Adama
Vinasa Rompak

Interzis fermierilor români să pună gunoiul de grajd pe tarla, permis fermierilor din Olanda, Belgia, Germania!

Publicat: 19 iulie 2022 - 08:24
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

De ce fermierul din România are nevoie de platforme de zeci de mii de m3 de beton, iar fermierul din Belgia, Olanda, SUA, Germania, își poate pune bine merci gunoiul la capătul tarlalei? Nu avem aceeași legislație europeană?! Avertizează europarlamentarul Daniel Buda (PPE), vicepreședinte Comisia AGRI, Parlament European.

"Am participat în cadrul Comisiei pentru Afaceri Juridice la un schimb de opinii referitor la protecția mediului prin dreptul penal și înlocuirea Directivei 2008/99/CE.

Domnul raportor A. Manders: “Nu se poate ca cei care poluează doar în scopul de a obține mai mult profit, să se spele pe mâini și să spună: nu am fost eu de vină ci altcineva, cineva din întreprindere. Când aceștia poluează, e nevoie și de sancțiuni. Aceasta este propunerea. Totodată, pentru simplificarea lucrurilor se propune ca cei de la Eurojust să fie cei care dețin mandat pentru a întreprinde acțiuni iar ei pot coopera cu EPO. Ar trebui ca Eurojust să fie în măsură să acționeze atunci când autoritățile locale solicită o astfel de acțiune sau atunci când vorbim de o acțiune transfrontalieră. Americanii spun: gunoiul înseamnă bani. E adevărat că acesta e un business care crește, comparativ cu drogurile, traficul de ființe umane. Dacă vrem să ne continuăm viața pe această planetă, noi și copiii noștri, trebuie să punem capăt acestui fenomen de poluare.”

Am ridicat în cadrul ședinței probleme cu care nu doar România, dar mai multe state din Europa se confruntă atunci când vorbim de mediu. Profesia de avocat mi-a adus în față și probleme de mediu de natură penală, deci sunt conștient de cât de delicată și complexă este problema. Bineînțeles, când vorbim de mediu vorbim și de agricultură, așa că pentru mine a fost important să discut și despre captarea ilegală a apelor subterane și de suprafață, precum și despre complexitatea platformelor de gunoi, criteriile pe care acestea trebuie să le îndeplinească să fie conforme, dar si obligațiile fermierilor din acest punct de vedere:

“Nu poți pune granițe nici între Germania și Belgia, sau între România și Ungaria, și așa mai departe. În același timp însă, plecăm de la nevoia de a face tot ceea ce e este necesar să protejăm mediul. Dar eu cred că trebuie să plecăm în primul rând de la ceea ce înseamnă predictibilitatea normelor juridice. În timpul liber sunt și avocat și chiar de penal, am lucrat și în ceea ce înseamnă aceste probleme de mediu.

Este important să definim foarte clar care este conduita pe care trebuie să o aibă un agent economic sau orice altă persoană care poate să intre într-o zonă de conflict penal. Inițial voiam să am o reacție puțin mai dură legat de ceea ce înseamnă sarcina probei. De regulă cel care acuză trebuie să adune probele necesare în acel sens. E o chestiune complexă, trebuie să vedem până la urmă unde putem să răsturnăm sarcina probei, însă ca avocat, niciodată nu mi-aș putea permite să propun asta. Cel care face acuzarea trebuie să adune probe suficiente astfel încât să pună pe masa decidentului, a instanței, ceea ce este necesar pentru a aplica o sancțiune.

Mă îngrijorează câteva chestiuni care sunt legate de agricultură, legat de captarea ilegală a apelor subterane sau de suprafață. Aici ar trebui puțin detaliat. Ce înseamnă această captare ilegală? La ce dimensiune ducem această chestiune? Este secetă, sunt perfect de acord că trebuie să avem foarte mare grijă. Va fi una dintre marile probleme în viitor și nu în viitorul îndepărtat.

gunoi grajd depozitat_b

foto alba24

Mă interesează de asemenea uniformizarea legislației: Am avut o discuție cu Comisarul Gărzii de Mediu din România legat de ceea ce înseamnă platformele de gunoi. Există o mare dezbatere în statele membre precum Germania, Franța, Olanda și pe bună dreptate. Fermierii nu trebuie să fie obligați să aibă o platformă de gunoi betonată și cu tot felul de sisteme complicate de captare a purinului. În România trebuie să faci o întreagă construcție complexă, deși avem aceeași legislație. Haideți să uniformizăm legislațiile la nivel european astfel încât să putem să fim predictibili.

De asemenea, aș fi foarte atent legat de ceea ce înseamnă sancțiunile care sunt prevăzute. Evident că voi lucra pe această Directivă îndeaproape. Nu cred că putem să mergem pe sancțiuni de natura unei lichidări judiciare. Cum definim lichidarea judiciară? Mi se pare cam mult. Trebuie să fim atenți la aceste chestiuni astfel încât să putem să facem o legislație bună și în același timp care să și aibă eficacitate.

Legat de sporirea competențelor: aș fi rezervat. Parchetul european a avut ca rațiune în momentul în care a fost înființat, să se ocupe de aspecte financiare. Vedeți că și așa în momentul de față nu are capacitatea de a lucra cum trebuie pe această zonă a crimelor financiare. Dacă îi mai dăm și noi ceva în plus, va fi puțin mai complicat pentru activitatea sa. Dar putem să discutăm.

Salut această dezbatere, este una necesară. În același timp, repet, haideți să fim atenți în ce măsură legislația pe care noi o facem este și predictibilă pentru cei pentru care o pregătim." A informat eurodeputatul român. 

Vizualizat: 4597 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

13 decembrie 2024 - 06:01

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei de Urgență a Guvernului nr. 79/2009 privind reglementarea unor măsuri pentru stimularea absorbției fondurilor alocate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) pentru renovarea şi dezvoltarea spațiului rural prin creşterea calității vieţii şi diversificării economiei în zonele rurale, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.262/2009.

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

13 decembrie 2024 - 05:51

Guvernul a aprobat joi, 12 decembrie 2024, un act normativ care vizează actualizarea Registrului Agricol pentru perioada 2025-2029. Fără adeverință de la Registrul Agricol, niciun fermier, crescător animale nu poate încasa subvențiile APIA.

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

13 decembrie 2024 - 05:35

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe www.afir.ro Raportul de selecție pentru etapa a doua de depunere a proiectelor aferente intervenției DR-25 Modernizarea infrastructurii de irigații din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027 (PS 2027).

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

13 decembrie 2024 - 05:25

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 12 decembrie 2024, a autorizat la plată sumă totală de 108.521.264,61 euro (539.929.424,90 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 479.478 fermieri, astfel:

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

12 decembrie 2024 - 17:30

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Ordonanţa de urgență pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu privire la gestionarea financiară a fondurilor europene nerambursabile alocate României din FEGA şi FEADR, precum şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat, aferente Politicii Agricole Comune.

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

12 decembrie 2024 - 17:15

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

12 decembrie 2024 - 17:06

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată OUG pentru modificarea art.16 alin. (1) din Legea nr. 195/2028 privind aprobarea Programului de susținere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducție, precum și a art. 15 alin (1) din Legea nr. 227/2018 privind aprobarea Programului de susținere pentru activitatea de reproducție, incubație și de creștere în sectorul avicol.

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

12 decembrie 2024 - 10:02

Un Ordin MADR, postat în consultare publică pe site-ul oficial al ministerului, schimbă criteriile pentru subvenția APIA PD-03 Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

12 decembrie 2024 - 09:13

Un proiect de Ordin MADR, publicat în dezbatere, modifică sprijinul cuplat zootehnic pentru venit, SCVZ, pentru creșterea taurinelor de carne în sensul stabilirii vârstei minime în cazul animalelor care fac obiectul acestei forme de sprijin.

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

KRONE vă urează un sezon bun și o producție excelentă de furaje!

KRONE vă urează un sezon bun și o producție excelentă de furaje!

KRONE vă urează un sezon bun și o producție excelentă de furaje!

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Card dispărut

Card dispărut
N-am anunţat poliţia că mi-a dispărut cartea de credit, fiindcă indiferent cine a furat-o cheltuieşte mai puţin decât nevastă-mea. Detalii