Adama
Agreena
AGRICOVER

Legea porcului! Crescătorii, cu porcii uciși și fără despăgubiri!

Publicat: 27 aprilie 2023 - 08:00
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Noua Lege a porcului, adoptată de Camera Deputaților pe 19 aprilie 2023, trimisă pe 24 aprilie spre promulgare președintelui României, Klaus Iohannis, prevede situații în care autoritățile sanitare vaterinare pot dispune uciderea porcilor dintr-o gospodărie sau fermă cu scopul combaterii pestei porcine africane, fără să acorde despăgubiri prorprietarului animalelor. Care sunt aceste situații?

"Art. 3. - Despăgubirile pentru porcinele ucise din dispoziția autorităților competente pentru prevenirea, combaterea sau controlul pestei porcine africane nu se acordă în următoarele situații:

1. În exploatațiile în care se constată nerespectarea cerințelor din anexa nr. 1 a prezentei legi. Anexa se referă la categoriile, tipurile de exploatații de creștere a porcilor și-n funcție de categoria în care se încadrează o exploatație sunt stabilite reguli care trebuie respectate, de exemplu înregistrarea sanitară-veterinară, obligativitatea înregistrării animalelor în Sistemul Național de Identificare și Înregistrare a Animalelor (SNIIA), autorizare sanitar-veterinară, etc. 

categorii ferme porci_b


2. În exploatațiile non-comerciale, în gospodăriile țărănești și în exploatațiile comerciale înregistrate sanitar-veterinar deținătoare de porcine în vârstă de până la 60 zile, cu exceptia celor înregistrate în SNIIA.
3. În exploatațiile comerciale în care, în perioada de monitorizare prevăzută în Anexa II a Regulamentului Delegat (UE) 2020/687 al Comisiei din 17 decembrie 2019 de completare a Regulamentului (UE) 2016/429 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește normele de prevenire și control al anumitor boli listate, pentru pesta porcină africană se constată:
a) nerespectarea regulilor de mișcare a porcinelor prevăzute în anexa nr. 3 a prezentei legi, constatate inclusiv ca urmare a unor acțiuni de identificare fără trasabilitate;

anexa 3 porci_b


b) efectuarea de tratamente, intervenții sau acțiuni medicale, inclusiv necropsii și prelevări de probe cu personal, sub stricta supraveghere a medicului veterinar de liberă practică.
4. În exploatațiile în care la data emiterii deciziei de ucidere se constată nerespectarea regulilor de biosecuritate prevăzute în anexa nr. 2 a prezentei legi, pentru neconformități care în prealabil au fost aduse la cunoștința deținătorului și nu au fost remediate.
5. În exploatațiile sau unitățile în care se constată că nu au fost respectate dispozițiile și/sau restricțiile impuse de autoritatea competentă în scopul prevenirii, controlului sau combaterii pestei porcine africane."

Aceeași lege prevede și situațiile în care se acordă despăgubiri crescătorilor de porci, atât pentru animalele ucise, cât și pentru alte cheltuieli suportate de crescători:

"Art. 1. - În exploatațiile pentru care autoritățile teritorial competente au emis dispoziția de ucidere, în conformitate cu normele metodologice prevăzute la art. 38 alin. (1) din prezenta lege, se acordă despăgubiri pentru:
1. Porcinele existente în exploatație la data emiterii deciziei de ucidere – la prețul de piață al acestora, astfel cum este definit la art. 2 litera (a) din Regulamentul (CE) nr. 349/2005 din 28 februarie 2005 de stabilire a normelor privind finanţarea comunitară a intervenţiilor de urgenţă şi a combaterii anumitor boli ale animalelor menţionate în Decizia 90/424/CEE a Consiliului.
2. Furajele, produsele, materialele, medicamentele distruse din dispoziția autorității competente – la valoarea de achiziție a acestora.
3. Costurile operaționale suportate de proprietar pentru ducerea la îndeplinire a măsurilor dispuse de autoritatea competentă – conform documentelor financiar-contabile ale operatorului, inclusiv costurile pentru prestările serviciilor angajate.
4. Produsele raticide, dezinfectante și insecticidele folosite de proprietar pentru realizarea măsurilor de deratizare, dezinfecție și dezinsecție (DDD) dispuse de autoritatea competentă – la valoarea de achiziție a acestora.

Art. 2. - În exploatațiile sau unitățile pentru care autoritățile teritorial competente au dispus măsuri cu privire la produsele de origine animală ca urmare a prevenirii, controlului sau combaterii pestei porcine africane, se acordă despăgubiri pentru:
1. Produsele de origine animală retrase de la comercializare – la valoarea de producție (în cazul abatoarelor) sau achiziție (în cazul altor unități) a acestora.
2. Costurile operaționale suportate de proprietar pentru ducerea la îndeplinire a măsurilor dispuse de autoritatea competentă – conform documentelor financiar-contabile ale operatorului.
3. Produsele raticide, dezinfectante și insecticidele folosite de proprietar pentru realizarea măsurilor de deratizare, dezinfecție și dezinsecție dispuse de autoritatea competentă – la valoarea de achiziție a acestora.

Art. 4. - Dosarele de despăgubire, se depun de către proprietarii sau reprezentanții legali ai exploatațiilor/unităților prevăzute la art. 1 și 2 din prezenta anexa la direcţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti, competentă teritorial.

Art. 5. - Se acordă compensații financiare stabilite de către Autoritatea Națională Sanitară . Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor împreună cu Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale și Ministerul Finanțelor pentru cheltuielile suplimentare generate de restricțiile de mișcare impuse de CLCB, în cuantum de maximum 15 euro/animal afectat de decizia de restricție."

Vizualizat: 1658 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Ajutor de stat pentru micii fermieri APROBAT ACUM!

Ajutor de stat pentru micii fermieri APROBAT ACUM!

20 iulie 2024 - 08:54

Comisia Europeană aprobă suplimentarea bugetului și modificarea unei scheme de ajutor de stat din România pentru sprijinirea micilor fermieri, producători de tomate și usturoi, în contextul războiului Rusiei împotriva Ucrainei.

Oficial! Subvenții APIA cap animal, hectar plătite ACUM!

Oficial! Subvenții APIA cap animal, hectar plătite ACUM!

20 iulie 2024 - 07:53

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a efectuat, în perioada 15 – 18.07.2024, plăți în suma totală de 60.916.552,77 lei (12.293.703,23 euro) din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR), cofinanțare de la Bugetul Național (BN1), cofinantare din FEGA (BN2), Buget Național (BN) și Instrumentul de redresare al Uniunii Europene (EURI). 

Pășunați oi/capre, vaci, dar câștigați și bani serioși din pășune! Modificare ACUM la legea pășunilor!

Pășunați oi/capre, vaci, dar câștigați și bani serioși din pășune! Modificare ACUM la legea pășunilor!

19 iulie 2024 - 08:50

Crescătorii de animale pot câștiga bani din pășuni, pe lângă subvenția APIA pe hectarul de pășune, dacă utilizează pășunea în sistem dual. Adică, pentru pășunat animale, dar o parte pentru activități de producere a energiei electrice. Se modifică legea, Ministerul Agriculturii a postat joi, pe site-ul oficial, în dezbatere, un proiect de hotărâre de Guvern.

Fraudă uriașă din subvenții pentru sere fantomă!

Fraudă uriașă din subvenții pentru sere fantomă!

18 iulie 2024 - 20:52

Filiala din Bucureşti a Parchetului European (EPPO) a iniţiat săptămâna trecută o acţiune penală împotriva unei persoane acuzate că a obţinut ilegal aproape 2 milioane EUR din Fondul European pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (FEADR) spunând că vrea să construiască sere pentru căpşuni şi salată în comuna Bălanu din judeţul Giurgiu, informează un comunicat EPPO.

AFIR: Bani virați ASTĂZI în conturile fermierilor, crescătorilor animale!

AFIR: Bani virați ASTĂZI în conturile fermierilor, crescătorilor animale!

18 iulie 2024 - 19:09

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a plătit în perioada 1 aprilie – 30 iunie 2024 beneficiarilor Fondului European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) 360,9 milioane de euro (360.890.428,72 €). Din valoarea achitată, 308,7 milioane reprezintă contribuția Comisiei Europene, iar diferența de 52,2 milioane de euro provine de la Bugetul Național.

Crescător de vaci: De doi ani merg pe pierdere chiar dacă vând vacile la export!

Crescător de vaci: De doi ani merg pe pierdere chiar dacă vând vacile la export!

18 iulie 2024 - 14:32

Un crescător de vaci din comuna Săulești, județul Gorj, vrea să renunțe la ferma de vaci. De doi ani merge în pierdere, spun crescătorul, chiar dacă vacile le vinde la export. Crescătorul a fost nevoit să caute forță de muncă tocmai în Nepal. Fermierul și-a deschis, în paralel, o altă afacere.

Decizie Guvern ASTĂZI: Listă subvenții majorate crescători animale, fermieri!

Decizie Guvern ASTĂZI: Listă subvenții majorate crescători animale, fermieri!

18 iulie 2024 - 14:16

În ședința Guvernului din data de 18 iulie 2024 a fost aprobată o Hotărâre privind alocarea unor sume din Fondul de rezervă bugetară al Guvernului pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Fermierul Muscă: Avem producții record la hectar anul ăsta, deosebit de rentabile!

Fermierul Muscă: Avem producții record la hectar anul ăsta, deosebit de rentabile!

18 iulie 2024 - 13:00

Fermierul Dimitrie Muscă, directorul Combinatului Agroindustrial Curtici Arad, a declarat astăzi că a obținut producții record la hectar anul acesta, rentabile, astfel încât și-a răsplătit angajații. Ziua de muncă în fermele conduse de Muscă este plătită cu 600 de lei.

Fabricată în România, recunoscută în Europa!

Fabricată în România, recunoscută în Europa!

17 iulie 2024 - 18:35

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, 2024/1966 (seria L), s-a publicat astăzi, 17 iulie 2024, REGULAMENTUL DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) 2024/1966 AL COMISIEI din 16 iulie 2024 de înregistrare a unei denumiri în Registrul specialităților tradiționale garantate [„Sardeluță marinată” (STG)].

Decizie MADR ASTĂZI irigații!

Decizie MADR ASTĂZI irigații!

17 iulie 2024 - 15:26

În contextul dificultăților întâmpinate în asigurarea volumelor necesare de apă, ministrul agriculturii, Florin Barbu, a inițiat consultări cu toți actorii implicați, în urma cărora a rezultat decizia de a suplimenta debitele de apă, prelevate din acumularea complexă Stânca-Costești de pe râul Prut pentru amenajarea Albița Fălciu din județul Vaslui și din acumularea Siriu de pe râul Buzău pentru amenajarea AHC Câmpia Buzăului din județele Buzău și Prahova.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Lintrac 130 - Un tractor cu totul special

Lintrac 130 - Un tractor cu totul special

Produs al companiei austriece Lindner, o afacere de familie care mizează pe o abordare mai degrabă exclusivistă decât pe producţia de masă (doar în jur de 1.800 de unităţi sunt produse anual, în funcţie de specificaţiile dorite de client), acest tractor înglobează o serie de inovaţii care îl fac extrem de atractiv.

Printre altele, dispune de o punte spate viratoare la un unghi de 20° (primul tractor standard de pe piaţă care este prevăzut cu un astfel de sistem), pentru o manevrabilitate sporită, şi are capacitatea de a lucra în pante extreme, cu o înclinaţie de până la 60%. Puntea faţă poate fi coborâtă sau ridicată pentru a se obţine o copiere precisă a terenului de către implementele utilizate. În plus, cu ajutorul tehnologiei TracLink, recunoaşterea implementelor se face în mod automat, fără intervenţia operatorului, iar debitele sistemelor hidraulice, turaţiile motorului şi ale prizei de forţă, precum şi modurile de conducere sunt setate automat.

Tractorul este comercializat în România de către Zetor (0357 440 500)

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Ultimul cuvânt în casă

Ultimul cuvânt în casă
Doi prieteni stăteau de vorbă, la o bere: Detalii