Guvernul are pe agenda şedinţei de astăzi, 20 aprilie 2023, analizarea proiectului de hotărâre privind acordarea unei măsuri de sprijin de urgenţă pentru producătorii agricoli din sectorul cereale.
"ANALIZA referitoare la PROIECTUL DE HOTĂRARE DE GUVERN privind acordarea unei măsuri de sprijin de urgenţă pentru producătorii agricoli din sectorul cereale," figurează pe ordinea de zi a ședinței Executivului anunțată de Secretariatul General al Guvernului.
Ministerul Agriculturii a publicat pe 5 aprilie 2023 un proiect de hotărâre de Guvern pentru acordarea unui ajutor de urgență fermierilor. Suma alocată pentru acest ajutor este de 20 de milioane de euro, 10 milioane de euro provin din rezerva agricolă de criză și au fost alocate României de Comisia Europeană, iar 10 milioane de euro sunt de la bugetul MADR.
Conform proiectului de act normativ, "schema se aplică pe întreg teritoriul României pe bază de criterii obiective și nediscriminatorii, iar plățile sumelor reprezentând grantul se efectuează până la data de 30 septembrie 2023.
Grantul reprezintă suma care se acordă pentru compensarea cheltuielilor angajate de producătorii agricoli din sectorul cereale pentru depozitarea în spații de depozitare pentru produse agricole proprii sau în custodie la terți, a cantităților de grâu obținute din producția proprie a anului 2022 și înregistrate în aceste spații la data de 01.02.2023.
Beneficiari
Beneficiarii schemei sunt producătorii agricoli care sunt înregistrați în Registrul agricol, Registrul unic de identificare, alte evidențe funciare și care utilizează suprafețe de teren arabil, individual sau în forme de asociere conform legislației în vigoare în scopul obținerii producției de cereale, respectiv:
a) producători agricoli persoane fizice;
b) producători agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și întreprinderi familiale constituite potrivit prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 44/2008 privind desfășurarea activităților economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale și întreprinderile familiale, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 182/2016, cu modificările și completările ulterioare;
c) producători agricoli persoane juridice, indiferent de statutul lor juridic sau de modul lor de organizare, societățile agricole organizate în conformitate cu Legea nr.36/1991 privind societatile agricole si alte forme de asociere in agricultura, cu modificările și completările ulterioare, societățile comerciale organizate în conformitate cu Legea nr.31/1990 privind societățile comerciale, republicată, grupurile și organizațiile de producători recunoscute potrivit Ordonanţei Guvernului nr. 37/2005 privind recunoaşterea şi funcţionarea grupurilor şi organizaţiilor de producători, pentru comercializarea produselor agricole şi silvice, precum şi pentru stabilirea unor măsuri de aplicare a acesteia, cu modificările și completările ulterioare, cooperativele agricole organizate în conformitate cu Legea nr.566/2004 a cooperației agricole, cu modificările și completările ulterioare.
Schema se aplică beneficiarilor pentru cantitățile de grâu recoltate în anul 2022, din producția proprie și care sunt depozitate în spații de depozitare pentru produse agricole la data de 01.02.2023."