Adama
Agreena-direct
AGRICOVER

Funcționară APIA condamnată pentru mită! Și-a recunoscut vinovăția!

Publicat: 07 septembrie 2021 - 07:11
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Fosta coordonatoare a Centrului Local Tulcea din cadrul Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Niculina Milea, a încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției cu procurorii DNA. În urma acordului, funcționara APIA a fost condamnată la doi ani şi opt luni închisoare cu suspendare, pentru complicitate la luare de mită.

Funcționara APIA a semnat un acord de recunoaștere a vinovăției cu procurorii DNA. Acesta a fost trimis către Tribunalul Tulcea.

„Recunosc comiterea faptelor reţinute în sarcina mea, astfel cum au fost descrise în cuprinsul prezentului acord, pe care l-am citit integral. Accept încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală. Îmi exprim consimţământul pentru a presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii”, spune inculpata Niculina Milea.

Judecătorii de la Tribunalul Tulcea și-au motivat decizia prin intermediul căreia au admis acordul de recunoaştere a vinovăţiei încheiat între DNA Constanța şi Niculina Milea, fosta coordonatoare a Centrului Local Tulcea din cadrul APIA.

"Având în vedere că din probele administrate rezultă suficiente date cu privire la existența faptelor pentru care s-a pus în mișcare acțiunea penală și cu privire la vinovăția inculpatei, în cauză sunt aplicabile prevederile art. 480 C.proc.pen -
În interesul urmăririi penale s-a apreciat că este necesară încheierea unui acord ca urmare a recunoașterii vinovăției de către inculpata având ca obiect recunoașterea comiterii faptelor și acceptarea încadrării juridice a faptelor pentru care este cercetată.
 
Raportat la gravitatea faptelor, conduita după săvârșirea infracțiunilor și în cursul procesului penal, inculpata recunoscând faptele comise și colaborând cu organele de urmărire penală, modul de comitere a faptelor, nivelul de educație – studii liceale, față de inculpata, urmează a fi aplicată pedeapsa închisorii pentru infracțiunea comisă.
 
În cauză sunt aplicabile și dispozițiile art. 480 alin. 4 C.proc.pen. respectiv „inculpata beneficiază de reducerea cu o treime a limitelor de pedeapsă prevăzute de lege în cazul pedepsei închisorii și de reducerea cu o pătrime a limitelor de pedeapsă prevăzute de lege în cazul pedepsei amenzii,” au scris judecătorii în motivarea sentinței, citată de ziuaconstanta.ro

Procurorii DNA Constanța spun că Niculina Milea, la sfârșitul lunii martie 2021, în numele și în interesul inculpatei Manole Irina, funcționară la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), a pretins de la un martor suma de 70.000 lei, în legătură cu atribuțiile acesteia în derularea proiectului martorului depus la OJFIR Tulcea, sumă pe care la data de 02.04.2021, a primit-o de la martor.

Martorul, arată procurorii, este o persoană care lucra în construcții și care a fost convins de Niculina Milea să se facă „tânăr fermier”.  A arendat 3,67 de hectare de teren, a înființat un PFA (Persoană fizică autorizată), a depus chiar și o cerere pentru subvenția acordată agricultorilor și pentru un ajutor acordat din cauza epidemiei de COVID.

Totul era aranjat de cele două inculpate și un consultant. Apoi, când au intrat cei 146.000 de lei (30.000 de euro din totalul de 40.000 de euro ajutor pentru tinerii fermieri), funcționarii publici de la APIA și AFIR i-au pus în vedere să le dea 70.000 de lei „pentru ajutorul acordat în întocmirea, depunerea și aprobarea proiectului.”

Deoarece martorul urma să-i dea Niculinei Milea cei 70.000 lei, aceasta a insistat și i-a fixat termen limită pentru a efectua plata la data de 27.03.2021. Apoi au urmat mesaje prin care i se sugera martorului să nu se atingă de bani că îi vor rezilia contractul deoarece nu a dat mita.

„La data de 02.04.2021, martorul s-a deplasat în satul Zebil, după o discuție telefonică prealabilă cu inculpata Milea Niculina, având asupra sa suma de 70.000 lei compusă din bancnote ale căror serii fuseseră în prealabil consemnate în cuprinsul unui proces verbal. După ce a intrat în locuința inculpatei, martorul a purtat cu aceasta o discuție care confirmă acuzațiile formulate împotriva acesteia”, spun procurorii în rechizitoriu.

Banii au ajuns în cele din urmă la angajata AFIR Tulcea, Irina Manole, care a fost prinsă în trafic având asupra ei cei 70.000 de lei.

Vizualizat: 4897 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Mesaj ASTĂZI ministrul agriculturii pentru fermieri!

Mesaj ASTĂZI ministrul agriculturii pentru fermieri!

01 decembrie 2023 - 15:42

Ministrul agriculturii, Florin Barbu, a transmis astăzi un mesaj fermierilor, crescătorilor de animale.

Fermierii: La subvenții APIA ne-ați furat de ne-ați rupt, iar banii de la AFIR nu ajung la cei mici!

Fermierii: La subvenții APIA ne-ați furat de ne-ați rupt, iar banii de la AFIR nu ajung la cei mici!

30 noiembrie 2023 - 14:21

Un val mare de nemulțumiri se ridică din rândul fermierilor și crescătorilor de animale în ultima perioadă. Pulsul accelerat, dezamăgirile crunte legate de ajutoarele care li se cuvin răzbat din reacțiile lor la comunicatele făcute de către cele două agenții de plăți din agricultura României, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) și Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR).

APIA, o nouă tranșă de subvenții în conturile fermierilor, crescătorilor de animale!

APIA, o nouă tranșă de subvenții în conturile fermierilor, crescătorilor de animale!

30 noiembrie 2023 - 12:11

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) este pregătită să demareze de luni, 4 decembrie 2023, plățile finale aferente anului de cerere 2023. În fiecare an, tranșa a doua de plată a început în prima zi lucrătoare ulterioară datei de 1 decembrie. 

Lansare nouă sesiune bani europeni!

Lansare nouă sesiune bani europeni!

30 noiembrie 2023 - 10:54

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale lansează sesiunea de depunere a Strategiilor de Dezvoltare Locală din cadrul intervenției DR-36 - LEADER - Dezvoltarea locală plasată sub responsabilitatea comunității, cuprinsă în Planul Strategic PAC 2023-2027.

Ajutor minimis APROBAT!

Ajutor minimis APROBAT!

30 noiembrie 2023 - 10:39

Ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Florin-Ionuț Barbu, a aprobat pe 29 noiembrie 2023, ordinul ce modifică și completează anexa la Ordinul ministrului agriculturii și dezvoltării rurale nr. 107/2017 privind aprobarea schemei de ajutor de minimis „Sprijin pentru implementarea acţiunilor în cadrul strategiei de dezvoltare locală”.

Ministrul Barbu acuzat că face ghidurile ca să ia banii șmecherii!

Ministrul Barbu acuzat că face ghidurile ca să ia banii șmecherii!

30 noiembrie 2023 - 10:16

Ministrul agriculturii Florin Barbu este acuzat că ar face ghidurile pentru ajutoarele de stat astfel încât banii să fie obținuți de băieții deștepți. Acuzațiile sunt lansate în spațiul public de fostul ministru al agriculturii Adrian Oros.

Nu mai are cine mulge o oaie!

Nu mai are cine mulge o oaie!

29 noiembrie 2023 - 18:44

Fermierii, crescătorii de animale încep să apeleze din ce în ce mai mult la tehnologie de ultimă generație, pentru că nu mai găsesc lucrători care să fie dispuși să muncească în ferme. 

Fermierii campioni la floarea-soarelui din vestul țării

Fermierii campioni la floarea-soarelui din vestul țării

29 noiembrie 2023 - 18:36

Într-un an dificil, cu secetă pedologică severă, producțiile de floarea-soarelui la nivel național nu au fost cele scontate de fermieri la începutul campaniei de semănat. Cu toate acestea, compania Corteva Agriscience, prin hibrizii Pioneer®, a contribuit la ridicarea productivității pe hectar și a lansat campania Fermieri campioni la floarea-soarelui.

Poftim, din România!

Poftim, din România!

29 noiembrie 2023 - 17:29

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, în parteneriat cu Primăria Sectorului 4 și cu Cooperativa Agricolă Caprirom Sud Muntenia, organizează, în perioada 1 – 3 decembrie 2023, târgul „Poftim, din România!”, în Parcul Tudor Arghezi din sectorul 4, București.

Șef APIA, calcul ACUM suma APIA pe hectarul de pășune pentru acest an!

Șef APIA, calcul ACUM suma APIA pe hectarul de pășune pentru acest an!

29 noiembrie 2023 - 14:55

Pășunile sunt foarte râvnite pentru sumele mari pe hectar care se pot încasa, în fiecare an, de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Scandalul în jurul acestor suprafețe este departe de a se stinge atât timp cât tentantele subvenții APIA îi lasă pe crescătorii de animale fără pășuni.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Ștefan Slavu: Pentru o fermă la început de drum MF 5713 este un tractor excelent

Ștefan Slavu: Pentru o fermă la început de drum MF 5713 este un tractor excelent

Originar din orașul Tecuci, jud. Galați, tânărul Ștefan Slavu a lucrat și a locuit aproximativ 15 ani în Vestul Europei. Acolo a dezvoltat două businessuri, însă a visat mereu să facă ceva acasă. Cu banii și experiența acumulată s-a întors în România și s-a apucat de agricultură. Din 2018 până în prezent a crescut de la 38 ha la aproximativ 200 ha, iar anul trecut și-a modernizat parcul de utilaje cu ajutorul fondurilor europene. Cum a decurs achiziția și de ce a ales modelul 5713M de la Massey Ferguson.

SIGMA România

contact: Strada Biharia, Nr. 26, Etaj 4, 013981,

București, Romania

T: + 40 21 233 10 64; office@saracakis.ro; www.saracakis.ro

Povestea porumbului de Cărpiniş Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

Bancul zilei

Ploaie torenţială

Ploaie torenţială
Un beţiv se împiedică şi cade într-o băltoacă. Cineva vrea să-l ridice, dar el protestează: Detalii