Adama
Vinasa Rompak

MARII CRESCĂTORI DE PORCI SUSȚIN ORDINUL MADR MAXIM 5 PORCI ÎN GOSPODĂRIA ȚĂRĂNEASCĂ!

Publicat: 17 februarie 2021 - 17:03
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

COMUNICAT. Proiectul de Ordin al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) pentru stabilirea dimensiunilor tipurilor de exploataţii de suine, în forma sa actuală, este o iniţiativă îndelung aşteptată şi binevenită, care vine să clarifice viitorul creşterii porcilor în România şi să sprijine preponderent sectorul tradiţional, consideră reprezentanţii Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR).

"Salutăm demersul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale privind stabilirea dimensiunilor tipurilor de exploataţii de suine şi adaptarea normelor sanitare veterinare de biosecuritate în contextul răspândirii catastrofale a virusului Pestei Porcine Africane. Asociaţia Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR) consideră că Proiectul de Ordin nr. 24 din 29.01.2021 al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) pentru stabilirea dimensiunilor tipurilor de exploataţii de suine, în forma sa actuală de pe site-ul MADR, este o iniţiativă îndelung aşteptată şi binevenită, care vine să clarifice viitorul creşterii porcilor în România şi să sprijine preponderent sectorul tradiţional, sector care se află sub ameninţarea dispariţiei, prin ignoranţă şi indiferenţa generală faţă de primejdia contaminării cu Pesta Porcină Africană (PPA), tot mai extinsă în spaţiul rural.

Acest proiect de ordin nu stabileşte norme de biosecuritate, dar constituie baza de pornire pentru definirea acestora de către autorităţile sanitare veterinare, norme care pot face diferenţa între o dezvoltare durabilă a sectorului de creşterea porcinelor din România sau prăbuşirea iminentă a acestuia, cu toate consecinţele sale - sociale şi economice -, indiferent de tipul de fermă", susţin reprezentanţii APCPR într-un comunicat remis, miercuri, AGERPRES.

Aceştia subliniază că se impune, ca măsură de urgenţă, adaptarea legislaţiei de către Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) cu privire la condiţiile de biosecuritate în cele două tipuri de exploataţii de porcine, pentru reglementarea corectă şi transparentă a tuturor categoriilor de crescători de porci din România şi salvarea producţiei de carne de porc autohtonă.

"Este de datoria autorităţilor centrale şi locale să reglementeze, să informeze şi să sprijine producătorii locali să dezvolte creşterea tradiţională a porcilor, fără riscul de a-şi pierde investiţiile prin contaminarea cu PPA, ceea ce înseamnă uciderea porcilor şi închiderea fermelor indiferent de dimensiunea acestora. Proiectul de Ordin nu are niciun fel de interdicţii de creştere a porcilor sau de a deţine animale de reproducţie, aşa cum speculează diferite canale media sau persoane publice care, se pare, sunt interesate mai degrabă de dispariţia porcului românesc şi nu de continuarea unei tradiţii care presupune o abordare realistă a legislaţiei, corespunzătoare noii clasificări", mai spun producătorii de carne de porc.

VEZI AICI ORDINUL MADR CARE LIMITEAZĂ LA 5 NUMĂRUL PORCILOR DIN GOSPODĂRIILE ȚĂRĂNEȘTI!

Aceştia explică faptul că Ordinul aplică recomandări vechi şi repetate ale experţilor Comisiei Europene şi DG SANTE comunicate în urma misiunilor de audit efectuate în perioada 2017-2020 şi reprezintă un prim pas esenţial în strategia actuală a MADR de salvare şi relansare a sectorului de creştere a suinelor în România.

APCPR mai semnalează că toţi crescătorii de porci din România - cu exploataţii mici sau mari - au fost profund afectaţi încă din 2017 de evoluţia continuă şi agresivă a virusului PPA, care a determinat pierderi de peste 600 milioane de euro doar în exploataţiile profesionale, închiderea/lichidarea numai în ianuarie 2021 a unui număr de 45 de exploataţii de creştere a porcilor din toate categoriile, scăderea capacităţii de producţie la nivel naţional şi a numărului de animale destinate consumului intern de la 75% în 2016 la doar 25% în 2020, ceea ce afectează securitatea alimentară a României pe termen mediu şi lung.

"APCPR susţine fără echivoc creşterea porcinelor în sistem tradiţional, în mici exploataţii, pentru consum familial sau pentru comercializare, însă cu respectarea normelor minime de biosecuritate, condiţie obligatorie pentru a evita contaminarea cu PPA şi diseminarea virusului în întreaga comunitate. APCPR salută iniţiativa legislativă a Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, susţine măsurile de alocare de fonduri naţionale sau europene pentru sprijinul dezvoltării exploataţiilor mici şi rămâne un partener de dialog pentru autorităţi în acţiunile de prevenire şi combatere a dezastrului produs de Pesta Porcină Africană (PPA) în România. În lipsa acestui demers legislativ - şi al altora necesare reglementării sectorului - tradiţia creşterii porcului în România va deveni istorie", mai spun producătorii de carne de porc.

Ministrul agriculturii, Adrian Oros, preciza, la finele săptămânii trecute, că Ordinul 24/2021 privind stabilirea tipurilor de exploataţii de suine vine să îi protejeze pe cei care cresc porci pentru consum familial în gospodăriile proprii, cât şi pe cei care au ferme comerciale, şi respecta normele legale. VEZI AICI DECLARAȚIA MINISTRULUI AGRICULTURII!

În acest context, ministrul Agriculturii precizează că Ordinul 24/2021 reglementează creşterea şi mişcarea porcilor domestici şi clasifică exploataţiile de porci:

Exploataţii non-comerciale (gospodăriile ţărăneşti), unde pot fi crescuţi pentru consum familial până la 5 porci; Exploataţii comerciale, unde sunt crescuţi porci pentru comercializare. Acestea trebuie să îndeplinească norme minime de biosecuritate unde trasabilitatea să poată fi uşor verificată. De asemenea, trebuie să aibă eficienţă luarea unor măsuri sanitar veterinare în cazul apariţiei unor boli majore.

Vizualizat: 2913 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

13 decembrie 2024 - 06:01

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei de Urgență a Guvernului nr. 79/2009 privind reglementarea unor măsuri pentru stimularea absorbției fondurilor alocate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) pentru renovarea şi dezvoltarea spațiului rural prin creşterea calității vieţii şi diversificării economiei în zonele rurale, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.262/2009.

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

13 decembrie 2024 - 05:51

Guvernul a aprobat joi, 12 decembrie 2024, un act normativ care vizează actualizarea Registrului Agricol pentru perioada 2025-2029. Fără adeverință de la Registrul Agricol, niciun fermier, crescător animale nu poate încasa subvențiile APIA.

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

13 decembrie 2024 - 05:35

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe www.afir.ro Raportul de selecție pentru etapa a doua de depunere a proiectelor aferente intervenției DR-25 Modernizarea infrastructurii de irigații din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027 (PS 2027).

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

13 decembrie 2024 - 05:25

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 12 decembrie 2024, a autorizat la plată sumă totală de 108.521.264,61 euro (539.929.424,90 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 479.478 fermieri, astfel:

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

12 decembrie 2024 - 17:30

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Ordonanţa de urgență pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu privire la gestionarea financiară a fondurilor europene nerambursabile alocate României din FEGA şi FEADR, precum şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat, aferente Politicii Agricole Comune.

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

12 decembrie 2024 - 17:15

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

12 decembrie 2024 - 17:06

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată OUG pentru modificarea art.16 alin. (1) din Legea nr. 195/2028 privind aprobarea Programului de susținere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducție, precum și a art. 15 alin (1) din Legea nr. 227/2018 privind aprobarea Programului de susținere pentru activitatea de reproducție, incubație și de creștere în sectorul avicol.

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

12 decembrie 2024 - 10:02

Un Ordin MADR, postat în consultare publică pe site-ul oficial al ministerului, schimbă criteriile pentru subvenția APIA PD-03 Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

12 decembrie 2024 - 09:13

Un proiect de Ordin MADR, publicat în dezbatere, modifică sprijinul cuplat zootehnic pentru venit, SCVZ, pentru creșterea taurinelor de carne în sensul stabilirii vârstei minime în cazul animalelor care fac obiectul acestei forme de sprijin.

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
Alexandru Butnariu
|
02. 17, 2021. Wednesday 19:54
Atâta timp cât nu se împușcă toți porcii mistreți care răspândesc PPA, toate măsurile care le iau ministerele nu fac altceva decât să distrugă economia și să îmbogățească străinii. Pai mistreții cutreiera suprafețe mari și merg într-un lan, mănâncă cat mănâncă, trec în alt lan, mai mănâncă, mai trag pe jos, important e că ating foarte mult porumb și când se recoltează se ia totul și se amestecă. Pai porumbul acela e contaminat, nu? Ajunge in alimentația porcilor și te miri de unde apare PPA....
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii