Adama
Agrilevante-30sept
AGRICOVER

LEGI VOTATE PENTRU AJUTOARELE COVID 19 FERMIERI!

Publicat: 18 februarie 2021 - 08:18
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

PARLAMENTUL ROMÂNIEI! Președintele Comisiei de Agricultură din Camera Deputaților, Adrian Chesnoiu, anunță că ordonanțele de urgență care instituiau anul trecut ajutoare de stat Covid 19 acordate crescătorilor de bovine, suine și păsări au fost transformate în legi. Ajutoarele au fost deja luate de fermieri, dar anunțul e făcut de deputatul Chesnoiu ca o victorie când, de fapt, ar fi vorba de o formalitate impusă de Constituția României.

În Plenul Camerei Deputaților, am votat legile de aprobare a Ordonanțelor de Urgență 149,150 și 151 din 2020 care instituiau scheme de ajutor de stat pentru susținerea activității crescătorilor din sectorul bovin, suin și avicol în contextul crizei economice generate de pandemia Covid 19. Am fost bucuros să constat că la votul din Comisia pentru Agricultură, Silvicultură, Industrie Alimentară și Servicii Specifice, pe care o prezidez, votul a fost unanim pentru aprobarea acestor scheme de ajutor de stat.

Sper ca toți colegii din celelalte grupuri parlamentare să susțină și amendamentul la Legea Bugetului de Stat pentru aprobarea sumelor necesare plății despăgubirilor pentru culturile de primăvară calamitate de secetă în anul 2020, a postat Adrian Chesnoiu, președintele Comisiei de Agricultură, Camera Deputaților, pe pagina sa Facebook.

Proiectele de legi, pentru aprobarea celor trei ordonanțe de urgență, au fost adoptate de Senat ca urmare a depășirii termenului de adoptare, potrivit art.115 alin.(5) din Constituția României, republicată, susține Comisia de Agricultură din Camera Deputaților în Rapoartele asupra celor trei proiecte de legi înaintate Camerei Deputaților.

Art.115, alin.(5) Constituția României: Ordonanta de urgenta intra in vigoare numai dupa depunerea sa spre dezbatere in procedura de urgenta la Camera competenta sa fie sesizata si dupa publicarea ei in Monitorul Oficial al Romaniei. Camerele, daca nu se afla in sesiune, se convoaca in mod obligatoriu in 5 zile de la depunere sau, dupa caz, de la trimitere. Daca in termen de cel mult 30 de zile de la depunere, Camera sesizata nu se pronunta asupra ordonantei, aceasta este considerata adoptata si se trimite celeilalte Camere care decide de asemenea in procedura de urgenta. Ordonanta de urgenta cuprinzand norme de natura legii organice se aproba cu majoritatea prevazuta la articolul 76 alineatul (1).

Ca urmare a votării lor de către Senat, toate cele trei proiecte de legi au fost supuse dezbaterii și votului în plenul Camerei Deputaților pe data de 17 februarie 2021 și au fost votate toate trei. Pe înțelesul tuturor, asta nu înseamnă că fermierii vor primi anul acesta, în baza acestor legi votate pentru anul trecut, ajutoare Covid 19.

OUG 149/2020: schema de ajutor de stat cu caracter temporar acordată crescătorilor de bovine  în contextul pandemiei Covid 19. Ajutorul acordat a fost de cca 69 euro/bovină femelă adultă cu vârsta de minim 24 de luni. Suma maximă pentru o exploatație agricolă, 100.000 de euro.
OUG 150/2020: schemă de ajutor de stat cu caracter temporar pentru susținerea activității crescătorilor de porci care au suferit pierderi de pe urma crizei sanitare. Cuantumul ajutorului de stat a fost de 100 euro/UVM, maxim 100.000 de euro/exploatație.
OUG 151/2020: schema de ajutor de stat acordată crescătorilor de păsări. Cuantumul ajutorului a fost de 100 de euro/UVM, maxim 100.000 de euro/exploatație.

Crescătorii de animale din România așteaptă și anul acesta ajutoare de criză. Comisia Europeană a aprobat prelungirea acestor ajutoare și pentru anul 2021.

Noile plafoane sunt de 225 000 EUR/fermă care își desfășoară activitatea în domeniul producției primare de produse agricole (anterior, pentru anul 2020 a fost de 100 000 EUR), concret, atât este anul acesta ajutorul pe fermă, 270 000 EUR/întreprindere care își desfășoară activitatea în sectorul pescuitului și acvaculturii (anterior 120 000 EUR) și 1,8 milioane EUR/întreprindere care își desfășoară activitatea în toate celelalte sectoare (anterior, 800 000 EUR), susține Comisia Europeană. MAI MULTE DETALII AICI!


Vizualizat: 4765 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Comunicat AFIR ASTĂZI!

Comunicat AFIR ASTĂZI!

21 septembrie 2023 - 15:41

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a publicat versiunea consultativă a Ghidului solicitantului pentru finanțarea acordată prin Programul național de dezvoltare și susținere a industriei alimentare INVESTALIM, pe pagina oficială a Agenției, www.afir.ro, la secțiunea Comunicare/ Dezbatere publică.

Bani în plus pentru vaca de lapte!

Bani în plus pentru vaca de lapte!

21 septembrie 2023 - 15:15

"Îmbunătățim formele de sprijin pentru crescătorii de bovine prin acordarea subvenției la trei capete încărcătură pe hectar, pentru porumb siloz, ceea ce înseamnă că fermierii vor primi încă 260 de euro peste cei 200 de euro încasați," a anunțat ministrul agriculturii, Florin Barbu, la întâlnirea pe care a avut-o miercuri cu Asociaţia Crescătorilor de Taurine din România.

Ministrul Barbu: Sprijin cuplat zootehnie 460 euro/ha cu o încărcătură de 3 vaci!

Ministrul Barbu: Sprijin cuplat zootehnie 460 euro/ha cu o încărcătură de 3 vaci!

21 septembrie 2023 - 09:02

Ministrul agriculturii, Florin Barbu, a participat miercuri, 20 septembrie 2023, la ședința Asociației Crescătorilor de Taurine din România, la sediul IBNA Balotești.

Au căutat-o 10 zile cu drona, nici urmă de vacă! Ce s-a întâmplat când au vrut să cumpere altă vacă?

Au căutat-o 10 zile cu drona, nici urmă de vacă! Ce s-a întâmplat când au vrut să cumpere altă vacă?

21 septembrie 2023 - 08:38

Povestea unei văcuțe dintr-un sat din România a înduioșat membrii unui grup al crescătorilor de vaci Facebook. S-a pierdut pe 6 septembrie și-n zadar proprietarii de 80 de ani au fost ajutați să o caute cu o dronă, s-au rugat și au implorat, nici urmă de văcuță. Supărați și cu lacrimi în ochi au hotărât să cumpere o altă vacă. Ce s-a întâmplat atunci?

Secretarul de stat MADR Adrian Pintea, la Bruxelles!

Secretarul de stat MADR Adrian Pintea, la Bruxelles!

21 septembrie 2023 - 07:57

"În perioada 18 - 19 septembrie 2023, am reprezentat Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale la lucrările Consiliului de Agricultură și Pescuit, care s-a desfășurat la Bruxelles," informează secretarul de stat MADR, Adrian Pintea, pe Facebook. 

Șeful APIA, anunț pentru fermieri, crescători de animale!

Șeful APIA, anunț pentru fermieri, crescători de animale!

20 septembrie 2023 - 18:48

Cornel Constantin Turcescu, directorul general al APIA, a participat la o întâlnire de lucru cu reprezentanții Băncii Transilvania, în contextul parteneriatelor solide pe care agenția le are cu mediul bancar pentru facilitarea accesului fermierilor la creditare în condiții avantajoase.

ASTĂZI! Subvenția APIA virată ACUM în conturi!

ASTĂZI! Subvenția APIA virată ACUM în conturi!

20 septembrie 2023 - 18:18

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) anunță că astăzi a făcut plățile pentru cei care beneficiază de renta agricolă viageră. 

Ministrul agriculturii vrea să înființeze stații de producere a biogazului în fermele de vaci!

Ministrul agriculturii vrea să înființeze stații de producere a biogazului în fermele de vaci!

20 septembrie 2023 - 14:45

Florin Barbu, ministrul Agriculturii, a spus marți, în exclusivitate la „Interviurile Digi24.ro”, că are în vedere un proiect de înființare a unor stații de producere a biogazului în cadrul fermelor românești de creșetere a bovinelor, pentru a fi folosit la sere în care să se producă legume pe tot parcursul anului.

Document Guvern taxe și impozite! Impozit special pe case și mașini!

Document Guvern taxe și impozite! Impozit special pe case și mașini!

20 septembrie 2023 - 13:47

Ministerul Finanțelor a publicat proiectul de lege privind noile măsuri fiscal-bugetare, pentru care Guvernul ar urma să îşi asume răspunderea în Parlament.

Trei familii de crescători au făcut o cooperativă și acum deschid o făbricuță de lapte!

Trei familii de crescători au făcut o cooperativă și acum deschid o făbricuță de lapte!

20 septembrie 2023 - 07:15

Trei familii de crescători de animale din comuna Zagra, Bistriția Năsăud, s-au asociat și au făcut Cooperativa Agricolă Haiducii Țibleșului, cu sediul în satul Suplai. Acum cooperativa a investește 3,66 milioane lei într-un centru de prelucrare a laptelui, urmând să scoată pe piață lapte pentru consum, caș și cascaval sub brand propriu.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Noutăţi CLAAS pentru campania de recoltat 2023

Noutăţi CLAAS pentru campania de recoltat 2023

Bovinele care stau iarna pe pășune - 110 exemplare de Galloway în inima Transilvaniei! Povestea porumbului de Cărpiniş Massey Ferguson a convins de la prima lucrare

Bancul zilei

Dilemă

- Cum îl cheamă pe taică-tău? Detalii