Luni, 17 mai 2021, ministrul Agriculturii si Dezvoltării Rurale, Nechita-Adrian Oros, a avut o primă rundă de consultări în sistem videoconferință cu David Clarnival, ministrul federal al agriculturii din Belgia. Subiectele discutate în cadrul întâlnirii au fost următoarele: colaborarea dintre femeile-fermier din cele două țări; aspecte privind cultura cartofului; cooperarea în domeniul cercetării științifice; tranziția către agricultura verde (Green Deal).
Discuția a avut loc în contextul importanței acordate de ambele părți dezvoltării relațiilor bilaterale și coordonării pe dosarele de interes comun.
Miniștrii agriculturii din cele două țări au salutat oportunitatea acestei întâlniri și au mulțumit Ambasadei României la Bruxelles pentru organizarea acesteia.
În calitate de lider mondial în domeniul cartofilor congelați, Belgia acordă un rol important producției, prelucrării și comercializării cartofului, facilitând relațiile dintre actorii economici din acest domeniu prin crearea grupului BELPOTATO. Ministrul Clarnival a arătat că specialiștii din cadrul grupului ar fi interesați să cunoască mai bine sectorul din România. Ministrul Oros l-a asigurat pe omologul său că în România există o asociație puternică și bine consolidată a producătorilor de cartofi și că va facilita punerea bazelor unei colaborări în acest domeniu.
Cei doi demnitari au convenit să facă demersuri pentru a consolida relația de cooperare între centrele universitare din cele două țări. De asemenea, ministrul Oros a subliniat că în România există un Consorțiu format din cele patru Universități de Științe Agricole.
Ministrul belgian consideră ca angajamentele luate prin Pactul Verde vor presupune multe constrângeri pentru agricultori, iar în acest context este importantă susținerea filierelor vulnerabile (de ex. domeniul legumelor, fructelor sau proteinelor vegetale), în special, prin dezvoltarea infrastructurii și a lanțurilor scurte de aprovizionare din agricultură.
Oficialul român a susținut că Pactul Verde este o provocare și o trecere către o agricultură responsabilă care să protejeze resursele și să ofere pe piață alimente mai sănătoase. În același timp, nu trebuie neglijat faptul că aceste alimente vor fi cu siguranță mai scumpe și este necesar să protejăm piața europeană de produse ce provin din state care nu-și propun să respecte aceste exigențe în ceea ce privește mediul și clima. “Pactul Verde va avea rezultatele scontate dacă vom reuși să consolidăm poziția fermierilor în situații de vulnerabilitate socio-economică”, a subliniat ministrul Adrian Oros.
Oficialul român a evidențiat nivelul excelent al relației bilaterale punând accent pe oportunitatea de a colabora și în domeniul schemelor de calitate și a agriculturii ecologice. Aceste domenii vor avea o importanță din ce în ce mai mare, având în vedere strategiile De la Fermă la Consumator și Biodiversitate, iar România și-ar dori o cooperare cu Belgia, prin schimburi de bune practici și alte instrumente ce ar putea fi identificate pentru dezvoltarea acestor domenii.
Comunicat MADR