Adama
Agreena
AGRICOVER

Fiecare euro luat de la fermieri duce la distrugerea agriculturii!

Publicat: 07 iulie 2022 - 15:40
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Fiecare euro care este luat din sectorul agricol nu face altceva decât să ducă la distrugerea acestuia! Nu putem permite ca vreun euro din fondul PAC să fie luat de la fermieri Avertizează europarlamentarul Daniel Buda (PPE), vicepreședinte Comisia AGRI, Parlament European.

Pe data de 5 iulie 2022 s-a dezbătut, la Bruxelles, Propunerea de Regulament a Parlamentului European și al Consiliului de modificare a Regulamentului (UE) 2021/241 în ceea ce privește capitolele privind REPowerEU din planurile de redresare și reziliență. Propunerea vizează și un transfer de bani de la Politica Agricolă Comună către REPowerEU. Concret, s-ar lua bani de la agricultură. 

"Propunerea se bazează pe un sprijin suplimentar din MRR (Plan Reziliență, Redresare) pentru măsurile necesare accelerării eforturilor Uniunii de a reduce dependența de combustibili fosili din Rusia. Prin introducerea conceptului de “capitole privind REPowerEU”, propunerea promovează coordonarea dintre măsurile sprijinite din MRR și acțiuni finanțate din alte resurse, inclusiv din fonduri naționale.

Această propunere prevede posibilitatea transferării resurselor din alte instrumente ale Uniunii către MRR, pentru atingerea obiectivelor REPowerEU, aici fiind inclus și fondul Politicii Agricole Comune. Justificarea este aceea că obiectivele acestor instrumente ar fi aliniate în mare măsură cu cele ale propunerii.

Am intervenit în cadrul discuțiilor și m-am opus ferm acestei propuneri. Este o abordare total greșită și nu putem permite ca vreun euro din fondul PAC să fie luat de la fermieri, chiar și în contextul prezentat de Comisie. I-am rugat așadar pe colegii mei să adoptăm o poziție fermă împotriva acestei propuneri și să menținem o poziție unitară la nivel de grup în această direcție. Nu putem lăsa ca această practică să devină ulterior o obișnuință și ca pe viitor fondurile pentru agricultură să fie tratate ca fonduri de rezervă pentru alte arii. Este inacceptabil iar eu, în calitate de vicepreședinte al Comisiei pentru Agricultură voi apăra mereu interesele fermierilor. Noi ar trebui să determinăm surse de finanțări suplimentare pentru acest sector, nu să diminuăm aceste fonduri. Această propunere mă face să cred că din partea Comisiei nu este înțelegere față de importanța acestui sector, față de situația reală din teren și provocările constante cu care se confruntă zilnic fermierii.

Vă redau mai jos declarația mea:
“Sunt foarte surprins de abordarea Comisiei Europene, a doamnei Ursula von der Leyen, pe care noi am susținut-o mereu pe drept, însă în demersurile sale bune. Acum nu face altceva prin acest demers, decât să pună sub semnul întrebării atât PAC, cât și politica de dezvoltare regională. Nu putem permite să se ia bani în momentul de față, nici măcar un euro de la PAC să se dea într-o zonă care nu are legătură cu agricultura. Stimați colegi, nu știu dacă cineva de la Comisia Europeană înțelege în ce situație se află sectorul agricol în momentul de față la nivel european, când este supus unor presiuni foarte mari din toate părțile, legat de secetă, legat de lipsa îngrășămintelor, legat de ceea ce înseamnă prețurile de dumping care se practică ca urmare a unui import masiv de cereale din Ucraina și care rămân în UE la prețuri de jumătate din cele de cost, comparativ cu cerealele din UE. Prin urmare, fiecare euro care este luat din sectorul agricol nu face altceva decât să slăbească acest sector și până la urmă să îl distrugă. De aceea, Herbert, Norbert, rugămintea mea este să procedăm exact cum au făcut cei de la Comisia de Dezvoltare Regională, prin intermediul unei scrisori, în care din start să respingem o astfel de abordare din partea Comisiei Europene,” a informat eurodeputatul român. 

Vizualizat: 2932 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Nou ajutor pentru fermieri lansat ACUM!

Nou ajutor pentru fermieri lansat ACUM!

18 iunie 2024 - 12:01

Agențiile Judeţene pentru Ocuparea Forței de Muncă anunță că fermierii care angajează în perioada vacanței elevi sau studenți pot beneficia de un stimulent financiar lunar egal cu 50% din valoarea indicatorului social de referință (ISR) al asigurărilor pentru șomaj și stimulării ocupării forței de muncă, valoarea ISR, actualizată în 2024 este de 660 lei, astfel fermierii angajatori beneficiază de jumătate din această sumă pentru fiecare angajat elev sau student.

Lege plată subvenție micii fermieri!

Lege plată subvenție micii fermieri!

18 iunie 2024 - 09:13

Pe masa președintelui Klaus Iohannis se află pentru promulgare Legea pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 13/2024 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru compensarea parțială a pierderilor la cultura de tomate în spații protejate și cultura de usturoi, în contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.

Ordinul vine direct de la Guvern! Banii intră în conturile fermierilor în doar câteva zile

Ordinul vine direct de la Guvern! Banii intră în conturile fermierilor în doar câteva zile

17 iunie 2024 - 20:49

Vin vești bune direct de la Guvern! Banii vor intra în conturi în doar câteva zile. Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) a anunțat că, la data de 30 iunie, se va încheia oficial plata subvențiilor.

Lista completă cuantum subvenții APIA hectar și cap animal!

Lista completă cuantum subvenții APIA hectar și cap animal!

17 iunie 2024 - 16:49

După ultimele transferuri de sume între subvențiile APIA, concret, s-a luat din bugetul unor scheme de plată neaccesate și s-au transferat sumele către alte scheme, pentru a mări cuantumul, s-a stabilit prin Ordin MADR, publicat în Monitorul Oficial pe data de 5 iunie 2024, lista cuantumurilor finale ale subvențiilor APIA acordate în vegetal și zootehnie. În listă, veți găsi cuantumul stabilit și pentru noile subvenții APIA, eco-scheme.

Ferme de vaci cu un plus la subvenții APIA! Cum se va plăti ANT ajutor național tranzitoriu!

Ferme de vaci cu un plus la subvenții APIA! Cum se va plăti ANT ajutor național tranzitoriu!

17 iunie 2024 - 13:38

Subvențiile APIA pentru vaci trebuie direcționate către fermele care fac performanță sau măcar un plus la subvenții ar trebui acordat acestor ferme. Ajutorul național tranzitoriu trebuie împărțit doar celor care cresc cu adevărat vaci, regândit modul de acordare pentru ca banii să ajungă la crescători, este convins Ionuț Costin Lupu, director Asociația Holstein.RO

Ajutor plătit de APIA fermierilor, crescătorilor! Start de ASTĂZI!

Ajutor plătit de APIA fermierilor, crescătorilor! Start de ASTĂZI!

17 iunie 2024 - 09:00

Agenţia de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) anunţă lansarea sesiunii 1 de depunere a Cererilor de finanțare pentru accesarea Schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”, aferentă Intervenției DR-07„Silvo-mediu și climă” din cadrul PS PAC 2023-2027. Cererile de finanțare pentru schema de ajutor de stat pot fi depuse în intervalul 17 iunie 2024 ora 9,00 – 13 septembrie 2024, ora 14,30.

Mari fermieri pe terenul statului! Câți bani fac?

Mari fermieri pe terenul statului! Câți bani fac?

17 iunie 2024 - 08:15

Primii zece arendași pe terenul statului exploatează aproximativ 50% din cele 254,5 mii de hectare pe care le are în concesiune sau arendă Agenția Domeniilor Statului, potrivit unei analize Economica pe baza informațiilor furnizate de ADS.

Condiții necesare ajutor AFIR achiziții utilaje agricole!

Condiții necesare ajutor AFIR achiziții utilaje agricole!

07 iunie 2024 - 21:19

În vederea lansării sesiunii de depunere a solicitărilor de finanțare, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe pagina oficială de internet, www.afir.ro, versiunea finală a Ghidului solicitantului pentru submăsura 4.1 „Investiţii în exploataţii agricole”, componenta 4.1.1. prin care se finanțează achiziții simple de utilaje agricole.

Atenție, fermieri! Amenzi de până la 20.000 de lei!

Atenție, fermieri! Amenzi de până la 20.000 de lei!

07 iunie 2024 - 16:17

În ședința de Guvern din 6 iunie 2024 a fost aprobată Hotărârea pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 62/2018 privind combaterea buruienii ambrozia.

ASTĂZI! Suma virată în conturile fermierilor, crescătorilor de animale!

ASTĂZI! Suma virată în conturile fermierilor, crescătorilor de animale!

07 iunie 2024 - 16:10

2,29 miliarde euro au intrat în conturile fermierilor români de la începutul acestui an și până în prezent, bani europeni rambursați de către Comisia Europeană pentru finanțarea măsurilor de sprijin derulate de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Ștefan Slavu: Pentru o fermă la început de drum MF 5713 este un tractor excelent

Ștefan Slavu: Pentru o fermă la început de drum MF 5713 este un tractor excelent

Originar din orașul Tecuci, jud. Galați, tânărul Ștefan Slavu a lucrat și a locuit aproximativ 15 ani în Vestul Europei. Acolo a dezvoltat două businessuri, însă a visat mereu să facă ceva acasă. Cu banii și experiența acumulată s-a întors în România și s-a apucat de agricultură. Din 2018 până în prezent a crescut de la 38 ha la aproximativ 200 ha, iar anul trecut și-a modernizat parcul de utilaje cu ajutorul fondurilor europene. Cum a decurs achiziția și de ce a ales modelul 5713M de la Massey Ferguson.

SIGMA România

contact: Strada Biharia, Nr. 26, Etaj 4, 013981,

București, Romania

T: + 40 21 233 10 64; office@saracakis.ro; www.saracakis.ro

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Vaca... vitezomană

Vaca... vitezomană
Merge un taran cu o vaca la abator si pe drum se intalneste cu un prieten, care avea BMW. Detalii