Adama
Vinasa Rompak

Gata cu subvenția APIA dată pe crotalii la ovine!

Publicat: 08 iulie 2022 - 09:11
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

De la anul, crotaliile la ovine nu mai sunt o condiție pentru acordarea subvenției APIA oierilor. Subvenția APIA ovine va fi plătită pentru bunăstarea animalelor și sunt alte condiții, iar verificările făcute în fermele de oi de către Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură și Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) vor viza starea animalului și condițiile în care este crescut, a anunțat Dănuț Păle, vicepreședinte ANSVSA, la Agricultura la raport.

De-a lungul anilor s-au iscat probleme mari legate de crotaliile la ovine, au fost acuzații că unii ar încasa banii de la APIA pe punga de crotalii și nu pe ovine care există, că oile ar fi doar în pungă. În timp ce unii ar lua banii doar pe crotalii, alții care au oi în realitate și nu pe hârtie sunt penalizați pentru absența unei crotalii, iar APIA când penalizează un fermier, taie din întreaga sumă datorată fermierului, adică din toate subvențiile cerute de acesta, nu doar din subvenția pentru ovine, iar asta se întâmplă pentru că există o cerere unică, în care sunt incluse subvențiile atât pentru vegetal, cât și pentru zootehnie. 

"Ca și punct de vedere ce am propus noi fermierii, e vorba de crotalie, ai crotalie, n-ai crotalia, dacă un animal care e identificat, i-au fost puse două crotalii și una o pierde, bine, să fie un procent recunoscut, oarecare, 3%, habar nu am cât, dar dacă animalul nu are un crotal și unul îl are identificat, înseamnă că animalul există din punctul nostru de vedere. Nu are un crotaliu, aia e altceva. Obligația știu că este ca să aibă două crotalii auriculare. Fermierul și le pune, a pus două, figurează și la medicul veterinar, pe factură, că are două crotalii puse la urechea animalului, plătite, tot ce trebuie. Știți bine că sunt destul de mari penalitățile care sunt, aș propune pentru viitor, nu știu, politica următoare, chiar dacă se face penalizarea (din subvențiile APIA n.r.), măcar să se facă pe fiecare sector separat.

E problema la zootehnie, să fie în legislație ca să fie penalizat fermierul din banii de la zootehnie, din subvenția pe care o ia pe zootehnie, de acolo să fie penalizat pentru chestia cu o crotalie sau ce găsește la control. Pentru că fiind o cerere unică, actualmente ești penalizat pe întreaga exploatație. Pentru două plase cu două crotalii nu văd, nu e ceva normal să fii penalizat pe întreaga exploatație, s-a plâns crescătorul de ovine Ioan Bodea vicepreședintelui ANSVSA în emisiunea Agricultura la raport, transmisă miercuri seara. 

colaj-scz-berbeci_b

Odată cu noua Politică Agricolă Comună (PAC) se schimbă condițiile pentru acordarea subvențiilor APIA la ovine. Banii se vor da pe ovine care există, nu pe crotalii. Cel puțin, așa se plănuiește. Explică vicepreședintele ANSVSA: 

"Știm că, de multe ori, cei mai acuzați sunt colegii medici veterinari, numai că această activitate de control pe aceste SMR-uri (norme de ecocondiționalitate n.r.) care până acum au luat în calcul identificarea animalelor, sunt activități delegate de la APIA, APIA care primește și plătește subvenție în urma unor negocieri cu Comisia Europeană.

Știți foarte bine că au fost probleme foarte mari. Numai că avem marele noroc, ca să spun așa, că începând de la anul, nu se mai dau subvenții vizavi de identificare și vor fi subvenții pe bunăstarea animalelor. Și atunci, lucrurile sper că nu vor mai fi atât de dificile pentru fermier. Numai că acolo, o să vedeți, sunt alte condiții pe bunăstare, să asigurăm condiții de adăpostire, de hrănire, cu totul alte condiții.

Acum, dacă mă întrebați pe mine și am ma avut discuții, toate aceste lucruri ar trebui discutate și negociate la nivel de Comisie, pentru că APIA transpune exact legislația europeană. Atât timp cât eu merg și găsesc animalul că are o singură crotalie și pot să-i fac trasabilitatea acelui animal, până la urmă ar fi trebuit să fie un lucru înțeles, dar repet și nu vreau să creez o confuzie, o stare de tristețe sau neliniște din partea fermierilor, aceste condiții nu le-a stabilit România și vizavi de medicii veterinari, care sunt acuzați că ei au fost cei care au generat aceste pierderi pe cererea unică APIA, pentru că de ceva timp e cuplat vegetalul cu zootehnia, medicii veterinari nu au făcut decât să consemneze realitatea din teren și erau situații în care cu 7 zile înainte de data anunțării controlului în ferma respectivă, orice acțiune pe care o făceai pentru a face animalul conform, adică să-i pună și a doua crotalie, să fac formularul de duplicat, nu mai era luat în calcul (la plata APIA n.r.).

Și, într-adevăr, au fost situații în care oamenii au pierdut foarte mulți bani, atât pe partea de zootehnie, cât și pe partea de vegetal. Dar, ca să concluzionăm, de la anul, această problemă pică, pentru că nu va mai fi subvenție pe control pe identificarea animalelor", a detaliat Dănuț Pale, vicepreședinte ANSVSA, la Agricultura la raport.

Vizualizat: 12878 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

12 decembrie 2024 - 10:02

Un Ordin MADR, postat în consultare publică pe site-ul oficial al ministerului, schimbă criteriile pentru subvenția APIA PD-03 Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

12 decembrie 2024 - 09:13

Un proiect de Ordin MADR, publicat în dezbatere, modifică sprijinul cuplat zootehnic pentru venit, SCVZ, pentru creșterea taurinelor de carne în sensul stabilirii vârstei minime în cazul animalelor care fac obiectul acestei forme de sprijin.

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

11 decembrie 2024 - 15:21

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a plătit 1,2 miliarde de euro (1.170.410.582,92 euro) în perioada ianuarie – decembrie 2024 pentru proiectele de investiții și pentru măsurile de mediu și climă finanțate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Din întreaga sumă plătită de AFIR, 1,02 miliarde de euro reprezintă finanțarea Comisiei Europene acordate prin FEADR, iar 152 milioane de euro provin de la Bugetul Național.

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

11 decembrie 2024 - 14:57

În cadrul reuniunii AgriFish care s-a desfășurat în perioada 09-10 decembrie 2024, s-au aprobat concluziile privind o politică agricolă comună post 2027 orientată spre fermieri de către cei 27 de miniștri ai agriculturii din Uniunea Europeană.

Tarif ANSVSA examen trichineloza porc!

Tarif ANSVSA examen trichineloza porc!

11 decembrie 2024 - 14:50

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) recomandă cetățenilor să acorde o atenție deosebită achiziționării și manipulării alimentelor de origine animală, în special în perioada sărbătorilor de iarnă.

Percheziție DIICOT și ANSVSA: Ovine și porci, într-o fermă clandestină!

Percheziție DIICOT și ANSVSA: Ovine și porci, într-o fermă clandestină!

11 decembrie 2024 - 14:14

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) informează astăzi că la o percheziție făcută în județul Dâmbovița au fost găsite sute de animale neidentificate, ovine și porci.

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

11 decembrie 2024 - 07:05

Crescătorii de bovine beneficiază anul acesta de o subvenție APIA suplimentară pe cap de bovină, ecoschema PD-27 - Creșterea nivelului de bunăstarea a bovinelor prin pășunat extensiv pe pajiști în condiții optime de sustenabilitate. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început plățile finale pe 2 decembrie 2024 și sunt la plată și subvențiile care nu au fost incluse pe lista avansului APIA.

URGENT APIA! Cuantum ajutor pe cap ovină/caprină, bovină! Cereți banii la APIA!

URGENT APIA! Cuantum ajutor pe cap ovină/caprină, bovină! Cereți banii la APIA!

11 decembrie 2024 - 06:35

Termen limită 16 decembrie 2024! Mai sunt 5 zile pentru a depune la Agenția de PLăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) cererile iniţiale anuale de solicitare a ajutorului de stat în sectorul creşterii animalelor pentru anul 2025, cereri avizate de către Agenția Națională pentru Zootehnie (ANZ).

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

11 decembrie 2024 - 06:06

Ministerul Agriculturii a postat, pe site-ul oficial, un proiect de hotărâre de Guvern care aduce modificări plăților făcute din fonduri de dezvoltare rurală. Una dintre schimbările importante vizează cazurile în care fermierii nu sunt sancționați. Este vorba de plățile de agro-mediu, agricultură ecologică, plăți pentru zona montană sau alte zone defavorizate și plățile din măsura de silvomediu, împăduriri.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

În premieră pentru România, în 2023, caravana Massey Ferguson eXperience Tour, organizată de Sigma CVM România, a ajuns în trei locații diferite, unde fermierii au putut vedea și testa tractoarele și combinele #MasseyFerguson

BONUS: Până la finalul lunii iunie 2023, aveți oferte de finanțare cu avans zero și dobânzi începând de la 1,99% până la 4,5%.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La spovedanie...

La spovedanie...
Un credincios merge la preot să se spovedească: Detalii