Adama
Vinasa Rompak

MADR: Ziua satului românesc!

Publicat: 21 septembrie 2023 - 20:39
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) și Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” vă invită în perioada 22 -24 septembrie 2023, interval orar 9:00-19:00, la cea de-a treia ediție a „Târgului pâinii”, în cadrul căruia se va marca „Ziua Satului Românesc”. Evenimentul va avea loc în incinta Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti”, Şos. Pavel D. Kiseleff nr. 30, București.

Începând cu anul 2020, țara noastră celebrează în ultima duminică a lunii septembrie „Ziua Satului Românesc”, potrivit Legii nr.44/2020.

Bunătățile realizate de micii producători, înregistrate pe sisteme de calitate europene, produse montane sau ca produse atestate tradițional vor încânta consumatorii de toate categoriile de vârstă, motiv pentru care organizatorii așteaptă cât mai mulți vizitatori pentru a alege din produsele agroalimentare românești aduse din majoritatea zonelor țării.

„Produsele și preparatele pe care le veți găsi la Muzeul Național al Satului reprezintă tradiție, muncă, dedicare, pasiune. Sunt realizate de oameni gospodari, pe care îi apreciez și îi respect pentru efortul lor și, pentru aceasta, trebuie să fim alături de ei, să îi incurajăm să ducă mai departe aceste frumoase tradiții și să le aducă în mijlocul consumatorilor. Mergeți la acest sfârșit de săptămână la Târgul Pâinii și consumați produsele românești!”, a declarat ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Florin Barbu.

pan muz_b

„Lumina lină a toamnei va accentua culorile „pâinii noastre cea de toate zilele″, la Muzeul Satului. Vă așteptăm să gustați pâinea si vinul la noi la muzeu, în jurul bisericii Turea și să simțiți profunzimea acestor simboluri creștine pe care, toamna la muzeu ni le aduce în dar”, declară conf. univ. dr. Paula Popoiu, director general al Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti”, din București.

La acest eveniment se estimează că oferta va fi de peste 100 de produse atestate tradițional din cele peste 750 produse înregistrate în Registrul Național al Produselor Tradiționale din județele Alba, Botoșani, Brașov, Galați, Iași, Mureș, Prahova, Sibiu, Suceava, Vâlcea, Ilfov și București.

Oferta operatorilor economici care obțin aceste produse bazate pe rețete transmise din generație în generație este diversificată din categorii precum panificație și patiserie, produse din carne, produse lactate, produse din pește, legume - fructe, băuturi spirtoase și multe altele.

INFORMAȚII SUPLIMENTARE

Detaliem mai jos categoriile de produse agroalimentare, pe regiuni geografice, care vor fi disponibile la „Târgul pâinii” de la Muzeul Național al Satului.

Din Muntenia:

Județul Argeș - primul brand înregistrat al României pe un sistem de calitate european Indicație Geografică Protejată (IGP)– Magiun de prune Topoloveni, alături de conserve din fructe și legume fără aditivi alimentari, fără zahăr adăugat și fără conservanți, o colecție variată de gemuri, dulcețuri și zacuscă etc.
Tot din Argeș, tradiționala turtă dulce – bucuria copiilor - va fi în variate forme sau chiar din personaje inspirate din lumea poveștilor (Hansel și Gretel, Albă ca Zăpada, Motanul Încălțat, Mica Sirenă, Cerbul de Aur etc.). Produsele se pot executa și la comandă, în diferite forme, în funcție de cerințe.
Din Dâmbovița, localitatea Voinești, pe lângă renumitele mere de vară, vor fi disponibile și sucurile fără conservanți sau zahăr adăugat, de la MereRo.
Cozonac proaspăt, plăcinte, bomboane fondante și șerbet de casă cu diferite arome naturale (lămâie, portocale, vanilie, cacao etc), realizate după rețetele vechi din satele dâmbovițene
De la Păstrăvăria Bușteni, diverse sortimente de păstrăv crescut în păstrăvăria proprie cu apă provenită din răul Zamora, înregistrate ca produse montan precum: Păstrav Zamorean, Păstrav zamorean Morcovit, păstrăv jăruit, Păstrăv Prăvălit și Proțăpit, Păstrăv în zamă de roșii, Tocană de păstrăv cu legume, Tocană de păstrăv jăruit cu legume, Păstrăv murărit pe zamora, Păstrăv în osâză de legume, Pate de ficat de păstrăv zamorean , Fluștuc de păstrăv-Curcubeu. Păstrăvăria Bușteni
Preparate și conserve din județul Teleorman făcute după rețetele bunicii
Diverse sortimente de miere și produse ale stupului din comuna Stănești, județul Giurgiu, și legume proaspete de sezon - roșii, castraveți, ardei, varză, dovlecei, fasole, vinete ale unei cooperative agricole din comuna Stănești.
Producătorul de flori din comuna Drajna, județul Călărași, va aduce flori de sezon – crizanteme, tufănele, cactuși etc.
Din Oltenia:

Trei producători vor fi prezenți din județul Olt, astfel: din comuna Rotunda -un producător care păstrează tradiția veche locală a presării la rece a semințelor de floarea soarelui, prin ulei presat la rece simplu sau cu mirodenii, din comuna Drăghiceni, un apicultor cu noua producție de miere și produse ale stupului, iar din comuna Vădăstrița un producător de legume cu tomate, varză, castraveți, usturoi, ceapă, vinete, ardei gras și kapia etc.
Din județul Vâlcea, vor fi disponibile produse tradiționale atestate din categoria băuturilor spirtoase: ”Țuică Tăria lui Cătălin” și ”Rachiu din fructe Tăria lui Cătălin”, dar și băutura spirtoasă care urmează etapele înregistrării ca indicație geografică pe un sistem de calitate Țuică Sordony de Horezu.
Din zona Moldovei (Botoșani, Bacău, Iași, Vrancea și Galați) vor fi aduse produse cu atestate de produse tradiționale din categoria produselor din carne, din lapte, în urma procesării legumelor și fructelor, dar și alte produse cum ar fi miere, miez de nucă, prune afumate de Vrancea, struguri, must.

Astfel,

din Botoșani, Sat Tocileni, comuna Stăuceni, cumpărătorii pot alege produse atestate tradițional precum Cozonac Domnesc, Poale în Brâu cu brânză dulce sau brânză sărată, alivenci moldovenești sau Dulceața de trandafiri Deliciul Mihaelei, Siropul de trandafiri deliciul Mihaelei sau Oțetul de trandafiri Deliciul din plantațiile de trandafiri din comuna Manoleasa.

Din județul Galați, de la un integrator de la materie primă până la procesare, va fi disponibilă o gamă variată de produse atestate tradițional: Costiță afumată Ilinca, Cotlet Haiducesc a lui Zamfir, Cârnați porc a lui Ignat, Cârnați de porc Zimbria în Untură, Cotlet Zimbria în untură, Jumări Zimbria, Jambon Zimbria în Untură, Jambon Zimbria, Mușchiuleț de porc Ilinca, Pipet haiducesc Zimbria, Purcel Copt la jar Zimbria, Salam Zimbria

Din județul Suceava, patru producători din mediul rural: din comuna Voitinel, produse ale stupului, din Câmpulung Moldovenesc - gemuri, dulcețuri și zacuscă, produse atestate tradițional din categoria brânzeturilor, din comuna Verești - telemea văcuța Ica, cașcaval văcuța Ica, urdă văcuța Ica, caș văcuța Ica.

Din Bacău: o varietate de sucuri din satul Viișoara.
Județul Iași va fi prezent cu patru producători, care vor aduce pâine, prăjituri și produse proaspete de patiserie din comuna Probota din comuna Țigănași, produse din carne atestate tradițional marca “Carmangeria cu Gust”, - Pastramă Țărănească, Costiță Afumată, Cârnați Gustul Bunicii și din comuna Aroneanu – tăiței și paste făinoase cu ouă de prepeliță.

Totodată, vinuri de calitate superioară cu denumire de origine controlată (D.O.C) din Podgoria Cotnari, care face parte din regiunea viticolă a Podișului Moldovei, una dintre cele mai renumite podgorii ale Europei, precum vinuri cu Indicație Geografică albe, roșii, roze, vinuri liniștite și vinuri spumante vor putea fi achiziționate în cadrul Târgului.

Din județul Brașov, sat Rotbav Cooperativă Agricolă ȘMAG DIN ȚARA BÂRSEI-GUSTURI LOCALE, sub marca "Ferma Cățean" produse atestate tradiționale- telemea de vacă; urdă; cașcaval; caș proaspăt/afumat; brânză de burduf, iar din județul Caraș Severin - un procesator de legume-fructe, din județul Mureș, comuna Albești - produse tradiționale ca Pită de casă cu cartofi - produs natural de la Boianu, Chec de casă de la Boianul, Colac cu nucă de la Boianul, iar din județul Sibiu producătorii vor aduce produse din carne, lapte și produsele stupului.

Din București-Ilfov, se vor regăsi preparate atestate tradițional din produse din carne sub marca Meșteșugarii de Gusturi - mușchi file de porc afumat, ceafă de porc afumată din podul bunicii, piept de porc afumat, slănină, caltaboș țărănesc, tobă țărănească, cârnați măcelărești, cârnați țărănești, lebăr țărănesc, produse apicole sau produse din cultura de lavandă.

Din Registrul Național al Produselor Montan (RNPM), din județul Cluj, localitatea Gilău, situată în zona montană, vor fi expuse, spre comercializare, din categoria miere și produse ale stupului - miere de tei miere de salcâm, miere polifloră, miere de munte, miere de zmeură, miere de cireș, miere de iarbă neagră (negruș), miere de salcâm și măr, miere de mană (de pădure), polen crud, polen uscat de negruș, polen uscată.

Vizualizat: 1197 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

13 decembrie 2024 - 06:01

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei de Urgență a Guvernului nr. 79/2009 privind reglementarea unor măsuri pentru stimularea absorbției fondurilor alocate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) pentru renovarea şi dezvoltarea spațiului rural prin creşterea calității vieţii şi diversificării economiei în zonele rurale, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.262/2009.

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

13 decembrie 2024 - 05:51

Guvernul a aprobat joi, 12 decembrie 2024, un act normativ care vizează actualizarea Registrului Agricol pentru perioada 2025-2029. Fără adeverință de la Registrul Agricol, niciun fermier, crescător animale nu poate încasa subvențiile APIA.

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

13 decembrie 2024 - 05:35

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe www.afir.ro Raportul de selecție pentru etapa a doua de depunere a proiectelor aferente intervenției DR-25 Modernizarea infrastructurii de irigații din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027 (PS 2027).

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

13 decembrie 2024 - 05:25

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 12 decembrie 2024, a autorizat la plată sumă totală de 108.521.264,61 euro (539.929.424,90 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 479.478 fermieri, astfel:

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

12 decembrie 2024 - 17:30

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Ordonanţa de urgență pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu privire la gestionarea financiară a fondurilor europene nerambursabile alocate României din FEGA şi FEADR, precum şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat, aferente Politicii Agricole Comune.

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

12 decembrie 2024 - 17:15

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

12 decembrie 2024 - 17:06

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată OUG pentru modificarea art.16 alin. (1) din Legea nr. 195/2028 privind aprobarea Programului de susținere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducție, precum și a art. 15 alin (1) din Legea nr. 227/2018 privind aprobarea Programului de susținere pentru activitatea de reproducție, incubație și de creștere în sectorul avicol.

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

12 decembrie 2024 - 10:02

Un Ordin MADR, postat în consultare publică pe site-ul oficial al ministerului, schimbă criteriile pentru subvenția APIA PD-03 Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

12 decembrie 2024 - 09:13

Un proiect de Ordin MADR, publicat în dezbatere, modifică sprijinul cuplat zootehnic pentru venit, SCVZ, pentru creșterea taurinelor de carne în sensul stabilirii vârstei minime în cazul animalelor care fac obiectul acestei forme de sprijin.

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

KRONE vă urează un sezon bun și o producție excelentă de furaje!

KRONE vă urează un sezon bun și o producție excelentă de furaje!

KRONE vă urează un sezon bun și o producție excelentă de furaje!

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Card dispărut

Card dispărut
N-am anunţat poliţia că mi-a dispărut cartea de credit, fiindcă indiferent cine a furat-o cheltuieşte mai puţin decât nevastă-mea. Detalii