Adama
Agreena
AGRICOVER

Lege! Autorizație ca să scoți animalele la pășune! Amenzi uriașe și confiscarea animalelor!

Publicat: 21 aprilie 2022 - 06:56
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Senatul României a înregistrat pe 19 aprilie 2022 o inițiativă legislativă privind prevenirea şi combaterea distrugerii culturilor agricole şi a păşunatului neautorizat. Crescătorii de animale care-și scot animalele pe pășune, fără să aibă autorizație, sau și mai grav le lasă să pască pe terenuri arabile riscă să le fie confiscate animalele și să plătească amenzi de mii de lei. Inițiativa va deveni lege după votarea în Senat și Camera Deputaților și promulgarea de către președintele României, Klaus Iohannis.

Potrivit proiectului de lege, crescătorii de animale au nevoie de autorizație ca să-și scoată animalele pe pășune. De asemenea, crescătorii au obligația să-și supravegheze animalele. Dacă sunt găsite nesupravegheate, sunt confiscate, iar crescătorii obligați să achite amendă. 

Orice persoană poate anunța autoritățile administrației publice locale dacă există o suspiciune de pășunat neautorizat, iar polițistul este cel care constată încălcarea legii. Proiectul prevede înființarea unor servicii de adăpostire pentru animalele confiscate, la nivel județean, iar ordinul de plasare a animalelor în adăpost să fie pus în executare de către personalul care asigură prestarea serviciilor de adăpostire, în prezența polițistului care l-a emis și, după caz, a jandarmului. Animalele găsite nesupravegheate sunt confiscate și sunt ținute 3 zile în adăpost, după care sunt vândute dacă nu sunt cerute de proprietar. Dacă proprietarul animalelor cere restituirea lor, este obligat să achite cheltuielile cu întreținerea animalelor și amendă pentru că a lăsat animalele nesupravegheate. 

"Din cauza pășunatului neautorizat, agricultorii ajung în situația în care nu mai pot să-și folosească terenul lor, animalele pășunând nelegal, în afara perioadei stabilite, distrug culturile de pe terenurile agricole, compromit recolta de pe fânețe sau sunt lăsate nesupravegheate, constituind o sursă potențială de conflicte, ordinea publică fiind grav perturbată. Prevenirea și controlul necesită mult timp și costuri suplimentare", susțin inițiatorii proiectului în Expunerea de motive.

Potrivit proiectului legii, în vederea reglementării perioadelor și condițiilor de pășunat, consiliile locale vor aproba regulamentul de pășunat valabil pe întreg teritoriul administrativ al unității administrativ-teritoriale.

"Regulamentul de pășunat, aprobat prin hotărâre a consiliului local, stabilește reguli de exploatare a pajiștilor prin pășunat de pe raza teritorială a unității administrativ-teritoriale și conține următoarele:
a) condițiile de pășunat;
b) perioada în care este permis pășunatul;
c) condiție și procedura de emitere a autorizației de pășunat;
d) numărul de animale care pot fi hrănite pe suprafață de pajiște în întreaga perioada de pășunat, exprimată în unități vita mare/UVM la hectar, în conforrnitate cu dispozițiile legale in vigoare;

(3) în cazul în care există amenajament pastoral valabil pentru pajiștile aflate pe unitatea administrativ-­teritorială, regulamentul de pășunat se elaborează în baza acestuia."

De asemenea, proiectul legii subliniază că "deținerea autorizației de pășunat este obligatorie sub sancțiunile prevăzute de prezenta lege. Autorizația de pășunat conține următoarele:
a) datele de identificare ale deținătorului animalului;
b) datele de identificare ale persoanei împuternicite cu paza animalelor;
c) datele de identificare ale terenului;
d) efectivul de animale;
e) perioada de valabilitate a autorizației.

Deținătorul animalelor are următoarele obligații:
a) să efectueze pășunatul în conformitate cu autorizația de pășunat;
b) să supravegheze animalele;

În cazul în care animalele nu sunt supravegheate, se constată abandonul acestora, iar animalele sunt plasate de către Poliție în adăpost pentru o perioadă de trei zile. Solicitarea de restituire a animalelor plasate în adăpost se face de către deținătorul animalului până la expirarea termenului de 3 zile. Restituirea animalelor este condiționată de achitarea în prealabil a tarifelor presupuse de serviciile de adăpostire. Dacă proprietarul animalelor nu cere restituirea acestora, după expirarea celor 3 zile, animalele vor fi vândute, iar banii încasați intră în bugetul județean. 

În cazul în care animalele sunt supravegheate, polițistul solicită deținătorului animalelor să facă dovada pășunatului autorizat conform autorizației eliberată de autoritatea administrației publice locale.

AMENZI!

Constituie contravenții următoarele fapte și se sancționează cu amendă: 
a) pășunatul în afara perioadei stabilite în autorizația de pășunat - amendă de la 1.000 lei la 2.000 lei pentru persoane fizice și amendă de la 4.000 Iei la 8.000 lei pentru persoane jurdice
b) exploatarea pajiștilor proprietatea altei persoane - amendă de la 2.000 lei la 3.000 lei pentru persoane fizice și amendă de la 8.000 de lei la 12.000 de lei pentru persoane juridice 
c) pășunatul efectuat pe fînețe sau terenuri arabile - amendă de la 2.500 lei la 3.500 lei pentru persoane fizice și amendă de la 8.500 lei la 12.500 lei de lei pentru persoane juridice
d) lăsarea animalelor nesupravegheate - amendă de la 2.000 lei la 3.000 lei pentru persoane fizice și amendă de la 8.000 lei la 12.000 lei pentru persoane juridice
e) pășunatul in lipsa autorizatiei de pășunat - amendă de la 2.500 lei la 3.500 lei pentru persoane fizice și amendă de la 8.500 lei la 12.500 lei pentru persoane juridice. 

"Contravențiile săvârșite de persoane juridice într-o perioadă de 6 luni de 1a prima constatare, se sancționeaza după cum urmează:

a) cu amendă de la 8.000 Iei la 9.000 lei faptele prevăzute Ia lit. a);
b) cu amendă de la 16.000 lei la 18.000 lei faptele prevăzute la lit. b), d);
c) cu amendă de la 17.000 Iei la 20.000 lei faptele prevăzute la lit. c), e);

(5) Constatarea contravețtiilor și aplicarea sancțiunilor se fac de către polițist.

Contractele de închiriere/concesionare aflate în desfășurare, ale căror termene și condiții sunt contrare prevederilor prezentei legi vor fi modificate corespunzător în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi". INTEGRAL proiectul de lege AICI pe pagina Senatului României!

 

 

Vizualizat: 22061 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Brânză românească din lapte de import!

Brânză românească din lapte de import!

23 octombrie 2024 - 06:29

Mai e brânza românească dacă e făcută din lapte de import?  Cine sunt cei mai mari importatori de lapte de la noi din țară. 

Suma achitată ACUM de APIA crescătorilor pentru 10 vaci de carne!

Suma achitată ACUM de APIA crescătorilor pentru 10 vaci de carne!

23 octombrie 2024 - 06:16

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) achită, în această perioadă, avansul la subvențiile agricole cuvenite fermierilor, crescătorilor de animale pentru acest an de cerere. Procentul aplicat plăților directe pe hectar și pe cap animal este de 70% din cuantumul unitar stabilit prin Ordin MADR. Ce sumă ia de la APIA un crescător care are doar 10 vaci eligibile la plată?

Comunicat APIA ASTĂZI: Intră subvenția în conturi!

Comunicat APIA ASTĂZI: Intră subvenția în conturi!

22 octombrie 2024 - 17:51

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, efectuează plata ajutorului de stat la motorina utilizată în agricultură pentru perioada 01 aprilie – 30 iunie 2024 (trimestrul II 2024), în conformitate cu HG nr.1174/2014 și OMADR 1727/2015, cu modificările și completările ulterioare.

Suma luată de oieri la avansul APIA pentru o turmă de 150 de ovine!

Suma luată de oieri la avansul APIA pentru o turmă de 150 de ovine!

22 octombrie 2024 - 16:14

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început pe 16 octombrie 2024 plata în avans a subvențiilor agricole pe hectar și cap animal. Ce sumă ar trebui să încaseze de la APIA un crescător de oi pentru o turmă de minim 150 de ovine?

Un nou ajutor pentru apicultori!

Un nou ajutor pentru apicultori!

22 octombrie 2024 - 07:11

Crescătorii de albine ar putea beneficia de un nou ajutor. Asociația Crescătorilor de Albine din România a transmis recent o adresă către Ministerul Agriculturii prin care solicită decontarea hranei albinelor.

Banii pentru plățile fermierilor, crescătorilor de animale! Scrisoare trimisă Comisiei Europene!

Banii pentru plățile fermierilor, crescătorilor de animale! Scrisoare trimisă Comisiei Europene!

22 octombrie 2024 - 06:51

Europarlamentarii români Dan Motreanu și Daniel Buda au transmis zilele acestea o scrisoare urgentă către președinta Comisiei Europene. Se pare că ar exista intenția eliminării fondului pentru agricultură, destinat acoperirii plăților fermierilor, crescătorilor de animale.

Ajutor de secetă și pentru crescătorii de vaci!

Ajutor de secetă și pentru crescătorii de vaci!

22 octombrie 2024 - 05:43

Vocea crescătorilor de animale! Un crescător de vaci ne-a transmis la redacție un mesaj în care punctează nevoia unui ajutor de secetă și pentru crescătorii de vaci. Seceta a scumpit teribil furajele, iar crescătorii se gândesc cum să-și irige pășunile și parcelele cultivate cu lucernă. E nevoie să fie ajutați, așa cum sunt sprijiniți fermierii din vegetal.

Comunicat APIA ACUM! Lista de plăți hectar, cap animal ASTĂZI!

Comunicat APIA ACUM! Lista de plăți hectar, cap animal ASTĂZI!

21 octombrie 2024 - 16:53

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură(APIA) informează că în perioada 16 – 21.10.2024, a autorizat la plată în cadrul Campaniei de plăți în avans aferentă anului de cerere 2024, un număr de 401.391 fermieri, cu o sumă totală de 172.867.005,14 euro (860.073.443,82 lei).

Plățile fermierilor, crescătorilor animale, în discuții la nivel înalt!

Plățile fermierilor, crescătorilor animale, în discuții la nivel înalt!

21 octombrie 2024 - 16:12

Secretarul de stat Sorin MOISE participă în perioada 21-22 octombrie, la reuniunea Consiliului Agricultură și Pescuit, ce are loc la Luxemburg.
Un punct important aflat pe agenda Consiliului este reprezentat de concluziile privind o politică agricolă comună (PAC) post-2027 orientată spre fermieri, iar în acest sens miniștrii agriculturii vor urmări să aprobe un set de concluzii privind viitorul PAC post-2027.

Termen prime pentru fermieri, crescători animale!

Termen prime pentru fermieri, crescători animale!

21 octombrie 2024 - 14:55

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale anunță prelungirea sesiunii de primire a cererilor de finanțare pentru rambursarea primelor de asigurare a culturilor, a animalelor și a plantelor prin submăsura 17.1 din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Prețul, brandurile și garanția l-au convins pe Mihai Cherecheș să aleagă IPSO Utilaje de Ocazie

Prețul, brandurile și garanția l-au convins pe Mihai Cherecheș să aleagă IPSO Utilaje de Ocazie

Recondiționarea și comercializarea modelelor de generație mai veche este un segment de piață important pentru multe industrii. Am vrut să vedem ce presupune și ce avantaje oferă acest model de business clienților finali de pe piața utilajelor agricole. În acest sens, am vorbit cu fermierul Cherecheș Mihai Alexandru din Lehliu-Gară (jud. Călărași) și cu Vlad Miron, managerul general al diviziei IPSO Utilaje de Ocazie.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Probabilitate...

Probabilitate...
Ce vor avea afişat la pompă, în 2015, benzinăriile: Detalii