OFICIAL COMISIA EUROPEANĂ! Directorul general adjunct pentru siguranță alimentară din Comisia Europeană, Claire Bury, a anunțat că anul viitor Comisia Europeană va avea un proiect pilot privind vacile de lapte. În același timp, înalt funcționarul CE avertizează: controalele oficiale la animale trebuie să fie extrem de bine efectuate. Oficialul a răspuns la întrebări adresate de europarlamentarul român Daniel Buda privind comerțul cu animale vii și regulile pentru transportul acestora.
Eurodeputatul Daniel Buda (PPE) este unul dintre coordonatorii Comisiei de anchetă privind protecția animalelor în timpul transportului. În această calitate, i-a adresat câteva întrebări directorului general adjunct pentru siguranță alimentară Comisia Europeană în legătură cu comerțul animalelor vii, transportul animalelor vii.
Comerțul cu animale în state terțe este o realitate care nu poate fi ignorată și în același timp nu poate fi înlocuită în momentul de față cu absolut nimic. Vă spun și de ce. În momentul în care noi am înlocui sau am suspenda transportul de animale vii către țările terțe, aceste state s-ar reorienta să-și procure animalele sau carnea din alte state din afara Uniunii Europene, ceea ce nu este în avantajul fermierilor din UE. Ce facem în aceste condiții?
Aș întreba-o pe doamna director dacă a făcut o evaluare a implementării legislației Regulamentului 1/ 2005 în statele membre ale UE. Dacă da, care este concluzia? Dacă sunt state care nu au implementat acest regulament, există proceduri judiciare pornite împotriva statelor membre? Degeaba avem legislația la nivel european, degeaba noi vom concluziona ceva în această Comisie de anchetă dacă nu este transpusă în practică în statele membre.
De aceea, sunt interesat să mi se comunice în ce măsură s-a făcut o evaluare a acestei legislații și dacă sunt proceduri judiciare împotriva statelor membre. De asemenea, aș întreba Comisia dacă are în vedere să suspende transportul de animale vii într-o anumită perioadă a anului sau dacă punem accent pe respectarea condițiilor de transport pe toată durata acesteia din UE către țările terțe. Eu cred că aici trebuie să ne concentrăm. Să ne asigurăm că aceste condiții de transport și de bunăstare sunt respectate pe toată durata transportului, indiferent de perioada anului în care acest transport se realizează, a întrebat-o europarlamentarul român Daniel Buda (PPE), vicepreședinte COMAGRI, Parlamentul European, pe înalt funcționara Comisiei Europene.
Claire Bury, director general adjunct pentru siguranță alimentară în cadrul Comisiei Europene, a spus că sunt o serie de plângeri în analiza Comisiei, cele mai mult fiind înregistrate vizavi de transportul animalelor vii pe mare. În același timp, oficialul a anunțat că de la anul se va desfășura un proiect pilot privind vacile de lapte și a avertizat să fie extrem de bine efectuate controalele oficiale la animalele de fermă.
Am făcut un audit și în România pentru a evalua starea animalelor pe durate transportului. Statele membre sunt cele responsabile cu punerea în aplicare a legislației. Am investit resurse multe pentru a face audituri. În 2020, am început un proiect în legătură cu bunăstarea animalelor care sunt în sacrificare. Atunci când vedem că statele membre nu pun în aplicare legislația așa cum ar trebui, nu vom ezita să folosim procedurile judiciare. Avem o serie de plângeri pe care le analizăm, 5 plângeri pe transportul animalelor pe mare, 3 plângeri pe transportul animalelor din Turcia.
Exporturile înspre statele terțe - exporturile sunt posibile dacă sunt făcute în limita legislației UE. Există operatori care sunt implicați. În ceea ce privește condițiile pentru comerțul cu animale, statele membre de unde începe punctul de transport al animalelor sunt responsabile de a se asigura că se respectă legislația.
Mesajul meu principal este că, Comisia încearcă să urmărească cu atenție ce face Comisia dvs.. Suntem aici pentru a vă ajuta. Avem bineînțeles un cadru legislativ pentru transportul animalelor. Avem standardele printre cele mai înalte care includ atât creșterea animalelor, cât și transportul. Regulamentul din 2005 a adus multe îmbunătățiri în domeniul bunăstării animalelor. Trebuie să facem totul pentru ca legislația în materie să fie implementată corect. În ce privește animalele vii transportate către țări non-UE, Comisia a realizat mai multe anchete. Comisia a publicat orientări foarte detaliate în materie de transport al animalelor. Comisia de anchetă va juca un rol deosebit. Ce e de făcut în continuare în contextul strategiei De la fermă la farfurie? Comisia își propune să îmbunătățească legislația în materie de bunăstare a animalelor.
În ceea ce privește perimetrul de modificare a legislației, trebuie să vedem în ce măsura să potrivește cu strategia Farm to Fork. Punerea în aplicare a legislației actuale este foarte importantă. În 2021, Comisia va aduce reguli privind îmbuntățirea inspecțiilor transporturilor de animale vii, inclusiv transportul animalelor pe mare. Anul viitor vom avea un proiect pilot privind vacile de lapte. Dorim ca transportul animalelor să fie la standarde înalte și în țări terțe. În prima parte a anului viitor, vom avea o altă măsură referitoare exact la acest subiect. Controalele oficiale trebuie să fie extrem de bine efectuate, i-a răspuns Claire Bury, director general adjunct pentru siguranța alimentară CE, eurodeputatului român.