Creșterea randamentului pe hectar, a exporturilor, a valorii producției obținute în România și atenuarea efectelor polarizării sunt direcțiile pe care se concentrează finanțarea în agricultură.
Declarația a fost făcută de George Turtoi, secretar de stat în Ministerul Agriculturii, la conferința ZF Agribusiness, organizată luni, 25 mai, în București. Având în vedere fondurile limitate încercăm să focusăm finanțarea pe 2 obiective principale. Primul este să creștem randamentul. Avem suprafețe mari dar cu randament mic pe hectar. Iar al doilea obiectiv este valoarea pe producția obținută în România. Toate măsurile de finanțare au fost create ținând seama de aceste obiective. Ce ne dorim este să acoperim necesarul pe piața internă din produse alimentare obținute în România. Nu mai mergem cu finanțarea când vedem că producția obținută de ferma respectivă este scoasă în afara țării. Ținta noastră este să mergem la export cu produse alimentare și nu cu materie primă, spune George Turtoi. Cu alte cuvinte, integrarea producției este prioritară și creșterea exporturilor, la fel, pentru că, în acest moment, balanța comercială nu înclină în favoarea țării noastre.
Reprezentantul Ministerului Agriculturii a vorbit și despre găsirea unor soluții pentru ca polarizarea să nu devină o problemă națională. Micii agricultori sunt absorbiți de cei mari și peste câțiva ani vom avea o reală problemă socială. În zona rurală vom avea populație care va renunța la activitățile agricole. Soluția este să reușim să coagulăm micii agricultori, să-i tranformăm în cooperative, asociații. Am realizat că nu-i putem ține la infinit cu perfuzii pentru că-i trimitem spre pierzanie. Este prioritară crearea formelor asociative, a grupurilor de producători, a cooperativelor.
Odată uniți, micii fermieri vor putea să creeze lanțuri integrate de producție și să iasă pe piață cu propriile produse. Noile principii ale finanțării, gândite de Ministerul Agriculturii, vor să stimuleze fermierii mici și medii, să-i determine să depășească, mai ales pe cei mici, acea limită a subzistenței. Practic, micii fermieri erau menținuți până acum pe linia de plutire cu ajutorul subvențiilor primite de la APIA. Ideea Ministerului Agriculturii este să-i impulsioneze să crească, să se dezvolte.