George Aurelian Cățean, propus ministrul agriculturii în Guvernul Cioloș, este audiat astăzi în comisiile pentru agricultură, industrie alimentară și dezvoltare rurală din Parlamentul României.
Programul audierilor începe la ora 10:00, la Parlamentul României, George Cățean are la dispoziție o oră pentru a-şi expune intenţiile cu privire la Agricultură și pentru a răspunde întrebărilor parlamentarilor. Potrivit repartizării făcută la Parlament, pentru audieri, George Cățean va fi audiat la Comisia pentru agricultură, industrie alimentară și dezvoltare rurală de la ora 18:30 până la ora 19:30.
Comitetul Politic al USR a validat duminică, 17 octombrie 2021, lista miniştrilor propuşi de premierul desemnat Dacian Cioloş şi programul de guvernare. George Aurelian Căţean este validat pentru funcția de ministru al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.
George Cățean este crescător de oi și vaci, din anul 2006, este administrator la SC CATEAN TRADE SRL - Rotbav, din 2017 este manager la SC Ferma Căţean SRL, iar din 2012 fermier, practicând o agricultură mixtă: creşterea animalelor şi cultivarea terenurilor. El a fost secretar de stat în Ministerul Agriculturii.
Lista cu miniştri şi programul de guvernare au fost depuse, luni, la Parlament.
Birourile permanente reunite ale Senatului şi Camerei Deputaţilor au mai decis ca votul asupra listei miniştrilor şi programului de guvernare să aibă loc miercuri.
Conform regulamentului, fiecare candidat pentru funcţia de ministru înscris în lista Guvernului este audiat, în şedinţă comună, de către comisiile permanente ale celor două Camere legislative al căror obiect de activitate corespunde sferei de competenţă.
În urma audierii, comisiile vor întocmi un aviz comun consultativ, motivat. Dacă, în urma audierii, un candidat pentru funcţia de ministru a primit aviz nefavorabil, prim-ministrul desemnat poate prezenta o nouă propunere sau poate să menţină propunerea iniţială.
Legislativul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor. Votul este secret, cu bile. Trebuie să fie prezenţi cel puţin jumătate plus unu dintre membrii celor două Camere ale Parlamentului.
Pentru a fi învestit, Guvernul Cioloş are nevoie de votul favorabil a 234 de parlamentari. USR are 80 de deputaţi şi senatori.
În cazul neacordării votului de încredere, Parlamentul, sub semnătura preşedinţilor celor două Camere, aduce de îndată această situaţie la cunoştinţa preşedintelui României, în vederea desemnării unui alt candidat pentru funcţia de prim-ministru.
În cazul adoptării, Hotărârea Parlamentului privind acordarea votului de încredere se înaintează, de asemenea, de îndată şefului statului spre a proceda la numirea Guvernului.