Adama
Agreena-direct
AGRICOVER

Interzicerea piețelor de animale vii!

Publicat: 28 aprilie 2022 - 08:37
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Petiție depusă la Parlamentul European! Un cetățean german a depus o petiție la Parlamentul European, Comisia pentru petiții, prin care cere interzicerea piețelor de animale vii (în care se sacrifică animalele vii chiar înainte de a fi vândute).

"Potrivit petiționarului, oamenii de știință bănuiesc că piețele de animale vii (în care se sacrifică animalele vii chiar înainte de a fi vândute) din întreaga lume ar putea fi la originea unor pandemii precum SARS sau COVID-19. Animalele sunt ținute în cuști supraaglomerate și în țarcuri murdare, iar sângele lor este pur și simplu spălat cu furtunul după ce au fost sacrificate la fața locului. Astfel, piețele formează un teren propice pentru bolile infecțioase care se răspândesc de la animale la oameni. Petiționarul solicită închiderea imediată și permanentă a piețelor în care animalele vii sunt vândute pentru carnea lor", se arată în comunicarea Parlamentului European transmisă către Agroinfo.

Comisia Europeană a declarat admisibilă petiția la 2 septembrie 2020 și i-a răspuns cetățeanului german:
"Răspunsul Comisiei, primit la 3 februarie 2021
„Piețele umede” în care sunt vândute și/sau sacrificate animale vii (adesea și animale sălbatice) sunt frecvente în multe părți ale lumii ca piețe tradiționale. Ele pot reprezenta într-adevăr un risc semnificativ pentru populația umană sau animală din țările respective ca surse de boli infecțioase ale animalelor, inclusiv zoonoze. Acest risc depinde de speciile deținute și eventual sacrificate în astfel de piețe, de circumstanțele epidemiologice și de alți factori relevanți.

Responsabilitatea de a atenua aceste riscuri le revine țărilor în cauză pe baza evaluării riscurilor pe care acestea o fac, ținând seama de circumstanțele juridice, tehnice și de altă natură (de exemplu, epidemiologice, economice, culturale etc.). Normele Uniunii în materie de sănătate publică și animală nu reglementează astfel de „piețe umede” în țările din afara UE.

În Uniune sunt în vigoare norme de sănătate publică și animală pentru a preveni apariția și răspândirea bolilor animalelor specificate și a zoonozelor cauzate de circulația animalelor vii și a produselor provenind de la acestea, inclusiv a celor care intră în Uniune din țări din afara UE.

Aceste norme urmează o abordare de tip „o singură sănătate” și se bazează pe evaluări științifice ale riscurilor efectuate de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară și de Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor. Aceste norme respectă și standardele internaționale ale Acordului sanitar și fitosanitar al Organizației Mondiale a Comerțului și recomandările organismului său de standardizare, Organizația Mondială pentru Sănătatea Animalelor (OIE).

Potrivit informațiilor disponibile, țări din afara UE, cum ar fi China, au închis în 2020 multe dintre piețele de animale cu sacrificare și au luat măsuri pentru a interzice anumite forme de comerț cu animale sălbatice. Comisia salută aceste măsuri de prevenire a posibilei răspândiri a bolilor infecțioase ale animalelor, inclusiv a zoonozelor. Ea salută și alocarea de către guvernul central chinez a peste 10 miliarde de yuani (aproximativ 1,3 miliarde EUR) în 2020 pentru a îmbunătăți mediul de viață în zonele rurale, pentru a promova sănătatea publică, precum și prevenirea și controlul epidemiilor.
Concluzie
Comisia salută o mai bună reglementare în țările din afara UE a aspectelor legate de sănătatea publică și animală ale comerțului intern cu animale, precum și o mai bună supraveghere și aplicare a normelor care reduc riscul răspândirii bolilor infecțioase ale animalelor, inclusiv a zoonozelor. Cu toate acestea, stabilirea unor astfel de norme și decizia de a închide orice piață țin de țările în cauză."

sursa foto: gândul.ro

Vizualizat: 2934 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Video! Ministrul Barbu: Protejăm gospodăria țărănească!

Video! Ministrul Barbu: Protejăm gospodăria țărănească!

03 decembrie 2023 - 19:18

Ministrul agriculturii a declarat la târgul Poftim, din România, ținut la acest sfârșit de săptămână, că este pentru păstrarea tradițiilor românești și protejarea gospodăriei țărănești. 

Sumele APIA hectar și cap animal pentru tranșa a doua de plată APIA!

Sumele APIA hectar și cap animal pentru tranșa a doua de plată APIA!

03 decembrie 2023 - 07:36

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) demarează de luni, 4 decembrie 2023, tranșa a doua de plată a subvențiilor APIA aferente acestui an, plata finală al cărui termen limită este 30 iunie 2024. Plățile directe care sunt pe lista APIA și suma pe hectar și cap animal pentru această tranșă de plată.

Interzis porcul în gospodăriile țărănești?! Anunțul de ULTIMĂ ORĂ al ministrului Barbu!

Interzis porcul în gospodăriile țărănești?! Anunțul de ULTIMĂ ORĂ al ministrului Barbu!

03 decembrie 2023 - 06:40

Anunțul făcut sâmbătă de ministrul agriculturii, Florin Barbu, legat de interzicerea creșterii porcilor în gospodăriile țărănești. Ce spune șeful de la Agricultură?

Mesaj ASTĂZI ministrul agriculturii pentru fermieri!

Mesaj ASTĂZI ministrul agriculturii pentru fermieri!

01 decembrie 2023 - 15:42

Ministrul agriculturii, Florin Barbu, a transmis astăzi un mesaj fermierilor, crescătorilor de animale.

Fermierii: La subvenții APIA ne-ați furat de ne-ați rupt, iar banii de la AFIR nu ajung la cei mici!

Fermierii: La subvenții APIA ne-ați furat de ne-ați rupt, iar banii de la AFIR nu ajung la cei mici!

30 noiembrie 2023 - 14:21

Un val mare de nemulțumiri se ridică din rândul fermierilor și crescătorilor de animale în ultima perioadă. Pulsul accelerat, dezamăgirile crunte legate de ajutoarele care li se cuvin răzbat din reacțiile lor la comunicatele făcute de către cele două agenții de plăți din agricultura României, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) și Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR).

APIA, o nouă tranșă de subvenții în conturile fermierilor, crescătorilor de animale!

APIA, o nouă tranșă de subvenții în conturile fermierilor, crescătorilor de animale!

30 noiembrie 2023 - 12:11

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) este pregătită să demareze de luni, 4 decembrie 2023, plățile finale aferente anului de cerere 2023. În fiecare an, tranșa a doua de plată a început în prima zi lucrătoare ulterioară datei de 1 decembrie. 

Lansare nouă sesiune bani europeni!

Lansare nouă sesiune bani europeni!

30 noiembrie 2023 - 10:54

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale lansează sesiunea de depunere a Strategiilor de Dezvoltare Locală din cadrul intervenției DR-36 - LEADER - Dezvoltarea locală plasată sub responsabilitatea comunității, cuprinsă în Planul Strategic PAC 2023-2027.

Ajutor minimis APROBAT!

Ajutor minimis APROBAT!

30 noiembrie 2023 - 10:39

Ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Florin-Ionuț Barbu, a aprobat pe 29 noiembrie 2023, ordinul ce modifică și completează anexa la Ordinul ministrului agriculturii și dezvoltării rurale nr. 107/2017 privind aprobarea schemei de ajutor de minimis „Sprijin pentru implementarea acţiunilor în cadrul strategiei de dezvoltare locală”.

Ministrul Barbu acuzat că face ghidurile ca să ia banii șmecherii!

Ministrul Barbu acuzat că face ghidurile ca să ia banii șmecherii!

30 noiembrie 2023 - 10:16

Ministrul agriculturii Florin Barbu este acuzat că ar face ghidurile pentru ajutoarele de stat astfel încât banii să fie obținuți de băieții deștepți. Acuzațiile sunt lansate în spațiul public de fostul ministru al agriculturii Adrian Oros.

Nu mai are cine mulge o oaie!

Nu mai are cine mulge o oaie!

29 noiembrie 2023 - 18:44

Fermierii, crescătorii de animale încep să apeleze din ce în ce mai mult la tehnologie de ultimă generație, pentru că nu mai găsesc lucrători care să fie dispuși să muncească în ferme. 

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Sfaturi pentru primii pași în agricultura biologică

Sfaturi pentru primii pași în agricultura biologică

Pentru a avea succes tranziţia la agricultura biologică trebuie pregătită din timp, atât în ceea ce înseamnă combaterea principalelor buruieni şi a dăunătorilor problemă, rotaţia culturilor, dar şi pregătirea solului. Sfaturi utile pentru fermierii care doresc să "intre" în cultura biologică găsiţi în cartea lui Paolo Barchetta.

„Agricultura Biologică” vol. 1 și 2 pot fi achiziționate de aici https://www.mondobio.eu/carte/

Povestea porumbului de Cărpiniş Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

Bancul zilei

La cumpărături

La cumpărături
Un tip făcea cumpărături într-un supermagazin cu un cărucior în care era şi băieţelul său de doi ani. Detalii