PARLAMENTUL ROMÂNIEI! Președintele Comisiei de Agricultură din Camera Deputaților, Adrian Chesnoiu, anunță că ordonanțele de urgență care instituiau anul trecut ajutoare de stat Covid 19 acordate crescătorilor de bovine, suine și păsări au fost transformate în legi. Ajutoarele au fost deja luate de fermieri, dar anunțul e făcut de deputatul Chesnoiu ca o victorie când, de fapt, ar fi vorba de o formalitate impusă de Constituția României.
În Plenul Camerei Deputaților, am votat legile de aprobare a Ordonanțelor de Urgență 149,150 și 151 din 2020 care instituiau scheme de ajutor de stat pentru susținerea activității crescătorilor din sectorul bovin, suin și avicol în contextul crizei economice generate de pandemia Covid 19. Am fost bucuros să constat că la votul din Comisia pentru Agricultură, Silvicultură, Industrie Alimentară și Servicii Specifice, pe care o prezidez, votul a fost unanim pentru aprobarea acestor scheme de ajutor de stat.
Sper ca toți colegii din celelalte grupuri parlamentare să susțină și amendamentul la Legea Bugetului de Stat pentru aprobarea sumelor necesare plății despăgubirilor pentru culturile de primăvară calamitate de secetă în anul 2020, a postat Adrian Chesnoiu, președintele Comisiei de Agricultură, Camera Deputaților, pe pagina sa Facebook.
Proiectele de legi, pentru aprobarea celor trei ordonanțe de urgență, au fost adoptate de Senat ca urmare a depășirii termenului de adoptare, potrivit art.115 alin.(5) din Constituția României, republicată, susține Comisia de Agricultură din Camera Deputaților în Rapoartele asupra celor trei proiecte de legi înaintate Camerei Deputaților.
Art.115, alin.(5) Constituția României: Ordonanta de urgenta intra in vigoare numai dupa depunerea sa spre dezbatere in procedura de urgenta la Camera competenta sa fie sesizata si dupa publicarea ei in Monitorul Oficial al Romaniei. Camerele, daca nu se afla in sesiune, se convoaca in mod obligatoriu in 5 zile de la depunere sau, dupa caz, de la trimitere. Daca in termen de cel mult 30 de zile de la depunere, Camera sesizata nu se pronunta asupra ordonantei, aceasta este considerata adoptata si se trimite celeilalte Camere care decide de asemenea in procedura de urgenta. Ordonanta de urgenta cuprinzand norme de natura legii organice se aproba cu majoritatea prevazuta la articolul 76 alineatul (1).
Ca urmare a votării lor de către Senat, toate cele trei proiecte de legi au fost supuse dezbaterii și votului în plenul Camerei Deputaților pe data de 17 februarie 2021 și au fost votate toate trei. Pe înțelesul tuturor, asta nu înseamnă că fermierii vor primi anul acesta, în baza acestor legi votate pentru anul trecut, ajutoare Covid 19.
OUG 149/2020: schema de ajutor de stat cu caracter temporar acordată crescătorilor de bovine în contextul pandemiei Covid 19. Ajutorul acordat a fost de cca 69 euro/bovină femelă adultă cu vârsta de minim 24 de luni. Suma maximă pentru o exploatație agricolă, 100.000 de euro.
OUG 150/2020: schemă de ajutor de stat cu caracter temporar pentru susținerea activității crescătorilor de porci care au suferit pierderi de pe urma crizei sanitare. Cuantumul ajutorului de stat a fost de 100 euro/UVM, maxim 100.000 de euro/exploatație.
OUG 151/2020: schema de ajutor de stat acordată crescătorilor de păsări. Cuantumul ajutorului a fost de 100 de euro/UVM, maxim 100.000 de euro/exploatație.
Crescătorii de animale din România așteaptă și anul acesta ajutoare de criză. Comisia Europeană a aprobat prelungirea acestor ajutoare și pentru anul 2021.
Noile plafoane sunt de 225 000 EUR/fermă care își desfășoară activitatea în domeniul producției primare de produse agricole (anterior, pentru anul 2020 a fost de 100 000 EUR), concret, atât este anul acesta ajutorul pe fermă, 270 000 EUR/întreprindere care își desfășoară activitatea în sectorul pescuitului și acvaculturii (anterior 120 000 EUR) și 1,8 milioane EUR/întreprindere care își desfășoară activitatea în toate celelalte sectoare (anterior, 800 000 EUR), susține Comisia Europeană. MAI MULTE DETALII AICI!