Premierul Nicolae Ciucă a anunțat noi măsuri de sprijin pentru populație și firme. Pentru consumatorii casnici plafoanele de preț scad și compensațiile cresc, deci vor fi câștiguri suplimentare față de schema de acum. Și pentru consumatorii non-casnici se introduce un plafon de preț.
Guvernul va emite o nouă Ordonanță de Urgență pentru a ușura plata facturilor la energie electrică și gaze naturale, a declarat premierul Ciucă. Noile măsuri, mai generoase pentru consumatori decât cele din schema actuală, se vor aplica în perioada 1 februarie-31 martie, perioadă în care autoritățile vor analiza ce să facă în continuare.
Nu se reglementează prețurile, nu se intervine în piața liberă, a ținut să precizeze Ciucă.
Prețul maxim care va fi plătit de consumatorii casnici pentru energie electrică, cu tot cu taxe, este de 0,8 lei/kWh, în scădere de la plafonul actual de 1 leu/kWh. Valoarea compensației rămâne la 0,29 lei/kWh, dar cresc pragurile de consum. Astfel, vor fi îndreptățiți să primească această compensație toți casnicii cu un consum de până la 500 kWh/lunr, în creștere de la plafonul actual de 330 kWh.
Ciucă a spus că prețul plătit de populație va fi de 0,68 lei/kWh după aceste măsuri, deci va fi păstrat vechiul nivel sub care prețul nu poate coborî.
Se vor introduce prețuri plafonate și pentru consumatorii non-casnici mici de tipul IMM sau al instituțiilor, dar și pentru consumatorii mari. Prețul va fi plafonat la 1 leu/kWh, pentru toate cazurile. Nu s-a spus dacă actualul sistem de compensare a tarifelor de rețea și taxe va fi menținut după 1 februarie – acum statul acoperă partea din factură compusă din tariful de sistem, transport, distribuție, certificatele verzi și contribuția de cogenerare.
La gaze naturale, pentru clienții casnici, prețul plafonat scade la 0,31 lei/kWh, de la nivelul de 0,37 lei/kWh, deci acesta va fi prețul maxim care va fi plătit de populație.
De asemenea, crește și pragul de consum până la care se acordă compensarea, dar și valoarea compensării. Astfel, consumul până la care se acordă compensația crește la 1.500 de metri cubi pe perioada 1 noiembrie 2021-31 martie 2022, de la 1.000 de metri cubi, cât este în actualul sistem. Compensarea acordată casnicilor care se înscriu în acest consum crește la 40% din prețul de furnizare fără tarife, de la 33% cât este în prezent.
Prețul nu poate să scadă, după compensare, sub 0,221 lei/kWh.
Pentru IMM-uri, școli, spitale, biserici, industria alimentară, prețul final plătit va fi de 0,37 lei/kWh de gaz, la fel, o noutate, pentru că la această categorie nu exista plafon de preț. La fel, premierul nu a spus dacă se va continua actuala schemă de compensare – statul suportă tarifele de rețea și acciza – sau ea va fi oprită.
Un milion de facturi “greșite”
Premierul a spus că au fost emise un milion de facturi greșite, care vor fi stornate și refăcute, iar consumatorii aflați în această situație nu vor plăti penalități și nici nu vor fi debranșați până se vor emite noile facturi, Ciucă a mai arătat că acest mecanism se aplică în perioada 1 februarie-31 martie, perioadă de timp în care autoritățile vor decide ce măsuri să se aplice apoi.
Astăzi, 18 ianuarie 2022, va avea loc o discuție între reprezentanții Guvernului și industrie – furnizori și distribuitori -pe tema noilor prevederi legale, în care se vor decide detaliile.
sursa: economica.net