Micii fermieri care cultivă legume în solarii sau sere pe o suprafață mai mică de un hectar riscă să fie excluși anul acesta de la plata sprijinului cuplat vegetal, pentru că nu sunt beneficiari ai plății BISS, plata de bază pe hectar, fosta SAPS, care se acordă pentru minim un hectar, avertizează fostul ministru al agriculturii, Adrian Oros, într-o postare pe Facebook.
"Legumicultorii români loviți letal de noul Program Național Strategic. Așa înțelege conducerea MADR să sprijine legumicultura și ferma de familie.
Peste 700 de legumicultori reali riscă să rămână fără Sprijinul Cuplat Vegetal pentru legume cultivate în sere și solarii din cauza creșterii pragului la 1 ha impus de MADR.
Mai mult, în noul PNS trimis la Comisie anul trecut, s-a diminuat drastic ( de 4 ori ) alocarea de bani europeni pentru acest sprijin.
De la 12.400.000 euro/ an în perioada 2021-2022, la 4.200.000 euro în 2023.
Astfel că, în acest an legumicultorii vor primi maximum 2100 euro / ha, fața de 4844,44 euro în 2021.
MADR a publicat în MONITORUL OFICIAL AL ROMANIEI, PARTEA I, Nr.168/28.II.2023, noile reguli și documente care vor sta la baza acordării SPRIJINULUI CUPLAT VEGETAL pentru legumele cultivate în spațiile protejate.
Începând cu anul 2023 legumicultorii care dețin o suprafată de solarii de 0,3 ha până la 0,99 ha nu vor mai fi eligibili pentru acordarea acestui tip de sprijin, dacă nu sunt și beneficiari BISS (fost SAPS) conform art.65, pct.1, literele a si c.
DETALII AICI PLATA BISS:
Cam 700 de legumicultori reali, au fost excluși din pix de la subvenție. Deși în perioada PNDR 2014-2020 cât și în cea de tranziție 2021-2022 acești fermieri au fost eligibili.
Legumicultorii susțin că:
1.În drafturile prezentate la întâlnirile cu grupurile de lucru ale PNS acești fermieri nu erau excluși de la plata.
2.În documentul oficial al PNS trimis de către Romania la Bruxelles și aprobat de catre Comisia Europeană acești fermieri erau eligibili pentru plata SCV.
3.În “MAREA CARAVANA A CUNOAȘTERII” promovată de MADR, Ministrul Agriculturii Petre Daea nu a înștințat legumicultorii de aceasta modificare.
4.Pe site-ul oficial al MADR și APIA a fost până în ultima clipă informația că se păstrează regulile din perioada 2014-2022.
În acest sens, îi solicit public d-lui ministru Daea să modifice aceste prevederi aberante
și să spună de ce a luat aceasta decizie de modificare a suprafeței eligibile, care exclude mulți legumicultori, cu ce scop si cu cine s-a consultat ?
Deasemenea, să ne spună pe ce considerente a luat decizia de a diminua sprijinul financiar pentru SCV acordat legumelor cultivate în spatii protejate, de la 12.400.000 euro/an in PNDR 2014-2022 la doar 2.400.000 euro/an în PNS 2023-2027, fără a ține cont de solicitările și nevoile sectorului legumicol ?Sector grav afectat începând cu declanșarea epidemiei de COVID, continuând cu razboiul din Ucraina si toate creșterile de prețuri la energie, imputuri, combustibil etc.
Cei mai afectați de aceasta nouă “strategie a MADR” vor fi nimeni alții decât legumicultorii reali, corecți, care au făcut investiții în sere și solarii, existând riscul ca peste 700 din aceștia să piardă această formă de sprijin iar alții să falimenteze.
Încă o dovadă de viziune strategică socialistă!
Să ai la dispoziție bani europeni pentru susținerea programului de legume în spații protejate, să ai “legumicultori reali” care au făcut investiții importante și produc legume pentru piața din România și să tai drastic sumele alocate e de neconceput.
În același timp aloci bani de la bugetul național ( 40 milioane euro în 2023 pentru “așa-zisul program tomata”, un program care nu are nici o legătura cu performanța și gândit din start pentru fraudare și scopuri electorale," a scris Adrian Oros, fost ministru al agriculturii.