Adama
AGRICOVER

Lovitură pentru micii fermieri! Condiția care-i lasă fără subvenții APIA!

Publicat: 16 martie 2023 - 08:03
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Micii fermieri care cultivă legume în solarii sau sere pe o suprafață mai mică de un hectar riscă să fie excluși anul acesta de la plata sprijinului cuplat vegetal, pentru că nu sunt beneficiari ai plății BISS, plata de bază pe hectar, fosta SAPS, care se acordă pentru minim un hectar, avertizează fostul ministru al agriculturii, Adrian Oros, într-o postare pe Facebook.

"Legumicultorii români loviți letal de noul Program Național Strategic. Așa înțelege conducerea MADR să sprijine legumicultura și ferma de familie.

Peste 700 de legumicultori reali riscă să rămână fără Sprijinul Cuplat Vegetal pentru legume cultivate în sere și solarii din cauza creșterii pragului la 1 ha impus de MADR.

teanc-euro-arde_b

Mai mult, în noul PNS trimis la Comisie anul trecut, s-a diminuat drastic ( de 4 ori ) alocarea de bani europeni pentru acest sprijin.
De la 12.400.000 euro/ an în perioada 2021-2022, la 4.200.000 euro în 2023.
Astfel că, în acest an legumicultorii vor primi maximum 2100 euro / ha, fața de 4844,44 euro în 2021.

MADR a publicat în MONITORUL OFICIAL AL ROMANIEI, PARTEA I, Nr.168/28.II.2023, noile reguli și documente care vor sta la baza acordării SPRIJINULUI CUPLAT VEGETAL pentru legumele cultivate în spațiile protejate.

Începând cu anul 2023 legumicultorii care dețin o suprafată de solarii de 0,3 ha până la 0,99 ha nu vor mai fi eligibili pentru acordarea acestui tip de sprijin, dacă nu sunt și beneficiari BISS (fost SAPS) conform art.65, pct.1, literele a si c.

DETALII AICI PLATA BISS: 

Cuantum pe hectar subvenție pășuni, teren arabil 96,47 euro/ha pentru acest an!


Cam 700 de legumicultori reali, au fost excluși din pix de la subvenție. Deși în perioada PNDR 2014-2020 cât și în cea de tranziție 2021-2022 acești fermieri au fost eligibili.

Legumicultorii susțin că:
1.În drafturile prezentate la întâlnirile cu grupurile de lucru ale PNS acești fermieri nu erau excluși de la plata.
2.În documentul oficial al PNS trimis de către Romania la Bruxelles și aprobat de catre Comisia Europeană acești fermieri erau eligibili pentru plata SCV.
3.În “MAREA CARAVANA A CUNOAȘTERII” promovată de MADR, Ministrul Agriculturii Petre Daea nu a înștințat legumicultorii de aceasta modificare.
4.Pe site-ul oficial al MADR și APIA a fost până în ultima clipă informația că se păstrează regulile din perioada 2014-2022.
În acest sens, îi solicit public d-lui ministru Daea să modifice aceste prevederi aberante
și să spună de ce a luat aceasta decizie de modificare a suprafeței eligibile, care exclude mulți legumicultori, cu ce scop si cu cine s-a consultat ?
Deasemenea, să ne spună pe ce considerente a luat decizia de a diminua sprijinul financiar pentru SCV acordat legumelor cultivate în spatii protejate, de la 12.400.000 euro/an in PNDR 2014-2022 la doar 2.400.000 euro/an în PNS 2023-2027, fără a ține cont de solicitările și nevoile sectorului legumicol ?Sector grav afectat începând cu declanșarea epidemiei de COVID, continuând cu razboiul din Ucraina si toate creșterile de prețuri la energie, imputuri, combustibil etc.

Cei mai afectați de aceasta nouă “strategie a MADR” vor fi nimeni alții decât legumicultorii reali, corecți, care au făcut investiții în sere și solarii, existând riscul ca peste 700 din aceștia să piardă această formă de sprijin iar alții să falimenteze.
Încă o dovadă de viziune strategică socialistă!

Să ai la dispoziție bani europeni pentru susținerea programului de legume în spații protejate, să ai “legumicultori reali” care au făcut investiții importante și produc legume pentru piața din România și să tai drastic sumele alocate e de neconceput.

În același timp aloci bani de la bugetul național ( 40 milioane euro în 2023 pentru “așa-zisul program tomata”, un program care nu are nici o legătura cu performanța și gândit din start pentru fraudare și scopuri electorale," a scris Adrian Oros, fost ministru al agriculturii. 

 

Vizualizat: 20529 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Deputatul Emil Dumitru ASTĂZI: Aprobată subvenția de 100.000 euro/an/fermier!

Deputatul Emil Dumitru ASTĂZI: Aprobată subvenția de 100.000 euro/an/fermier!

28 martie 2023 - 18:41

Deputatul Emil Dumitru anunță astăzi că a fost aprobată în Comisia de agricultură, Camera Deputaților, o nouă schemă de ajutor pentru agricultori. Valoarea anuală a sprijinului este de până la 100.000 euro pentru persoane fizice înregistrate fiscal și societăți comerciale și de până la 300.000 de euro pentru cooperative și grupuri și organizații de producători.

Crescătorii români de vaci ies mâine în stradă: E păcat de la Dumnezeu să aruncăm laptele, munca noastră!

Crescătorii români de vaci ies mâine în stradă: E păcat de la Dumnezeu să aruncăm laptele, munca noastră!

28 martie 2023 - 17:39

Crescătorii români de vaci protestează miercuri, 29 martie 2023! Protestul este organizat de BOVICOOP și participă membrii cooperativelor crescătorilor de vaci din zona Ardealului. Protestul se desfășoară în comuna Surduc, județul Sălaj, la ferma unuia dintre crescătorii de vaci. Crescătorii de vaci sunt disperați pentru că nu mai au unde să vândă laptele produs în ferme. Procesatorii refuză să cumpere de la fermierii români în ciuda prețului mic pe litrul de lapte, care nu acoperă cheltuielile crescătorilor. 

Comunicat APIA ASTĂZI pentru crescătorii de animale!

Comunicat APIA ASTĂZI pentru crescătorii de animale!

28 martie 2023 - 14:05

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând de astăzi, 28 martie 2023, eliberează adeverințe pentru beneficiarii DR 06 - Bunăstarea animalelor, care intenționează să acceseze credite în vederea finanțării activităților curente, de la instituțiile bancare și nebancare ce au încheiat convenții cu APIA, pentru anul de angajament 2023.

Fermierii români: Suntem la capătul răbdării! Ieșim în stradă cu utilajele pe 7 aprilie!

Fermierii români: Suntem la capătul răbdării! Ieșim în stradă cu utilajele pe 7 aprilie!

28 martie 2023 - 12:40

Fermierii sunt pregătiți să iasă în stradă cu utilajele agricole pe 7 aprilie 2023! Ei spun că nu se mai lasă păcăliți de vorbe frumoase și nu mai au încredere în promisiunile guvernanților și ale Comisiei Europene.

MADR anunță deblocarea plăților agro-mediu, agricultură ecologică! APIA a autorizat la plată 126 milioane euro!

MADR anunță deblocarea plăților agro-mediu, agricultură ecologică! APIA a autorizat la plată 126 milioane euro!

28 martie 2023 - 12:03

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) anunță că aproape 126 de milioane euro au fost autorizate pentru plata subvenţiilor acordate fermierilor pe măsurile de dezvoltare rurală M10 agro-mediu și climă și M11 agricultura ecologică.

Document subvenții transmis de fermierii români președintelui României!

Document subvenții transmis de fermierii români președintelui României!

28 martie 2023 - 06:15

Alianța pentru Agricultură și Cooperare a transmis președintelui României, prim-ministrului, ministrului agriculturii, europarlamentarilor un document care conține o o perspectivă de bază preliminară privind viitorul PAC post 2027, în contextul demarării la Bruxelles a discuțiilor pentru PAC post 2027.
Documentul a fost transmis și către Agroinfo.

Plățile APIA agromediu și agricultură ecologică, blocate!

Plățile APIA agromediu și agricultură ecologică, blocate!

27 martie 2023 - 14:10

Europarlamentarul Dacian Cioloș: "Plățile subvențiilor din fondurile europene pentru agricultură ecologică și măsurile de agromediu sunt blocate, deși plata acestora ar fi trebuit să înceapă încă de anul trecut".

Echipa care conduce Ministerul Agriculturii: un ministru, șase secretari de stat și un subsecretar!

Echipa care conduce Ministerul Agriculturii: un ministru, șase secretari de stat și un subsecretar!

27 martie 2023 - 09:02

Ministerul Agriculturii este condus în acest moment de o echipă formată din ministrul agriculturii, șase secretari de stat și un subsecretar de stat. Ministrul Petre Daea este la al treilea mandat în fruntea Ministerului Agriculturii. 

Decizie ajutoare fermierii români!

Decizie ajutoare fermierii români!

27 martie 2023 - 08:07

Agricultorii români ar putea primi despăgubiri de până la 50 de milioane de euro pentru cerealele nevândute din cauza importurilor din Ucraina. Comisia Europeană a fost de acord să majoreze suma de 10 milioane de euro, acordată inițial fermierilor români din rezerva agricolă de criză, după presiunile făcute de parlamentarii români. Suma acordată de UE va fi dublată din bugetul Ministerului Agriculturii. 

Atenție! Termen limită subvenție micii fermieri!

Atenție! Termen limită subvenție micii fermieri!

27 martie 2023 - 06:50

Micii fermieri, cultivatori de legume, termen 1 aprilie 2023! Cererile pentru înscrierea în Programul Tomata 2023 se depun până cel târziu la data de 1 aprilie 2023, anunță Direcția Agricolă Caraș Severin.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Ionuț Cioranu și-a început studiile cu... Dreptul! Apoi a fugit la Zootehnie! | agroSTORY #11

Ionuț Cioranu și-a început studiile cu... Dreptul! Apoi a fugit la Zootehnie! | agroSTORY #11

Ionuț s-a născut în Vaideeni, județul Vâlcea, locul din care mulți oieri au plecat, pe drumul transhumanței și s-au stabilit în mai toate zonele țării. Chiar dacă ferma de ovine a familiei Cioranu este acum în județul Arad, poveștile copilăriei și amintirile îi sunt legate de această comună frumoasă din Oltenia de sub munte.

Își amintește de bunicul care era tăbăcar, de iernile cu zăpadă și săniușul de pe uliță, de verile cu arșiță când, cu mic, cu mare, mergeau toți la câmp să adune fânul pentru oi. Are și acum pătura din piei de oaie, făcută de bunul său și spune că nu există ceva care să țină mai bine de cald... așa că o ia cu el peste tot când pleacă la drum lung.

E pasionat de utilaje și, împreună cu fratele și tatăl său, Nicu Cioranu țin bine frâiele fermei de ovine populată cu Țurcane, Cap negru german și metișii dintre acestea, dar și un efectiv din rasa Assaf, specializată pe producția de lapte. Este Ionuț Cioranu, tânărul fermier care ne spune la #agroSTORY care sunt provocările și bucuriile pe care i le aduce viața de crescător de oi. Vrei să afli toată povestea? Urmărește integral podcastul #agroSTORY: VINERI, 10 martie 2023, de la ora 19.00, pe canalul de youtube “revista Ferma”!

Cu Nicoleta Dragomir și Ionuț Cioranu la o discuţie ALTFEL despre AGRICULTURĂ, CIOBĂNIE şi VIAŢĂ!

Mulțumim sponsorului BUSINESS AGRO CONSULTING din Girov, jud. Neamț!

Soiul de grâu IRIS, producţie de peste 11 tone la hectar, cu genetica ITC Seeds! Cich: îngrășăminte chimice azotoase și fosforice produse la Năvodari! Cum se pastrează merele peste iarnă!

Bancul zilei

Moda de azi

Moda de azi
Tineretul şi moda de azi Detalii