Lucrările pe care fermierii ar trebui să le facă pentru pajiști/pășuni, culturi în câmp, legumicultură, pomicultură în luna ianuarie. Informațiile extrem de utile sunt obținute de Agroinfo de la Agenția Națională a Zonei Montane.
Pajiști
În luna ianuarie continuă acțiunile de combatere și defrișare a vegetației lemnoase nedorite, acolo unde aceste acțiuni nu au fost finalizate în lunile anterioare;
Transportul gunoiului de grajd în depozite temporare, pe terenurile pe care va fi aplicat în același an, cu respectarea perioadei de interdicție a aplicării (împrăștierii) acestuia: 1 noiembrie - 15 martie;
Aplicarea amendamentelor calcaroase pe pajiști cu soluri acide și a amendamentelor cu reacție acidă pe terenurile sărăturate, pe parcelele fără angajamente de agro-mediu și climă;
Nu este de neglijat nici latura instructiv-educativă a fermierilor, astfel aceștia se pot documenta cu privire la cunoașterea plantelor furajere valoroase din covorul ierbos al pajiștilor, precum și a celor nedorite pe pajiști, plante toxice pentru animale sau plante care pot imprima gust, aspect sau miros nespecific produselor primare de origine animală.
În acest sens, pot fi consultate materialele de informare publicate pe site-ul APIA, precum și anexa la ”Ghidul fermierului privind eco-condiționalitatea” - ”Elemente de identificare a principalelor specii de plante invazive pe terenul agricol”.
foto Actual Vaslui
Agricultură
În tradiția populară, luna ianuarie este denumită “Gerar” și se spune că este perioada în care se pot face prevestiri despre cum va fi timpul de peste an: dacă în ianuarie nu este ger și zăpadă, atunci vom întâlni gerul și zăpada în lunile martie și aprilie, iar dacă în ianuarie e ger, atunci vara va fi secetoasă și călduroasă. Tot tradiția populară spune și că dacă e timp frumos în ianuarie, atunci vara va fi ploioasă.
Chiar dacă abia au intrat în Anul Nou, fermierii se gândesc deja la primele lucrări agricole. Fie că este vorba despre cultura mare, de legumicultură sau de creșterea animalelor, muncile nu sunt niciodată ”puse în cui”, iar în luna ianuarie este momentul cel mai bun pentru a pregăti și stabili un calendar al anului agricol. Astfel, în luna ianuarie se va continua pregătirea profesională a fermierilor agricoli – este momentul în care se poate face documentarea despre noi hibrizi, echipamente și tehnici de prelucrare a solului.
Culturi de câmp
Se întocmește programul general de activitate a fermei pentru anul agricol în curs, program care urmează a fi îmbunătățit pe parcursul anului în funcție de situațiile concrete;
Se întocmește în linii mari, planul de activitate pentru campania de primăvară, incluzând culturile ce se vor înființa și lucrările prevăzute pentru fiecare cultură, în ordinea firească stabilită prin tehnologiile de cultură;
Se începe procurarea de inputuri necesare în campania de primăvară (îngrășăminte chimice, semințe, pesticide, etc);
Achiziții de noi utilaje și echipamente și/sau aprovizionarea cu piese de schimb și continuarea lucrărilor de reparații la mașinile și uneltele agricole în ordinea în care acestea se vor folosi în campaniile agricole;
În câmp, se efectuează controlul semănăturilor de toamnă (din 15 în 15 zile), iar în situațiile deosebite (ger puternic, crustă de gheață, băltiri de apă) controlul se face și mai des. În funcție de cele constatate, se iau măsuri de spargere a crustei de gheață, evacuarea apei prin șanțuri de scurgere;
O altă lucrare este transportul gunoiului de grajd în câmp;
Când există posibilități de irigare, dacă toamna și iarna nu au fost precipitații, se fac udări de aprovizionare și la culturi neincluse în suprafețele irigate;
În locurile de depozitare a produselor (magazii, pătule, silozuri), se face controlul produselor depozitate și se iau măsuri de remediere a eventualelor nereguli: acoperirea suplimentară sau dezvelirea parțială a silozurilor, în funcție de temperatură (desfacerea silozurilor și sortarea produselor depozitate când se constată prezența mucegaiurilor), lopătarea produselor și aerisirea în magazii.
Legumicultură
Se procură seminţe, îngrăşăminte chimice, insecto-fungicide necesare în primul rând producerii răsadurilor;
Se verifică starea culturilor de toamnă, evacuând la nevoie apa de pe culturi;
Se transportă în continuare gunoiul de grajd necesar pentru răsadnițe;
Se începe amenajarea răsadniţelor;
Se seamănă în răsadniţe varza timpurie, conopida timpurie şi gulioarele;
Legumicultorii care au seră pot să înceapă plantatul tomatelor și ardeiului, pentru cultura forțată;
Pomicultură
Urmărirea, prevenirea și protejarea plantațiilor împotriva atacului rozătoarelor din livadă;
Dacă timpul permite se pot executa tăieri de fructificare la speciile de seminţoase;
În plantațiile pe rod se pot efectua tăieri de întreținere a pomilor urmărindu-se obținerea unui echilibru între procesele de rodire și cele de creștere, îndepărtarea drajonilor şi lăstarilor de pe colet;
Aprovizionarea din timp cu pesticide eficiente și autorizate;
Efectuarea tratamentelor de iarnă cu substanțe specifice (zeamă bordeleză, zeamă sulfo-calcică, uleiuri minerale).