În ultimii ani, prețul terenurilor agricole a înregistrat o creștere semnificativă la nivelul întregii țări, ajungând la vârfuri de 15.000 de euro pe hectar în mai multe regiuni. Însă prețul unui hectar de teren agricol se triplează dacă vorbim de județul Olt unde hectarul a ajuns și la 50.000 euro, spune Ion Păunel, președintele Sindicatului Producătorilor Liberi din Olt.
De departe, cel mai scump teren în România este cel pentru legumicultură, cu prețuri care ajung și la 50.000 euro/ha.
“Depinde de ce vrea omul și dacă este teren comasat. În Olt, pentru cultura mare prețul pornește de la 5.000 euro/ha, dacă este vorba de o suprafață compactă de 3-4 ha la un loc și urcă până la 10-15.000 euro/ha, dacă sunt câteva sute de hectare”, a declarat pentru Ziarul Puterea Ion Păunel, președintele Sindicatului Producătorilor Liberi din Olt.
“Prețul poate ajunge și la 50.000/ha pe un teren pe o zonă legumicolă. La legume terenul nu prea are preț, pentru că nu există teren de vânzare”, spune Păunel.
În general, se caută terenuri situate în vatra satului, aproape de sursa de apă și de energie.
“Noi când ne apucăm de legumicultură căutăm pământ cât mai aproape de sat, în primul rând ne uităm să aibă apa de suprafață la mică adâncime, adică între 4 și 10 metri”, a mai afirmat Păunel.
În România s-au vândut în octombrie nu mai puțin de 12.525 de terenuri agricole, cu 2022 mai multe față de luna precedentă, conform datelor publicate de Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI).