Ajutorul de minimis pe care-l poate primi un fermier român este de maxim 20.000 de euro pe parcursul a trei ani, informează Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Astfel, din ajutorul de minimis la legume stabilit pentru acest an la valoarea maximă de 2.000 de euro/1000 mp/beneficiar se scad sumele încasate de fermieri ca ajutoare de minimis în anii 2019 și 2020. S-ar putea ca unor fermieri să nu le mai rămână nimic de încasat de la APIA.
Din maximum de 20.000 euro pentru ajutoare de minimis /beneficiar se scad valorile celorlalte ajutoare de minimis încasate în anii anteriori-conform datelor transmise de către direcțiile pentru agricultură județene.
Beneficiarul poate primi valoarea maximă de 2.000 euro, sumă rezultată prin scăderea din 20.000 euro a sumei tuturor ajutoarelor de minimis primite pe durata a trei exerciţii financiare, respectiv ajutoarele acordate în cele două exerciţii financiare precedente şi în exerciţiul financiar în cauză, precizează APIA.
Potrivit informațiilor transmise astăzi de APIA pentru Agroinfo, din suma acordată unui legumicultor în cadrul Programului pentru susținerea producției de legume în spații protejate pentru anul 2021 se scad:
- ajutoarele de minimis pentru aplicarea programului de susţinere a produsului tomate în spaţii protejate încasate în anii 2019 și 2020;
- ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susţinere a producţiei de usturoi.
În cazul în care legumicultorul crește și animale și a beneficiat în anii 2019 și 2020 și de ajutoare de minimis din zootehnie, se scad din cei 20.000 de euro și sumele primite în contul acestor ajutoare, și anume:
- ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susţinere a crescătorilor de ovine pentru comercializarea lânii;
- ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susţinere a crescătorilor de porci din rasele Bazna şi/sau Mangaliţa;
- ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susţinere a crescătorilor de porci de reproducţie din rasele Bazna şi/sau Mangaliţa, pentru perioada 2020-2022.
Dacă pe lângă cultivarea legumelor, fermierul are și albine și a încasat ajutoare de minimis din apicultură, din sumă se scad:
- ajutor de minimis pentru compensarea efectelor fenomenelor hidrometeorologice nefavorabile manifestate în perioada martie-mai 2019 asupra sectorului apicol;
- ajutor de minimis pentru compensarea efectelor fenomenelor hidrometeorologice nefavorabile manifestate în perioada martie-mai 2020 asupra sectorului apicol.
În plus, APIA menționează că se scad din suma așteptată anul acesta de legumicultori orice alte sume acordate prin scheme de ajutor de minimis primite până la data acordării ajutorului de minimis prevăzut de HG nr. 651/2021 Programul de susținere a legumelor cultivate în spații protejate.