SUBVENȚIA APIA PE HECTAR. Suprafața aferentă cererilor de plată de peste 50 ha reprezintă 86,2% din totalul suprafeței declarate în județul nostru, declară directorul executiv al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Ialomița, Virgil Dorobanțu. Este județul cu fermieri mari, unde terenurile sunt comasate.
Județul Ialomița, aflat în Câmpia Bărăganului, este un județ preponderent agrar, având o suprafața de teren arabil eligibil la plată
de aproximativ 378.385,56 de hectare, cu un număr fermieri beneficiari de sprijin relativ mic, 9320, dar deținători de exploatații agricole peste media națională (cea mai mare din județ fiind SC INTERCEREAL SRL cu suprafața de 20.982,80 ha).
Cererile de plată sunt repartizate celor cinci Centre locale și Centrului Județean APIA Ialomița:
▪ Centrul Județean - 810 cereri pentru o suprafață totală de 326.404,50 ha;
▪ Centrul Local Slobozia - 2215 cereri pentru o suprafață totală de 16.002,13 ha;
▪ Centrul Local Fetești - 1409 cereri pentru o suprafață totală de 8.734,71 ha;
▪ Centrul Local Căzănești - 1722 cereri pentru o suprafață totală de 11.947,29 ha;
▪ Centrul Local Urziceni - 2061 cereri pentru o suprafață totală de 10.722,72 ha;
▪ Centrul Local Fierbinți - 1101 cereri pentru o suprafață totală de 4.875,06 ha;
Cereri de plată până la 50 ha reprezintă 8,7% din totalul cererilor depuse în județul Ialomița, iar suprafața aferentă cererilor de plată de peste 50 ha reprezintă 86,2% din totalul suprafeței declarate în județul nostru.
De notat este că tendința în agricultura modernă este ca aceasta să se facă pe suprafețe comasate cât mai mari, făcând posibilă folosirea de tehnologii moderne, tehnologii la accesarea cărora a contribuit și instituția noastră prin plata schemelor şi măsurilor de sprijin acordate fermierilor de la bugetul european și cel național pentru susținerea și dezvoltarea agriculturii.
APIA Centrul Județean Ialomița își propune ca fermierii să beneficieze de acces cât mai facil la informațiile și noutățile despre
agricultură și formele de sprijin pe care le pot accesa prin intermediul instituției noastre, să crească nivelul de digitalizare a relației cu fermierii și debirocratizare a procesului de solicitare a sprijinului financiar, dar și creșterea fidelității în ceea ce privește identificarea și delimitarea parcelelor și culturilor ce alcătuiesc exploatațiile agricole. Aceste deziderate pot deveni realitate folosind tehnologiile curente de relaționare on-line cu beneficiarii la un nivel cât mai ridicat.
Instituția noastră este preocupată în mod deosebit de stimularea fermierilor tineri, prin îndrumarea acestora către schemele de sprijin dedicate lor și către diversificarea activității agricole către horticultură, zootehnie, dar și cultură mare, diminuându-se astfel riscurile de a pierde atât din valorificarea producției, cât și din sumele acordate cu titlu de plăți pentru susținerea activității lor agricole.
Receptivitatea acestora pentru folosirea tehnologiei informatice și ușurința utilizării mijloacelor din mediul on-line facilitează diseminarea către aceștia a informațiilor privind accesul la măsurile de agromediu, în domeniul vegetal și zootehnic, observându-se și interesul crescut al tinerilor pentru agricultura ecologică, respectiv Măsura 10 - 332 de solicitări pentru 32.406,00 ha, Măsura 11 - S1 conversie agricultura ecologică – 14 solicitări pentru 2.394,70 ha şi Măsura 11 – S2 agricultura ecologica – 23 solicitări pentru 4.384,48 ha și respectarea normelor GAEC.
Ne exprimăm intenția și sprijinul instituției noastre ca la nivelul grânarului României să se realizeze agricultură performantă, sustenabilă, în acord cu dezideratele de protecția mediului cărora, în mod responsabil, politica de agricultură comună le acordă importanța cuvenită, a scris directorul APIA Ialomița, Virgil Dorobanțu, în revista oficială a Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), care a apărut astăzi, 22 ianuarie 2021.