUL FERMIERILOR! Fermierii din Iași, Botoșani și alte județe au scos astăzi în stradă peste 200 de tractoare și utilaje agricole. Marșul tractoarelor este organizat de Asociația Cultivatorilor de Cereale și Plante Tehnice ”GRÂNARII”-”DĂ-TE PE BRAZDĂ” Iași. Cu fermierii ieșeni s-au solidarizat și agricultorii dobrogeni.
"Demisia domnule ministru" „Dă-te și tu pe brazdă domnule ministru”, „Fără pâine = Fără mâine”, „Fără ură în Agricultură”, „Cultivați bunul simț”, „Viitor de agricultor”. Sunt sloganele înscrise pe pancartele prinse de utilajele agricole.
Marșul tractoarelor a început la ora 14 și s-a desfășurat în orașul Iași pe traseul: Bd. Păcurari – Bd. Independenței, str. Anastasie Panu, astfel încât, în jurul orei 15 au fost în fața sediului Prefecturii.
Tractoarele au staționat la Prefectură preț de cinci minute, cât timp liderii ACCPT Iași, organizatorii protestului, au depus documentul cu revendicări la registratura instituției.
Un protest similar se desfășoară și la Botoșani. ACCPT Iași a solicitat aprobare de protest cu tractoare și la Vaslui, însă nu a primit aprobările necesare.
În semn de solidaritate cu fermierii moldoveni, fermierii dobrogeni au scos și ei tractoarele în fața primăriilor din localitățile constănțene Chirnogeni, Comana, Mereni, Cobadin.
Fermierii au trimis și o scrisoare prim-ministrului României, Florin Cîțu, un strigăt de disperare.
DOMNULE PRIM MINISTRU,
MOTIVARE
Tergiversarea acordării despăgubirilor pentru calamitățile culturilor din primăvara anului 2020 și întârzierea plății procentului rămas de plată pentru culturile de toamnă din anul 2019.
ARGUMENTE
a) Anul trecut, urmare a secetei din zona de est si sud-est pentru fermieri inseamna:
Diminuarea cifrei de afaceri cu minim 40% pana la 90%;
Intarzieri la plata facturilor pentru inputuri - pierderi - 25 -50%;
Despagubirile ar acoperi costurile cu achizitia fertilizantilor care in ultimele 2 luni au crescut 50-80%;
Costul carburantilor a crescut cu 20% din 15.11.2020 pana acum!
Distribuitorii nu mai finanteaza fermieri cu datorii din anul 2020;
Culturile de primavara au fost mai puternic afectate decat cele de toamna iar acestea fiind despagubite in procent de ~90%. Nu este corect ca cele de toamna sa fie despagubite si cele de primavara NU.
Unii fermieri, neindeplinind contractele de livrari cereale au primit penalitati de la 100 pana la 800 RON/TONA;
b) Dl. Ministru al Agriculturii și Dezvoltării Rurale a afirmat că: „Despagubirile nu acopera nici pe departe pierderile suferite de fermieri”;
c) Despagubirile se vor intoarce, in mare parte la buget prin: TVA, impozite, taxe locale.
ÎN CONCLUZIE, DOMNULE PRIM MINISTRU
Dorim să înțelegeți clar că pierderile din anul precedent (37% sub producția de cereale a anului 2019) se vor repeta, cu siguranță și în acest an, peste 40% dintre fermieri fiind în imposibilitatea de a-și asigura necesarul de reluare al activității agricole, fiind penalizați substanțial de către furnizorii de servicii, semințe, inputuri, amendamente, fertilizanți.
Este strigătul disperat al fermierilor, cu atât mai mult cu cât ANT-ul a fost redus substanțial pentru acest an și nu s-au plătit subvenții la motorină.
VĂ CEREM IMPERATIV UN RĂSPUNS FERM: ACORDAȚI DESPĂGUBIRILE PENTRU CULTURILE CALAMITATE ÎN ANUL 2020!
SOLUȚIILE DE IDENTIFICARE A SUMELOR NECESARE V-AU FOST PREZENTATE DE CĂTRE REPREZENTANȚII ALIANȚEI PENTRU AGRICULTURĂ ȘI COOPERARE.
În numele Asociatiei Cultivatorilor de Cereale si Plante Tehnice Iasi (zona MOLDOVA – fermieri din toate judetele MOLDOVEI – de la Suceava la Buzau).
Președinte ACCPT județul Iași,
Ec.. EMIL BĂLTEANU
Excelenței sale domnului FLORIN VASILE CÎȚU – Prim- Ministru al Guvernului României
ACCPT Iași (GRÂNARII „DĂ-TE PE BRAZDĂ”) este asociatie non profit a fermierilor din judetele de est ale Romaniei (SV, BT, NT, IS, BC, VS, VN, GL, BZ), cu sediul in judetul Iasi si un numar de 110 membri fermieri ce lucreaza o suprafata de peste 40.000 ha.
ACCPT Iași este membru al APPR, care alături de alte 3 organizații importante (PRO AGRO, UNCSV, LAPAR) formează ALIANTA PENTRU AGRICULTURA SI COOPERARE, una dintre cele mai reprezentative ”voci” ale fermierilor în relația cu instituțiile, la nivel național și internațional.