Adama
Reclama header after big part 2
AGRICOVER

Gata cu subvenția APIA dată pe crotalii la ovine!

Publicat: 08 iulie 2022 - 09:11
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

De la anul, crotaliile la ovine nu mai sunt o condiție pentru acordarea subvenției APIA oierilor. Subvenția APIA ovine va fi plătită pentru bunăstarea animalelor și sunt alte condiții, iar verificările făcute în fermele de oi de către Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură și Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) vor viza starea animalului și condițiile în care este crescut, a anunțat Dănuț Păle, vicepreședinte ANSVSA, la Agricultura la raport.

De-a lungul anilor s-au iscat probleme mari legate de crotaliile la ovine, au fost acuzații că unii ar încasa banii de la APIA pe punga de crotalii și nu pe ovine care există, că oile ar fi doar în pungă. În timp ce unii ar lua banii doar pe crotalii, alții care au oi în realitate și nu pe hârtie sunt penalizați pentru absența unei crotalii, iar APIA când penalizează un fermier, taie din întreaga sumă datorată fermierului, adică din toate subvențiile cerute de acesta, nu doar din subvenția pentru ovine, iar asta se întâmplă pentru că există o cerere unică, în care sunt incluse subvențiile atât pentru vegetal, cât și pentru zootehnie. 

"Ca și punct de vedere ce am propus noi fermierii, e vorba de crotalie, ai crotalie, n-ai crotalia, dacă un animal care e identificat, i-au fost puse două crotalii și una o pierde, bine, să fie un procent recunoscut, oarecare, 3%, habar nu am cât, dar dacă animalul nu are un crotal și unul îl are identificat, înseamnă că animalul există din punctul nostru de vedere. Nu are un crotaliu, aia e altceva. Obligația știu că este ca să aibă două crotalii auriculare. Fermierul și le pune, a pus două, figurează și la medicul veterinar, pe factură, că are două crotalii puse la urechea animalului, plătite, tot ce trebuie. Știți bine că sunt destul de mari penalitățile care sunt, aș propune pentru viitor, nu știu, politica următoare, chiar dacă se face penalizarea (din subvențiile APIA n.r.), măcar să se facă pe fiecare sector separat.

E problema la zootehnie, să fie în legislație ca să fie penalizat fermierul din banii de la zootehnie, din subvenția pe care o ia pe zootehnie, de acolo să fie penalizat pentru chestia cu o crotalie sau ce găsește la control. Pentru că fiind o cerere unică, actualmente ești penalizat pe întreaga exploatație. Pentru două plase cu două crotalii nu văd, nu e ceva normal să fii penalizat pe întreaga exploatație, s-a plâns crescătorul de ovine Ioan Bodea vicepreședintelui ANSVSA în emisiunea Agricultura la raport, transmisă miercuri seara. 

colaj-scz-berbeci_b

Odată cu noua Politică Agricolă Comună (PAC) se schimbă condițiile pentru acordarea subvențiilor APIA la ovine. Banii se vor da pe ovine care există, nu pe crotalii. Cel puțin, așa se plănuiește. Explică vicepreședintele ANSVSA: 

"Știm că, de multe ori, cei mai acuzați sunt colegii medici veterinari, numai că această activitate de control pe aceste SMR-uri (norme de ecocondiționalitate n.r.) care până acum au luat în calcul identificarea animalelor, sunt activități delegate de la APIA, APIA care primește și plătește subvenție în urma unor negocieri cu Comisia Europeană.

Știți foarte bine că au fost probleme foarte mari. Numai că avem marele noroc, ca să spun așa, că începând de la anul, nu se mai dau subvenții vizavi de identificare și vor fi subvenții pe bunăstarea animalelor. Și atunci, lucrurile sper că nu vor mai fi atât de dificile pentru fermier. Numai că acolo, o să vedeți, sunt alte condiții pe bunăstare, să asigurăm condiții de adăpostire, de hrănire, cu totul alte condiții.

Acum, dacă mă întrebați pe mine și am ma avut discuții, toate aceste lucruri ar trebui discutate și negociate la nivel de Comisie, pentru că APIA transpune exact legislația europeană. Atât timp cât eu merg și găsesc animalul că are o singură crotalie și pot să-i fac trasabilitatea acelui animal, până la urmă ar fi trebuit să fie un lucru înțeles, dar repet și nu vreau să creez o confuzie, o stare de tristețe sau neliniște din partea fermierilor, aceste condiții nu le-a stabilit România și vizavi de medicii veterinari, care sunt acuzați că ei au fost cei care au generat aceste pierderi pe cererea unică APIA, pentru că de ceva timp e cuplat vegetalul cu zootehnia, medicii veterinari nu au făcut decât să consemneze realitatea din teren și erau situații în care cu 7 zile înainte de data anunțării controlului în ferma respectivă, orice acțiune pe care o făceai pentru a face animalul conform, adică să-i pună și a doua crotalie, să fac formularul de duplicat, nu mai era luat în calcul (la plata APIA n.r.).

Și, într-adevăr, au fost situații în care oamenii au pierdut foarte mulți bani, atât pe partea de zootehnie, cât și pe partea de vegetal. Dar, ca să concluzionăm, de la anul, această problemă pică, pentru că nu va mai fi subvenție pe control pe identificarea animalelor", a detaliat Dănuț Pale, vicepreședinte ANSVSA, la Agricultura la raport.

Vizualizat: 11925 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

UE a importat mai puţine îngrășăminte din Rusia

UE a importat mai puţine îngrășăminte din Rusia

31 ianuarie 2023 - 12:53

Restricțiile UE privind importurile de îngrășăminte din Rusia în cadrul pachetelor de sancțiuni își fac simțit efectul. Conform Oficiului de Statistică al Uniunii Europene (Eurostat), ponderea importurilor de îngrășăminte ale UE-27 din Rusia a scăzut de la 29% în medie pentru întregul an 2021, la 17% în al treilea trimestru al anului 2022.

Un proiect feroviar alternativ la transportul maritim prin Bosfor

Un proiect feroviar alternativ la transportul maritim prin Bosfor

31 ianuarie 2023 - 10:03

Grecia și Bulgaria intenționează să construiască un coridor feroviar de transport de marfă "Sea2Sea" pentru a conecta nordul Greciei și porturile din Bulgaria cu granița României. Acest proiect va realiza conectarea porturilor dunărene cu portul grec Salonic şi ar putea avea un impact semnificativ asupra vânzărilor de cereale sârbești, românești și bulgare, dar şi din Ucraina, modificând astfel fluxurile comerciale din Marea Neagră pe termen mediu (3-5 ani).

APIA ASTĂZI: Crescătorii de vaci eligibili pentru subvenția de 100 euro/vacă!

APIA ASTĂZI: Crescătorii de vaci eligibili pentru subvenția de 100 euro/vacă!

30 ianuarie 2023 - 19:12

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) anunță astăzi care sunt crescătorii de bovine care se încadrează la noua subvenție din zootehnie de 100 euro/vaca de lapte/an. APIA explică pe înțelesul tuturor care sunt condițiile pentru obținerea acestor bani.

ANSVSA ASTĂZI: Verificări în ferme și măsuri drastice!

ANSVSA ASTĂZI: Verificări în ferme și măsuri drastice!

30 ianuarie 2023 - 18:44

A fost confirmat al doilea focar secundar de gripă aviară cu subtipul H5N1 la o altă fermă de curcani, BRAVCOD SRL – F5, de pe platforma zootehnică Codlea, localizată tot în apropierea fermei unde a fost diagnosticat focarul primar, anunță astăzi Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor. ANSVSA verifică toate exploatațiile de păsări și avertizează că nicio pasăre de curte sau animal nu iese din exploatație fără autorizare veterinară. 

Comunicat AFIR ASTĂZI!

Comunicat AFIR ASTĂZI!

30 ianuarie 2023 - 18:21

Baza de date cu echipamente, mașini și utilaje va cuprinde doar elemente conforme cerințelor de mediu, anunță Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), într-un comunicat transmis Agroinfo.

Hotărâre MADR: Ajutor de stat anul acesta pentru creșterea animalelor!

Hotărâre MADR: Ajutor de stat anul acesta pentru creșterea animalelor!

30 ianuarie 2023 - 09:23

Ministerul Agriculturii a publicat pe site-ul oficial Hotărârea pentru completarea art.19 din Hotărârea Guvernului nr. 1179/2014 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat în sectorul creşterii animalelor.

Ministrul Daea, ASTĂZI la Bruxelles!

Ministrul Daea, ASTĂZI la Bruxelles!

30 ianuarie 2023 - 08:48

Ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Petre Daea, va participa astăzi, 30 ianuarie 2023, la prima reuniune a Consiliului AgriFish din anul 2023, anunță un comunicat MADR, transmis acum Agroinfo. 

Oierii spun prețul mieilor din acest an!

Oierii spun prețul mieilor din acest an!

30 ianuarie 2023 - 08:28

Sperăm să fie prețul măcar acceptabil, să ne scoatem și noi cheltuielile, spune crescătorul de ovine Nicolae Vaidianu din Gorj, pentru PRO TV, care adaugă că prețul depinde mult de piața arabă însă și pe piața internă prețul corect este între 20 de lei/kg în viu și 40 de lei/kg tranșat. 

Șeful APIA: Subvenții APIA virate în conturile fermierilor!

Șeful APIA: Subvenții APIA virate în conturile fermierilor!

29 ianuarie 2023 - 19:53

"Săptămâna aceasta am continuat autorizarea la plată a fermierilor. Astfel, un număr de 1.644 de fermieri vor avea în conturi suma de 15,08 milioane de euro, sumă autorizată în perioada 25-27 ianuarie 2023," a anunțat Adrian Pintea, director general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

APIA: Subvenție suplimentară anul acesta de 85,50 euro/ha! Beneficiari, condiții!

APIA: Subvenție suplimentară anul acesta de 85,50 euro/ha! Beneficiari, condiții!

28 ianuarie 2023 - 07:54

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) anunță că fermierii beneficiază în acest an de o plată suplimentară de 85,50 euro/ha. Care sunt condițiile pentru obținerea banilor? Vă explică APIA.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Povestea unei colaborări de succes: ProCredit & Procereal Agrosan

Povestea unei colaborări de succes: ProCredit & Procereal Agrosan

O colaborare de peste 12 ani între ProCredit și ProCereal Agrosan! ProCereal Agrosan este o companie care produce până la 20.000 tone de cereale pe an, dezvoltată de către domnul Micu Cosmin. Vezi în video-ul de mai jos cum a pornit totul și cât de frumos s-a conturat o idee dezvoltată cu pasiune.

Soiul de grâu IRIS, producţie de peste 11 tone la hectar, cu genetica ITC Seeds! Cich: îngrășăminte chimice azotoase și fosforice produse la Năvodari! Cum se pastrează merele peste iarnă!

Bancul zilei

Apel la Poliţie

Apel la Poliţie
- Alo, Poliţia, am călcat un curcan pe DN 70, ce să fac? Detalii