Bucate curate, gustoase, preparate după rețetele străbunicilor, cum doar în satele românești mai poți găsi! Turiștii români sau străini au acum privilegiul de a savura mâncare adevărată. Punctele gastronomice locale sunt o idee bună pentru valorificarea muncii micilor fermieri, crescători de animale. Un astfel de punct gastronomic local a deschis și Maria Bidian, informează Rețeaua Națională de Dezvoltare Rurală, pentru Agroinfo.
În comuna Bistrița Bârgăului, din județul Bistrița Năsăud, s-a inaugurat primul Punct Gastronomic Local (PGL) din localitate. Acesta aparține Mariei Bidian, care îl administrează cu ajutorul membrilor familiei. Produsele din care sunt preparate felurile de mâncare provin de la micii fermieri, crescători de animale.
„Povestea noastră cu bunătăţi de la Poarta Transilvaniei este una veche şi de demult, transmisă de bunicile şi străbunicile din familiile noastre, de la care am moştenit dragostea pentru locurile noastre şi munca de la câmp, pentru tradiţii şi oamenii locului, pentru pâinea şi sarea cu care e musai să ne întâmpinăm oaspeţii care ne calcă în bătătură.
Vă invităm să deprindeți gustul inconfundabil al mâncării tradiționale gătită cu dragoste, din bucate „curate”, crescute, cultivate cu grijă în gospodăria noastră sau în cele ale altor vrednici gospodari din județul nostru, care ne ajută să vă punem pe masă bunătăți după rețetele străbunilor”, declară Maria Bidian (în foto), care a lucrat în bucătăriile mai multor restaurante din Bistriţa şi de pe Valea Bârgăului.
Turiștii se pot bucura de o experiență culinară autentică.
Produsele agroalimentare provin în principal din gospodăria familiei Bidian, însă, sunt furnizate şi de alţi producători din Bistriţa-Năsăud, nu doar din ţinutul Bârgău-Călimani, şi anume:
Simion Creţa din Ruştior (caş, telemea, caşcaval),
Marina Oprea din Feldru (caş, brânză frământată, telemea, brânză de burduf etc.),
Lacto Sineli (smântână, lapte etc.)
şi Drosera pentru vinul Jelna şi Amprenta Transilvaniei.
„Vă invităm să deprindeți gustul inconfundabil al mâncării tradiționale gătită cu dragoste, din bucate "curate", crescute, cultivate cu grijă în gospodăria noastră sau în cele ale producătorilor din județul nostru cu care colaborăm”, spune Maria Bidian.