Adama
Agreena
AGRICOVER

Interzis fermierilor români să pună gunoiul de grajd pe tarla, permis fermierilor din Olanda, Belgia, Germania!

Publicat: 19 iulie 2022 - 08:24
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

De ce fermierul din România are nevoie de platforme de zeci de mii de m3 de beton, iar fermierul din Belgia, Olanda, SUA, Germania, își poate pune bine merci gunoiul la capătul tarlalei? Nu avem aceeași legislație europeană?! Avertizează europarlamentarul Daniel Buda (PPE), vicepreședinte Comisia AGRI, Parlament European.

"Am participat în cadrul Comisiei pentru Afaceri Juridice la un schimb de opinii referitor la protecția mediului prin dreptul penal și înlocuirea Directivei 2008/99/CE.

Domnul raportor A. Manders: “Nu se poate ca cei care poluează doar în scopul de a obține mai mult profit, să se spele pe mâini și să spună: nu am fost eu de vină ci altcineva, cineva din întreprindere. Când aceștia poluează, e nevoie și de sancțiuni. Aceasta este propunerea. Totodată, pentru simplificarea lucrurilor se propune ca cei de la Eurojust să fie cei care dețin mandat pentru a întreprinde acțiuni iar ei pot coopera cu EPO. Ar trebui ca Eurojust să fie în măsură să acționeze atunci când autoritățile locale solicită o astfel de acțiune sau atunci când vorbim de o acțiune transfrontalieră. Americanii spun: gunoiul înseamnă bani. E adevărat că acesta e un business care crește, comparativ cu drogurile, traficul de ființe umane. Dacă vrem să ne continuăm viața pe această planetă, noi și copiii noștri, trebuie să punem capăt acestui fenomen de poluare.”

Am ridicat în cadrul ședinței probleme cu care nu doar România, dar mai multe state din Europa se confruntă atunci când vorbim de mediu. Profesia de avocat mi-a adus în față și probleme de mediu de natură penală, deci sunt conștient de cât de delicată și complexă este problema. Bineînțeles, când vorbim de mediu vorbim și de agricultură, așa că pentru mine a fost important să discut și despre captarea ilegală a apelor subterane și de suprafață, precum și despre complexitatea platformelor de gunoi, criteriile pe care acestea trebuie să le îndeplinească să fie conforme, dar si obligațiile fermierilor din acest punct de vedere:

“Nu poți pune granițe nici între Germania și Belgia, sau între România și Ungaria, și așa mai departe. În același timp însă, plecăm de la nevoia de a face tot ceea ce e este necesar să protejăm mediul. Dar eu cred că trebuie să plecăm în primul rând de la ceea ce înseamnă predictibilitatea normelor juridice. În timpul liber sunt și avocat și chiar de penal, am lucrat și în ceea ce înseamnă aceste probleme de mediu.

Este important să definim foarte clar care este conduita pe care trebuie să o aibă un agent economic sau orice altă persoană care poate să intre într-o zonă de conflict penal. Inițial voiam să am o reacție puțin mai dură legat de ceea ce înseamnă sarcina probei. De regulă cel care acuză trebuie să adune probele necesare în acel sens. E o chestiune complexă, trebuie să vedem până la urmă unde putem să răsturnăm sarcina probei, însă ca avocat, niciodată nu mi-aș putea permite să propun asta. Cel care face acuzarea trebuie să adune probe suficiente astfel încât să pună pe masa decidentului, a instanței, ceea ce este necesar pentru a aplica o sancțiune.

Mă îngrijorează câteva chestiuni care sunt legate de agricultură, legat de captarea ilegală a apelor subterane sau de suprafață. Aici ar trebui puțin detaliat. Ce înseamnă această captare ilegală? La ce dimensiune ducem această chestiune? Este secetă, sunt perfect de acord că trebuie să avem foarte mare grijă. Va fi una dintre marile probleme în viitor și nu în viitorul îndepărtat.

gunoi grajd depozitat_b

foto alba24

Mă interesează de asemenea uniformizarea legislației: Am avut o discuție cu Comisarul Gărzii de Mediu din România legat de ceea ce înseamnă platformele de gunoi. Există o mare dezbatere în statele membre precum Germania, Franța, Olanda și pe bună dreptate. Fermierii nu trebuie să fie obligați să aibă o platformă de gunoi betonată și cu tot felul de sisteme complicate de captare a purinului. În România trebuie să faci o întreagă construcție complexă, deși avem aceeași legislație. Haideți să uniformizăm legislațiile la nivel european astfel încât să putem să fim predictibili.

De asemenea, aș fi foarte atent legat de ceea ce înseamnă sancțiunile care sunt prevăzute. Evident că voi lucra pe această Directivă îndeaproape. Nu cred că putem să mergem pe sancțiuni de natura unei lichidări judiciare. Cum definim lichidarea judiciară? Mi se pare cam mult. Trebuie să fim atenți la aceste chestiuni astfel încât să putem să facem o legislație bună și în același timp care să și aibă eficacitate.

Legat de sporirea competențelor: aș fi rezervat. Parchetul european a avut ca rațiune în momentul în care a fost înființat, să se ocupe de aspecte financiare. Vedeți că și așa în momentul de față nu are capacitatea de a lucra cum trebuie pe această zonă a crimelor financiare. Dacă îi mai dăm și noi ceva în plus, va fi puțin mai complicat pentru activitatea sa. Dar putem să discutăm.

Salut această dezbatere, este una necesară. În același timp, repet, haideți să fim atenți în ce măsură legislația pe care noi o facem este și predictibilă pentru cei pentru care o pregătim." A informat eurodeputatul român. 

Vizualizat: 4544 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Avans APIA! Suma pe cap oaie pe care o primesc oierii de la APIA săptămâna viitoare!

Avans APIA! Suma pe cap oaie pe care o primesc oierii de la APIA săptămâna viitoare!

11 octombrie 2024 - 16:20

Crescătorii de ovine încasează avansul APIA săptămâna viitoare. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) le achită un avans de 70% din sprijinul cuplat la ovine, subvenție europeană cu cel mai mare cuantum pe cap de oaie.

Decizie MADR ACUM: Subvenția APIA cu un cuantum de 69 euro/ha, după un transfer de sume!

Decizie MADR ACUM: Subvenția APIA cu un cuantum de 69 euro/ha, după un transfer de sume!

11 octombrie 2024 - 09:16

Ministerul Agriculturii a decis să transfere bani de la două dintre eco-scheme către plata pe înverzire, PD 04 Practici benefice pentru mediu aplicabile în teren arabil. Proiectul de Ordin MADR care stabilește acest transfer și cuantumurile pentru plata avansului APIA e publicat, în dezbatere, pe site-ul MADR. 

Sumele APIA pe hectar și cap animal, la plată de săptămână viitoare! Lista ANUNȚATĂ ACUM!

Sumele APIA pe hectar și cap animal, la plată de săptămână viitoare! Lista ANUNȚATĂ ACUM!

10 octombrie 2024 - 18:51

MADR este pregătit să demareze plata avansului pentru plățile directe începând cu data de 16 octombrie, în acest sens fiind publicat în transparență decizională pe site-ul instituției proiectul de Ordin pentru aprobarea în anul 2024 a realocării sumelor și stabilirea condițiilor de acordare a avansului pentru plățile directe finanțate din FEGA, din cadrul Planului strategic PAC 2023-2027.

Oficial! Raport plăți directe APIA și AFIR hectar, cap animal!

Oficial! Raport plăți directe APIA și AFIR hectar, cap animal!

10 octombrie 2024 - 08:25

Ministrul agriculturii, Florin Barbu, a prezentat miercuri, 9 octombrie, în fața Guvernului, un raport al plăților directe APIA pe hectar și cap animal, plăți compensatorii agro-mediu și climă, plăți AFIR și scheme de ajutor Ucraina acordate fermierilor și crescătorilor de animale în acest an.

Oficial! Plăți AFIR virate fermierilor!

Oficial! Plăți AFIR virate fermierilor!

10 octombrie 2024 - 07:15

Ministrul agriculturii, Florin Barbu, a prezentat miercuri, la ședința de Guvern, o informare despre plățile directe APIA, dar și plățile virate fermierilor, crescătorilor de animale de către Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, în cadrul intervențiilor lansate din Planul Național Strategic 2023-2027.

Ministrul Barbu: Scheme de ajutor Ucraina pe hectar și pe cap animal!

Ministrul Barbu: Scheme de ajutor Ucraina pe hectar și pe cap animal!

10 octombrie 2024 - 06:54

De la începutul anului și până la data de 30 septembrie 2024, agricultura României a beneficiat în total de peste 5 miliarde de euro. Asta înseamnă 25 de miliarde de lei pentru măsuri de sprijin acordate fermierilor, pentru susținerea agriculturilor în contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, de susținere a investițiilor în agricultură, irigații și combaterea fenomenelor periculoase, a spus ministrul agriculturii Florin Barbu, miercuri, 9 octombrie, la finalul ședinței de Guvern.

Ministrul Barbu ACUM: Plata ANT ajutor național tranzitoriu zootehnie și vegetal!

Ministrul Barbu ACUM: Plata ANT ajutor național tranzitoriu zootehnie și vegetal!

10 octombrie 2024 - 06:27

Ministrul agriculturii, Florin Barbu, a declarat miercuri, la finalul ședinței de Guvern, ținută la Palatul Victoria, că măsurile de sprijin acordate fermierilor, crescătorilor de animale de la bugetul de stat, de la începutul anului și până acum, însumează 1,91 miliarde de euro, în această sumă este inclusă și plata ajutoarelor naționale tranzitorii în sectoarele vegetal și zootehnie.

Guvern ASTĂZI: Amânarea datoriilor fermierilor!

Guvern ASTĂZI: Amânarea datoriilor fermierilor!

09 octombrie 2024 - 19:19

Guvernul a aprobat astăzi o Ordonanță de urgență pentru modificarea și completarea OUG nr.4/2024 pentru stabilirea unor măsuri de sprijin cu caracter temporar, destinate producătorilor agricoli în scopul gestionării efectelor fenomenului de secetă pedologică din anul 2023 și ca urmare a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei.

ASTĂZI Guvern! Subvenția de 200 euro/ha intră la plată!

ASTĂZI Guvern! Subvenția de 200 euro/ha intră la plată!

09 octombrie 2024 - 15:27

Guvernul a aprobat astăzi o Ordonanță de urgență pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat sub forma de grant acordat producătorilor agricoli pentru culturi agricole afectate de seceta pedologică din perioada septembrie 2023 - august 2024.

Ordin MADR: Transfer sume ajutoare pentru apicultori!

Ordin MADR: Transfer sume ajutoare pentru apicultori!

09 octombrie 2024 - 13:00

Un proiect de Ordin al Ministerului Agriculturii, publicat în dezbatere, pe site-ul ministerului transferă sume de la o schemă de ajutor pentru apicultori la alta, cu scopul de a nu se pierde fondurile europene din cadrul Programului apicol.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

MEWI / importanţa investiţiilor în agricultură

MEWI / importanţa investiţiilor în agricultură

Indiferent de conjunctură, fermierii se gândesc la modernizare, iar investiţiile sunt cele care cresc potenţialul oricărei ferme şi afaceri în agricultură. Interviu cu Leontin Coca, director vânzări Mewi, în standul de la Agraria 2023

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Detectiv particular...

Detectiv particular...
Un bilet de pe uşa unui renumit detectiv particular: Detalii