Fosta coordonatoare a Centrului Local Tulcea din cadrul Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Niculina Milea, a încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției cu procurorii DNA. În urma acordului, funcționara APIA a fost condamnată la doi ani şi opt luni închisoare cu suspendare, pentru complicitate la luare de mită.
Funcționara APIA a semnat un acord de recunoaștere a vinovăției cu procurorii DNA. Acesta a fost trimis către Tribunalul Tulcea.
„Recunosc comiterea faptelor reţinute în sarcina mea, astfel cum au fost descrise în cuprinsul prezentului acord, pe care l-am citit integral. Accept încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală. Îmi exprim consimţământul pentru a presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii”, spune inculpata Niculina Milea.
Judecătorii de la Tribunalul Tulcea și-au motivat decizia prin intermediul căreia au admis acordul de recunoaştere a vinovăţiei încheiat între DNA Constanța şi Niculina Milea, fosta coordonatoare a Centrului Local Tulcea din cadrul APIA.
"Având în vedere că din probele administrate rezultă suficiente date cu privire la existența faptelor pentru care s-a pus în mișcare acțiunea penală și cu privire la vinovăția inculpatei, în cauză sunt aplicabile prevederile art. 480 C.proc.pen -
În interesul urmăririi penale s-a apreciat că este necesară încheierea unui acord ca urmare a recunoașterii vinovăției de către inculpata având ca obiect recunoașterea comiterii faptelor și acceptarea încadrării juridice a faptelor pentru care este cercetată.
Raportat la gravitatea faptelor, conduita după săvârșirea infracțiunilor și în cursul procesului penal, inculpata recunoscând faptele comise și colaborând cu organele de urmărire penală, modul de comitere a faptelor, nivelul de educație – studii liceale, față de inculpata, urmează a fi aplicată pedeapsa închisorii pentru infracțiunea comisă.
În cauză sunt aplicabile și dispozițiile art. 480 alin. 4 C.proc.pen. respectiv „inculpata beneficiază de reducerea cu o treime a limitelor de pedeapsă prevăzute de lege în cazul pedepsei închisorii și de reducerea cu o pătrime a limitelor de pedeapsă prevăzute de lege în cazul pedepsei amenzii,” au scris judecătorii în motivarea sentinței, citată de ziuaconstanta.ro
Procurorii DNA Constanța spun că Niculina Milea, la sfârșitul lunii martie 2021, în numele și în interesul inculpatei Manole Irina, funcționară la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), a pretins de la un martor suma de 70.000 lei, în legătură cu atribuțiile acesteia în derularea proiectului martorului depus la OJFIR Tulcea, sumă pe care la data de 02.04.2021, a primit-o de la martor.
Martorul, arată procurorii, este o persoană care lucra în construcții și care a fost convins de Niculina Milea să se facă „tânăr fermier”. A arendat 3,67 de hectare de teren, a înființat un PFA (Persoană fizică autorizată), a depus chiar și o cerere pentru subvenția acordată agricultorilor și pentru un ajutor acordat din cauza epidemiei de COVID.
Totul era aranjat de cele două inculpate și un consultant. Apoi, când au intrat cei 146.000 de lei (30.000 de euro din totalul de 40.000 de euro ajutor pentru tinerii fermieri), funcționarii publici de la APIA și AFIR i-au pus în vedere să le dea 70.000 de lei „pentru ajutorul acordat în întocmirea, depunerea și aprobarea proiectului.”
Deoarece martorul urma să-i dea Niculinei Milea cei 70.000 lei, aceasta a insistat și i-a fixat termen limită pentru a efectua plata la data de 27.03.2021. Apoi au urmat mesaje prin care i se sugera martorului să nu se atingă de bani că îi vor rezilia contractul deoarece nu a dat mita.
„La data de 02.04.2021, martorul s-a deplasat în satul Zebil, după o discuție telefonică prealabilă cu inculpata Milea Niculina, având asupra sa suma de 70.000 lei compusă din bancnote ale căror serii fuseseră în prealabil consemnate în cuprinsul unui proces verbal. După ce a intrat în locuința inculpatei, martorul a purtat cu aceasta o discuție care confirmă acuzațiile formulate împotriva acesteia”, spun procurorii în rechizitoriu.
Banii au ajuns în cele din urmă la angajata AFIR Tulcea, Irina Manole, care a fost prinsă în trafic având asupra ei cei 70.000 de lei.