Adama
Agreena-direct
AGRICOVER

Invitație pentru Iohannis și Oros: 5 minute în solar când afară sunt 40 de grade!

Publicat: 30 iunie 2021 - 19:14
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Președintele Uniunii Salvăm Țăranul Român, Ion Păunel, le lansează președintelui României, Klaus Iohannis, ministrului agriculturii, Adrian Oros, parlamentarilor invitația de a sta doar 5 minute în solarul cu legume când afară sunt 40 de grade.

"Sectorul legumicol-horticol din România este într-un mare impas. Aceste lucruri s-au adunat de 30 de ani, dar s-au acutizat în ultimii trei ani de zile. Legumicultura și horticultura, după noi, se pare că au rămas Cenușăreasa agriculturii sau cea mai nefinanțată ramură din agricultura românească. Avem un an greu din punct de vedere meteorologic, am avut o iarnă atipică, mai călduroasă decât de obicei și aici venim cu o rezervă de dăunători și boli, o primăvară mai răcoroasă decât de obicei. Culturile în spații protejate și-n câmp au fost, și sunt, afectate foarte mult. Cu toate acestea, noi ne-am chinuit, am investit, dar atunci când ieșim pe piață cu produsele noastre, în mod tradițional, (...) la această dată, din păcate, ne uităm la câteva legume care nici măcar nu mai trebuie să intri pe la ele, darămite să le mai și culegi. Castraveții, 20-20 de bani, varza, 50-60 de bani, vă spun prețuri de producător, la producător, ardeiul a căzut până la 1,50-1,80 lei, vânăta, la această dată, în jur de 2 lei care este trufanda, ardeiul gras și vânăta care se culeg acum sunt semănate la sfârșitul lunii decembrie și începutul lunii ianuarie. În contextul Covid, vânzările au scăzut.

Piața inputurilor, dacă ne uităm, un kilogram de folie, cea mai scumpă folie, anul trecut era undeva la 16,5 lei/kg, acum cea mai ieftină e 25 de lei/kg, iar cea mai bună 30 de lei/kg, țeava s-a dublat la preț, partea de îngrășăminte chimice, 120 lei/kg. Costurile sunt din ce în ce mai mari. (...) Colac peste pupăză, am avut și căderi masive de grindină și ploi torențiale, acum avem călduri toride. Asta ce înseamnă, avortul florilor, pericol mare de dăunători, culturile de ardei sunt în mare pericol. Atât în spații protejate, cât și-n câmp. Nu mai reușim să ne finanțăm și atunci, toate lucrurile s-au acumulat.

Sper ca până vineri dacă nu cel târziu luni, vrem să facem un apel public, o scrisoare, un memorandum către toate partidele politice din România, către președinția României de a ne salva într-un fel sau altul de la faliment, pentru a ne putea continua activitatea. (...)

iohannis-oros_b

Aș invita pe oricare parlamentar din România, și pe domnul ministru al agriculturii și pe fostul ministru, și pe toți cei care activează și-n Comisia de agricultură din Camera Deputaților, Senatului și inclusiv pe președintele României, la 40 de grade afară, să vină și dânșii 5 minute, decât să traverseze un solar de 50 de metri. Nu să lucreze 8 ore. Tot vedem tot felul de sporuri, de pensii speciale și așa mai departe, dar pe noi, mă scuzați, că ne bate soarele-n cap ca pe capră-n fund, ca idee, și după aceea mă duc și la piață și văd că e 30 de bani kilogramul de castravete și am acasă o familie de întreținut, am și copilul la școală, poate am și un bătrân bolnav și mai trebuie să trăiesc și eu. Pe noi, cine ne dă o pensie specială sau cine ne susține?" A spun Ion Păunel, marți seara, la Agro TV.

Vizualizat: 1356 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Cu cât se mai vinde o Bălțată Românească cu origine, dar fără origine!

Cu cât se mai vinde o Bălțată Românească cu origine, dar fără origine!

28 noiembrie 2023 - 14:09

Care este prețul cu care se vinde, în această perioadă, o vacă din rasa Bălțată Românească, neînscrisă în registrul genealogic al rasei, și cu cât se vinde un exemplar înscris în secțiunea principală a registrului genealogic?

Procurorii DNA, percheziții ASTĂZI la cei care au obținut ilegal terenuri!

Procurorii DNA, percheziții ASTĂZI la cei care au obținut ilegal terenuri!

28 noiembrie 2023 - 12:53

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate celor de corupție efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni asimilate celor de corupție, comise în perioada 2014-2023, în legătură cu obținerea pe nedrept a unor imobile (24 de terenuri) aflate în proprietatea statului, situate pe raza municipiului București.

Subvenție specială pentru fermele mici care cresc animale, dar cultivă și pământ!

Subvenție specială pentru fermele mici care cresc animale, dar cultivă și pământ!

28 noiembrie 2023 - 12:12

O nouă plată directă se pregătește pentru fermele mixte, mai ales pentru cele mici sau de familie, a anunțat comisarul european pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski.

MADR: Precizări importante ajutor de stat!

MADR: Precizări importante ajutor de stat!

28 noiembrie 2023 - 11:51

Ministerul Agriculturii face precizări importante vizavi de accesarea ajutoarelor de stat din cadrul Programului Investalim.

Comisar UE mesaj de la fermieri: Nu ne dați nicio subvenție, asta e pomană!

Comisar UE mesaj de la fermieri: Nu ne dați nicio subvenție, asta e pomană!

27 noiembrie 2023 - 09:36

Comisarul european pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski, a declarat că primește mesaje de la unii dintre fermieri care-i spun să nu se mai dea subvențiile agricole, pentru că sunt o pomană. Prețul corect la produsele agricole, produsele din fermă ar fi în avantajul fermierilor, crescătorilor de animale. Din 2027, s-ar putea să dispară subvențiile agricole.

Micii fermieri până-n 10 ha sunt scutiți de această condiție pentru subvenții APIA!

Micii fermieri până-n 10 ha sunt scutiți de această condiție pentru subvenții APIA!

27 noiembrie 2023 - 07:38

Micii fermieri care lucrează până-n 10 ha sunt scutiți de respectarea normei de eco-condiționalitate, Gaec 8, atât de discutată în ultimul timp. Această condiție este obligatorie pentru încasarea subvențiilor APIA pe suprafață, excepție fac micii fermieri. Ce presupune? Necultivarea unui procent din teren. Pentru acest an, fermierii au avut derogare, dar anul viitor vor trebui să respecte condiția dacă vor subvenții. 

Ajutor 186 milioane euro pentru fermieri!

Ajutor 186 milioane euro pentru fermieri!

27 noiembrie 2023 - 06:29

În 2024, Comisia Europeană va aloca un total de 185,9 milioane EUR pentru finanțarea activităților de promovare a vânzării de produse agricole și alimentare ale UE durabile și de înaltă calitate în UE și în întreaga lume.

Programul Solarul pentru micii fermieri!

Programul Solarul pentru micii fermieri!

26 noiembrie 2023 - 20:15

Fermierii apreciază ajutorul obținut prin programul „Tomata”, dar Costel Vânătoru, directorul Băncii de Resurse Genetice Vegetale (BRGV) Buzău, crede că ar trebui îmbunătățit pentru a favoriza zestrea genetică națională de semințe de tomate și legume, nu pe cea din import.

Crescătorii își dau oile gratis ca să scape de cheltuieli!

Crescătorii își dau oile gratis ca să scape de cheltuieli!

26 noiembrie 2023 - 15:06

Excesul de carne de oaie din Australia a făcut ca preţurile să scadă, iar unii fermieri îşi sacrifică sau îşi dau oile gratis pentru a reduce costurile, în loc să le crească la ferme, relatează CNBC și News.ro.

Șefă APIA: Fermierii mici primesc în plus 51 euro/ha anul acesta!

Șefă APIA: Fermierii mici primesc în plus 51 euro/ha anul acesta!

24 noiembrie 2023 - 05:34

Plata redistributivă, PD-02 Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS) - 51,1365 euro pe hectar, se acordă, începând din acest an, doar fermierilor mici, fermierii mari fiind excluși de la această plată, a spus directorul executiv al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Hunedoara, Veronica Topor, pentru televiziunea locală Info HD.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Bovinele care stau iarna pe pășune - 110 exemplare de Galloway în inima Transilvaniei!

Bovinele care stau iarna pe pășune - 110 exemplare de Galloway în inima Transilvaniei!

Una dintre cele mai vechi rase de bovine din Europa s-a adaptat de minune pe păşunile de lângă Agnita, unde Bogdan Varga a preluat de câteva luni afacerea tatălui său. Exploatate exclusiv pentru producţia de carne, cele 110 exemplare de Galloway sunt ţinute tot timpul anului pe păşune.

Redactor: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radis

Povestea porumbului de Cărpiniş Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

Bancul zilei

Ninge...

Ninge...
De când a început să ningă, barbatul meu stă şi se uită non-stop pe geam. Detalii