Adama
Agreena
AGRICOVER

Guvern ASTĂZI: Plăți de 337 milioane lei aprobate pentru fermieri, crescători animale!

Publicat: 13 iulie 2022 - 18:07
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Guvernul a aprobat, în şedinţa de astăzi, 13 iulie 2022, suplimentarea sumei necesare pentru plata subvenţiei APIA la motorină. Banii vor fi virați în conturile fermierilor, crescătorilor de animale în următoarele zile, spune ministrul agriculturii, Petre Daea.

"Printr-un act normativ, dorit de fermieri, Guvernul României astăzi a aprobat suma necesară pentru acordarea subvenţiei pentru acciza la motorină. Actul normativ pleacă astăzi la Monitorul Oficial. La rugămintea mea dl. prim-ministru a dat sarcină pentru cei care asigură Secretariatul Guvernului ca acest act normativ să apară în Monitorul Oficial cât mai repede cu putinţă, în aşa fel încât în actul subsecvent de la Ministerul Agriculturii, care înseamnă Ordin de ministru, să putem să distribuim aceste sume imediat, în următoarele două/ trei zile, ca un răspuns practic la nevoile fermierilor mai ales în aceste condiţii. Iată deci o suplimentare de sumă de la bugetul statului pentru fermieri care înseamnă acum un nivel de sprijin de 337 de milioane de lei.”, a transmis ministrul agriculturii, citat de adevărul.ro

Întrebat despre declararea stării de calamitate, ministrul a transmis: „În primul rând dau un răspuns pe care mi-l dictează legislaţia în vigoare. Noi avem suportul juridic al activităţii în acest domeniu. Pe baza Hotărârii de Guvern 557 din august 2016, Ministerul Agriculturii, conform misiunii pe care o are, intră în dispozitivul managemantului factorului de risc secetă pedologică. Acest lucru s-a făcut imediat, executând în etape acele prevederi ale legii care spun aşa: În condiţiile în care există secetă pedologică prefectul judeţului răspunde prin ordin la solicitările fermierilor constituind comisiile de determinare a efectelor privind distrugerea culturilor ca urmare a acestui fractor. Acest lucru s-a făcut. Apoi am văzut la nivelul ţării, trecând prin zonele acestea unde informaţiile erau clare că avem secetă pedologică să vedem care este situaţia concretă a la faţa locului.

În cele 10 judeţe pe care le-am văzut am constatat trei secvenţe. Una care este normală, zic eu, din punct de vedere al vegetaţiei, în perimetrele irigabile. În aceste 10 judeţe, Călăraşi, Brăila, Galaţi, Vrancea, Vaslui, Iaşi Botoşani, Neamţ, Bacău, Buzău am văzut în perimetrele irigabile că starea culturilor este normală. Practic şanse de producţie, speranţă pentru fermierii că pot să-şi recupereze cheltuielile şi să aibă şi o brumă de câştig. A doua secvenţă. În afara perimetrelor irigabile sunt culturi cu un stadiu de vegetaţie afectat, dar nu în gradul de compromitere totală a culturii. Aceste suprafeţe sunt diferite de la zonă la zonă chiar şi de la o parcel la alta datorită ploilor din ultima vreme.

A treia secvenţă de la faţa locului este compromiterea totală a unor culturi. În mod deosebit a culturilor de primăvară, în principal a porumbului şi floarea-soarelui. În aceste situaţii, fermierii din zonele respective mi-au cerut intervenţia imediată şi răspunsul juridic cuvenit pentru a li se da libertatea de a stabili la faţa locului destinaţia culturii compromise. De ce? Pentru că actele normative care constituiau proceduri privind determinarea pierderilor nu le dădeau posibilitatea să intervină rapid şi să nu piardă cultura în integralitatea ei, înţelegând posibilitatea de a o folosi la furaj, masa vegetativă care mai poate fi recoltată şi mai ales posibilitatea de a elibera terenul în aşa fel încât să execute lucrările specifice pentru declanşarea anului agricol următor. Acest lucru nu era posibil. Ajungând la Ministerul Agriculturii, am luat legătura cu specialiştii din minister, am luat legătura cu domnul ministru Bode căruia vreau să-i mulţumesc pentru că modificarea actului normativ presupunea modificarea unui ordin comun de ministru sub semnătura celor doi miniştri care sunt în dispozitivul juridic prevăzut de normele juridice şi anume ministrul Agriculturii şi ministrul Afacerilor Interne de ieri, fermierii au la îndemână acest instrument juridic şi au trecut la executarea lucrărilor specifice”, a explicat ministrul.

Întrebat dacă se impune starea de calamitate, Daea a spus: „Cum să se impună? Asta există, o stare de calamitate pentru culturile efectiv!”. Acesta a precizat că este inventariată situaţia din fiecare judeţ, unde culturi compromise sunt vecine cu terenuri acoperite de culturi viabile. „Noi nu declarăm stare de calamitate pentru suprafeţe. Noi venim cu forme de sprijin pentru producţiile care sunt afectate cred că e clar!”, mai spune ministrul. Conform acestuia, cel mai afectat judeţ este Vrancea despre care Daea spune că „a devenit polul secetei” în contextul în care din 2020 nu s-a mai lucrat la canalul Siret-Bărăgan. Afectate mai sunt partea de nord a judeţului Galaţi şi zone din judeţul Buzău.

Vizualizat: 8218 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Ajutor plătit de APIA fermierilor, crescătorilor! Start de ASTĂZI!

Ajutor plătit de APIA fermierilor, crescătorilor! Start de ASTĂZI!

17 iunie 2024 - 09:00

Agenţia de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) anunţă lansarea sesiunii 1 de depunere a Cererilor de finanțare pentru accesarea Schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”, aferentă Intervenției DR-07„Silvo-mediu și climă” din cadrul PS PAC 2023-2027. Cererile de finanțare pentru schema de ajutor de stat pot fi depuse în intervalul 17 iunie 2024 ora 9,00 – 13 septembrie 2024, ora 14,30.

Mari fermieri pe terenul statului! Câți bani fac?

Mari fermieri pe terenul statului! Câți bani fac?

17 iunie 2024 - 08:15

Primii zece arendași pe terenul statului exploatează aproximativ 50% din cele 254,5 mii de hectare pe care le are în concesiune sau arendă Agenția Domeniilor Statului, potrivit unei analize Economica pe baza informațiilor furnizate de ADS.

Condiții necesare ajutor AFIR achiziții utilaje agricole!

Condiții necesare ajutor AFIR achiziții utilaje agricole!

07 iunie 2024 - 21:19

În vederea lansării sesiunii de depunere a solicitărilor de finanțare, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe pagina oficială de internet, www.afir.ro, versiunea finală a Ghidului solicitantului pentru submăsura 4.1 „Investiţii în exploataţii agricole”, componenta 4.1.1. prin care se finanțează achiziții simple de utilaje agricole.

Atenție, fermieri! Amenzi de până la 20.000 de lei!

Atenție, fermieri! Amenzi de până la 20.000 de lei!

07 iunie 2024 - 16:17

În ședința de Guvern din 6 iunie 2024 a fost aprobată Hotărârea pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 62/2018 privind combaterea buruienii ambrozia.

ASTĂZI! Suma virată în conturile fermierilor, crescătorilor de animale!

ASTĂZI! Suma virată în conturile fermierilor, crescătorilor de animale!

07 iunie 2024 - 16:10

2,29 miliarde euro au intrat în conturile fermierilor români de la începutul acestui an și până în prezent, bani europeni rambursați de către Comisia Europeană pentru finanțarea măsurilor de sprijin derulate de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Anunț OFICIAL! Ghidul solicitantului submăsura 4.1 Investiții în exploatații agricole!

Anunț OFICIAL! Ghidul solicitantului submăsura 4.1 Investiții în exploatații agricole!

07 iunie 2024 - 14:47

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin Direcția Generală Dezvoltare Rurală, în calitate de Autoritate de Management pentru PNDR, a publicat versiunea finală a Ghidului solicitantului pentru submăsura 4.1 Investiții în exploatații agricole, componenta 4.1.1, din cadrul PNDR 2020. Ghidul este postat spre informarea publicului larg pe o perioadă de 7 zile calendaristice, urmând ca după această să poată fi lansată sesiunea pentru depunerea proiectelor.

Ordin ÎN VIGOARE! Plată bonus subvenții APIA pe cap animal și hectar!

Ordin ÎN VIGOARE! Plată bonus subvenții APIA pe cap animal și hectar!

07 iunie 2024 - 14:25

Ordinul prin care se dispune realocarea de sume disponibile și se stabilește cuantumul unitar al plății către beneficiarii intervențiilor aferente sprijinului cuplat în sectorul vegetal/zootehnic și ecoscheme a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 523/2024.

Oficial MADR: Decizie URGENTĂ plata subvențiilor APIA!

Oficial MADR: Decizie URGENTĂ plata subvențiilor APIA!

06 iunie 2024 - 15:25

Secretarul de stat din Ministerul Agriculturii, Adrian Pintea, a anunțat, în urmă cu puțin timp, că s-a luat decizia prelungirii campaniei de primire a cererilor pentru plata subvențiilor agricole până la data de 12 iunie 2024.

Lista oficială subvenții APIA cu un cuantum mai mare! Banii se iau ACUM de la APIA!

Lista oficială subvenții APIA cu un cuantum mai mare! Banii se iau ACUM de la APIA!

06 iunie 2024 - 09:05

Au crescut subvențiile APIA pentru 2023! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) le va plăti fermierilor, crescătorilor de animale o sumă suplimentară pentru anumite subvenții APIA aferente anului 2023. Sunt scheme de plată la care li s-au transferat sume rămase neutilizate pentru alte subvenții. Agroinfo vă pune la dispoziție lista oficială a subvențiilor APIA pentru care veți primi diferența dintre cuantumul inițial și cel final.

OFICIAL! Un milion de euro împărțit ACUM de APIA oierilor! Cât vine pe oaie/capră!

OFICIAL! Un milion de euro împărțit ACUM de APIA oierilor! Cât vine pe oaie/capră!

06 iunie 2024 - 07:31

A crescut subvenția APIA la oi și capre! Ministerul Agriculturii a anunțat miercuri, 5 iunie 2024, că a transferat suma de un milion de euro către PD 24 – Sprijin cuplat pentru venit – ovine-caprine, pentru asigurarea unui cuantum cât mai apropiat de cel unitar planificat în Planul Național Strategic 2023-2027 pentru anul 2023. 

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Graul care da intre 8 si 10 tone/ha

Graul care da intre 8 si 10 tone/ha

Canicula instalata in aproape toata tara la sfarsit de iunie a grabit coacerea graului. Eugen Baziliuc, proprietarul societatii Abelda S.RL. a pariat anul acesta pe soiuri de elita. Iata ce soi ii da anual intre 8 si 10 tone pe hectar!

Reporter: Paula Ciupag
Operator imagine: Claudiu Borobei

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

În vacanţă...

În vacanţă...
De trei ori am fost în vacanţă şi de trei ori soţia mea a rămas însărcinată Detalii