Adama
Agreena
AGRICOVER

Gata cu subvenția APIA dată pe crotalii la ovine!

Publicat: 08 iulie 2022 - 09:11
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

De la anul, crotaliile la ovine nu mai sunt o condiție pentru acordarea subvenției APIA oierilor. Subvenția APIA ovine va fi plătită pentru bunăstarea animalelor și sunt alte condiții, iar verificările făcute în fermele de oi de către Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură și Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) vor viza starea animalului și condițiile în care este crescut, a anunțat Dănuț Păle, vicepreședinte ANSVSA, la Agricultura la raport.

De-a lungul anilor s-au iscat probleme mari legate de crotaliile la ovine, au fost acuzații că unii ar încasa banii de la APIA pe punga de crotalii și nu pe ovine care există, că oile ar fi doar în pungă. În timp ce unii ar lua banii doar pe crotalii, alții care au oi în realitate și nu pe hârtie sunt penalizați pentru absența unei crotalii, iar APIA când penalizează un fermier, taie din întreaga sumă datorată fermierului, adică din toate subvențiile cerute de acesta, nu doar din subvenția pentru ovine, iar asta se întâmplă pentru că există o cerere unică, în care sunt incluse subvențiile atât pentru vegetal, cât și pentru zootehnie. 

"Ca și punct de vedere ce am propus noi fermierii, e vorba de crotalie, ai crotalie, n-ai crotalia, dacă un animal care e identificat, i-au fost puse două crotalii și una o pierde, bine, să fie un procent recunoscut, oarecare, 3%, habar nu am cât, dar dacă animalul nu are un crotal și unul îl are identificat, înseamnă că animalul există din punctul nostru de vedere. Nu are un crotaliu, aia e altceva. Obligația știu că este ca să aibă două crotalii auriculare. Fermierul și le pune, a pus două, figurează și la medicul veterinar, pe factură, că are două crotalii puse la urechea animalului, plătite, tot ce trebuie. Știți bine că sunt destul de mari penalitățile care sunt, aș propune pentru viitor, nu știu, politica următoare, chiar dacă se face penalizarea (din subvențiile APIA n.r.), măcar să se facă pe fiecare sector separat.

E problema la zootehnie, să fie în legislație ca să fie penalizat fermierul din banii de la zootehnie, din subvenția pe care o ia pe zootehnie, de acolo să fie penalizat pentru chestia cu o crotalie sau ce găsește la control. Pentru că fiind o cerere unică, actualmente ești penalizat pe întreaga exploatație. Pentru două plase cu două crotalii nu văd, nu e ceva normal să fii penalizat pe întreaga exploatație, s-a plâns crescătorul de ovine Ioan Bodea vicepreședintelui ANSVSA în emisiunea Agricultura la raport, transmisă miercuri seara. 

colaj-scz-berbeci_b

Odată cu noua Politică Agricolă Comună (PAC) se schimbă condițiile pentru acordarea subvențiilor APIA la ovine. Banii se vor da pe ovine care există, nu pe crotalii. Cel puțin, așa se plănuiește. Explică vicepreședintele ANSVSA: 

"Știm că, de multe ori, cei mai acuzați sunt colegii medici veterinari, numai că această activitate de control pe aceste SMR-uri (norme de ecocondiționalitate n.r.) care până acum au luat în calcul identificarea animalelor, sunt activități delegate de la APIA, APIA care primește și plătește subvenție în urma unor negocieri cu Comisia Europeană.

Știți foarte bine că au fost probleme foarte mari. Numai că avem marele noroc, ca să spun așa, că începând de la anul, nu se mai dau subvenții vizavi de identificare și vor fi subvenții pe bunăstarea animalelor. Și atunci, lucrurile sper că nu vor mai fi atât de dificile pentru fermier. Numai că acolo, o să vedeți, sunt alte condiții pe bunăstare, să asigurăm condiții de adăpostire, de hrănire, cu totul alte condiții.

Acum, dacă mă întrebați pe mine și am ma avut discuții, toate aceste lucruri ar trebui discutate și negociate la nivel de Comisie, pentru că APIA transpune exact legislația europeană. Atât timp cât eu merg și găsesc animalul că are o singură crotalie și pot să-i fac trasabilitatea acelui animal, până la urmă ar fi trebuit să fie un lucru înțeles, dar repet și nu vreau să creez o confuzie, o stare de tristețe sau neliniște din partea fermierilor, aceste condiții nu le-a stabilit România și vizavi de medicii veterinari, care sunt acuzați că ei au fost cei care au generat aceste pierderi pe cererea unică APIA, pentru că de ceva timp e cuplat vegetalul cu zootehnia, medicii veterinari nu au făcut decât să consemneze realitatea din teren și erau situații în care cu 7 zile înainte de data anunțării controlului în ferma respectivă, orice acțiune pe care o făceai pentru a face animalul conform, adică să-i pună și a doua crotalie, să fac formularul de duplicat, nu mai era luat în calcul (la plata APIA n.r.).

Și, într-adevăr, au fost situații în care oamenii au pierdut foarte mulți bani, atât pe partea de zootehnie, cât și pe partea de vegetal. Dar, ca să concluzionăm, de la anul, această problemă pică, pentru că nu va mai fi subvenție pe control pe identificarea animalelor", a detaliat Dănuț Pale, vicepreședinte ANSVSA, la Agricultura la raport.

Vizualizat: 12670 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Condiții necesare ajutor AFIR achiziții utilaje agricole!

Condiții necesare ajutor AFIR achiziții utilaje agricole!

07 iunie 2024 - 21:19

În vederea lansării sesiunii de depunere a solicitărilor de finanțare, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe pagina oficială de internet, www.afir.ro, versiunea finală a Ghidului solicitantului pentru submăsura 4.1 „Investiţii în exploataţii agricole”, componenta 4.1.1. prin care se finanțează achiziții simple de utilaje agricole.

Atenție, fermieri! Amenzi de până la 20.000 de lei!

Atenție, fermieri! Amenzi de până la 20.000 de lei!

07 iunie 2024 - 16:17

În ședința de Guvern din 6 iunie 2024 a fost aprobată Hotărârea pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 62/2018 privind combaterea buruienii ambrozia.

ASTĂZI! Suma virată în conturile fermierilor, crescătorilor de animale!

ASTĂZI! Suma virată în conturile fermierilor, crescătorilor de animale!

07 iunie 2024 - 16:10

2,29 miliarde euro au intrat în conturile fermierilor români de la începutul acestui an și până în prezent, bani europeni rambursați de către Comisia Europeană pentru finanțarea măsurilor de sprijin derulate de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Anunț OFICIAL! Ghidul solicitantului submăsura 4.1 Investiții în exploatații agricole!

Anunț OFICIAL! Ghidul solicitantului submăsura 4.1 Investiții în exploatații agricole!

07 iunie 2024 - 14:47

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin Direcția Generală Dezvoltare Rurală, în calitate de Autoritate de Management pentru PNDR, a publicat versiunea finală a Ghidului solicitantului pentru submăsura 4.1 Investiții în exploatații agricole, componenta 4.1.1, din cadrul PNDR 2020. Ghidul este postat spre informarea publicului larg pe o perioadă de 7 zile calendaristice, urmând ca după această să poată fi lansată sesiunea pentru depunerea proiectelor.

Ordin ÎN VIGOARE! Plată bonus subvenții APIA pe cap animal și hectar!

Ordin ÎN VIGOARE! Plată bonus subvenții APIA pe cap animal și hectar!

07 iunie 2024 - 14:25

Ordinul prin care se dispune realocarea de sume disponibile și se stabilește cuantumul unitar al plății către beneficiarii intervențiilor aferente sprijinului cuplat în sectorul vegetal/zootehnic și ecoscheme a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 523/2024.

Oficial MADR: Decizie URGENTĂ plata subvențiilor APIA!

Oficial MADR: Decizie URGENTĂ plata subvențiilor APIA!

06 iunie 2024 - 15:25

Secretarul de stat din Ministerul Agriculturii, Adrian Pintea, a anunțat, în urmă cu puțin timp, că s-a luat decizia prelungirii campaniei de primire a cererilor pentru plata subvențiilor agricole până la data de 12 iunie 2024.

Lista oficială subvenții APIA cu un cuantum mai mare! Banii se iau ACUM de la APIA!

Lista oficială subvenții APIA cu un cuantum mai mare! Banii se iau ACUM de la APIA!

06 iunie 2024 - 09:05

Au crescut subvențiile APIA pentru 2023! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) le va plăti fermierilor, crescătorilor de animale o sumă suplimentară pentru anumite subvenții APIA aferente anului 2023. Sunt scheme de plată la care li s-au transferat sume rămase neutilizate pentru alte subvenții. Agroinfo vă pune la dispoziție lista oficială a subvențiilor APIA pentru care veți primi diferența dintre cuantumul inițial și cel final.

OFICIAL! Un milion de euro împărțit ACUM de APIA oierilor! Cât vine pe oaie/capră!

OFICIAL! Un milion de euro împărțit ACUM de APIA oierilor! Cât vine pe oaie/capră!

06 iunie 2024 - 07:31

A crescut subvenția APIA la oi și capre! Ministerul Agriculturii a anunțat miercuri, 5 iunie 2024, că a transferat suma de un milion de euro către PD 24 – Sprijin cuplat pentru venit – ovine-caprine, pentru asigurarea unui cuantum cât mai apropiat de cel unitar planificat în Planul Național Strategic 2023-2027 pentru anul 2023. 

Sprijin instalare tineri fermieri, buget suplimentat! AFIR va notifica tinerii care vor primi ajutorul!

Sprijin instalare tineri fermieri, buget suplimentat! AFIR va notifica tinerii care vor primi ajutorul!

05 iunie 2024 - 18:13

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) anunță că un număr de 484 de proiecte eligibile fără finanțare ale tinerilor fermieri din zona montană și non montană vor beneficia de finanțare în urma suplimentării bugetului aferent sub-măsurii 6.1 cu valoarea de 20,84 milioane EURO.

APIA ACUM: Banii de subvenții în conturi!

APIA ACUM: Banii de subvenții în conturi!

05 iunie 2024 - 17:39

Peste 44 milioane de euro au fost rambursate de către Comisia Europeană, anunță acum Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Suma reprezintă plățile directe pe hectar și cap animal achitate fermierilor, crescătorilor de animale pentru anul 2023.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibrizii Field Shield fac diferenţa în condiţii de secetă accentuată

Hibrizii Field Shield fac diferenţa în condiţii de secetă accentuată

Hibrizii Field Shield fac diferenţa în condiţii de secetă accentuată! Un interviu cu Daniel Grosz, director tehnic Bayer Crop Science România pe zona de vest.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

În autobuz

În autobuz
O taxatoare se apropie într-un autobuz de un tip: Detalii