Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

INTEGRAL INTERVENȚIA MINISTRULUI OROS la BRUXELLES PENTRU SUBVENȚIILE FERMIERILOR ROMÂNI!

Publicat: 22 septembrie 2020 - 08:47
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

OFICIAL. Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a solicitat în cadrul Consiliului AGRIFISH, desfășurat ieri, la Bruxelles, înlocuirea plafonării subvențiilor pentru fermele mari cu plăți redistributive pentru fermele mici și medii, sprijin cuplat pentru carnea de porc și pasăre, lăsarea la aprecierea României stabilirea unui număr maxim de hectare pentru care să li se acorde tinerilor fermieri sprijinul complementar pentru venit. Toate sunt propuneri pentru noua politică agricolă, 2021-2027. Integral intervenția ministrului Oros!

România consideră că discuția și clarificarea aspectelor privind ambiția de mediu a PAC (Politica Agricolă Comună n.r.) reprezintă un element esențial. În acest sens, apreciem documentul pregătit de președinția germană (Președinția Consiliului UE n.r.) care abordează punctele rămase încă în discuție. Cele mai relevante elemente pentru ambiția de mediu și climă o reprezintă condiționalitatea, eco-schemele și contribuția de mediu din Pilonul 2 (dezvoltare rurală n.r.).

Trebuie clarificate modalitățile în care aplicarea obligatorie a eco-schemelor de către statele membre nu atrage după sine un risc major de neutilizare a fondurilor alocate pentru aceste intervenții. Referitor la stabilirea unui procent minim din bugetul FEGA (Fondul European de Garantare Agricolă n.r.) pentru eco-scheme, considerăm că decizia privind procentul minim trebuie lăsată la latitudinea statelor membre.

România nu poate susține introducerea unui procent minim pentru eco-scheme în forma propusă, dar în spiritul compromisului poate accepta un plafon minim de 5% introdus gradual. De asemenea, susținem flexibilitatea în transferul între eco-scheme și alte plăți directe, fără aprobarea anuală a Comisiei (Comisia Europeană n.r.) pentru utilizarea eficientă și evitarea pierderii de fonduri. Susținem necesitatea elaborării unei liste orientative a eco-schemelor de către Comisie. Pentru GAEC 9, procentul de 5% nu ar trebui crescut având în vedere că pe terenurile ocupate cu elemente productive, respectiv culturile fixatoare de azot și strat vegetal nu sunt aplicate produse fitosanitare.

Considerăm că fermele sub o anumită suprafață, spre exemplu 5 hectare, trebuie scutite de condiționalitate. În ce privește aspectele de mediu și climă în Pilonul 2, România susține propunerea președinției de a menține plățile pentru zone cu constrângeri naturale în procentul de 30%. În articolul 85 din regulamentul planurilor strategice, trebuie să se precizeze clar că pentru intervențiile care vizează angajamentele pentru mediu și climă, investiții neproductive, partaneriatul european pentru inovare și Leader, rata contribuției FEADR pentru regiunile mai puțin dezvoltate este 85%.

În ce privește plafonarea, solicităm să se mențină forma actuală din Regulamentul (UE) 1307 care permite flexibilitatea înlocuirii plafonării cu o plată redistributivă mai mare și o reducere importantă a birocrației.

Referitor la plata redistributivă, ar trebui să se acorde o mai mare flexibilitate statelor membre ținându-se cont de specificul fiecărei regiuni, categorii de fermieri, precum și de politica națională de dezvoltare a agriculturii. În acest sens, susținem eliminarea prevederii limitative de la articolul 26, fie modificarea acesteia, astfel încât statele membre să aibă flexibilitatea de a stabili nivelul sumei planificate pentru un an de cerere, fără constrângerea de a se încadra în plata medie pe hectar pentru plăți directe. Statele membre trebuie să aibă flexibilitatea în a decide categoria de ferme medii și mici, care se pot încadra la plata redistributivă.

Sprijinul cuplat pentru venit, România susține alocarea a cel puțin 15% (din bugetul pentru plățile directe n.r.). Solicităm în lista produselor eligibile pentru plăți cuplate să fie introduse și carnea de pasăre și porc.

Schema tinerii fermieri să permită statelor membre să stabilească numărul maxim de hectare pe fermă pentru sprijinul complementar pentru venit. România este de acord în linii generale cu ultimele propuneri de revizuire introduse de președinția croată și germană care au creat premisele atingerii unui compromis. Apreciem eforturile președinției pentru clarificarea indicatorilor care reprezintă un element important al implementării noului model de livrare, a spus ministrul agriculturii, Adrian Oros, în cadrul Consiliului AGRIFISH desfășurat luni, 21 septembrie 2020, la Bruxelles.

Ministrul agriculturii, Adrian Oros, nu a spus nimic despre ajutoarele naționale tranzitorii, ANT, deși comisarul european pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski, a afirmat în cadrul Consiliului AGRIFISH că ultimul an de acordare al acestor plăți este 2020, că aceste plăți trebuie să dispară din 2021, Comisia Europeană având un punct de vedere nefavorabil pentru acordarea acestor ajutoare fermierilor. DETALII AICI!

Vizualizat: 2258 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

ASTĂZI, LA APROBARE ÎN GUVERN! AJUTOR DE MINIMIS PENTRU FERMIERI!

ASTĂZI, LA APROBARE ÎN GUVERN! AJUTOR DE MINIMIS PENTRU FERMIERI!

14 aprilie 2021 - 08:15

SUBVENȚII AGRICULTURĂ! Guvernul urmează să aprobe în ședința de astăzi, 14 aprilie 2021, un ajutor de minimis destinat fermierilor. Cuantumul acestui ajutor pentru anul 2021 este de 3.000 de euro pe hectar, echivalent a 14.617,5 lei/ha.

SUMELE PENTRU PLATA ANT ZOOTEHNIE ȘI VEGETAL, SUPUSE ASTĂZI APROBĂRII GUVERNULUI!

SUMELE PENTRU PLATA ANT ZOOTEHNIE ȘI VEGETAL, SUPUSE ASTĂZI APROBĂRII GUVERNULUI!

14 aprilie 2021 - 07:45

PE MASA GUVERNULUI! Cele două proiecte de Hotărâri de Guvern care stabilesc sumele pentru plata ajutoarelor naționale tranzitorii din zootehnie și vegetal, aferente anului 2020, sunt astăzi, 14 aprilie 2021, pe lista actelor normative care urmează să fie aprobate de către Executiv în ședința de astăzi.

ANUNȚ APIA DE ASTĂZI PENTRU CRESCĂTORII DE ANIMALE!

ANUNȚ APIA DE ASTĂZI PENTRU CRESCĂTORII DE ANIMALE!

13 aprilie 2021 - 18:44

COMUNICAT APIA. Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că a demarat  plata cererilor depuse în anul 2020 pentru Măsura 14 - Plăţi privind bunăstarea animalelor - pachet a) Plăți în favoarea bunăstării porcinelor și pachet b) Plăţi în favoarea bunăstării păsărilor, anunță astăzi APIA într-un comunicat transmis pentru AGROINFO.

APIA: SCHEMA SIMPLIFICATĂ PENTRU MICII FERMIERI!

APIA: SCHEMA SIMPLIFICATĂ PENTRU MICII FERMIERI!

13 aprilie 2021 - 11:22

SUBVENȚII APIA 2021. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în acest an de schema simplificată pentru micii fermieri, o subvenție de maxim 1.250 de euro/fermier pot să beneficieze moștenitorii.

PROGNOZA AGROMETEOROLOGICĂ 13 - 19 Aprilie 2021!

PROGNOZA AGROMETEOROLOGICĂ 13 - 19 Aprilie 2021!

13 aprilie 2021 - 08:28

Caracteristici meteorologice. Sub aspect termic, vremea normală de la începutul intervalului va intra într-un proces de răcire accentuată, în cea mai mare parte a țării.

ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ pentru SUBVENȚIILE APIA ALE FERMIERILOR!

ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ pentru SUBVENȚIILE APIA ALE FERMIERILOR!

13 aprilie 2021 - 07:29

SUBVENȚII APIA 2021. Ministerul Agriculturii a publicat pe site-ul oficial un proiect de ordonanță de urgență care stabilește actualizarea Sistemului de Identificare a Parcelelor Agricole, LPIS, în conformitate cu regulamentele europene. Dacă nu este actualizat LPIS, România riscă să fie penalizată cu 10% din banii pentru subvențiile APIA ale fermierilor, concret cu suma de 2.000.000.000 de euro.

ANSVSA: LIBER LA EXPORTUL DE ANIMALE VII ÎN GOLFUL PERSIC!

ANSVSA: LIBER LA EXPORTUL DE ANIMALE VII ÎN GOLFUL PERSIC!

12 aprilie 2021 - 20:26

OFICIAL. Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) informează că, odată cu ridicarea restricțiilor, se pot relua activitățile de export de animale către țările din zona Golfului Persic, care utilizează Canalul Suez ca rută de transport. ANSVSA a transmis astăzi un comunicat pentru AGROINFO.

ANUNȚ IMPORTANT AFIR PENTRU MICII FERMIERI ȘI TINERII FERMIERI CARE BENEFICIAZĂ DE SPRIJIN!

ANUNȚ IMPORTANT AFIR PENTRU MICII FERMIERI ȘI TINERII FERMIERI CARE BENEFICIAZĂ DE SPRIJIN!

12 aprilie 2021 - 20:05

COMUNICAT. Beneficiarii submăsurilor 6.1 Sprijin instalare tineri fermieri, 6.3 Sprijin dezvoltarea fermelor mici, 6.2 Înființare activități neagricole şi 19.2 Acțiuni în strategia de dezvoltare locală pot solicita Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale recunoașterea circumstanței excepționale care duce la necesitatea suspendării contractului de finanțare, anunță astăzi AFIR, într-un comunicat transmis pentru AGROINFO.

COMUNICAT APIA DE ASTĂZI! A ÎNCEPUT PLATA SUBVENȚIEI LA MOTORINĂ!

COMUNICAT APIA DE ASTĂZI! A ÎNCEPUT PLATA SUBVENȚIEI LA MOTORINĂ!

12 aprilie 2021 - 12:25

OFICIAL! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) efectuează plata ajutorului de stat pentru motorina aferentă trim. III și IV, anul 2020, anunță APIA astăzi, 12 aprilie 2021, într-un comunicat transmis pentru AGROINFO.

MODIFICAREA DECLARAȚIEI APIA PENTRU SUBVENȚIILE DIN ZOOTEHNIE!

MODIFICAREA DECLARAȚIEI APIA PENTRU SUBVENȚIILE DIN ZOOTEHNIE!

12 aprilie 2021 - 08:25

SUBVENȚII APIA 2021! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează crescătorii de animale că pot modifica declarația privind sectorul zootehnic din cererea unică de plată depusă anul acesta. În ce condiții se fac modificările și care sunt termenele până la care crescătorii își pot schimba declarația?

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Cositorile EasyCut de la KRONE în acțiune!

Cositorile EasyCut de la KRONE în acțiune!

Cositorile EasyCut de la KRONE în acțiune!

Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Scottish Highland - vaca scoţiană, rasa care se întreţine singură Ionel Ivasiuc poate produce singur 80.000 de răsaduri pe zi

Bancul zilei

În tramvai

În tramvai
O tipă bună urca în tramvai, 3-4 şmecherasi în spate... Se sfătuiesc ei acolo, şi într-un final pleacă unu spre ea: Detalii