Adama
Vinasa Rompak

Legea porcului! Crescătorii, cu porcii uciși și fără despăgubiri!

Publicat: 27 aprilie 2023 - 08:00
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Noua Lege a porcului, adoptată de Camera Deputaților pe 19 aprilie 2023, trimisă pe 24 aprilie spre promulgare președintelui României, Klaus Iohannis, prevede situații în care autoritățile sanitare vaterinare pot dispune uciderea porcilor dintr-o gospodărie sau fermă cu scopul combaterii pestei porcine africane, fără să acorde despăgubiri prorprietarului animalelor. Care sunt aceste situații?

"Art. 3. - Despăgubirile pentru porcinele ucise din dispoziția autorităților competente pentru prevenirea, combaterea sau controlul pestei porcine africane nu se acordă în următoarele situații:

1. În exploatațiile în care se constată nerespectarea cerințelor din anexa nr. 1 a prezentei legi. Anexa se referă la categoriile, tipurile de exploatații de creștere a porcilor și-n funcție de categoria în care se încadrează o exploatație sunt stabilite reguli care trebuie respectate, de exemplu înregistrarea sanitară-veterinară, obligativitatea înregistrării animalelor în Sistemul Național de Identificare și Înregistrare a Animalelor (SNIIA), autorizare sanitar-veterinară, etc. 

categorii ferme porci_b


2. În exploatațiile non-comerciale, în gospodăriile țărănești și în exploatațiile comerciale înregistrate sanitar-veterinar deținătoare de porcine în vârstă de până la 60 zile, cu exceptia celor înregistrate în SNIIA.
3. În exploatațiile comerciale în care, în perioada de monitorizare prevăzută în Anexa II a Regulamentului Delegat (UE) 2020/687 al Comisiei din 17 decembrie 2019 de completare a Regulamentului (UE) 2016/429 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește normele de prevenire și control al anumitor boli listate, pentru pesta porcină africană se constată:
a) nerespectarea regulilor de mișcare a porcinelor prevăzute în anexa nr. 3 a prezentei legi, constatate inclusiv ca urmare a unor acțiuni de identificare fără trasabilitate;

anexa 3 porci_b


b) efectuarea de tratamente, intervenții sau acțiuni medicale, inclusiv necropsii și prelevări de probe cu personal, sub stricta supraveghere a medicului veterinar de liberă practică.
4. În exploatațiile în care la data emiterii deciziei de ucidere se constată nerespectarea regulilor de biosecuritate prevăzute în anexa nr. 2 a prezentei legi, pentru neconformități care în prealabil au fost aduse la cunoștința deținătorului și nu au fost remediate.
5. În exploatațiile sau unitățile în care se constată că nu au fost respectate dispozițiile și/sau restricțiile impuse de autoritatea competentă în scopul prevenirii, controlului sau combaterii pestei porcine africane."

Aceeași lege prevede și situațiile în care se acordă despăgubiri crescătorilor de porci, atât pentru animalele ucise, cât și pentru alte cheltuieli suportate de crescători:

"Art. 1. - În exploatațiile pentru care autoritățile teritorial competente au emis dispoziția de ucidere, în conformitate cu normele metodologice prevăzute la art. 38 alin. (1) din prezenta lege, se acordă despăgubiri pentru:
1. Porcinele existente în exploatație la data emiterii deciziei de ucidere – la prețul de piață al acestora, astfel cum este definit la art. 2 litera (a) din Regulamentul (CE) nr. 349/2005 din 28 februarie 2005 de stabilire a normelor privind finanţarea comunitară a intervenţiilor de urgenţă şi a combaterii anumitor boli ale animalelor menţionate în Decizia 90/424/CEE a Consiliului.
2. Furajele, produsele, materialele, medicamentele distruse din dispoziția autorității competente – la valoarea de achiziție a acestora.
3. Costurile operaționale suportate de proprietar pentru ducerea la îndeplinire a măsurilor dispuse de autoritatea competentă – conform documentelor financiar-contabile ale operatorului, inclusiv costurile pentru prestările serviciilor angajate.
4. Produsele raticide, dezinfectante și insecticidele folosite de proprietar pentru realizarea măsurilor de deratizare, dezinfecție și dezinsecție (DDD) dispuse de autoritatea competentă – la valoarea de achiziție a acestora.

Art. 2. - În exploatațiile sau unitățile pentru care autoritățile teritorial competente au dispus măsuri cu privire la produsele de origine animală ca urmare a prevenirii, controlului sau combaterii pestei porcine africane, se acordă despăgubiri pentru:
1. Produsele de origine animală retrase de la comercializare – la valoarea de producție (în cazul abatoarelor) sau achiziție (în cazul altor unități) a acestora.
2. Costurile operaționale suportate de proprietar pentru ducerea la îndeplinire a măsurilor dispuse de autoritatea competentă – conform documentelor financiar-contabile ale operatorului.
3. Produsele raticide, dezinfectante și insecticidele folosite de proprietar pentru realizarea măsurilor de deratizare, dezinfecție și dezinsecție dispuse de autoritatea competentă – la valoarea de achiziție a acestora.

Art. 4. - Dosarele de despăgubire, se depun de către proprietarii sau reprezentanții legali ai exploatațiilor/unităților prevăzute la art. 1 și 2 din prezenta anexa la direcţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti, competentă teritorial.

Art. 5. - Se acordă compensații financiare stabilite de către Autoritatea Națională Sanitară . Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor împreună cu Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale și Ministerul Finanțelor pentru cheltuielile suplimentare generate de restricțiile de mișcare impuse de CLCB, în cuantum de maximum 15 euro/animal afectat de decizia de restricție."

Vizualizat: 1791 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

12 decembrie 2024 - 10:02

Un Ordin MADR, postat în consultare publică pe site-ul oficial al ministerului, schimbă criteriile pentru subvenția APIA PD-03 Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

12 decembrie 2024 - 09:13

Un proiect de Ordin MADR, publicat în dezbatere, modifică sprijinul cuplat zootehnic pentru venit, SCVZ, pentru creșterea taurinelor de carne în sensul stabilirii vârstei minime în cazul animalelor care fac obiectul acestei forme de sprijin.

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

11 decembrie 2024 - 15:21

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a plătit 1,2 miliarde de euro (1.170.410.582,92 euro) în perioada ianuarie – decembrie 2024 pentru proiectele de investiții și pentru măsurile de mediu și climă finanțate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Din întreaga sumă plătită de AFIR, 1,02 miliarde de euro reprezintă finanțarea Comisiei Europene acordate prin FEADR, iar 152 milioane de euro provin de la Bugetul Național.

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

11 decembrie 2024 - 14:57

În cadrul reuniunii AgriFish care s-a desfășurat în perioada 09-10 decembrie 2024, s-au aprobat concluziile privind o politică agricolă comună post 2027 orientată spre fermieri de către cei 27 de miniștri ai agriculturii din Uniunea Europeană.

Tarif ANSVSA examen trichineloza porc!

Tarif ANSVSA examen trichineloza porc!

11 decembrie 2024 - 14:50

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) recomandă cetățenilor să acorde o atenție deosebită achiziționării și manipulării alimentelor de origine animală, în special în perioada sărbătorilor de iarnă.

Percheziție DIICOT și ANSVSA: Ovine și porci, într-o fermă clandestină!

Percheziție DIICOT și ANSVSA: Ovine și porci, într-o fermă clandestină!

11 decembrie 2024 - 14:14

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) informează astăzi că la o percheziție făcută în județul Dâmbovița au fost găsite sute de animale neidentificate, ovine și porci.

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

11 decembrie 2024 - 07:05

Crescătorii de bovine beneficiază anul acesta de o subvenție APIA suplimentară pe cap de bovină, ecoschema PD-27 - Creșterea nivelului de bunăstarea a bovinelor prin pășunat extensiv pe pajiști în condiții optime de sustenabilitate. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început plățile finale pe 2 decembrie 2024 și sunt la plată și subvențiile care nu au fost incluse pe lista avansului APIA.

URGENT APIA! Cuantum ajutor pe cap ovină/caprină, bovină! Cereți banii la APIA!

URGENT APIA! Cuantum ajutor pe cap ovină/caprină, bovină! Cereți banii la APIA!

11 decembrie 2024 - 06:35

Termen limită 16 decembrie 2024! Mai sunt 5 zile pentru a depune la Agenția de PLăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) cererile iniţiale anuale de solicitare a ajutorului de stat în sectorul creşterii animalelor pentru anul 2025, cereri avizate de către Agenția Națională pentru Zootehnie (ANZ).

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

11 decembrie 2024 - 06:06

Ministerul Agriculturii a postat, pe site-ul oficial, un proiect de hotărâre de Guvern care aduce modificări plăților făcute din fonduri de dezvoltare rurală. Una dintre schimbările importante vizează cazurile în care fermierii nu sunt sancționați. Este vorba de plățile de agro-mediu, agricultură ecologică, plăți pentru zona montană sau alte zone defavorizate și plățile din măsura de silvomediu, împăduriri.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

În premieră pentru România, în 2023, caravana Massey Ferguson eXperience Tour, organizată de Sigma CVM România, a ajuns în trei locații diferite, unde fermierii au putut vedea și testa tractoarele și combinele #MasseyFerguson

BONUS: Până la finalul lunii iunie 2023, aveți oferte de finanțare cu avans zero și dobânzi începând de la 1,99% până la 4,5%.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La spovedanie...

La spovedanie...
Un credincios merge la preot să se spovedească: Detalii