Adama
Agreena
AGRICOVER

Interzis fermierilor români să pună gunoiul de grajd pe tarla, permis fermierilor din Olanda, Belgia, Germania!

Publicat: 19 iulie 2022 - 08:24
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

De ce fermierul din România are nevoie de platforme de zeci de mii de m3 de beton, iar fermierul din Belgia, Olanda, SUA, Germania, își poate pune bine merci gunoiul la capătul tarlalei? Nu avem aceeași legislație europeană?! Avertizează europarlamentarul Daniel Buda (PPE), vicepreședinte Comisia AGRI, Parlament European.

"Am participat în cadrul Comisiei pentru Afaceri Juridice la un schimb de opinii referitor la protecția mediului prin dreptul penal și înlocuirea Directivei 2008/99/CE.

Domnul raportor A. Manders: “Nu se poate ca cei care poluează doar în scopul de a obține mai mult profit, să se spele pe mâini și să spună: nu am fost eu de vină ci altcineva, cineva din întreprindere. Când aceștia poluează, e nevoie și de sancțiuni. Aceasta este propunerea. Totodată, pentru simplificarea lucrurilor se propune ca cei de la Eurojust să fie cei care dețin mandat pentru a întreprinde acțiuni iar ei pot coopera cu EPO. Ar trebui ca Eurojust să fie în măsură să acționeze atunci când autoritățile locale solicită o astfel de acțiune sau atunci când vorbim de o acțiune transfrontalieră. Americanii spun: gunoiul înseamnă bani. E adevărat că acesta e un business care crește, comparativ cu drogurile, traficul de ființe umane. Dacă vrem să ne continuăm viața pe această planetă, noi și copiii noștri, trebuie să punem capăt acestui fenomen de poluare.”

Am ridicat în cadrul ședinței probleme cu care nu doar România, dar mai multe state din Europa se confruntă atunci când vorbim de mediu. Profesia de avocat mi-a adus în față și probleme de mediu de natură penală, deci sunt conștient de cât de delicată și complexă este problema. Bineînțeles, când vorbim de mediu vorbim și de agricultură, așa că pentru mine a fost important să discut și despre captarea ilegală a apelor subterane și de suprafață, precum și despre complexitatea platformelor de gunoi, criteriile pe care acestea trebuie să le îndeplinească să fie conforme, dar si obligațiile fermierilor din acest punct de vedere:

“Nu poți pune granițe nici între Germania și Belgia, sau între România și Ungaria, și așa mai departe. În același timp însă, plecăm de la nevoia de a face tot ceea ce e este necesar să protejăm mediul. Dar eu cred că trebuie să plecăm în primul rând de la ceea ce înseamnă predictibilitatea normelor juridice. În timpul liber sunt și avocat și chiar de penal, am lucrat și în ceea ce înseamnă aceste probleme de mediu.

Este important să definim foarte clar care este conduita pe care trebuie să o aibă un agent economic sau orice altă persoană care poate să intre într-o zonă de conflict penal. Inițial voiam să am o reacție puțin mai dură legat de ceea ce înseamnă sarcina probei. De regulă cel care acuză trebuie să adune probele necesare în acel sens. E o chestiune complexă, trebuie să vedem până la urmă unde putem să răsturnăm sarcina probei, însă ca avocat, niciodată nu mi-aș putea permite să propun asta. Cel care face acuzarea trebuie să adune probe suficiente astfel încât să pună pe masa decidentului, a instanței, ceea ce este necesar pentru a aplica o sancțiune.

Mă îngrijorează câteva chestiuni care sunt legate de agricultură, legat de captarea ilegală a apelor subterane sau de suprafață. Aici ar trebui puțin detaliat. Ce înseamnă această captare ilegală? La ce dimensiune ducem această chestiune? Este secetă, sunt perfect de acord că trebuie să avem foarte mare grijă. Va fi una dintre marile probleme în viitor și nu în viitorul îndepărtat.

gunoi grajd depozitat_b

foto alba24

Mă interesează de asemenea uniformizarea legislației: Am avut o discuție cu Comisarul Gărzii de Mediu din România legat de ceea ce înseamnă platformele de gunoi. Există o mare dezbatere în statele membre precum Germania, Franța, Olanda și pe bună dreptate. Fermierii nu trebuie să fie obligați să aibă o platformă de gunoi betonată și cu tot felul de sisteme complicate de captare a purinului. În România trebuie să faci o întreagă construcție complexă, deși avem aceeași legislație. Haideți să uniformizăm legislațiile la nivel european astfel încât să putem să fim predictibili.

De asemenea, aș fi foarte atent legat de ceea ce înseamnă sancțiunile care sunt prevăzute. Evident că voi lucra pe această Directivă îndeaproape. Nu cred că putem să mergem pe sancțiuni de natura unei lichidări judiciare. Cum definim lichidarea judiciară? Mi se pare cam mult. Trebuie să fim atenți la aceste chestiuni astfel încât să putem să facem o legislație bună și în același timp care să și aibă eficacitate.

Legat de sporirea competențelor: aș fi rezervat. Parchetul european a avut ca rațiune în momentul în care a fost înființat, să se ocupe de aspecte financiare. Vedeți că și așa în momentul de față nu are capacitatea de a lucra cum trebuie pe această zonă a crimelor financiare. Dacă îi mai dăm și noi ceva în plus, va fi puțin mai complicat pentru activitatea sa. Dar putem să discutăm.

Salut această dezbatere, este una necesară. În același timp, repet, haideți să fim atenți în ce măsură legislația pe care noi o facem este și predictibilă pentru cei pentru care o pregătim." A informat eurodeputatul român. 

Vizualizat: 4362 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Dovezi necesare la APIA plata subvențiilor APIA pe hectar!

Dovezi necesare la APIA plata subvențiilor APIA pe hectar!

12 aprilie 2024 - 13:24

Cum demonstrează fermierii că terenul pentru care cer subvenții se află la dispoziția lor? În Ghidul APIA pentru subvențiile aferente acestui an se găsește lista de dovezi obligatoriu de prezentat Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

Subvenție de 435 euro/animal pentru crescătorii de porci!

Subvenție de 435 euro/animal pentru crescătorii de porci!

11 aprilie 2024 - 20:26

Crescătorii de porci din Polonia primesc subvenţii de 1,7 ori mai mari pentru bunăstarea porcilor decât cei din România, scrie Ziarul Financiar.

Ungaria introduce noi restricții la importurile de cereale ucrainene

Ungaria introduce noi restricții la importurile de cereale ucrainene

11 aprilie 2024 - 20:03

Guvernul ungar va introduce noi restricţii la importurile de produse agricole ucrainene, o măsură destinată să îi protejeze pe fermieri de fluctuaţiile pieţei provocate de importurile ieftine din Ucraina, a declarat joi ministrul Agriculturii, Istvan Nagy, care acuză UE că-i trădează pe fermierii din țara sa, informează AP, preluat de Agerpres.

APIA ACUM: Banii în conturile crescătorilor de vaci!

APIA ACUM: Banii în conturile crescătorilor de vaci!

11 aprilie 2024 - 15:11

Sprijin financiar în valoare de peste 51 milioane lei pentru crescătorii de bovine! Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) anunță acum că face plata ajutorului de 100 euro/bovină.

Familii de albine fictive! Cum au fraudat APIA 21 de apicultori!

Familii de albine fictive! Cum au fraudat APIA 21 de apicultori!

11 aprilie 2024 - 14:11

Procurorii anticorupție au trimis în judecată 21 de apicultori care ar fi încasat bani de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) pe baza unor acte false. Concret, apicultorii ar fi achiziționat doar pe hârtie familii de albine.

Condiția obligatorie anul acesta pentru sprijin cuplat legume sere și solarii!

Condiția obligatorie anul acesta pentru sprijin cuplat legume sere și solarii!

11 aprilie 2024 - 07:36

Fermierii care cultivă legume în sere sau solarii beneficiază și anul acesta de sprijinul cuplat pentru venit, subvenție europeană cu un cuantum substanțial pe hectar. O condiție obligatorie este cultivarea legumelor în pământ, serele hidroponice, de exemplu, fiind excluse de la această plată.

Lege contract de arendă!

Lege contract de arendă!

10 aprilie 2024 - 19:28

Propunerea de modificare, în Codul Civil, a prevederilor privind contractul de arendă a fost respinsă de Camera Deputaților cu 164 de deputați au votat „pentru”, 60 au votat „împotrivă”, iar 18 s-au abținut. Nemulțumiți, fermierii ne-au transmis un comunicat.

Fraudă subvenții APIA de peste 400.000 euro!

Fraudă subvenții APIA de peste 400.000 euro!

10 aprilie 2024 - 18:30

A luat subvențiile APIA pe hectar care i s-ar fi cuvenit fermierului care lucrează terenul. Procuorii DNA au trimis-o în judecată pentru încasarea fără drept a sumei de peste 400.000 de euro de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

Subvențiile APIA pășune ale crescătorilor luate de președintele asociației!

Subvențiile APIA pășune ale crescătorilor luate de președintele asociației!

10 aprilie 2024 - 17:40

Președintele unei asociații de crescători de animale din Bistrița Năsăud a recunoscut în fața procurorilor anticorupție că a depus la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) tabele și declarații false cu scopul de a încasa subvenția APIA pe hectarul de pășune. Suma încasată circa 390.000 euro care ar fi trebuit să ajungă la crescătorii de animale. 

Noua subvenție APIA din zootehnie: Încărcătura 3 UVM/ha!

Noua subvenție APIA din zootehnie: Încărcătura 3 UVM/ha!

10 aprilie 2024 - 13:26

Din acest an, crescătorii de vaci beneficiază de o nouă subvenție pe hectar, sprijin cuplat pentru venit - porumb pentru siloz (PD-26). Una dintre condiții este asigurarea unei încărcături minime de 3 UVM/ha de cultură/an.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Lintrac 130 - Un tractor cu totul special

Lintrac 130 - Un tractor cu totul special

Produs al companiei austriece Lindner, o afacere de familie care mizează pe o abordare mai degrabă exclusivistă decât pe producţia de masă (doar în jur de 1.800 de unităţi sunt produse anual, în funcţie de specificaţiile dorite de client), acest tractor înglobează o serie de inovaţii care îl fac extrem de atractiv.

Printre altele, dispune de o punte spate viratoare la un unghi de 20° (primul tractor standard de pe piaţă care este prevăzut cu un astfel de sistem), pentru o manevrabilitate sporită, şi are capacitatea de a lucra în pante extreme, cu o înclinaţie de până la 60%. Puntea faţă poate fi coborâtă sau ridicată pentru a se obţine o copiere precisă a terenului de către implementele utilizate. În plus, cu ajutorul tehnologiei TracLink, recunoaşterea implementelor se face în mod automat, fără intervenţia operatorului, iar debitele sistemelor hidraulice, turaţiile motorului şi ale prizei de forţă, precum şi modurile de conducere sunt setate automat.

Tractorul este comercializat în România de către Zetor (0357 440 500)

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La cumpărături

La cumpărături
Un tip făcea cumpărături într-un supermagazin cu un cărucior în care era şi băieţelul său de doi ani. Detalii