Fiecare euro care este luat din sectorul agricol nu face altceva decât să ducă la distrugerea acestuia! Nu putem permite ca vreun euro din fondul PAC să fie luat de la fermieri Avertizează europarlamentarul Daniel Buda (PPE), vicepreședinte Comisia AGRI, Parlament European.
Pe data de 5 iulie 2022 s-a dezbătut, la Bruxelles, Propunerea de Regulament a Parlamentului European și al Consiliului de modificare a Regulamentului (UE) 2021/241 în ceea ce privește capitolele privind REPowerEU din planurile de redresare și reziliență. Propunerea vizează și un transfer de bani de la Politica Agricolă Comună către REPowerEU. Concret, s-ar lua bani de la agricultură.
"Propunerea se bazează pe un sprijin suplimentar din MRR (Plan Reziliență, Redresare) pentru măsurile necesare accelerării eforturilor Uniunii de a reduce dependența de combustibili fosili din Rusia. Prin introducerea conceptului de “capitole privind REPowerEU”, propunerea promovează coordonarea dintre măsurile sprijinite din MRR și acțiuni finanțate din alte resurse, inclusiv din fonduri naționale.
Această propunere prevede posibilitatea transferării resurselor din alte instrumente ale Uniunii către MRR, pentru atingerea obiectivelor REPowerEU, aici fiind inclus și fondul Politicii Agricole Comune. Justificarea este aceea că obiectivele acestor instrumente ar fi aliniate în mare măsură cu cele ale propunerii.
Am intervenit în cadrul discuțiilor și m-am opus ferm acestei propuneri. Este o abordare total greșită și nu putem permite ca vreun euro din fondul PAC să fie luat de la fermieri, chiar și în contextul prezentat de Comisie. I-am rugat așadar pe colegii mei să adoptăm o poziție fermă împotriva acestei propuneri și să menținem o poziție unitară la nivel de grup în această direcție. Nu putem lăsa ca această practică să devină ulterior o obișnuință și ca pe viitor fondurile pentru agricultură să fie tratate ca fonduri de rezervă pentru alte arii. Este inacceptabil iar eu, în calitate de vicepreședinte al Comisiei pentru Agricultură voi apăra mereu interesele fermierilor. Noi ar trebui să determinăm surse de finanțări suplimentare pentru acest sector, nu să diminuăm aceste fonduri. Această propunere mă face să cred că din partea Comisiei nu este înțelegere față de importanța acestui sector, față de situația reală din teren și provocările constante cu care se confruntă zilnic fermierii.
Vă redau mai jos declarația mea:
“Sunt foarte surprins de abordarea Comisiei Europene, a doamnei Ursula von der Leyen, pe care noi am susținut-o mereu pe drept, însă în demersurile sale bune. Acum nu face altceva prin acest demers, decât să pună sub semnul întrebării atât PAC, cât și politica de dezvoltare regională. Nu putem permite să se ia bani în momentul de față, nici măcar un euro de la PAC să se dea într-o zonă care nu are legătură cu agricultura. Stimați colegi, nu știu dacă cineva de la Comisia Europeană înțelege în ce situație se află sectorul agricol în momentul de față la nivel european, când este supus unor presiuni foarte mari din toate părțile, legat de secetă, legat de lipsa îngrășămintelor, legat de ceea ce înseamnă prețurile de dumping care se practică ca urmare a unui import masiv de cereale din Ucraina și care rămân în UE la prețuri de jumătate din cele de cost, comparativ cu cerealele din UE. Prin urmare, fiecare euro care este luat din sectorul agricol nu face altceva decât să slăbească acest sector și până la urmă să îl distrugă. De aceea, Herbert, Norbert, rugămintea mea este să procedăm exact cum au făcut cei de la Comisia de Dezvoltare Regională, prin intermediul unei scrisori, în care din start să respingem o astfel de abordare din partea Comisiei Europene,” a informat eurodeputatul român.