Petiție depusă la Parlamentul European! Un cetățean german a depus o petiție la Parlamentul European, Comisia pentru petiții, prin care cere interzicerea piețelor de animale vii (în care se sacrifică animalele vii chiar înainte de a fi vândute).
"Potrivit petiționarului, oamenii de știință bănuiesc că piețele de animale vii (în care se sacrifică animalele vii chiar înainte de a fi vândute) din întreaga lume ar putea fi la originea unor pandemii precum SARS sau COVID-19. Animalele sunt ținute în cuști supraaglomerate și în țarcuri murdare, iar sângele lor este pur și simplu spălat cu furtunul după ce au fost sacrificate la fața locului. Astfel, piețele formează un teren propice pentru bolile infecțioase care se răspândesc de la animale la oameni. Petiționarul solicită închiderea imediată și permanentă a piețelor în care animalele vii sunt vândute pentru carnea lor", se arată în comunicarea Parlamentului European transmisă către Agroinfo.
Comisia Europeană a declarat admisibilă petiția la 2 septembrie 2020 și i-a răspuns cetățeanului german:
"Răspunsul Comisiei, primit la 3 februarie 2021
„Piețele umede” în care sunt vândute și/sau sacrificate animale vii (adesea și animale sălbatice) sunt frecvente în multe părți ale lumii ca piețe tradiționale. Ele pot reprezenta într-adevăr un risc semnificativ pentru populația umană sau animală din țările respective ca surse de boli infecțioase ale animalelor, inclusiv zoonoze. Acest risc depinde de speciile deținute și eventual sacrificate în astfel de piețe, de circumstanțele epidemiologice și de alți factori relevanți.
Responsabilitatea de a atenua aceste riscuri le revine țărilor în cauză pe baza evaluării riscurilor pe care acestea o fac, ținând seama de circumstanțele juridice, tehnice și de altă natură (de exemplu, epidemiologice, economice, culturale etc.). Normele Uniunii în materie de sănătate publică și animală nu reglementează astfel de „piețe umede” în țările din afara UE.
În Uniune sunt în vigoare norme de sănătate publică și animală pentru a preveni apariția și răspândirea bolilor animalelor specificate și a zoonozelor cauzate de circulația animalelor vii și a produselor provenind de la acestea, inclusiv a celor care intră în Uniune din țări din afara UE.
Aceste norme urmează o abordare de tip „o singură sănătate” și se bazează pe evaluări științifice ale riscurilor efectuate de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară și de Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor. Aceste norme respectă și standardele internaționale ale Acordului sanitar și fitosanitar al Organizației Mondiale a Comerțului și recomandările organismului său de standardizare, Organizația Mondială pentru Sănătatea Animalelor (OIE).
Potrivit informațiilor disponibile, țări din afara UE, cum ar fi China, au închis în 2020 multe dintre piețele de animale cu sacrificare și au luat măsuri pentru a interzice anumite forme de comerț cu animale sălbatice. Comisia salută aceste măsuri de prevenire a posibilei răspândiri a bolilor infecțioase ale animalelor, inclusiv a zoonozelor. Ea salută și alocarea de către guvernul central chinez a peste 10 miliarde de yuani (aproximativ 1,3 miliarde EUR) în 2020 pentru a îmbunătăți mediul de viață în zonele rurale, pentru a promova sănătatea publică, precum și prevenirea și controlul epidemiilor.
Concluzie
Comisia salută o mai bună reglementare în țările din afara UE a aspectelor legate de sănătatea publică și animală ale comerțului intern cu animale, precum și o mai bună supraveghere și aplicare a normelor care reduc riscul răspândirii bolilor infecțioase ale animalelor, inclusiv a zoonozelor. Cu toate acestea, stabilirea unor astfel de norme și decizia de a închide orice piață țin de țările în cauză."
sursa foto: gândul.ro