OFICIAL. Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a solicitat în cadrul Consiliului AGRIFISH, desfășurat ieri, la Bruxelles, înlocuirea plafonării subvențiilor pentru fermele mari cu plăți redistributive pentru fermele mici și medii, sprijin cuplat pentru carnea de porc și pasăre, lăsarea la aprecierea României stabilirea unui număr maxim de hectare pentru care să li se acorde tinerilor fermieri sprijinul complementar pentru venit. Toate sunt propuneri pentru noua politică agricolă, 2021-2027. Integral intervenția ministrului Oros!
România consideră că discuția și clarificarea aspectelor privind ambiția de mediu a PAC (Politica Agricolă Comună n.r.) reprezintă un element esențial. În acest sens, apreciem documentul pregătit de președinția germană (Președinția Consiliului UE n.r.) care abordează punctele rămase încă în discuție. Cele mai relevante elemente pentru ambiția de mediu și climă o reprezintă condiționalitatea, eco-schemele și contribuția de mediu din Pilonul 2 (dezvoltare rurală n.r.).
Trebuie clarificate modalitățile în care aplicarea obligatorie a eco-schemelor de către statele membre nu atrage după sine un risc major de neutilizare a fondurilor alocate pentru aceste intervenții. Referitor la stabilirea unui procent minim din bugetul FEGA (Fondul European de Garantare Agricolă n.r.) pentru eco-scheme, considerăm că decizia privind procentul minim trebuie lăsată la latitudinea statelor membre.
România nu poate susține introducerea unui procent minim pentru eco-scheme în forma propusă, dar în spiritul compromisului poate accepta un plafon minim de 5% introdus gradual. De asemenea, susținem flexibilitatea în transferul între eco-scheme și alte plăți directe, fără aprobarea anuală a Comisiei (Comisia Europeană n.r.) pentru utilizarea eficientă și evitarea pierderii de fonduri. Susținem necesitatea elaborării unei liste orientative a eco-schemelor de către Comisie. Pentru GAEC 9, procentul de 5% nu ar trebui crescut având în vedere că pe terenurile ocupate cu elemente productive, respectiv culturile fixatoare de azot și strat vegetal nu sunt aplicate produse fitosanitare.
Considerăm că fermele sub o anumită suprafață, spre exemplu 5 hectare, trebuie scutite de condiționalitate. În ce privește aspectele de mediu și climă în Pilonul 2, România susține propunerea președinției de a menține plățile pentru zone cu constrângeri naturale în procentul de 30%. În articolul 85 din regulamentul planurilor strategice, trebuie să se precizeze clar că pentru intervențiile care vizează angajamentele pentru mediu și climă, investiții neproductive, partaneriatul european pentru inovare și Leader, rata contribuției FEADR pentru regiunile mai puțin dezvoltate este 85%.
În ce privește plafonarea, solicităm să se mențină forma actuală din Regulamentul (UE) 1307 care permite flexibilitatea înlocuirii plafonării cu o plată redistributivă mai mare și o reducere importantă a birocrației.
Referitor la plata redistributivă, ar trebui să se acorde o mai mare flexibilitate statelor membre ținându-se cont de specificul fiecărei regiuni, categorii de fermieri, precum și de politica națională de dezvoltare a agriculturii. În acest sens, susținem eliminarea prevederii limitative de la articolul 26, fie modificarea acesteia, astfel încât statele membre să aibă flexibilitatea de a stabili nivelul sumei planificate pentru un an de cerere, fără constrângerea de a se încadra în plata medie pe hectar pentru plăți directe. Statele membre trebuie să aibă flexibilitatea în a decide categoria de ferme medii și mici, care se pot încadra la plata redistributivă.
Sprijinul cuplat pentru venit, România susține alocarea a cel puțin 15% (din bugetul pentru plățile directe n.r.). Solicităm în lista produselor eligibile pentru plăți cuplate să fie introduse și carnea de pasăre și porc.
Schema tinerii fermieri să permită statelor membre să stabilească numărul maxim de hectare pe fermă pentru sprijinul complementar pentru venit. România este de acord în linii generale cu ultimele propuneri de revizuire introduse de președinția croată și germană care au creat premisele atingerii unui compromis. Apreciem eforturile președinției pentru clarificarea indicatorilor care reprezintă un element important al implementării noului model de livrare, a spus ministrul agriculturii, Adrian Oros, în cadrul Consiliului AGRIFISH desfășurat luni, 21 septembrie 2020, la Bruxelles.
Ministrul agriculturii, Adrian Oros, nu a spus nimic despre ajutoarele naționale tranzitorii, ANT, deși comisarul european pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski, a afirmat în cadrul Consiliului AGRIFISH că ultimul an de acordare al acestor plăți este 2020, că aceste plăți trebuie să dispară din 2021, Comisia Europeană având un punct de vedere nefavorabil pentru acordarea acestor ajutoare fermierilor. DETALII AICI!