Procesul încălzirii climatice ar putea deveni o sursă de instabilitate şi conflicte, arată concluziile celui mai recent raport realizat de Grupul interguvernamental de experţi privind evoluţia climei (GIEC), potrivit AFP.
Furtuni, caniculă, secetă sau inundaţii sunt fenomene extreme tot mai frecvente datorate emisiilor de dioxid de carbon care dereglează clima şi care ar putea genera dispute pentru resursele planetei. Mai puţină apă şi resurse alimentare, intensificarea fenomenului migrator, toate acestea vor creşte indirect riscurile declanşării unor conflicte violente, consideră oamenii de ştiinţă din GIEC.
În Sahel, deşertificarea a generat conflicte între crescători şi fermieri privind terenurile disponibile, se mai precizează în raportul citat.
Alte tensiuni, legate de reducerea ploilor, s-au transformat ulterior în conflicte deschise între miliţii, escaladarea fiind datorată până la un anumit punct încălzirii globale cauzate de om, sublinia secretarul general al ONU, Ban Ki Moon, potrivit AFP.
FAO: Preţurile alimentelor au scăzut cu 1,9%, în ianuarie
Indicele preţurilor produselor alimentare la nivel mondial a scăzut în luna ianuarie 2015, continuând tendinţa descrescătoare care a început în luna aprilie 2014, arată datele publicate recent de FAO, transmite Reuters.
FAO dă lunar publicităţii propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de preţuri înregistrate de un coş de alimente format din cereale, oleaginoase, lactate, carne şi zahăr. În prima lună a acestui an, acest indice a atins o valoare medie de 182,7 puncte, în scădere cu 3,6 puncte (sau 1,9%) faţă de valoarea înregistrată în luna decembrie 2014. Scăderea a avut loc pe fondul stocurilor abundente de produse alimentare existente la nivel global.
„Oferta continuă să fie revizuită în sus, iar pe partea cererii nu a existat prea multă activitate, pur şi simplu pentru că multe ţări importatoare au chiar ele stocuri foarte bune”, a declarat economistul şef al FAO, Abdolreza Abbassian, potrivit Agerpres.
Separat, FAO şi-a îmbunătăţit estimările privind producţia mondială de cereale înregistrată în 2014, până la nivelul de 2,534 miliarde de tone, adăugând că primele semnale cu privire la recolta din 2015 sunt favorabile.