ADAMA 22
Reclama header after big part 2
AGRICOVER

MADR: Amenzi URIAȘE până la 1.000.000 lei! Pentru ce vor fi sancționați fermierii!

Publicat: 23 martie 2022 - 18:22
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Ministerul Agriculturii a publicat în dezbatere, pe site-ul oficial, un proiect de Ordonanță de urgență prin care anunță amenzi uriașe pentru fermierii, procesatorii, depozitarii și comercianții care nu raportează săptămânal stocul de produse agricole și alimente.

Proiectul Ordonanței de urgență "stabilește măsuri privind raportarea stocurilor la produsele agricole și alimentare de către producătorii agricoli, depozitarii, procesatorii și comercianții care își desfășoară activitatea în domeniul agriculturii și al industriei alimentare, de la nivel național, denumiţi operatorii din sectorul agricol și al industriei alimentare.

(2) Produsele agricole și alimentare pentru care operatorii din sectorul agricol și al industriei alimentare au obligaţia furnizării de date statistice de evidenţă a stocurilor sunt:

a) legume –fructe,
b) cereale și produse pe bază de cereale,
c) semințe de oleaginoase și produse pe bază de oleaginoase,
d) leguminoase furajere;
e) semințe certificate: cereale, orez, oleaginoase și proteaginoase,
f) carne și produse din carne, conserve din carne și mixte,
g) lapte și produse din lapte,
h) produse de morărit și panificație,
i) produse prelucrate, procesate, conservate din legume-fructe,
j) grăsimi și uleiuri,
k) apă, inclusiv apă minerală naturală, apă de izvor și toate celelalte ape îmbuteliate sau ambalate,
l) orez,
m) plante aromatice, sare și condimente,
n) ceaiuri,
o) zahăr,
p) miere,
q) drojdie.

(3) Măsurile de reglementare privesc domeniile de activitate de producție agricolă, depozitare și prelucrare/procesare, comercializare a produselor agricole şi alimentare și sunt obligatorii pentru toţi operatorii din sectorul agricol și al industriei alimentare.

Art. 2. Instituția responsabilă cu aplicarea măsurilor de centralizare a stocurilor produselor agricole și alimentare este Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Art. 3. (1) În vederea asigurării trasabilității produselor agricole și alimentare pe piață, operatorii din sectorul agricol și al industriei alimentare au obligaţia furnizării de date statistice de evidenţă a stocurilor de produse agricole și alimentare, săptămânal, sau ori de câte ori Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale apreciază că este necesar, pe platforma informatică pusă la dispoziție de către MADR.
(2) Metodologia de raportare, colectare, centralizare și prelucrare a datelor statistice de evidență a stocurilor de produse agricole și alimentare, prevăzute la alin.(1) se stabilește prin ordin al ministrului agriculturi și dezvoltării rurale.
Art. 4. Verificarea și controlul stocurilor se realizează de persoane împuternicite de către Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi de alte instituţii cu atribuţii în domeniu, conform competenţelor legale, cu respectarea confidențialității datelor", stipulează proiectul Ordonanței de urgență. 

Pentru cei care nu-și respectă obligația de a raporta stocul de produse agricole și alimente menționate în lista de mai sus, Ordonanța de urgență stabilește amenzi exorbitante de până la 1.000.000 lei. 

"Art. 5.(1) Constituie contravenții și se sancționează cu amendă următoarele fapte săvârşite de către operatorii din sectorul agricol și al industriei alimentare astfel:
a) nerespectarea prevederilor art. 3 alin. (1) cu amendă de la 500.000 lei la 1.000.000 lei;
b) introducerea pe platforma informatică a unor date statistice de evidență a stocurilor eronate, incorecte, incomplete, inexacte sau furnizarea datelor de identificare către un alt operator din sectorul agricol și al industriei alimentare, cu amendă de la 50.000 lei la 250.000 lei.
(2) Constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor prevăzute la alin. (1) se fac de către persoane împuternicite în acest scop de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale". 

Ministerul Agriculturii argumentează astfel urgentarea aplicării acestor măsuri: 

"Având în vedere experiența României din timpul pandemiei generată de COVID-19, de dificultățile întâmpinate privind transporturile de produse alimentare, de materii prime utilizate în industria alimentară, de mărfuri perisabile, inputuri agricole, de echipamente utilizate în acest sector, de perturbarea activității lanțurilor de aprovizionare, de închiderea mall-urilor, precum și de impedimentele care au vizat transportul salariaților și utilizarea substanțelor biocide (măsuri imediate pentru a garanta sănătatea și siguranța forței de muncă din cadrul unităților de producție din sector, dar și pentru asigurarea continuității producerii și furnizării de produse agroalimentare către populație),

în contextul generat de conflictul armat din Ucraina, influența geopolitică a acestuia asupra României, inclusiv posibilitatea declanșării unui deficit alimentar la nivel european, ținând cont de faptul că responsabilitățile și sarcinile obligatorii, atât pentru autoritățile administrației publice, cât și pentru agenții economici, în scopul cunoașterii stocurilor de produse agricole și alimentare de importanță vitală pentru populație pe timpul situației de urgență sau criză generată de calamități naturale, dezastre, conflicte militare, epizootii, pandemii, raportate de întreg spectrul de amenințări, inclusiv hibride, și nu numai,

pentru reducerea impactului asupra securității alimentare, se impune adoptarea, în cel mai scurt timp, a unui cadru legislativ menit să asigure informațiile necesare privind cantitățile produselor agricole și alimentare existente pe teritoriul României, pentru a preîntâmpina întreruperi în aprovizionarea cu alimente a populației,

pentru a asigura instituirea, în cel mai scurt timp, a unor mecanisme de centralizare și cunoaștere operativă permanentă a stocurilor de produse agricole și alimentare, menite să asigure, în mod unitar și profesionist securitatea alimentară, apărarea vieții și sănătății populației, pe timpul producerii unor situații de urgență, generate de întreg spectrul de amenințări, epidemii și alte evenimente generatoare de victime multiple: calamități naturale, conflicte militare, dezastre, care să permită restabilirea rapidă a stării de normalitate.

luând în considerare frecvența calamităților (seceta pedologică) produse la nivelul culturilor agricole din ultima perioadă este necesară luarea unor măsuri pentru a preîntâmpina eventualele efecte în ceea ce privește asigurarea populației cu produse agricole și materii prime pentru industria alimentară, totodată trebuie avută în vedere că lipsa unor informații privind cantitățile de produse agricole și alimentare existente pe teritoriul României ar putea conduce la un dezechilibru între cerere și ofertă,

pentru a garanta interesele tuturor producătorilor, depozitarilor, procesatorilor și comercianților din sectorul agricol și alimentar, în vederea asigurării trasabilității și pentru a evita orice situații incerte în ceea ce privește asigurarea stocurilor necesare pentru aprovizionarea cu materie primă a procesatorilor din industria alimentară și satisfacerea nevoilor consumatorilor cu produse agroalimentare,

pentru a efectua evaluări naționale privind riscul principalelor resurse, infrastructuri/sectoare de apă și hrană și a dezvolta un plan de reducere a riscurilor legate de securitatea alimentară, stabilirea unui sistem de management al crizelor în legătură cu reziliența resurselor de hrană și apă, precum și a unei capabilități de răspuns specific sectorului alimentar, se impune instituirea unui cadru legal în vederea obținerii de informații exacte și complete privind stocurile de produse agricole și alimentare din depozite, a stocurilor de materii prime și produse finite de la operatorii economici care fabrică produse alimentare (procesatori) și pentru a ne asigura că operatorii economici furnizează informaţiile solicitate în termenele în care Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale apreciază că este necesar,

ținând cont că în managementul situaţiilor de urgenţă se urmărește asigurarea reducerii urmărilor efectelor acestora asupra populaţiei, precum şi reducerea pagubelor materiale directe sau indirecte provocate de aceste situații,

având în vedere faptul că nepromovarea prezentului act normativ în regim de urgență poate avea consecințe nefavorabile asupra capabilității de producție, procesare, stocare a produselor agricole și alimentare și, implicit, asupra securității alimentare a populației României, țară membră NATO,

în considerarea faptului că elementele menţionate anterior vizează interesul public general și definesc un context excepţional care nu putea fi previzionat şi care constituie o situaţie extraordinară a cărei reglementare nu poate fi amânată, se impune adoptarea de măsuri imediate pe calea ordonanţei de urgenţă, pentru a se asigura o monitorizare și o evidență corespunzătoare a stocurilor de produse agricole și alimentare. "

Vizualizat: 4752 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

ANSVSA: Control pesta porcină africană!

ANSVSA: Control pesta porcină africană!

23 mai 2022 - 15:49

Îmbunătăţirea anchetelor epidemiologice şi a procedurii de acordare a despăgubirilor în cazul pestei porcine africane (PPA) au fost printre temele principale de discuţie abordate în cadrul misiunii de asistenţă tehnică a Comisiei Europene pentru PPA, desfăşurată în România în perioada 16 - 20 mai 2022.

Fermele mici, gunoiul de grajd și legea proastă!

Fermele mici, gunoiul de grajd și legea proastă!

23 mai 2022 - 08:52

Fermele mici sunt coloana vertebrală a agriculturii. Fără aceste mici ferme, satul ar dispărea, spune europarlamentarul român Daniel Buda (PPE), vicepreședinte al Comisiei AGRI, Parlament European. În același timp, există legi proaste care lovesc în această coloană vertebrală a agriculturii și satului, iar exemplul dat de eurodeputat este legislația privind gunoiul de grajd. 

Deputat: Ajutor fermieri de la 15.000 euro/fermier la 100.000 euro/fermier!

Deputat: Ajutor fermieri de la 15.000 euro/fermier la 100.000 euro/fermier!

23 mai 2022 - 08:01

Comisia Europeană a propus o schemă de sprijin pentru fermierii afectați de creșterile de prețuri din ultima perioadă. CE vine cu o măsură excepțională, finanțată prin FEADR, care permite statelor membre să plătească o sumă forfetară unică pentru fermierii și firmele din domeniul agricol afectate de aceste creșteri. Anunțul a fost făcut de deputatul Adrian Alda. 

Mesaj șeful APIA!

Mesaj șeful APIA!

23 mai 2022 - 07:11

Directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Adrian Pintea, obișnuiește să scrie la finalul fiecărei săptămâni un jurnal al activităților APIA pentru ca fermierii, crescătorii de animale să știe ce se întâmplă în fiecare săptămână la APIA.

AFIR: Fermă mică apicolă ajutor 15.000 euro/fermă!

AFIR: Fermă mică apicolă ajutor 15.000 euro/fermă!

20 mai 2022 - 10:25

Fermele mici apicole beneficiază de un ajutor de 15.000 euro/fermă, informează Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), care ne-a trimis poveștile a doi apicultori, unul cu o fermă mică, iar altul cu o afacere mare în apicultură. Primul a beneficiat de un ajutor de 15.000 euro, iar cel de-al doilea de o sumă mult mai mare, 189.895 euro.

AFIR ASTĂZI: Bani pentru achiziția de stupi, familii de albine!

AFIR ASTĂZI: Bani pentru achiziția de stupi, familii de albine!

20 mai 2022 - 10:08

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a finanțat până în prezent 5.495 de apicultori prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR), care au primit sprijin nerambursabil pentru achiziția de stupi, familii de albine sau pentru procesarea mierii, anunță astăzi AFIR, într-un comunicat transmis Agroinfo

APIA: Modificări ajutoare apicultori!

APIA: Modificări ajutoare apicultori!

20 mai 2022 - 07:46

Hotărârea de Guvern 339 din 30 aprilie 2020 privind Programul Național Apicol pentru perioada 2020-2022, a normelor de aplicare, a valorii sprijinului financiar, precum şi pentru stabilirea unor măsuri de aplicare a acesteia, a fost modificată și completată prin HG nr. 511 /2022 publicată în Monitorul Oficial 381/18.04.2022, anunță Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

APIA: Plată ajutor de stat!

APIA: Plată ajutor de stat!

20 mai 2022 - 07:16

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) anunță că 17 iunie 2022 este termenul final pentru depunerea Cererilor de plată aferente anului 2022 pentru Schema de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafețe împădurite”, aferentă Măsurii 8 Investiții în dezvoltarea zonelor impădurite şi îmbunătățirea viabilității pădurilor”, SubMăsura 8.1 „Împăduriri şi crearea de suprafețe împădurite” din cadrul PNDR 2014-2020.

Apelul fermierilor la Guvernul României pentru încasarea subvenției!

Apelul fermierilor la Guvernul României pentru încasarea subvenției!

19 mai 2022 - 19:38

Uniunea Salvăm Țăranul Român (USTR) face un apel public la Guvernul României, Președintele României, Parlamentului României și la toți decidenții politici ai acestei țări pentru a prelungi perioada de recoltare a tomatelor din Programul Tomata 2022, până la data data de 15.07.2022, pentru a acorda o șansă reală de a beneficia de sprijinul de 3000 euro/1000 de metri pătrați tuturor fermierilor înscriși în program. 

APIA: Subvenții APIA pentru acest an care pot fi încasate ACUM de fermieri, crescători de animale!

APIA: Subvenții APIA pentru acest an care pot fi încasate ACUM de fermieri, crescători de animale!

19 mai 2022 - 09:36

Fermierii, crescătorii de animale pot să încaseze acum, în avans, anumite subvenții APIA pe suprafață și plăți compensatorii acordate în cadrul măsurilor de dezvoltare rurală, aferente acestui an de cerere. Banii sunt obținuți cu ajutorul unei adeverințe APIA, anunță Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). 

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Krone Highland – chemarea muntelui

Krone Highland – chemarea muntelui

Pentru a ajunge pe vârful muntelui ai nevoie de forță, rezistență și uneltele potrivite. Cu echipamentul potrivit poți cuceri orice munte. 

Seria Highland KRONE este perfectă pentru toți „alpiniştii”: cositoarea EasyCut F Highland, grebla răvășitoare Vendro Highland și grebla rotativă Swadro S Highland.

Pentru mai multe informații despre seria KRONE Highland pentru condiții alpine contactați dealerii KRONE:

MUNAX – 0732970219

Vest Tract  - 0748095848

Agrowest – 0744324001

Green Expert - 0744631795

Tractoare de colecție în combinație cu utilaje din gama actuală KRONE! Imagini rare Robotul autonom Horsch Primul robot de furajare LELY VECTOR din România în ferma Peica!

Bancul zilei

După 25 de ani

După 25 de ani
Două colege de liceu se reîntâlnesc după 25 de ani: Detalii