Adama
Agreena-direct
AGRICOVER

MADR: Ziua satului românesc!

Publicat: 21 septembrie 2023 - 20:39
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) și Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” vă invită în perioada 22 -24 septembrie 2023, interval orar 9:00-19:00, la cea de-a treia ediție a „Târgului pâinii”, în cadrul căruia se va marca „Ziua Satului Românesc”. Evenimentul va avea loc în incinta Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti”, Şos. Pavel D. Kiseleff nr. 30, București.

Începând cu anul 2020, țara noastră celebrează în ultima duminică a lunii septembrie „Ziua Satului Românesc”, potrivit Legii nr.44/2020.

Bunătățile realizate de micii producători, înregistrate pe sisteme de calitate europene, produse montane sau ca produse atestate tradițional vor încânta consumatorii de toate categoriile de vârstă, motiv pentru care organizatorii așteaptă cât mai mulți vizitatori pentru a alege din produsele agroalimentare românești aduse din majoritatea zonelor țării.

„Produsele și preparatele pe care le veți găsi la Muzeul Național al Satului reprezintă tradiție, muncă, dedicare, pasiune. Sunt realizate de oameni gospodari, pe care îi apreciez și îi respect pentru efortul lor și, pentru aceasta, trebuie să fim alături de ei, să îi incurajăm să ducă mai departe aceste frumoase tradiții și să le aducă în mijlocul consumatorilor. Mergeți la acest sfârșit de săptămână la Târgul Pâinii și consumați produsele românești!”, a declarat ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Florin Barbu.

pan muz_b

„Lumina lină a toamnei va accentua culorile „pâinii noastre cea de toate zilele″, la Muzeul Satului. Vă așteptăm să gustați pâinea si vinul la noi la muzeu, în jurul bisericii Turea și să simțiți profunzimea acestor simboluri creștine pe care, toamna la muzeu ni le aduce în dar”, declară conf. univ. dr. Paula Popoiu, director general al Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti”, din București.

La acest eveniment se estimează că oferta va fi de peste 100 de produse atestate tradițional din cele peste 750 produse înregistrate în Registrul Național al Produselor Tradiționale din județele Alba, Botoșani, Brașov, Galați, Iași, Mureș, Prahova, Sibiu, Suceava, Vâlcea, Ilfov și București.

Oferta operatorilor economici care obțin aceste produse bazate pe rețete transmise din generație în generație este diversificată din categorii precum panificație și patiserie, produse din carne, produse lactate, produse din pește, legume - fructe, băuturi spirtoase și multe altele.

INFORMAȚII SUPLIMENTARE

Detaliem mai jos categoriile de produse agroalimentare, pe regiuni geografice, care vor fi disponibile la „Târgul pâinii” de la Muzeul Național al Satului.

Din Muntenia:

Județul Argeș - primul brand înregistrat al României pe un sistem de calitate european Indicație Geografică Protejată (IGP)– Magiun de prune Topoloveni, alături de conserve din fructe și legume fără aditivi alimentari, fără zahăr adăugat și fără conservanți, o colecție variată de gemuri, dulcețuri și zacuscă etc.
Tot din Argeș, tradiționala turtă dulce – bucuria copiilor - va fi în variate forme sau chiar din personaje inspirate din lumea poveștilor (Hansel și Gretel, Albă ca Zăpada, Motanul Încălțat, Mica Sirenă, Cerbul de Aur etc.). Produsele se pot executa și la comandă, în diferite forme, în funcție de cerințe.
Din Dâmbovița, localitatea Voinești, pe lângă renumitele mere de vară, vor fi disponibile și sucurile fără conservanți sau zahăr adăugat, de la MereRo.
Cozonac proaspăt, plăcinte, bomboane fondante și șerbet de casă cu diferite arome naturale (lămâie, portocale, vanilie, cacao etc), realizate după rețetele vechi din satele dâmbovițene
De la Păstrăvăria Bușteni, diverse sortimente de păstrăv crescut în păstrăvăria proprie cu apă provenită din răul Zamora, înregistrate ca produse montan precum: Păstrav Zamorean, Păstrav zamorean Morcovit, păstrăv jăruit, Păstrăv Prăvălit și Proțăpit, Păstrăv în zamă de roșii, Tocană de păstrăv cu legume, Tocană de păstrăv jăruit cu legume, Păstrăv murărit pe zamora, Păstrăv în osâză de legume, Pate de ficat de păstrăv zamorean , Fluștuc de păstrăv-Curcubeu. Păstrăvăria Bușteni
Preparate și conserve din județul Teleorman făcute după rețetele bunicii
Diverse sortimente de miere și produse ale stupului din comuna Stănești, județul Giurgiu, și legume proaspete de sezon - roșii, castraveți, ardei, varză, dovlecei, fasole, vinete ale unei cooperative agricole din comuna Stănești.
Producătorul de flori din comuna Drajna, județul Călărași, va aduce flori de sezon – crizanteme, tufănele, cactuși etc.
Din Oltenia:

Trei producători vor fi prezenți din județul Olt, astfel: din comuna Rotunda -un producător care păstrează tradiția veche locală a presării la rece a semințelor de floarea soarelui, prin ulei presat la rece simplu sau cu mirodenii, din comuna Drăghiceni, un apicultor cu noua producție de miere și produse ale stupului, iar din comuna Vădăstrița un producător de legume cu tomate, varză, castraveți, usturoi, ceapă, vinete, ardei gras și kapia etc.
Din județul Vâlcea, vor fi disponibile produse tradiționale atestate din categoria băuturilor spirtoase: ”Țuică Tăria lui Cătălin” și ”Rachiu din fructe Tăria lui Cătălin”, dar și băutura spirtoasă care urmează etapele înregistrării ca indicație geografică pe un sistem de calitate Țuică Sordony de Horezu.
Din zona Moldovei (Botoșani, Bacău, Iași, Vrancea și Galați) vor fi aduse produse cu atestate de produse tradiționale din categoria produselor din carne, din lapte, în urma procesării legumelor și fructelor, dar și alte produse cum ar fi miere, miez de nucă, prune afumate de Vrancea, struguri, must.

Astfel,

din Botoșani, Sat Tocileni, comuna Stăuceni, cumpărătorii pot alege produse atestate tradițional precum Cozonac Domnesc, Poale în Brâu cu brânză dulce sau brânză sărată, alivenci moldovenești sau Dulceața de trandafiri Deliciul Mihaelei, Siropul de trandafiri deliciul Mihaelei sau Oțetul de trandafiri Deliciul din plantațiile de trandafiri din comuna Manoleasa.

Din județul Galați, de la un integrator de la materie primă până la procesare, va fi disponibilă o gamă variată de produse atestate tradițional: Costiță afumată Ilinca, Cotlet Haiducesc a lui Zamfir, Cârnați porc a lui Ignat, Cârnați de porc Zimbria în Untură, Cotlet Zimbria în untură, Jumări Zimbria, Jambon Zimbria în Untură, Jambon Zimbria, Mușchiuleț de porc Ilinca, Pipet haiducesc Zimbria, Purcel Copt la jar Zimbria, Salam Zimbria

Din județul Suceava, patru producători din mediul rural: din comuna Voitinel, produse ale stupului, din Câmpulung Moldovenesc - gemuri, dulcețuri și zacuscă, produse atestate tradițional din categoria brânzeturilor, din comuna Verești - telemea văcuța Ica, cașcaval văcuța Ica, urdă văcuța Ica, caș văcuța Ica.

Din Bacău: o varietate de sucuri din satul Viișoara.
Județul Iași va fi prezent cu patru producători, care vor aduce pâine, prăjituri și produse proaspete de patiserie din comuna Probota din comuna Țigănași, produse din carne atestate tradițional marca “Carmangeria cu Gust”, - Pastramă Țărănească, Costiță Afumată, Cârnați Gustul Bunicii și din comuna Aroneanu – tăiței și paste făinoase cu ouă de prepeliță.

Totodată, vinuri de calitate superioară cu denumire de origine controlată (D.O.C) din Podgoria Cotnari, care face parte din regiunea viticolă a Podișului Moldovei, una dintre cele mai renumite podgorii ale Europei, precum vinuri cu Indicație Geografică albe, roșii, roze, vinuri liniștite și vinuri spumante vor putea fi achiziționate în cadrul Târgului.

Din județul Brașov, sat Rotbav Cooperativă Agricolă ȘMAG DIN ȚARA BÂRSEI-GUSTURI LOCALE, sub marca "Ferma Cățean" produse atestate tradiționale- telemea de vacă; urdă; cașcaval; caș proaspăt/afumat; brânză de burduf, iar din județul Caraș Severin - un procesator de legume-fructe, din județul Mureș, comuna Albești - produse tradiționale ca Pită de casă cu cartofi - produs natural de la Boianu, Chec de casă de la Boianul, Colac cu nucă de la Boianul, iar din județul Sibiu producătorii vor aduce produse din carne, lapte și produsele stupului.

Din București-Ilfov, se vor regăsi preparate atestate tradițional din produse din carne sub marca Meșteșugarii de Gusturi - mușchi file de porc afumat, ceafă de porc afumată din podul bunicii, piept de porc afumat, slănină, caltaboș țărănesc, tobă țărănească, cârnați măcelărești, cârnați țărănești, lebăr țărănesc, produse apicole sau produse din cultura de lavandă.

Din Registrul Național al Produselor Montan (RNPM), din județul Cluj, localitatea Gilău, situată în zona montană, vor fi expuse, spre comercializare, din categoria miere și produse ale stupului - miere de tei miere de salcâm, miere polifloră, miere de munte, miere de zmeură, miere de cireș, miere de iarbă neagră (negruș), miere de salcâm și măr, miere de mană (de pădure), polen crud, polen uscat de negruș, polen uscată.

Vizualizat: 669 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Fermierii: La subvenții APIA ne-ați furat de ne-ați rupt, iar banii de la AFIR nu ajung la cei mici!

Fermierii: La subvenții APIA ne-ați furat de ne-ați rupt, iar banii de la AFIR nu ajung la cei mici!

30 noiembrie 2023 - 14:21

Un val mare de nemulțumiri se ridică din rândul fermierilor și crescătorilor de animale în ultima perioadă. Pulsul accelerat, dezamăgirile crunte legate de ajutoarele care li se cuvin răzbat din reacțiile lor la comunicatele făcute de către cele două agenții de plăți din agricultura României, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) și Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR).

APIA, o nouă tranșă de subvenții în conturile fermierilor, crescătorilor de animale!

APIA, o nouă tranșă de subvenții în conturile fermierilor, crescătorilor de animale!

30 noiembrie 2023 - 12:11

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) este pregătită să demareze de luni, 4 decembrie 2023, plățile finale aferente anului de cerere 2023. În fiecare an, tranșa a doua de plată a început în prima zi lucrătoare ulterioară datei de 1 decembrie. 

Lansare nouă sesiune bani europeni!

Lansare nouă sesiune bani europeni!

30 noiembrie 2023 - 10:54

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale lansează sesiunea de depunere a Strategiilor de Dezvoltare Locală din cadrul intervenției DR-36 - LEADER - Dezvoltarea locală plasată sub responsabilitatea comunității, cuprinsă în Planul Strategic PAC 2023-2027.

Ajutor minimis APROBAT!

Ajutor minimis APROBAT!

30 noiembrie 2023 - 10:39

Ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Florin-Ionuț Barbu, a aprobat pe 29 noiembrie 2023, ordinul ce modifică și completează anexa la Ordinul ministrului agriculturii și dezvoltării rurale nr. 107/2017 privind aprobarea schemei de ajutor de minimis „Sprijin pentru implementarea acţiunilor în cadrul strategiei de dezvoltare locală”.

Ministrul Barbu acuzat că face ghidurile ca să ia banii șmecherii!

Ministrul Barbu acuzat că face ghidurile ca să ia banii șmecherii!

30 noiembrie 2023 - 10:16

Ministrul agriculturii Florin Barbu este acuzat că ar face ghidurile pentru ajutoarele de stat astfel încât banii să fie obținuți de băieții deștepți. Acuzațiile sunt lansate în spațiul public de fostul ministru al agriculturii Adrian Oros.

Nu mai are cine mulge o oaie!

Nu mai are cine mulge o oaie!

29 noiembrie 2023 - 18:44

Fermierii, crescătorii de animale încep să apeleze din ce în ce mai mult la tehnologie de ultimă generație, pentru că nu mai găsesc lucrători care să fie dispuși să muncească în ferme. 

Fermierii campioni la floarea-soarelui din vestul țării

Fermierii campioni la floarea-soarelui din vestul țării

29 noiembrie 2023 - 18:36

Într-un an dificil, cu secetă pedologică severă, producțiile de floarea-soarelui la nivel național nu au fost cele scontate de fermieri la începutul campaniei de semănat. Cu toate acestea, compania Corteva Agriscience, prin hibrizii Pioneer®, a contribuit la ridicarea productivității pe hectar și a lansat campania Fermieri campioni la floarea-soarelui.

Poftim, din România!

Poftim, din România!

29 noiembrie 2023 - 17:29

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, în parteneriat cu Primăria Sectorului 4 și cu Cooperativa Agricolă Caprirom Sud Muntenia, organizează, în perioada 1 – 3 decembrie 2023, târgul „Poftim, din România!”, în Parcul Tudor Arghezi din sectorul 4, București.

Șef APIA, calcul ACUM suma APIA pe hectarul de pășune pentru acest an!

Șef APIA, calcul ACUM suma APIA pe hectarul de pășune pentru acest an!

29 noiembrie 2023 - 14:55

Pășunile sunt foarte râvnite pentru sumele mari pe hectar care se pot încasa, în fiecare an, de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Scandalul în jurul acestor suprafețe este departe de a se stinge atât timp cât tentantele subvenții APIA îi lasă pe crescătorii de animale fără pășuni.

Prezentați-vă la APIA în termen de 10 zile pentru subvenții! Anunț făcut de un șef APIA!

Prezentați-vă la APIA în termen de 10 zile pentru subvenții! Anunț făcut de un șef APIA!

29 noiembrie 2023 - 13:58

Fermierii, crescătorii de animale trebuie să anunțe la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) orice schimbare produsă în fermă, în termen de 10 zile. Respectarea acestui termen le garantează fermierilor că vor primi subvențiile agricole la care au dreptul. Explică directorul executiv APIA Hunedoara, Veronica Topor.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Horațiu Buzgău: ”Ca să ai succes trebuie să știi unde vrei să ajungi!” | podcast agroSTORY #18

Horațiu Buzgău: ”Ca să ai succes trebuie să știi unde vrei să ajungi!” | podcast agroSTORY #18

Grupul AGRIND din Tășnad, jud. Satu Mare are la bază o mică activitate agricolă de familie, dezvoltată după anii ’90, cu multă muncă, provocări și implicare. Investițiile și fructificarea la maxim a fondurilor europene au adus societatea la ceea ce este astăzi: peste 3.000 de hectare exploatate în cultura mare, procesare (morărit și panificație), zootehnie (bovine de lapte și de carne) și pomicultură, toate sectoarele fiind dezvoltate pentru a ajunge cât mai aproape de consumatorul final.

Toate acestea au fost clădite cu viziune, perseverență, curaj, dar și prudență de un adevărat trio tehnico-economico-financiar: bunicul și tatăl, absolvenți de studii agricole și fiul, Horațiu Buzgău, absolvent de Științe economice. Alături de ei, o întreagă echipă de prieteni, colaboratori, angajați, parteneri, clienți. ”O întreagă familie!”, spune Horațiu cu mândrie.

Horațiu a făcut primii pași în viață direct... în câmp! A fost implicat de mic în toate activitățile agricole ale familiei, învățarea practică ajutându-l să înțeleagă foarte bine cât este de importantă agricultura și industria alimentară, inclusiv din punct de vedere economic. A decis încă din clasele primare că aceasta va fi calea de urmat și că relevanța cifrelor în agribusiness se transpune, până la urmă, în succesul care determină acțiunile și investițiile viitoare.

Deși are doar 25 de ani, tânărul antreprenor mi-a oferit o adevărată lecție de economie agrară aplicată, teoria fiind transpusă în practică și, evident, în cifrele pe care le obține afacerea agricolă a familiei sale. Cea mai recentă investiție a grupului, în cultura de alun certificată ecologică pe 50 de hectare, suprafață integral irigată, a dat naștere brandului ALLU, Horațiu fiind managerul Holiv Ecoplant, firma care are ca obiect de activitate producția și procesarea alunelor, investiție de asemenea realizată cu fonduri europene.

Horațiu Buzgău a venit la agroSTORY cu o poveste pe cât de frumoasă, pe atât de plină de învățăminte pentru orice tânăr aflat la început de drum în agricultură.


Povestea porumbului de Cărpiniş Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

Bancul zilei

Card dispărut

Card dispărut
N-am anunţat poliţia că mi-a dispărut cartea de credit, fiindcă indiferent cine a furat-o cheltuieşte mai puţin decât nevastă-mea. Detalii