Adama
Agreena
AGRICOVER

Lege! Autorizație ca să scoți animalele la pășune! Amenzi uriașe și confiscarea animalelor!

Publicat: 21 aprilie 2022 - 06:56
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Senatul României a înregistrat pe 19 aprilie 2022 o inițiativă legislativă privind prevenirea şi combaterea distrugerii culturilor agricole şi a păşunatului neautorizat. Crescătorii de animale care-și scot animalele pe pășune, fără să aibă autorizație, sau și mai grav le lasă să pască pe terenuri arabile riscă să le fie confiscate animalele și să plătească amenzi de mii de lei. Inițiativa va deveni lege după votarea în Senat și Camera Deputaților și promulgarea de către președintele României, Klaus Iohannis.

Potrivit proiectului de lege, crescătorii de animale au nevoie de autorizație ca să-și scoată animalele pe pășune. De asemenea, crescătorii au obligația să-și supravegheze animalele. Dacă sunt găsite nesupravegheate, sunt confiscate, iar crescătorii obligați să achite amendă. 

Orice persoană poate anunța autoritățile administrației publice locale dacă există o suspiciune de pășunat neautorizat, iar polițistul este cel care constată încălcarea legii. Proiectul prevede înființarea unor servicii de adăpostire pentru animalele confiscate, la nivel județean, iar ordinul de plasare a animalelor în adăpost să fie pus în executare de către personalul care asigură prestarea serviciilor de adăpostire, în prezența polițistului care l-a emis și, după caz, a jandarmului. Animalele găsite nesupravegheate sunt confiscate și sunt ținute 3 zile în adăpost, după care sunt vândute dacă nu sunt cerute de proprietar. Dacă proprietarul animalelor cere restituirea lor, este obligat să achite cheltuielile cu întreținerea animalelor și amendă pentru că a lăsat animalele nesupravegheate. 

"Din cauza pășunatului neautorizat, agricultorii ajung în situația în care nu mai pot să-și folosească terenul lor, animalele pășunând nelegal, în afara perioadei stabilite, distrug culturile de pe terenurile agricole, compromit recolta de pe fânețe sau sunt lăsate nesupravegheate, constituind o sursă potențială de conflicte, ordinea publică fiind grav perturbată. Prevenirea și controlul necesită mult timp și costuri suplimentare", susțin inițiatorii proiectului în Expunerea de motive.

Potrivit proiectului legii, în vederea reglementării perioadelor și condițiilor de pășunat, consiliile locale vor aproba regulamentul de pășunat valabil pe întreg teritoriul administrativ al unității administrativ-teritoriale.

"Regulamentul de pășunat, aprobat prin hotărâre a consiliului local, stabilește reguli de exploatare a pajiștilor prin pășunat de pe raza teritorială a unității administrativ-teritoriale și conține următoarele:
a) condițiile de pășunat;
b) perioada în care este permis pășunatul;
c) condiție și procedura de emitere a autorizației de pășunat;
d) numărul de animale care pot fi hrănite pe suprafață de pajiște în întreaga perioada de pășunat, exprimată în unități vita mare/UVM la hectar, în conforrnitate cu dispozițiile legale in vigoare;

(3) în cazul în care există amenajament pastoral valabil pentru pajiștile aflate pe unitatea administrativ-­teritorială, regulamentul de pășunat se elaborează în baza acestuia."

De asemenea, proiectul legii subliniază că "deținerea autorizației de pășunat este obligatorie sub sancțiunile prevăzute de prezenta lege. Autorizația de pășunat conține următoarele:
a) datele de identificare ale deținătorului animalului;
b) datele de identificare ale persoanei împuternicite cu paza animalelor;
c) datele de identificare ale terenului;
d) efectivul de animale;
e) perioada de valabilitate a autorizației.

Deținătorul animalelor are următoarele obligații:
a) să efectueze pășunatul în conformitate cu autorizația de pășunat;
b) să supravegheze animalele;

În cazul în care animalele nu sunt supravegheate, se constată abandonul acestora, iar animalele sunt plasate de către Poliție în adăpost pentru o perioadă de trei zile. Solicitarea de restituire a animalelor plasate în adăpost se face de către deținătorul animalului până la expirarea termenului de 3 zile. Restituirea animalelor este condiționată de achitarea în prealabil a tarifelor presupuse de serviciile de adăpostire. Dacă proprietarul animalelor nu cere restituirea acestora, după expirarea celor 3 zile, animalele vor fi vândute, iar banii încasați intră în bugetul județean. 

În cazul în care animalele sunt supravegheate, polițistul solicită deținătorului animalelor să facă dovada pășunatului autorizat conform autorizației eliberată de autoritatea administrației publice locale.

AMENZI!

Constituie contravenții următoarele fapte și se sancționează cu amendă: 
a) pășunatul în afara perioadei stabilite în autorizația de pășunat - amendă de la 1.000 lei la 2.000 lei pentru persoane fizice și amendă de la 4.000 Iei la 8.000 lei pentru persoane jurdice
b) exploatarea pajiștilor proprietatea altei persoane - amendă de la 2.000 lei la 3.000 lei pentru persoane fizice și amendă de la 8.000 de lei la 12.000 de lei pentru persoane juridice 
c) pășunatul efectuat pe fînețe sau terenuri arabile - amendă de la 2.500 lei la 3.500 lei pentru persoane fizice și amendă de la 8.500 lei la 12.500 lei de lei pentru persoane juridice
d) lăsarea animalelor nesupravegheate - amendă de la 2.000 lei la 3.000 lei pentru persoane fizice și amendă de la 8.000 lei la 12.000 lei pentru persoane juridice
e) pășunatul in lipsa autorizatiei de pășunat - amendă de la 2.500 lei la 3.500 lei pentru persoane fizice și amendă de la 8.500 lei la 12.500 lei pentru persoane juridice. 

"Contravențiile săvârșite de persoane juridice într-o perioadă de 6 luni de 1a prima constatare, se sancționeaza după cum urmează:

a) cu amendă de la 8.000 Iei la 9.000 lei faptele prevăzute Ia lit. a);
b) cu amendă de la 16.000 lei la 18.000 lei faptele prevăzute la lit. b), d);
c) cu amendă de la 17.000 Iei la 20.000 lei faptele prevăzute la lit. c), e);

(5) Constatarea contravețtiilor și aplicarea sancțiunilor se fac de către polițist.

Contractele de închiriere/concesionare aflate în desfășurare, ale căror termene și condiții sunt contrare prevederilor prezentei legi vor fi modificate corespunzător în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi". INTEGRAL proiectul de lege AICI pe pagina Senatului României!

 

 

Vizualizat: 21721 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Ajutor de stat pentru micii fermieri APROBAT ACUM!

Ajutor de stat pentru micii fermieri APROBAT ACUM!

20 iulie 2024 - 08:54

Comisia Europeană aprobă suplimentarea bugetului și modificarea unei scheme de ajutor de stat din România pentru sprijinirea micilor fermieri, producători de tomate și usturoi, în contextul războiului Rusiei împotriva Ucrainei.

Oficial! Subvenții APIA cap animal, hectar plătite ACUM!

Oficial! Subvenții APIA cap animal, hectar plătite ACUM!

20 iulie 2024 - 07:53

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a efectuat, în perioada 15 – 18.07.2024, plăți în suma totală de 60.916.552,77 lei (12.293.703,23 euro) din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR), cofinanțare de la Bugetul Național (BN1), cofinantare din FEGA (BN2), Buget Național (BN) și Instrumentul de redresare al Uniunii Europene (EURI). 

Pășunați oi/capre, vaci, dar câștigați și bani serioși din pășune! Modificare ACUM la legea pășunilor!

Pășunați oi/capre, vaci, dar câștigați și bani serioși din pășune! Modificare ACUM la legea pășunilor!

19 iulie 2024 - 08:50

Crescătorii de animale pot câștiga bani din pășuni, pe lângă subvenția APIA pe hectarul de pășune, dacă utilizează pășunea în sistem dual. Adică, pentru pășunat animale, dar o parte pentru activități de producere a energiei electrice. Se modifică legea, Ministerul Agriculturii a postat joi, pe site-ul oficial, în dezbatere, un proiect de hotărâre de Guvern.

Fraudă uriașă din subvenții pentru sere fantomă!

Fraudă uriașă din subvenții pentru sere fantomă!

18 iulie 2024 - 20:52

Filiala din Bucureşti a Parchetului European (EPPO) a iniţiat săptămâna trecută o acţiune penală împotriva unei persoane acuzate că a obţinut ilegal aproape 2 milioane EUR din Fondul European pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (FEADR) spunând că vrea să construiască sere pentru căpşuni şi salată în comuna Bălanu din judeţul Giurgiu, informează un comunicat EPPO.

AFIR: Bani virați ASTĂZI în conturile fermierilor, crescătorilor animale!

AFIR: Bani virați ASTĂZI în conturile fermierilor, crescătorilor animale!

18 iulie 2024 - 19:09

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a plătit în perioada 1 aprilie – 30 iunie 2024 beneficiarilor Fondului European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) 360,9 milioane de euro (360.890.428,72 €). Din valoarea achitată, 308,7 milioane reprezintă contribuția Comisiei Europene, iar diferența de 52,2 milioane de euro provine de la Bugetul Național.

Crescător de vaci: De doi ani merg pe pierdere chiar dacă vând vacile la export!

Crescător de vaci: De doi ani merg pe pierdere chiar dacă vând vacile la export!

18 iulie 2024 - 14:32

Un crescător de vaci din comuna Săulești, județul Gorj, vrea să renunțe la ferma de vaci. De doi ani merge în pierdere, spun crescătorul, chiar dacă vacile le vinde la export. Crescătorul a fost nevoit să caute forță de muncă tocmai în Nepal. Fermierul și-a deschis, în paralel, o altă afacere.

Decizie Guvern ASTĂZI: Listă subvenții majorate crescători animale, fermieri!

Decizie Guvern ASTĂZI: Listă subvenții majorate crescători animale, fermieri!

18 iulie 2024 - 14:16

În ședința Guvernului din data de 18 iulie 2024 a fost aprobată o Hotărâre privind alocarea unor sume din Fondul de rezervă bugetară al Guvernului pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Fermierul Muscă: Avem producții record la hectar anul ăsta, deosebit de rentabile!

Fermierul Muscă: Avem producții record la hectar anul ăsta, deosebit de rentabile!

18 iulie 2024 - 13:00

Fermierul Dimitrie Muscă, directorul Combinatului Agroindustrial Curtici Arad, a declarat astăzi că a obținut producții record la hectar anul acesta, rentabile, astfel încât și-a răsplătit angajații. Ziua de muncă în fermele conduse de Muscă este plătită cu 600 de lei.

Fabricată în România, recunoscută în Europa!

Fabricată în România, recunoscută în Europa!

17 iulie 2024 - 18:35

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, 2024/1966 (seria L), s-a publicat astăzi, 17 iulie 2024, REGULAMENTUL DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) 2024/1966 AL COMISIEI din 16 iulie 2024 de înregistrare a unei denumiri în Registrul specialităților tradiționale garantate [„Sardeluță marinată” (STG)].

Decizie MADR ASTĂZI irigații!

Decizie MADR ASTĂZI irigații!

17 iulie 2024 - 15:26

În contextul dificultăților întâmpinate în asigurarea volumelor necesare de apă, ministrul agriculturii, Florin Barbu, a inițiat consultări cu toți actorii implicați, în urma cărora a rezultat decizia de a suplimenta debitele de apă, prelevate din acumularea complexă Stânca-Costești de pe râul Prut pentru amenajarea Albița Fălciu din județul Vaslui și din acumularea Siriu de pe râul Buzău pentru amenajarea AHC Câmpia Buzăului din județele Buzău și Prahova.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Lintrac 130 - Un tractor cu totul special

Lintrac 130 - Un tractor cu totul special

Produs al companiei austriece Lindner, o afacere de familie care mizează pe o abordare mai degrabă exclusivistă decât pe producţia de masă (doar în jur de 1.800 de unităţi sunt produse anual, în funcţie de specificaţiile dorite de client), acest tractor înglobează o serie de inovaţii care îl fac extrem de atractiv.

Printre altele, dispune de o punte spate viratoare la un unghi de 20° (primul tractor standard de pe piaţă care este prevăzut cu un astfel de sistem), pentru o manevrabilitate sporită, şi are capacitatea de a lucra în pante extreme, cu o înclinaţie de până la 60%. Puntea faţă poate fi coborâtă sau ridicată pentru a se obţine o copiere precisă a terenului de către implementele utilizate. În plus, cu ajutorul tehnologiei TracLink, recunoaşterea implementelor se face în mod automat, fără intervenţia operatorului, iar debitele sistemelor hidraulice, turaţiile motorului şi ale prizei de forţă, precum şi modurile de conducere sunt setate automat.

Tractorul este comercializat în România de către Zetor (0357 440 500)

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Ultimul cuvânt în casă

Ultimul cuvânt în casă
Doi prieteni stăteau de vorbă, la o bere: Detalii