ADAMA 22
Reclama header after big part 2
AGRICOVER

Interzicerea piețelor de animale vii!

Publicat: 28 aprilie 2022 - 08:37
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Petiție depusă la Parlamentul European! Un cetățean german a depus o petiție la Parlamentul European, Comisia pentru petiții, prin care cere interzicerea piețelor de animale vii (în care se sacrifică animalele vii chiar înainte de a fi vândute).

"Potrivit petiționarului, oamenii de știință bănuiesc că piețele de animale vii (în care se sacrifică animalele vii chiar înainte de a fi vândute) din întreaga lume ar putea fi la originea unor pandemii precum SARS sau COVID-19. Animalele sunt ținute în cuști supraaglomerate și în țarcuri murdare, iar sângele lor este pur și simplu spălat cu furtunul după ce au fost sacrificate la fața locului. Astfel, piețele formează un teren propice pentru bolile infecțioase care se răspândesc de la animale la oameni. Petiționarul solicită închiderea imediată și permanentă a piețelor în care animalele vii sunt vândute pentru carnea lor", se arată în comunicarea Parlamentului European transmisă către Agroinfo.

Comisia Europeană a declarat admisibilă petiția la 2 septembrie 2020 și i-a răspuns cetățeanului german:
"Răspunsul Comisiei, primit la 3 februarie 2021
„Piețele umede” în care sunt vândute și/sau sacrificate animale vii (adesea și animale sălbatice) sunt frecvente în multe părți ale lumii ca piețe tradiționale. Ele pot reprezenta într-adevăr un risc semnificativ pentru populația umană sau animală din țările respective ca surse de boli infecțioase ale animalelor, inclusiv zoonoze. Acest risc depinde de speciile deținute și eventual sacrificate în astfel de piețe, de circumstanțele epidemiologice și de alți factori relevanți.

Responsabilitatea de a atenua aceste riscuri le revine țărilor în cauză pe baza evaluării riscurilor pe care acestea o fac, ținând seama de circumstanțele juridice, tehnice și de altă natură (de exemplu, epidemiologice, economice, culturale etc.). Normele Uniunii în materie de sănătate publică și animală nu reglementează astfel de „piețe umede” în țările din afara UE.

În Uniune sunt în vigoare norme de sănătate publică și animală pentru a preveni apariția și răspândirea bolilor animalelor specificate și a zoonozelor cauzate de circulația animalelor vii și a produselor provenind de la acestea, inclusiv a celor care intră în Uniune din țări din afara UE.

Aceste norme urmează o abordare de tip „o singură sănătate” și se bazează pe evaluări științifice ale riscurilor efectuate de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară și de Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor. Aceste norme respectă și standardele internaționale ale Acordului sanitar și fitosanitar al Organizației Mondiale a Comerțului și recomandările organismului său de standardizare, Organizația Mondială pentru Sănătatea Animalelor (OIE).

Potrivit informațiilor disponibile, țări din afara UE, cum ar fi China, au închis în 2020 multe dintre piețele de animale cu sacrificare și au luat măsuri pentru a interzice anumite forme de comerț cu animale sălbatice. Comisia salută aceste măsuri de prevenire a posibilei răspândiri a bolilor infecțioase ale animalelor, inclusiv a zoonozelor. Ea salută și alocarea de către guvernul central chinez a peste 10 miliarde de yuani (aproximativ 1,3 miliarde EUR) în 2020 pentru a îmbunătăți mediul de viață în zonele rurale, pentru a promova sănătatea publică, precum și prevenirea și controlul epidemiilor.
Concluzie
Comisia salută o mai bună reglementare în țările din afara UE a aspectelor legate de sănătatea publică și animală ale comerțului intern cu animale, precum și o mai bună supraveghere și aplicare a normelor care reduc riscul răspândirii bolilor infecțioase ale animalelor, inclusiv a zoonozelor. Cu toate acestea, stabilirea unor astfel de norme și decizia de a închide orice piață țin de țările în cauză."

sursa foto: gândul.ro

Vizualizat: 2484 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

APROBAT ASTĂZI de Guvern: Bani pentru APIA!

APROBAT ASTĂZI de Guvern: Bani pentru APIA!

18 mai 2022 - 20:22

Guvernul a aprobat astăzi proiectul de investiții „Servicii de dezvoltare și extindere a sistemului informatic al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură de gestionare a cererilor de plată”, anunță un comunicat al Ministerului Agriculturii transmis Agroinfo. 

Șeful APIA ASTĂZI, discuții cu fermierii, crescătorii de animale!

Șeful APIA ASTĂZI, discuții cu fermierii, crescătorii de animale!

18 mai 2022 - 20:00

Astăzi, 18 mai 2022, seria conferințelor de informare a fermierilor, demarată de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) pentru promovarea exclusivă a măsurilor delegate de AFIR - Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale către APIA din Programul National de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020, a ajuns la Piatra Neamț.

Prețul grâului a urcat la 435 euro/tonă! Ce spun fermierii români!

Prețul grâului a urcat la 435 euro/tonă! Ce spun fermierii români!

18 mai 2022 - 13:13

România cultivă cereale pe milioane de hectare. Cele mai recente date indică o posibilă creștere a producției dacă vremea va ține cu fermierii. De altfel, situația în care se află cerealele din Rusia și Ucraina face loc noilor competitori care ar putea veni de la noi din țară. Prețul grâului a urcat la 435 euro/tonă, cel mai mare înregistrat vreodată. 

Ajutorul APIA 5.000 euro/fermă! Beneficiari, condiții, acte, termen plată!

Ajutorul APIA 5.000 euro/fermă! Beneficiari, condiții, acte, termen plată!

18 mai 2022 - 08:00

Ministerul Agriculturii a publicat, în dezbatere, pe site-ul oficial, procedura de implementare aferentă măsurii "Microgranturi acordate din fonduri externe nerambursabile și de la bugetul de stat pentru activități specifice din domeniul industriei agroalimentare". Condiții, acte, termen pentru micrograntul APIA, ajutorul de 5.000 euro/fermă.

Oierii Ghiță Ciobanul, Ionică Sterp, ASTĂZI la Guvern! Subvenții și pășuni pentru crescătorii de oi!

Oierii Ghiță Ciobanul, Ionică Sterp, ASTĂZI la Guvern! Subvenții și pășuni pentru crescătorii de oi!

17 mai 2022 - 20:39

Premierul Nicolae Ciucă i-a primit marţi, la Palatul Victoria, pe reprezentanţii Asociaţiei Profesionale a Ciobanilor, transmite Guvernul. 

Comunicat APIA de ASTĂZI!

Comunicat APIA de ASTĂZI!

17 mai 2022 - 16:46

Agenția de Plăți si Intervenție pentru Agricultură (APIA) aduce la cunoștința opiniei publice încheierea Campaniei de depunere fără penalități a Cererilor unice de plată.

De la anul, adio subvenții pe hârtii!

De la anul, adio subvenții pe hârtii!

17 mai 2022 - 08:18

Din 2023, odată cu noua politică agricolă comună, obținerea ajutoarelor europene, a subvențiilor, nu va mai fi o competiție de hârtii pentru fermierii, crescătorii români de animale. Va conta performanța și nu respectarea unor criterii stabilite anapoda de niște funcționari, a spus ministrul agriculturii, Adrian Chesnoiu. 

Ce trebuie să facă un fermier român ca să obțină un ajutor de 15 milioane de euro!

Ce trebuie să facă un fermier român ca să obțină un ajutor de 15 milioane de euro!

17 mai 2022 - 07:40

Ministrul agriculturii, Adrian Chesnoiu, a anunțat luni, la TVR1, că a fost majorată suma acordată fermierilor români care se orientează spre procesarea produselor agricole primare. De anul viitor, din 2023, aceștia vor putea obține 15 milioane de euro din bani europeni. Care este condiția esențială pentru o astfel de sumă? 

Ministrul Chesnoiu ASTĂZI despre ajutorul Covid pentru crescătorii de oi!

Ministrul Chesnoiu ASTĂZI despre ajutorul Covid pentru crescătorii de oi!

16 mai 2022 - 11:24

Crescătorii de ovine din România sunt într-o perioadă de performanță, produc din ce în ce mai mult și mai bine, spune ministrul agriculturii Adrian Chesnoiu, astfel că nu au nevoie de un ajutor Covid pentru acest an. 

APIA OFICIAL ASTĂZI: Start plată! Sume pe hectar sprijin cuplat vegetal!

APIA OFICIAL ASTĂZI: Start plată! Sume pe hectar sprijin cuplat vegetal!

16 mai 2022 - 10:59

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că astăzi, 16 mai 2022, a demarat autorizarea la plată a schemelor de sprijin cuplat în sectorul vegetal Campania 2021.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Cooperativa Agricolă Someş-Arieş la Agraria 2022

Cooperativa Agricolă Someş-Arieş la Agraria 2022

Prototipul ideal al Bălțatei românești în viziunea Cooperativei Agricole Someş-Arieş la Agraria 2022! Un interviu cu Călin Fărgaciu, membru fondator al asociaţiei transilvănene

Tractoare de colecție în combinație cu utilaje din gama actuală KRONE! Imagini rare Robotul autonom Horsch Primul robot de furajare LELY VECTOR din România în ferma Peica!

Bancul zilei

Gospodina

Gospodina
E rău atunci când soţia nu ştie să gătească... Detalii