VÂNĂTOAREA DE SUBVENȚII APIA! Ministrul agriculturii, Adrian Oros, s-a întâlnit sâmbătă, 6 februarie 2021, cu fermierii și crescătorii de animale din județul Cluj. Fermierii i-au cerut ministrului agriculturii să condiționeze plata subvențiilor APIA de producție, astfel încât vânătorii de subvenții să nu mai ajungă la banii împărțiți de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).
Am discutat pentru a opri acești vânători de subvenții și a fi condiționată cumva subvenția de o productivitate. Domnul ministru ne-a spus că nu poate condiționa din fondurile pentru agricultură, din fondurile europene. Dar am cerut atunci să încerce pe ANT-ul românesc (ajutorul național tranzitoriu n.r.). Nu se poate să primim bani an de an, productivitatea la grâu este tot două tone și jumătate, productivitatea la floarea soarelui, tot două tone și jumătate, mă refer la media pe țară. Că dacă luăm fermele, care suntem ferme comerciale, productivitatea noastră a crescut.
În urmă cu 5 ani aveam producție la hectar, cel puțin la floarea soarelui, cu o tonă, 500 de kilograme mai puțin, la grâu am crescut cu aproape două tone datorită tehnologizării, datorită aplicării agriculturii de precizie. Am dat exemplu ministrului Oros experiența mea trăită în anii 96 în Olanda, când o fermă medie în Olanda era de 25 de hectare, iar la ora actuală, o fermă medie în Olanda este de 200 de hectare, a declarat fermierul Emil Turdean, într-un interviu video acordat jurnalistului Sabin Gherman.
Agricultorul din Cluj, proprietar al fermei Agro Turdean SRL, a anunțat că marii fermieri sunt deciși să se ocupe de vânătorii de subvenții.
Noi, marii fermieri, promitem că ne vom ocupa de vânătorii de subvenții. O să umblăm după ei să-i verificăm. Dacă nu-și face treaba APIA și DSV, o să le-o facem noi. O să-l reclamăm și pe inspectorul de la DSV (direcția sanitară veterinară n.r.) care nu se ocupă de bunăstarea animalelor, conform legilor și pentru cum se alocă fondurile de la Uniunea Europeană.
Fermierul Emil Turdean a adăugat că sunt indivizi care excavează ilegal terenurile agricole, producînd o modificare a cursurilor subterane de apă, cu efect negativ asupra producțiilor pe hectar obținute pe terenurile agricole din vecinătatea acestor suprafețe excavate.
Inspectorii, mulți merg la lucru doar ca să-și ia salariul. Nici nu-mi fac probleme că-i interesează, treacă ziua, 8 ore, mergem acasă. Ei nu se gândesc că acolo, în gropile alea, se aruncă mizerie. Apa aia o bem noi pe urmă. Nici nu se gândesc să vină să vadă ce se întâmplă într-o fermă unde e plin de șobolani, iar vacile sunt atât de flămânde că se mușcă una pe alta de ugere, spune fermierul Emil Turdean.
Agricultorul clujean a dat exemplul unei ferme de vaci din localitatea Moldovenești unde vacile sunt ținute în condiții mizere, năpădite de șobolani și flămânzite.
Primarul a făcut reclamație la Garda de Mediu, o să facă și la Direcția de Sănătate Publică și să sperăm că găsim primari în UAT-urile pe care le cunoaștem care vor fi lângă noi. Adică, nu se poate continua până la infinit cu mizeria care s-a instaurat în 30 de ani, lasă că e bine și așa. Nu! Nu-i bine, pentru că eu sunt afectat, spune fermierul.
Click aici pentru a te abona la Newsletterul AGROINFO: https://www.agroinfo.ro/newsletters/subscribe.html