Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat astăzi decretul pentru promulgarea Legii bugetului de stat pe anul 2023. În bugetul Ministerului Agriculturii, pentru anul 2023, sunt incluse sume pentru plata subvențiilor APIA, a ajutoarelor naționale tranzitorii vegetal și zootehnie și alte programe de sprijin.
Potrivit Legii, "în anul 2023, sumele aferente schemelor de sprijin direct și măsurilor finanțate din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) prevăzute la art. 6 alin. (2) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 49/2015 privind gestionarea financiară a fondurilor europene nerambursabile aferente politicii agricole comune, politicii comune de pescuit și politicii maritime integrate la nivelul Uniunii Europene, precum și a fondurilor alocate de la bugetul de stat pentru perioada de programare 2014 – 2020 și pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul garantării, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 56/2016, cu modificările și completările ulterioare, se cuprind în bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale la capitolul 83.01 „Agricultură, silvicultură, piscicultură și vânătoare”, titlul 58 „Proiecte cu finanțare din fonduri externe nerambursabile aferente cadrului financiar 2014 – 2020”, articolul 58.13 „Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA)”.
Se autorizează Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale să efectueze pe tot parcursul anului redistribuiri de credite de angajament și credite bugetare în cadrul anexei nr. 3/22/02a „Transferuri de la bugetul de stat către bugetele locale pentru finanțarea liceelor tehnologice cu profil preponderent agricol” pe anul 2023 în funcție de gradul de utilizare a sumelor repartizate pe unități administrative teritoriale și unități de învățământ."
Bugetul MADR pentru 2023 prevede credite de angajament în sumă totală de 28,49 miliarde lei și credite bugetare în valoare de 25,37 miliarde lei, o creștere de aproximativ 8.24 %, respectiv 7,19% față de prevederea bugetara a anului 2022 și de 15,3 %, față de execuția bugetară a anului 2021.
Bugetul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale pe anul 2023 este structurat pe trei surse de finanțare:
Buget de stat – 28,34 miliarde lei, credite de angajament (CA) și 25,23 miliarde lei credite bugetare(CB).
Sumele asigurate din aceasta sursă de finanțare vizează următoarele categorii de cheltuieli:
Subvenții, acciza la motorina utilizată în agricultură, ajutoarele naționale tranzitorii, ANT, vegetal și zoootehnie, ajutorul de stat în sectorul zootehnic privind COP și conducerea registrelor genealogice, ajutoarele de stat pentru zona montană.
Tot aici sunt incluse și sumele alocate continuării Programului National de Reabilitare a Infrastructurii Principale de Irigații precum și sumele necesare livrării gratuite a apei pentru irigații.
De asemenea sunt cuprinse și ajutoarele de minimis:
Programul de susținere a raselor românești de porcine, Bazna si Mangalita ;
Programul de stimulare a angajării tinerilor în agriculturai ;
Ajutorul de minimis pentru cartoful de consum ;
Ajutorul de minimis pentru strugurii de masă;
Ajutor de minimis pentru legume în spații protejate
Programul de sprijin a producătorilor de usturoi ;
Sume necesare inceperii implementarii activitatilor prevazute in Legea 195/2018 si 227/2018 privind programele de sustinere a crescatorilor de suine si de pasari pentru reproductie,
Sume necesare efectuarii platilor in cadrul schemei de ajutor de stat de sprijinire a operatorilor economici din industria de procesare a cerealelor, fabricarea uleiurilor si grasimilor vegetal
De asemenea, bugetul pentru 2023 prevede sume pentru noi scheme de ajutor de stat și de minimis precum:
Reluarea programului de colectare a lânii cu o intensitate a sprijinului financiar de 2 lei/ kg lână;
Instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru acordarea unor despăgubiri producătorilor agricoli ale căror culturi din primăvara anului 2022 au fost afectate de seceta atmosferică și pedologică severă.