Adama
Agreena-direct
AGRICOVER

George Scarlat: Încercăm să resuscităm fermele mici, dar cu ferma mare reducem deficitul pe balanța comercială!

Publicat: 21 iunie 2021 - 08:01
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

George Scarlat, preşedintele Comisiei pentru agricultură, industrie alimentară şi dezvoltare rurală din Senat consideră că România are nevoie de o politică coerentă pentru a reduce deficitul comercial cu produse agroali­mentare, gândită pe o perioadă de 20-25 de ani, care să aibă ca obiectiv creşterea cantităţii de materii prime procesate.

„În România, încercăm să resuscităm acele mici ferme care au o amploare, poate, în economia şi în contextul general, dar trebuie să înţelegem cu toţii că reducerea deficitului se poate face doar având proiecte de dezvoltare pe industrie şi pe marii procesatori. Există potenţial imens, dar deficitul se reduce prin politici coerente în procesare“, a spus George Scarlat în cadrul emisiunii ZF Agropower, un proiect susţinut de Banca Transilvania şi Microsoft.

George Scarlat a fost secretar de stat în cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale aproxi­mativ un an, în timpul man­datului lui Adrian Oros, până a preluat funcţia actuală.

scarlat-coperta_b

George Scarlat, în ferma lui.

De altfel, el este an­treprenor şi are două businessuri pe plan local – Fermsuin, o afacere de peste 9 milioane de lei în 2020, care se ocupă de creşterea porcinelor, şi Livada Şerbăneşti, un business cu afaceri de 19,2 milioane de lei anul trecut. Cele două companii au în total 60 de angajaţi. Scarlat a mai fost membru în Comisia pentru Agricultură din Camera Deputaţilor în perioada 2012-2016, în calitate de deputat de Galaţi.
Deficitul comercial al României a crescut accelerat în ultimii cinci ani, iar în anul 2020 a ajuns la 1,9 miliarde de euro, mai mare cu 58% faţă de 2019, coform datelor de la Ministerul Agriculturii. Astfel, Scarlat crede că ar trebui să facem diferenţa, pentru prima oară, între ferma de subzistenţă şi ferma mare, cu care reuşim să reducem deficitul pe balanţa comercială. „În plus, trebuie să facem trecerea în interiorul fermelor de la producţie primară la zootehnie şi apoi să includem procesarea.”

El speră ca în 2021, datorită producţiilor bune de cereale aşteptate de către fermierii din sectorul vegetal, să se reducă din deficit. Acesta spune că este nevoie de politici coerente de dezvoltare a sectorului pentru următorii 20-25 de ani. „Noi vedem strict ce se întâmplă anul viitor sau cel mult în următorii trei-patru ani şi modificăm pe ici, pe colo”, a menţionat George Scarlat.

El consideră că acum că suntem la începutul unui nou exerciţiu financiar (Planul Naţional Strategic 2021 – 2027) ar trebui să se poată accesa fonduri europene de către potenţiali investitori cât mai rapid. „Sperăm ca această lună să fie lansate primele măsuri, dar văd lacune.”

„De la fermă la furculiţă, noul principiu aprobat de către Comisie, şi noua Politică Agricolă Comună, din experienţă proprie vă spun, că poate fi atins doar prin asociere şi cooperare. Asta ne poate duce la proiecte de succes de la producţie până la comercializare. Astfel, putem să punem la raft produsele”, a explicat Scarlat.

 

Vizualizat: 1968 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Cu cât se mai vinde o Bălțată Românească cu origine, dar fără origine!

Cu cât se mai vinde o Bălțată Românească cu origine, dar fără origine!

28 noiembrie 2023 - 14:09

Care este prețul cu care se vinde, în această perioadă, o vacă din rasa Bălțată Românească, neînscrisă în registrul genealogic al rasei, și cu cât se vinde un exemplar înscris în secțiunea principală a registrului genealogic?

Procurorii DNA, percheziții ASTĂZI la cei care au obținut ilegal terenuri!

Procurorii DNA, percheziții ASTĂZI la cei care au obținut ilegal terenuri!

28 noiembrie 2023 - 12:53

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate celor de corupție efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni asimilate celor de corupție, comise în perioada 2014-2023, în legătură cu obținerea pe nedrept a unor imobile (24 de terenuri) aflate în proprietatea statului, situate pe raza municipiului București.

Subvenție specială pentru fermele mici care cresc animale, dar cultivă și pământ!

Subvenție specială pentru fermele mici care cresc animale, dar cultivă și pământ!

28 noiembrie 2023 - 12:12

O nouă plată directă se pregătește pentru fermele mixte, mai ales pentru cele mici sau de familie, a anunțat comisarul european pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski.

MADR: Precizări importante ajutor de stat!

MADR: Precizări importante ajutor de stat!

28 noiembrie 2023 - 11:51

Ministerul Agriculturii face precizări importante vizavi de accesarea ajutoarelor de stat din cadrul Programului Investalim.

Comisar UE mesaj de la fermieri: Nu ne dați nicio subvenție, asta e pomană!

Comisar UE mesaj de la fermieri: Nu ne dați nicio subvenție, asta e pomană!

27 noiembrie 2023 - 09:36

Comisarul european pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski, a declarat că primește mesaje de la unii dintre fermieri care-i spun să nu se mai dea subvențiile agricole, pentru că sunt o pomană. Prețul corect la produsele agricole, produsele din fermă ar fi în avantajul fermierilor, crescătorilor de animale. Din 2027, s-ar putea să dispară subvențiile agricole.

Micii fermieri până-n 10 ha sunt scutiți de această condiție pentru subvenții APIA!

Micii fermieri până-n 10 ha sunt scutiți de această condiție pentru subvenții APIA!

27 noiembrie 2023 - 07:38

Micii fermieri care lucrează până-n 10 ha sunt scutiți de respectarea normei de eco-condiționalitate, Gaec 8, atât de discutată în ultimul timp. Această condiție este obligatorie pentru încasarea subvențiilor APIA pe suprafață, excepție fac micii fermieri. Ce presupune? Necultivarea unui procent din teren. Pentru acest an, fermierii au avut derogare, dar anul viitor vor trebui să respecte condiția dacă vor subvenții. 

Ajutor 186 milioane euro pentru fermieri!

Ajutor 186 milioane euro pentru fermieri!

27 noiembrie 2023 - 06:29

În 2024, Comisia Europeană va aloca un total de 185,9 milioane EUR pentru finanțarea activităților de promovare a vânzării de produse agricole și alimentare ale UE durabile și de înaltă calitate în UE și în întreaga lume.

Programul Solarul pentru micii fermieri!

Programul Solarul pentru micii fermieri!

26 noiembrie 2023 - 20:15

Fermierii apreciază ajutorul obținut prin programul „Tomata”, dar Costel Vânătoru, directorul Băncii de Resurse Genetice Vegetale (BRGV) Buzău, crede că ar trebui îmbunătățit pentru a favoriza zestrea genetică națională de semințe de tomate și legume, nu pe cea din import.

Crescătorii își dau oile gratis ca să scape de cheltuieli!

Crescătorii își dau oile gratis ca să scape de cheltuieli!

26 noiembrie 2023 - 15:06

Excesul de carne de oaie din Australia a făcut ca preţurile să scadă, iar unii fermieri îşi sacrifică sau îşi dau oile gratis pentru a reduce costurile, în loc să le crească la ferme, relatează CNBC și News.ro.

Șefă APIA: Fermierii mici primesc în plus 51 euro/ha anul acesta!

Șefă APIA: Fermierii mici primesc în plus 51 euro/ha anul acesta!

24 noiembrie 2023 - 05:34

Plata redistributivă, PD-02 Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS) - 51,1365 euro pe hectar, se acordă, începând din acest an, doar fermierilor mici, fermierii mari fiind excluși de la această plată, a spus directorul executiv al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Hunedoara, Veronica Topor, pentru televiziunea locală Info HD.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Bovinele care stau iarna pe pășune - 110 exemplare de Galloway în inima Transilvaniei!

Bovinele care stau iarna pe pășune - 110 exemplare de Galloway în inima Transilvaniei!

Una dintre cele mai vechi rase de bovine din Europa s-a adaptat de minune pe păşunile de lângă Agnita, unde Bogdan Varga a preluat de câteva luni afacerea tatălui său. Exploatate exclusiv pentru producţia de carne, cele 110 exemplare de Galloway sunt ţinute tot timpul anului pe păşune.

Redactor: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radis

Povestea porumbului de Cărpiniş Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

Bancul zilei

Ninge...

Ninge...
De când a început să ningă, barbatul meu stă şi se uită non-stop pe geam. Detalii