Noua Lege a porcului, adoptată de Camera Deputaților pe 19 aprilie 2023, trimisă pe 24 aprilie spre promulgare președintelui României, Klaus Iohannis, prevede situații în care autoritățile sanitare vaterinare pot dispune uciderea porcilor dintr-o gospodărie sau fermă cu scopul combaterii pestei porcine africane, fără să acorde despăgubiri prorprietarului animalelor. Care sunt aceste situații?
"Art. 3. - Despăgubirile pentru porcinele ucise din dispoziția autorităților competente pentru prevenirea, combaterea sau controlul pestei porcine africane nu se acordă în următoarele situații:
1. În exploatațiile în care se constată nerespectarea cerințelor din anexa nr. 1 a prezentei legi. Anexa se referă la categoriile, tipurile de exploatații de creștere a porcilor și-n funcție de categoria în care se încadrează o exploatație sunt stabilite reguli care trebuie respectate, de exemplu înregistrarea sanitară-veterinară, obligativitatea înregistrării animalelor în Sistemul Național de Identificare și Înregistrare a Animalelor (SNIIA), autorizare sanitar-veterinară, etc.
2. În exploatațiile non-comerciale, în gospodăriile țărănești și în exploatațiile comerciale înregistrate sanitar-veterinar deținătoare de porcine în vârstă de până la 60 zile, cu exceptia celor înregistrate în SNIIA.
3. În exploatațiile comerciale în care, în perioada de monitorizare prevăzută în Anexa II a Regulamentului Delegat (UE) 2020/687 al Comisiei din 17 decembrie 2019 de completare a Regulamentului (UE) 2016/429 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește normele de prevenire și control al anumitor boli listate, pentru pesta porcină africană se constată:
a) nerespectarea regulilor de mișcare a porcinelor prevăzute în anexa nr. 3 a prezentei legi, constatate inclusiv ca urmare a unor acțiuni de identificare fără trasabilitate;
b) efectuarea de tratamente, intervenții sau acțiuni medicale, inclusiv necropsii și prelevări de probe cu personal, sub stricta supraveghere a medicului veterinar de liberă practică.
4. În exploatațiile în care la data emiterii deciziei de ucidere se constată nerespectarea regulilor de biosecuritate prevăzute în anexa nr. 2 a prezentei legi, pentru neconformități care în prealabil au fost aduse la cunoștința deținătorului și nu au fost remediate.
5. În exploatațiile sau unitățile în care se constată că nu au fost respectate dispozițiile și/sau restricțiile impuse de autoritatea competentă în scopul prevenirii, controlului sau combaterii pestei porcine africane."
Aceeași lege prevede și situațiile în care se acordă despăgubiri crescătorilor de porci, atât pentru animalele ucise, cât și pentru alte cheltuieli suportate de crescători:
"Art. 1. - În exploatațiile pentru care autoritățile teritorial competente au emis dispoziția de ucidere, în conformitate cu normele metodologice prevăzute la art. 38 alin. (1) din prezenta lege, se acordă despăgubiri pentru:
1. Porcinele existente în exploatație la data emiterii deciziei de ucidere – la prețul de piață al acestora, astfel cum este definit la art. 2 litera (a) din Regulamentul (CE) nr. 349/2005 din 28 februarie 2005 de stabilire a normelor privind finanţarea comunitară a intervenţiilor de urgenţă şi a combaterii anumitor boli ale animalelor menţionate în Decizia 90/424/CEE a Consiliului.
2. Furajele, produsele, materialele, medicamentele distruse din dispoziția autorității competente – la valoarea de achiziție a acestora.
3. Costurile operaționale suportate de proprietar pentru ducerea la îndeplinire a măsurilor dispuse de autoritatea competentă – conform documentelor financiar-contabile ale operatorului, inclusiv costurile pentru prestările serviciilor angajate.
4. Produsele raticide, dezinfectante și insecticidele folosite de proprietar pentru realizarea măsurilor de deratizare, dezinfecție și dezinsecție (DDD) dispuse de autoritatea competentă – la valoarea de achiziție a acestora.
Art. 2. - În exploatațiile sau unitățile pentru care autoritățile teritorial competente au dispus măsuri cu privire la produsele de origine animală ca urmare a prevenirii, controlului sau combaterii pestei porcine africane, se acordă despăgubiri pentru:
1. Produsele de origine animală retrase de la comercializare – la valoarea de producție (în cazul abatoarelor) sau achiziție (în cazul altor unități) a acestora.
2. Costurile operaționale suportate de proprietar pentru ducerea la îndeplinire a măsurilor dispuse de autoritatea competentă – conform documentelor financiar-contabile ale operatorului.
3. Produsele raticide, dezinfectante și insecticidele folosite de proprietar pentru realizarea măsurilor de deratizare, dezinfecție și dezinsecție dispuse de autoritatea competentă – la valoarea de achiziție a acestora.
Art. 4. - Dosarele de despăgubire, se depun de către proprietarii sau reprezentanții legali ai exploatațiilor/unităților prevăzute la art. 1 și 2 din prezenta anexa la direcţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti, competentă teritorial.
Art. 5. - Se acordă compensații financiare stabilite de către Autoritatea Națională Sanitară . Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor împreună cu Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale și Ministerul Finanțelor pentru cheltuielile suplimentare generate de restricțiile de mișcare impuse de CLCB, în cuantum de maximum 15 euro/animal afectat de decizia de restricție."