ADAMA 22
Reclama header after big part 2
AGRICOVER

Majorarea plăților APIA în avans pentru fermieri, crescători animale!

Publicat: 18 martie 2022 - 07:42
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Majorarea plăților APIA în avans, anul acesta, pentru fermierii, crescătorii de animale din România este una dintre măsurile de sprijin pentru agricultură propuse de europarlamentarii USR-PLUS Alin Mituța și Dacian Cioloș, în Parlamentul European, în contextul dificultăților create de războiul din Ucraina. 

"În Parlamentul European, am pus în centrul agendei discuția pe asigurarea securității alimentare în Uniunea Europeană, dar și în statele terțe. Lucrăm în momentul de față la o rezoluție care propune măsuri de combatere a efectelor războiului din Ucraina asupra sectorului agricol și alimentar, care va fi votată în a doua sesiune plenară din luna martie.

Pe lângă aceasta, vom înființa un task force care implică fermieri și asociații de producători și consumatori pentru a monitoriza îndeaproape situația din UE și, atunci când este necesar, vom solicita Comisiei Europene și statelor membre să intervină.

În mod concret, propunem următoarele măsuri pentru a sprijini fermierii și zonele rurale:

Majorarea plăților în avans
Comisia trebuie să majoreze plățile în avans din politica agricolă comună, și anume cele destinate sprijinului pentru venit (subvenții), de la 50% la 70%, și unor plăți pentru dezvoltare rurală, de la 75% la 85%. Această măsură va ajuta la creșterea fluxului de lichidități ale fermierilor, care au nevoie de bani pentru a face față dificultăților actuale.

N.R. Este necesar să precizăm că și anul trecut fermierii români au beneficiat de un avans de 70% din cuantumul plăților directe pe suprafață și sprijin cuplat ovine/caprine și 85% din valoarea plăților compensatorii acordate în cadrul măsurilor de dezvoltare rurală, gestionate de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), ca urmare a unei derogări a Comisiei Europene. 

Activarea rezervei pentru situații de criză din sectorul agricol
Uniunea Europeană are la dispoziție un fond special dedicat situațiilor de criză în sectorul agricol, care nu a fost folosit niciodată până acum. Prin această rezervă, pot fi puse la dispoziția statelor membre peste 400 de milioane de euro, bani ce vor fi împărțiți între cele 27 de state membre. Prin acest fond, Guvernul României ar putea subvenționa prețul la îngrășăminte, una dintre principalele probleme cu care se confruntă fermierii români la momentul de față. De asemenea, o parte din acești bani ar putea să fie folosiți pentru a subvenționa prețul motorinei utilizate în agricultură.

avans-subventii_b

Cultivarea terenurilor agricole nefolosite
În România, există circa de 40.000 de hectare care sunt lăsate în pârloagă, necultivate sau lăsate în refacere, iar la nivel european aceste suprafețe sunt și mai mari O derogare de la măsurile de agromediu ar putea permite cultivarea acestor terenuri, ca acestea să fie folosite pentru producția de cereale, culturi proteice (de exemplu, soia) și leguminoase, folosite în hrana animalelor. Pe lângă asta, utilizarea îngrășămintelor pe aceste terenuri în această perioadă ar putea crește randamentul culturilor. Această măsură va permite să ne asigurăm securitatea alimentară și să contribuim la securitatea alimentară a Uniunii.

Măsuri excepționale de piață
Comisia Europeană are capacitatea să acorde ajutor pentru depozitarea privată a cărnii de porc și a altor produse, în cazul unor perturbări pe piața UE. Practic, această măsură ar permite retragerea temporară a cărnii de porc de pe piață, pentru echilibrarea prețului cărnii de porc. Tot în ideea echilibrării pieței UE, am introdus în rezoluția din Parlamentul European o solicitare către Comisia Europeană pentru a crea un mecanism care să permită organizațiilor neguvernamentale și altor organisme care se implică în ajutorul umanitar să acceseze produsele din depozitele private ale UE pentru a sprijini refugiații ucraineni. Acest mecanism ar putea fi utilizat, de asemenea, prin intermediul Fondul de ajutor european pentru cele mai defavorizate persoane (FEAD) în statele membre care găzduiesc refugiați, pentru a asigura nevoia urgentă de a furniza alimente suplimentare.

Comisia Europeană poate, de asemenea, să ia măsuri împotriva perturbării pieței (de exemplu, când ne confruntăm cu o majorare semnificativă a prețurilor pe piața internă a UE)", susțin cei doi europarlamentari români, într-un editorial pentru Digi24.

 

Vizualizat: 2164 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

ANSVSA: Control pesta porcină africană!

ANSVSA: Control pesta porcină africană!

23 mai 2022 - 15:49

Îmbunătăţirea anchetelor epidemiologice şi a procedurii de acordare a despăgubirilor în cazul pestei porcine africane (PPA) au fost printre temele principale de discuţie abordate în cadrul misiunii de asistenţă tehnică a Comisiei Europene pentru PPA, desfăşurată în România în perioada 16 - 20 mai 2022.

Fermele mici, gunoiul de grajd și legea proastă!

Fermele mici, gunoiul de grajd și legea proastă!

23 mai 2022 - 08:52

Fermele mici sunt coloana vertebrală a agriculturii. Fără aceste mici ferme, satul ar dispărea, spune europarlamentarul român Daniel Buda (PPE), vicepreședinte al Comisiei AGRI, Parlament European. În același timp, există legi proaste care lovesc în această coloană vertebrală a agriculturii și satului, iar exemplul dat de eurodeputat este legislația privind gunoiul de grajd. 

Deputat: Ajutor fermieri de la 15.000 euro/fermier la 100.000 euro/fermier!

Deputat: Ajutor fermieri de la 15.000 euro/fermier la 100.000 euro/fermier!

23 mai 2022 - 08:01

Comisia Europeană a propus o schemă de sprijin pentru fermierii afectați de creșterile de prețuri din ultima perioadă. CE vine cu o măsură excepțională, finanțată prin FEADR, care permite statelor membre să plătească o sumă forfetară unică pentru fermierii și firmele din domeniul agricol afectate de aceste creșteri. Anunțul a fost făcut de deputatul Adrian Alda. 

Mesaj șeful APIA!

Mesaj șeful APIA!

23 mai 2022 - 07:11

Directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Adrian Pintea, obișnuiește să scrie la finalul fiecărei săptămâni un jurnal al activităților APIA pentru ca fermierii, crescătorii de animale să știe ce se întâmplă în fiecare săptămână la APIA.

AFIR: Fermă mică apicolă ajutor 15.000 euro/fermă!

AFIR: Fermă mică apicolă ajutor 15.000 euro/fermă!

20 mai 2022 - 10:25

Fermele mici apicole beneficiază de un ajutor de 15.000 euro/fermă, informează Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), care ne-a trimis poveștile a doi apicultori, unul cu o fermă mică, iar altul cu o afacere mare în apicultură. Primul a beneficiat de un ajutor de 15.000 euro, iar cel de-al doilea de o sumă mult mai mare, 189.895 euro.

AFIR ASTĂZI: Bani pentru achiziția de stupi, familii de albine!

AFIR ASTĂZI: Bani pentru achiziția de stupi, familii de albine!

20 mai 2022 - 10:08

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a finanțat până în prezent 5.495 de apicultori prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR), care au primit sprijin nerambursabil pentru achiziția de stupi, familii de albine sau pentru procesarea mierii, anunță astăzi AFIR, într-un comunicat transmis Agroinfo

APIA: Modificări ajutoare apicultori!

APIA: Modificări ajutoare apicultori!

20 mai 2022 - 07:46

Hotărârea de Guvern 339 din 30 aprilie 2020 privind Programul Național Apicol pentru perioada 2020-2022, a normelor de aplicare, a valorii sprijinului financiar, precum şi pentru stabilirea unor măsuri de aplicare a acesteia, a fost modificată și completată prin HG nr. 511 /2022 publicată în Monitorul Oficial 381/18.04.2022, anunță Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

APIA: Plată ajutor de stat!

APIA: Plată ajutor de stat!

20 mai 2022 - 07:16

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) anunță că 17 iunie 2022 este termenul final pentru depunerea Cererilor de plată aferente anului 2022 pentru Schema de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafețe împădurite”, aferentă Măsurii 8 Investiții în dezvoltarea zonelor impădurite şi îmbunătățirea viabilității pădurilor”, SubMăsura 8.1 „Împăduriri şi crearea de suprafețe împădurite” din cadrul PNDR 2014-2020.

Apelul fermierilor la Guvernul României pentru încasarea subvenției!

Apelul fermierilor la Guvernul României pentru încasarea subvenției!

19 mai 2022 - 19:38

Uniunea Salvăm Țăranul Român (USTR) face un apel public la Guvernul României, Președintele României, Parlamentului României și la toți decidenții politici ai acestei țări pentru a prelungi perioada de recoltare a tomatelor din Programul Tomata 2022, până la data data de 15.07.2022, pentru a acorda o șansă reală de a beneficia de sprijinul de 3000 euro/1000 de metri pătrați tuturor fermierilor înscriși în program. 

APIA: Subvenții APIA pentru acest an care pot fi încasate ACUM de fermieri, crescători de animale!

APIA: Subvenții APIA pentru acest an care pot fi încasate ACUM de fermieri, crescători de animale!

19 mai 2022 - 09:36

Fermierii, crescătorii de animale pot să încaseze acum, în avans, anumite subvenții APIA pe suprafață și plăți compensatorii acordate în cadrul măsurilor de dezvoltare rurală, aferente acestui an de cerere. Banii sunt obținuți cu ajutorul unei adeverințe APIA, anunță Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). 

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Krone Highland – chemarea muntelui

Krone Highland – chemarea muntelui

Pentru a ajunge pe vârful muntelui ai nevoie de forță, rezistență și uneltele potrivite. Cu echipamentul potrivit poți cuceri orice munte. 

Seria Highland KRONE este perfectă pentru toți „alpiniştii”: cositoarea EasyCut F Highland, grebla răvășitoare Vendro Highland și grebla rotativă Swadro S Highland.

Pentru mai multe informații despre seria KRONE Highland pentru condiții alpine contactați dealerii KRONE:

MUNAX – 0732970219

Vest Tract  - 0748095848

Agrowest – 0744324001

Green Expert - 0744631795

Tractoare de colecție în combinație cu utilaje din gama actuală KRONE! Imagini rare Robotul autonom Horsch Primul robot de furajare LELY VECTOR din România în ferma Peica!

Bancul zilei

După 25 de ani

După 25 de ani
Două colege de liceu se reîntâlnesc după 25 de ani: Detalii