FMC-pus direct
KWS+
Reclama header after big part 2
AGRICOVER

Funcționară APIA condamnată pentru mită! Și-a recunoscut vinovăția!

Publicat: 07 septembrie 2021 - 07:11
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Fosta coordonatoare a Centrului Local Tulcea din cadrul Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Niculina Milea, a încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției cu procurorii DNA. În urma acordului, funcționara APIA a fost condamnată la doi ani şi opt luni închisoare cu suspendare, pentru complicitate la luare de mită.

Funcționara APIA a semnat un acord de recunoaștere a vinovăției cu procurorii DNA. Acesta a fost trimis către Tribunalul Tulcea.

„Recunosc comiterea faptelor reţinute în sarcina mea, astfel cum au fost descrise în cuprinsul prezentului acord, pe care l-am citit integral. Accept încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală. Îmi exprim consimţământul pentru a presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii”, spune inculpata Niculina Milea.

Judecătorii de la Tribunalul Tulcea și-au motivat decizia prin intermediul căreia au admis acordul de recunoaştere a vinovăţiei încheiat între DNA Constanța şi Niculina Milea, fosta coordonatoare a Centrului Local Tulcea din cadrul APIA.

"Având în vedere că din probele administrate rezultă suficiente date cu privire la existența faptelor pentru care s-a pus în mișcare acțiunea penală și cu privire la vinovăția inculpatei, în cauză sunt aplicabile prevederile art. 480 C.proc.pen -
În interesul urmăririi penale s-a apreciat că este necesară încheierea unui acord ca urmare a recunoașterii vinovăției de către inculpata având ca obiect recunoașterea comiterii faptelor și acceptarea încadrării juridice a faptelor pentru care este cercetată.
 
Raportat la gravitatea faptelor, conduita după săvârșirea infracțiunilor și în cursul procesului penal, inculpata recunoscând faptele comise și colaborând cu organele de urmărire penală, modul de comitere a faptelor, nivelul de educație – studii liceale, față de inculpata, urmează a fi aplicată pedeapsa închisorii pentru infracțiunea comisă.
 
În cauză sunt aplicabile și dispozițiile art. 480 alin. 4 C.proc.pen. respectiv „inculpata beneficiază de reducerea cu o treime a limitelor de pedeapsă prevăzute de lege în cazul pedepsei închisorii și de reducerea cu o pătrime a limitelor de pedeapsă prevăzute de lege în cazul pedepsei amenzii,” au scris judecătorii în motivarea sentinței, citată de ziuaconstanta.ro

Procurorii DNA Constanța spun că Niculina Milea, la sfârșitul lunii martie 2021, în numele și în interesul inculpatei Manole Irina, funcționară la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), a pretins de la un martor suma de 70.000 lei, în legătură cu atribuțiile acesteia în derularea proiectului martorului depus la OJFIR Tulcea, sumă pe care la data de 02.04.2021, a primit-o de la martor.

Martorul, arată procurorii, este o persoană care lucra în construcții și care a fost convins de Niculina Milea să se facă „tânăr fermier”.  A arendat 3,67 de hectare de teren, a înființat un PFA (Persoană fizică autorizată), a depus chiar și o cerere pentru subvenția acordată agricultorilor și pentru un ajutor acordat din cauza epidemiei de COVID.

Totul era aranjat de cele două inculpate și un consultant. Apoi, când au intrat cei 146.000 de lei (30.000 de euro din totalul de 40.000 de euro ajutor pentru tinerii fermieri), funcționarii publici de la APIA și AFIR i-au pus în vedere să le dea 70.000 de lei „pentru ajutorul acordat în întocmirea, depunerea și aprobarea proiectului.”

Deoarece martorul urma să-i dea Niculinei Milea cei 70.000 lei, aceasta a insistat și i-a fixat termen limită pentru a efectua plata la data de 27.03.2021. Apoi au urmat mesaje prin care i se sugera martorului să nu se atingă de bani că îi vor rezilia contractul deoarece nu a dat mita.

„La data de 02.04.2021, martorul s-a deplasat în satul Zebil, după o discuție telefonică prealabilă cu inculpata Milea Niculina, având asupra sa suma de 70.000 lei compusă din bancnote ale căror serii fuseseră în prealabil consemnate în cuprinsul unui proces verbal. După ce a intrat în locuința inculpatei, martorul a purtat cu aceasta o discuție care confirmă acuzațiile formulate împotriva acesteia”, spun procurorii în rechizitoriu.

Banii au ajuns în cele din urmă la angajata AFIR Tulcea, Irina Manole, care a fost prinsă în trafic având asupra ei cei 70.000 de lei.

Vizualizat: 4144 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Decizie MADR astăzi! Plățile pentru fermieri, crescători de animale!

Decizie MADR astăzi! Plățile pentru fermieri, crescători de animale!

20 septembrie 2021 - 19:05

Ministerul Agriculturii a publicat astăzi pe site-ul oficial, în dezbatere, un proiect de hotărâre de Guvern prin care este stabilită suma pentru acest an pentru plata subvenției APIA la motorina utilizată în agricultură.

Export din fermele românești! Se deschide o nouă piață!

Export din fermele românești! Se deschide o nouă piață!

20 septembrie 2021 - 18:57

Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a semnat astăzi, 20 septembrie 2021, un protocol pentru o nouă piață unde vor putea exporta fermierii români. Ministerul Agriculturii a transmis un comunicat pentru Agroinfo.

Vin subvențiile APIA! Mesajul de ASTĂZI al șefului APIA pentru fermieri, crescători de animale!

Vin subvențiile APIA! Mesajul de ASTĂZI al șefului APIA pentru fermieri, crescători de animale!

20 septembrie 2021 - 18:18

Ne apropiem cu pași repezi de startul plăților în avans aferente Campaniei 2021, le transmite directorul general APIA, Adrian Pintea, fermierilor, crescătorilor de animale, într-un mesaj publicat de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

Specie nouă de insectă descoperită de cercetătorii USAMV Cluj, botezată cu numele Simonei Halep!

Specie nouă de insectă descoperită de cercetătorii USAMV Cluj, botezată cu numele Simonei Halep!

20 septembrie 2021 - 17:49

O specie nouă de insectă, descoperită de cercetătorii USAMV Cluj-Napoca în județul Constanța, a fost denumită oficial în onoarea Simonei Halep, anunță USAMV Cluj Napoca într-un comunicat transmis Agroinfo.

Fermierii români îi cer ministrului agriculturii să devină aliatul lor!

Fermierii români îi cer ministrului agriculturii să devină aliatul lor!

20 septembrie 2021 - 11:01

Federația Națională PRO AGRO a transmis astăzi, pentru Agroinfo, o scrisoare deschisă adresată ministrului agriculturii, Adrian Oros. Fermierii îi cer șefului MADR să devină aliatul lor în lupta pentru un preț corect al produselor din fermele românești.

Model de tânăr fermier!

Model de tânăr fermier!

20 septembrie 2021 - 10:05

Tânărul fermier Alex Merka lucrează 10 hectare în comuna Bârcea Mare din județul Hunedoara. Cultivă legume și fructe, iar produsele muncii lui le vinde și la piață, dar și la un aprozar. Tânărul fermier a absolvit Facultatea de Horticultură, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară, USAMV Cluj, iar acum este masterand.

Anunț AFIR: Start de ASTĂZI depunere cereri pentru aceste ajutoare europene!

Anunț AFIR: Start de ASTĂZI depunere cereri pentru aceste ajutoare europene!

20 septembrie 2021 - 09:12

Agenţia pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) anunţă lansarea în perioada 20 septembrie – 20 decembrie 2021 a primei sesiuni din 2021 de depunere a Cererilor de finanţare pentru submăsura 5.1 „Sprijin pentru investiții în acțiuni preventive menite să reducă consecințele dezastrelor naturale, evenimentelor adverse și catastrofale - pentru beneficiarii privați” din Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR 2020).

Ajutoare europene fermieri, crescători animale în septembrie 2021!

Ajutoare europene fermieri, crescători animale în septembrie 2021!

20 septembrie 2021 - 07:50

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale anunță pe site-ul oficial calendarul estimativ al ajutoarelor europene pentru fermieri, crescători animale care vor fi lansate până la sfârșitul acestei luni.

Dosar penal pentru primarul comunei gata de răscoală!

Dosar penal pentru primarul comunei gata de răscoală!

19 septembrie 2021 - 21:30

Primarul comunei Şuletea, Vaslui, Ciprian Tamaş, este cercetat pentru instigare publică după ce a postat pe pagina sa personală de Facebook un mesaj împotriva obligativităţii vaccinării, în care afirmă că politicienii care vor lua o astfel de măsură vor fi aşteptaţi "cu furcile, coasele şi securile".

Ministrul Oros: Primul efect va fi falimentul fermierilor!

Ministrul Oros: Primul efect va fi falimentul fermierilor!

19 septembrie 2021 - 20:57

Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a declarat, la acest sfârșit de săptămână, la Cluj că fermierii sunt amenințați cu falimentul în ciuda subvențiilor agricole de care beneficiază în situația în care în UE sunt importate din țări terțe produse agroalimentare la prețuri mult mai mici.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Agricultura în pantă, o mare provocare! Iacob Boca a ales combina New Holland de la Agroconcept

Agricultura în pantă, o mare provocare! Iacob Boca a ales combina New Holland de la Agroconcept

Agricultura în pantă este o mare provocare pentru Iacob Boca. Chiar dacă îi spune Câmpia Transilvaniei, această zonă este împânzită de dealuri cu elevaţie destul de mare. De aceea are nevoie de tractoare puternice şi de utilaje mari, care să facă faţă lucrului în pantă. 

Tractorul autonom AgXeed de 156 CP în lucru la Cereals 2021! Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței Povestea porumbului de Cărpiniş

Bancul zilei

Găini străine

Găini străine
Un ardelean, la piaţă: Detalii