Adama
Vinasa Rompak

Guvern ASTĂZI: Plăți de 337 milioane lei aprobate pentru fermieri, crescători animale!

Publicat: 13 iulie 2022 - 18:07
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Guvernul a aprobat, în şedinţa de astăzi, 13 iulie 2022, suplimentarea sumei necesare pentru plata subvenţiei APIA la motorină. Banii vor fi virați în conturile fermierilor, crescătorilor de animale în următoarele zile, spune ministrul agriculturii, Petre Daea.

"Printr-un act normativ, dorit de fermieri, Guvernul României astăzi a aprobat suma necesară pentru acordarea subvenţiei pentru acciza la motorină. Actul normativ pleacă astăzi la Monitorul Oficial. La rugămintea mea dl. prim-ministru a dat sarcină pentru cei care asigură Secretariatul Guvernului ca acest act normativ să apară în Monitorul Oficial cât mai repede cu putinţă, în aşa fel încât în actul subsecvent de la Ministerul Agriculturii, care înseamnă Ordin de ministru, să putem să distribuim aceste sume imediat, în următoarele două/ trei zile, ca un răspuns practic la nevoile fermierilor mai ales în aceste condiţii. Iată deci o suplimentare de sumă de la bugetul statului pentru fermieri care înseamnă acum un nivel de sprijin de 337 de milioane de lei.”, a transmis ministrul agriculturii, citat de adevărul.ro

Întrebat despre declararea stării de calamitate, ministrul a transmis: „În primul rând dau un răspuns pe care mi-l dictează legislaţia în vigoare. Noi avem suportul juridic al activităţii în acest domeniu. Pe baza Hotărârii de Guvern 557 din august 2016, Ministerul Agriculturii, conform misiunii pe care o are, intră în dispozitivul managemantului factorului de risc secetă pedologică. Acest lucru s-a făcut imediat, executând în etape acele prevederi ale legii care spun aşa: În condiţiile în care există secetă pedologică prefectul judeţului răspunde prin ordin la solicitările fermierilor constituind comisiile de determinare a efectelor privind distrugerea culturilor ca urmare a acestui fractor. Acest lucru s-a făcut. Apoi am văzut la nivelul ţării, trecând prin zonele acestea unde informaţiile erau clare că avem secetă pedologică să vedem care este situaţia concretă a la faţa locului.

În cele 10 judeţe pe care le-am văzut am constatat trei secvenţe. Una care este normală, zic eu, din punct de vedere al vegetaţiei, în perimetrele irigabile. În aceste 10 judeţe, Călăraşi, Brăila, Galaţi, Vrancea, Vaslui, Iaşi Botoşani, Neamţ, Bacău, Buzău am văzut în perimetrele irigabile că starea culturilor este normală. Practic şanse de producţie, speranţă pentru fermierii că pot să-şi recupereze cheltuielile şi să aibă şi o brumă de câştig. A doua secvenţă. În afara perimetrelor irigabile sunt culturi cu un stadiu de vegetaţie afectat, dar nu în gradul de compromitere totală a culturii. Aceste suprafeţe sunt diferite de la zonă la zonă chiar şi de la o parcel la alta datorită ploilor din ultima vreme.

A treia secvenţă de la faţa locului este compromiterea totală a unor culturi. În mod deosebit a culturilor de primăvară, în principal a porumbului şi floarea-soarelui. În aceste situaţii, fermierii din zonele respective mi-au cerut intervenţia imediată şi răspunsul juridic cuvenit pentru a li se da libertatea de a stabili la faţa locului destinaţia culturii compromise. De ce? Pentru că actele normative care constituiau proceduri privind determinarea pierderilor nu le dădeau posibilitatea să intervină rapid şi să nu piardă cultura în integralitatea ei, înţelegând posibilitatea de a o folosi la furaj, masa vegetativă care mai poate fi recoltată şi mai ales posibilitatea de a elibera terenul în aşa fel încât să execute lucrările specifice pentru declanşarea anului agricol următor. Acest lucru nu era posibil. Ajungând la Ministerul Agriculturii, am luat legătura cu specialiştii din minister, am luat legătura cu domnul ministru Bode căruia vreau să-i mulţumesc pentru că modificarea actului normativ presupunea modificarea unui ordin comun de ministru sub semnătura celor doi miniştri care sunt în dispozitivul juridic prevăzut de normele juridice şi anume ministrul Agriculturii şi ministrul Afacerilor Interne de ieri, fermierii au la îndemână acest instrument juridic şi au trecut la executarea lucrărilor specifice”, a explicat ministrul.

Întrebat dacă se impune starea de calamitate, Daea a spus: „Cum să se impună? Asta există, o stare de calamitate pentru culturile efectiv!”. Acesta a precizat că este inventariată situaţia din fiecare judeţ, unde culturi compromise sunt vecine cu terenuri acoperite de culturi viabile. „Noi nu declarăm stare de calamitate pentru suprafeţe. Noi venim cu forme de sprijin pentru producţiile care sunt afectate cred că e clar!”, mai spune ministrul. Conform acestuia, cel mai afectat judeţ este Vrancea despre care Daea spune că „a devenit polul secetei” în contextul în care din 2020 nu s-a mai lucrat la canalul Siret-Bărăgan. Afectate mai sunt partea de nord a judeţului Galaţi şi zone din judeţul Buzău.

Vizualizat: 8312 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

13 decembrie 2024 - 06:01

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei de Urgență a Guvernului nr. 79/2009 privind reglementarea unor măsuri pentru stimularea absorbției fondurilor alocate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) pentru renovarea şi dezvoltarea spațiului rural prin creşterea calității vieţii şi diversificării economiei în zonele rurale, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.262/2009.

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

13 decembrie 2024 - 05:51

Guvernul a aprobat joi, 12 decembrie 2024, un act normativ care vizează actualizarea Registrului Agricol pentru perioada 2025-2029. Fără adeverință de la Registrul Agricol, niciun fermier, crescător animale nu poate încasa subvențiile APIA.

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

13 decembrie 2024 - 05:35

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe www.afir.ro Raportul de selecție pentru etapa a doua de depunere a proiectelor aferente intervenției DR-25 Modernizarea infrastructurii de irigații din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027 (PS 2027).

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

13 decembrie 2024 - 05:25

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 12 decembrie 2024, a autorizat la plată sumă totală de 108.521.264,61 euro (539.929.424,90 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 479.478 fermieri, astfel:

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

12 decembrie 2024 - 17:30

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Ordonanţa de urgență pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu privire la gestionarea financiară a fondurilor europene nerambursabile alocate României din FEGA şi FEADR, precum şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat, aferente Politicii Agricole Comune.

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

12 decembrie 2024 - 17:15

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

12 decembrie 2024 - 17:06

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată OUG pentru modificarea art.16 alin. (1) din Legea nr. 195/2028 privind aprobarea Programului de susținere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducție, precum și a art. 15 alin (1) din Legea nr. 227/2018 privind aprobarea Programului de susținere pentru activitatea de reproducție, incubație și de creștere în sectorul avicol.

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

12 decembrie 2024 - 10:02

Un Ordin MADR, postat în consultare publică pe site-ul oficial al ministerului, schimbă criteriile pentru subvenția APIA PD-03 Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

12 decembrie 2024 - 09:13

Un proiect de Ordin MADR, publicat în dezbatere, modifică sprijinul cuplat zootehnic pentru venit, SCVZ, pentru creșterea taurinelor de carne în sensul stabilirii vârstei minime în cazul animalelor care fac obiectul acestei forme de sprijin.

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii