Adama
Agreena
AGRICOVER

Joia Mare 2024. Ce n-ai voie să faci în această zi din Săptămâna Mare

Publicat: 01 mai 2024 - 19:19
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Joia Mare este o zi extrem de importantă din Săptămâna Mare. Ce semnificație are aceasta, ce nu e bine să faci în această zi și ce tradiții și superstiții sunt cunoscute și urmate de creștini?

Ce semnificație are Joia Mare din Săptămâna Patimilor

joia mar_b

Joia Mare este cea de a patra zi din Săptămâna Mare, sau Săptămâna Patimilor. Ea mai aceste numită și Joia Neagră sau Joia Patimilor și reprezintă practic ziua în care a avut loc Cina cea de Taină a Mântuitorului.

Cu alte cuvinte, în această zi, Mântuitorul Iisus Hristos a luat masa alături de ucenici. El le-a spălat picioarele acestora, iar mai apoi le-a spus că a aflat că unul dintre ei l-a vândut. După Cina cea de taină, Iisus Hristos a mers în Grădina Ghetsimani unde s-a rugat.

Mai departe este deja cunoscut ce s-a întâmplat. Mântuitorul a fost ridicat de farisei, iar ulterior dus în fața lui Pilat. Practic, Joia Mare din Săptămâna Mare reprezintă începutul patimilor și totodată este o un moment important pentru creștini.

Tradiții și superstiții în Joia Mare
În Săptămâna Patimilor există mai multe tradiții și obiceiuri care sunt respectate. Fiecare zi însă, are la rândul ei ceva special. Spre exemplu, în Joia Mare din Săptămâna Mare o caracteristică principală o reprezintă Deniile.

De altfel ziua mai este cunoscută și ca Joia celor 12 Denii. Ce se face în această zi? Se aprind 12 lumânări la citirea deniilor, care urmează să stea aprinse pe întreg parcursul anului.

Iar credincioșii care participă la Denii știu deja asta foarte bine. Preoții vorbesc despre gestul făcut de Mântuitorul Iisus Hristos înainte, dar și după Cina cea de taină. De asemenea, sunt citite 12 evanghelii ale patimilor Mântuitorului.

Iar un alt lucru important e faptul că în Joia Mare, la slujbă, nu se mai bat clopotele. Ce alte tradiții și obiceiuri există în Joia Mare? O mare parte dintre gospodine vopsesc în această zi ouăle roșii.

Ce n-ai voie să faci în a patra zi din Săptămâna Patimilor
În ceea ce privește lucrurile interzise, în Joia Mare din Săptămâna Patimilor sunt interzise mai multe sarcini. Deși multe gospodine vopsesc ouăle, ele trebuie să fie atente pentru că nu au voie să folosească două alimente.

Este vorba despre oțet și despre urzici. Se spune că în momentul în care Iisus a fost răstignit pe cruce, rănile i-au fost bătute cu urzici, iar mai apoi stropite cu oțet. De asemenea, oțetul mai are și o altă semnificație.

Se mai spune că în momentul în care Mântuitorul a cerut apă, acestuia i-a fost oferit să bea oțet, în semn de batjocură. Tocmai din acest motiv, gospodinele trebuie să evite să folosească aceste două ingrediente la mâncăruri, ori treburi casnice.

Joia Mare din Săptămâna Patimilor este cu adevărat o zi de mare sărbătoare. Astfel, sunt interzise și treburile casnice. De altfel ultima zi în care pot fi făcute treburi casnice e Miercurea Mare. Drept urmare, gospodinele nu au voie să spele haine și nici să facă curățenie.

sursa

Vizualizat: 2889 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

În atenția crescătorilor de vaci! Cum recunoașteți semnele bolii care face ravagii în ferme!

În atenția crescătorilor de vaci! Cum recunoașteți semnele bolii care face ravagii în ferme!

17 mai 2024 - 11:56

Antraxul este o boală bacteriană contagioasă, cu potențial letal atât pentru animalele domestice, cât și pentru oamen, și reprezintă o amenințare serioasă în cadrul fermelor de creștere a bovinelor. Recunoașterea rapidă a simptomelor este esențială pentru intervenție și prevenirea răspândirii bolii.

Veste bună pentru micii fermieri, crescători de animale!

Veste bună pentru micii fermieri, crescători de animale!

16 mai 2024 - 18:41

Micii fermieri, crescători de animale au o soluție bună la îndemână pentru a-și vinde produsele din ferme, automatele. Cu această idee vine un fermier din județul Bihor, Jaroslav Zetocha.

Urgent! Se dau 200 euro/ha, termen limită 20 mai!

Urgent! Se dau 200 euro/ha, termen limită 20 mai!

16 mai 2024 - 16:08

Depuneți urgent cererile! Ajutorul de minimis pentru cartofi, în cuantum de 200 euro/ha, are termen limită 20 mai 2024, anunță Direcția pentru Agricultură Caraș Severin.

APROBATĂ ASTĂZI de Guvern! Sumă mai mare la plata subvenției APIA!

APROBATĂ ASTĂZI de Guvern! Sumă mai mare la plata subvenției APIA!

16 mai 2024 - 14:32

În ședința de Guvern din data de 16 mai 2024 s-a aprobat Hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Decizie președinte Iohannis: Bani împărțiți fermierilor, crescătorilor animale!

Decizie președinte Iohannis: Bani împărțiți fermierilor, crescătorilor animale!

16 mai 2024 - 07:50

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, miercuri, decretele de promulgare a legilor care stabilesc instituirea unor scheme de ajutor pentru fermieri şi agricultori, în contextul agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, subvenţiile totale fiind de aproape 400 de milioane de euro, conform Agerpres.

Mesaj APIA fermieri, crescători animale!

Mesaj APIA fermieri, crescători animale!

15 mai 2024 - 20:26

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Centrul Judetean Botosani reamintește fermierilor că termenul limită până la care pot depune Cererea de Plată pentru intervenţiile aferente sectoarelor vegetal şi zootehnic în anul 2024 este data de 07 iunie 2024.

Proiect hotărâre de Guvern în consultare pe site-ul MADR!

Proiect hotărâre de Guvern în consultare pe site-ul MADR!

15 mai 2024 - 20:03

MADR a publicat în transparență decizonală Proiectul de Hotărâre a Guvernului pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 217/2016 privind diminuarea risipei alimentare.

Ministrul Barbu ASTĂZI: Imediat APIA dă drumul plăților pe hectar și pe animale!

Ministrul Barbu ASTĂZI: Imediat APIA dă drumul plăților pe hectar și pe animale!

15 mai 2024 - 16:49

Ministrul agriculturii, Florin Barbu, anunță astăzi că încep plățile pentru fermieri, crescători de animale, așa-numitul ajutor Ucraina, achitat prin Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

Video! Oier Sterp: Să afle toți oierii! Nu dați mieii la samsari! Țineți prețul sus, că vin contractele!

Video! Oier Sterp: Să afle toți oierii! Nu dați mieii la samsari! Țineți prețul sus, că vin contractele!

15 mai 2024 - 09:43

Crescătorul de ovine Ionică Sterp, Ianoșda, Bihor, vicepreședinte Asociația Ciobanilor Profesioniști din România, are un anunț important pentru toți oierii. Sunt pe cale să fie semnate contracte de export miei cu Marocul și Algeria, firmele exportatoare fiind din Spania.

Plata în cel mai scurt timp a subvenției de 100 euro/ha!

Plata în cel mai scurt timp a subvenției de 100 euro/ha!

15 mai 2024 - 07:32

Fermierii români amenință cu un protest masiv pe data de 27 mai 2024 dacă nu le vor fi îndeplinite revendicările. Forumul Agricultorilor și Procesatorilor Profesioniști din România ne-a transmis lista de revendicări a fermierilor.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

11 COMBINE New Holland și 13.000 HA!

11 COMBINE New Holland și 13.000 HA!

Singura societate care exploatează terenuri agricole din România listată la bursă, Holde Agri, şi-a făcut un obicei în a cumpăra combine de recoltat marca New Holland. Nu mai puţin de 11 astfel de echipamente au fost achiziţionate de-a lungul anilor, toate model CR 9.90!

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Anunţ

Anunţ
Afiş într-un bar: Detalii