Majorarea plăților APIA în avans, anul acesta, pentru fermierii, crescătorii de animale din România este una dintre măsurile de sprijin pentru agricultură propuse de europarlamentarii USR-PLUS Alin Mituța și Dacian Cioloș, în Parlamentul European, în contextul dificultăților create de războiul din Ucraina.
"În Parlamentul European, am pus în centrul agendei discuția pe asigurarea securității alimentare în Uniunea Europeană, dar și în statele terțe. Lucrăm în momentul de față la o rezoluție care propune măsuri de combatere a efectelor războiului din Ucraina asupra sectorului agricol și alimentar, care va fi votată în a doua sesiune plenară din luna martie.
Pe lângă aceasta, vom înființa un task force care implică fermieri și asociații de producători și consumatori pentru a monitoriza îndeaproape situația din UE și, atunci când este necesar, vom solicita Comisiei Europene și statelor membre să intervină.
În mod concret, propunem următoarele măsuri pentru a sprijini fermierii și zonele rurale:
Majorarea plăților în avans
Comisia trebuie să majoreze plățile în avans din politica agricolă comună, și anume cele destinate sprijinului pentru venit (subvenții), de la 50% la 70%, și unor plăți pentru dezvoltare rurală, de la 75% la 85%. Această măsură va ajuta la creșterea fluxului de lichidități ale fermierilor, care au nevoie de bani pentru a face față dificultăților actuale.
N.R. Este necesar să precizăm că și anul trecut fermierii români au beneficiat de un avans de 70% din cuantumul plăților directe pe suprafață și sprijin cuplat ovine/caprine și 85% din valoarea plăților compensatorii acordate în cadrul măsurilor de dezvoltare rurală, gestionate de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), ca urmare a unei derogări a Comisiei Europene.
Activarea rezervei pentru situații de criză din sectorul agricol
Uniunea Europeană are la dispoziție un fond special dedicat situațiilor de criză în sectorul agricol, care nu a fost folosit niciodată până acum. Prin această rezervă, pot fi puse la dispoziția statelor membre peste 400 de milioane de euro, bani ce vor fi împărțiți între cele 27 de state membre. Prin acest fond, Guvernul României ar putea subvenționa prețul la îngrășăminte, una dintre principalele probleme cu care se confruntă fermierii români la momentul de față. De asemenea, o parte din acești bani ar putea să fie folosiți pentru a subvenționa prețul motorinei utilizate în agricultură.
Cultivarea terenurilor agricole nefolosite
În România, există circa de 40.000 de hectare care sunt lăsate în pârloagă, necultivate sau lăsate în refacere, iar la nivel european aceste suprafețe sunt și mai mari O derogare de la măsurile de agromediu ar putea permite cultivarea acestor terenuri, ca acestea să fie folosite pentru producția de cereale, culturi proteice (de exemplu, soia) și leguminoase, folosite în hrana animalelor. Pe lângă asta, utilizarea îngrășămintelor pe aceste terenuri în această perioadă ar putea crește randamentul culturilor. Această măsură va permite să ne asigurăm securitatea alimentară și să contribuim la securitatea alimentară a Uniunii.
Măsuri excepționale de piață
Comisia Europeană are capacitatea să acorde ajutor pentru depozitarea privată a cărnii de porc și a altor produse, în cazul unor perturbări pe piața UE. Practic, această măsură ar permite retragerea temporară a cărnii de porc de pe piață, pentru echilibrarea prețului cărnii de porc. Tot în ideea echilibrării pieței UE, am introdus în rezoluția din Parlamentul European o solicitare către Comisia Europeană pentru a crea un mecanism care să permită organizațiilor neguvernamentale și altor organisme care se implică în ajutorul umanitar să acceseze produsele din depozitele private ale UE pentru a sprijini refugiații ucraineni. Acest mecanism ar putea fi utilizat, de asemenea, prin intermediul Fondul de ajutor european pentru cele mai defavorizate persoane (FEAD) în statele membre care găzduiesc refugiați, pentru a asigura nevoia urgentă de a furniza alimente suplimentare.
Comisia Europeană poate, de asemenea, să ia măsuri împotriva perturbării pieței (de exemplu, când ne confruntăm cu o majorare semnificativă a prețurilor pe piața internă a UE)", susțin cei doi europarlamentari români, într-un editorial pentru Digi24.