Adama
Agreena-direct
AGRICOVER

Fiecare euro luat de la fermieri duce la distrugerea agriculturii!

Publicat: 07 iulie 2022 - 15:40
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Fiecare euro care este luat din sectorul agricol nu face altceva decât să ducă la distrugerea acestuia! Nu putem permite ca vreun euro din fondul PAC să fie luat de la fermieri Avertizează europarlamentarul Daniel Buda (PPE), vicepreședinte Comisia AGRI, Parlament European.

Pe data de 5 iulie 2022 s-a dezbătut, la Bruxelles, Propunerea de Regulament a Parlamentului European și al Consiliului de modificare a Regulamentului (UE) 2021/241 în ceea ce privește capitolele privind REPowerEU din planurile de redresare și reziliență. Propunerea vizează și un transfer de bani de la Politica Agricolă Comună către REPowerEU. Concret, s-ar lua bani de la agricultură. 

"Propunerea se bazează pe un sprijin suplimentar din MRR (Plan Reziliență, Redresare) pentru măsurile necesare accelerării eforturilor Uniunii de a reduce dependența de combustibili fosili din Rusia. Prin introducerea conceptului de “capitole privind REPowerEU”, propunerea promovează coordonarea dintre măsurile sprijinite din MRR și acțiuni finanțate din alte resurse, inclusiv din fonduri naționale.

Această propunere prevede posibilitatea transferării resurselor din alte instrumente ale Uniunii către MRR, pentru atingerea obiectivelor REPowerEU, aici fiind inclus și fondul Politicii Agricole Comune. Justificarea este aceea că obiectivele acestor instrumente ar fi aliniate în mare măsură cu cele ale propunerii.

Am intervenit în cadrul discuțiilor și m-am opus ferm acestei propuneri. Este o abordare total greșită și nu putem permite ca vreun euro din fondul PAC să fie luat de la fermieri, chiar și în contextul prezentat de Comisie. I-am rugat așadar pe colegii mei să adoptăm o poziție fermă împotriva acestei propuneri și să menținem o poziție unitară la nivel de grup în această direcție. Nu putem lăsa ca această practică să devină ulterior o obișnuință și ca pe viitor fondurile pentru agricultură să fie tratate ca fonduri de rezervă pentru alte arii. Este inacceptabil iar eu, în calitate de vicepreședinte al Comisiei pentru Agricultură voi apăra mereu interesele fermierilor. Noi ar trebui să determinăm surse de finanțări suplimentare pentru acest sector, nu să diminuăm aceste fonduri. Această propunere mă face să cred că din partea Comisiei nu este înțelegere față de importanța acestui sector, față de situația reală din teren și provocările constante cu care se confruntă zilnic fermierii.

Vă redau mai jos declarația mea:
“Sunt foarte surprins de abordarea Comisiei Europene, a doamnei Ursula von der Leyen, pe care noi am susținut-o mereu pe drept, însă în demersurile sale bune. Acum nu face altceva prin acest demers, decât să pună sub semnul întrebării atât PAC, cât și politica de dezvoltare regională. Nu putem permite să se ia bani în momentul de față, nici măcar un euro de la PAC să se dea într-o zonă care nu are legătură cu agricultura. Stimați colegi, nu știu dacă cineva de la Comisia Europeană înțelege în ce situație se află sectorul agricol în momentul de față la nivel european, când este supus unor presiuni foarte mari din toate părțile, legat de secetă, legat de lipsa îngrășămintelor, legat de ceea ce înseamnă prețurile de dumping care se practică ca urmare a unui import masiv de cereale din Ucraina și care rămân în UE la prețuri de jumătate din cele de cost, comparativ cu cerealele din UE. Prin urmare, fiecare euro care este luat din sectorul agricol nu face altceva decât să slăbească acest sector și până la urmă să îl distrugă. De aceea, Herbert, Norbert, rugămintea mea este să procedăm exact cum au făcut cei de la Comisia de Dezvoltare Regională, prin intermediul unei scrisori, în care din start să respingem o astfel de abordare din partea Comisiei Europene,” a informat eurodeputatul român. 

Vizualizat: 2748 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Plăți agro-mediu și climă făcute de AFIR în contul fermierilor!

Plăți agro-mediu și climă făcute de AFIR în contul fermierilor!

02 octombrie 2023 - 15:56

Valoarea plăților efectuate de AFIR se ridică la 20,1 miliarde de euro, fonduri nerambursabile pentru finanțarea proiectelor de investiții, precum și pentru plățile compensatorii aferente măsurilor de mediu și climă, precizează un comunicat al Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale transmis Agroinfo.

AFIR ASTĂZI: Prime pentru fermieri, crescători de animale!

AFIR ASTĂZI: Prime pentru fermieri, crescători de animale!

02 octombrie 2023 - 15:36

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale anunță lansarea sesiunii de primire a cererilor de finanțare pentru decontarea primelor de asigurare a culturilor, a animalelor și a plantelor prin submăsura 17.1 din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020.

Ministrul Barbu: Adio subvenții pentru ovinele cu crotalii mai vechi de 7 ani!

Ministrul Barbu: Adio subvenții pentru ovinele cu crotalii mai vechi de 7 ani!

02 octombrie 2023 - 08:20

Ministrul agriculturii Florin Barbu a anunțat, săptămâna trecută, la Agro TV, că va face o analiză în sectorul ovin și va exclude de la plata subvențiilor pe cap animal toate ovinele care au depășit 7 ani, dacă ASAS stabilește că aceste ovine nu mai sunt în perioada optimă.

Votat! Subvenții egale pentru toți fermierii, crescătorii de animale!

Votat! Subvenții egale pentru toți fermierii, crescătorii de animale!

02 octombrie 2023 - 07:30

"În Croația, la Split, după câteva săptămâni de dezbateri purtate la Strasbourg și Bruxelles, a fost finalizat și adoptat documentul care reflectă viziunea Partidului Popular European cu privire la sectorul agricol," a anunțat europarlamentarul Daniel Buda, vicepreședinte Comisia AGRI. Odată cu votarea documentului s-a votat și egalizarea subvențiilor între fermierii din estul și vestul Europei.

Eurodeputat Buda: Cooperativele agricole sunt pietrele prețioase ale comunităților noastre rurale!

Eurodeputat Buda: Cooperativele agricole sunt pietrele prețioase ale comunităților noastre rurale!

02 octombrie 2023 - 07:11

"Cooperativele agricole sunt pietrele prețioase ale comunităților noastre rurale. Ele facilitează schimbul de cunoștințe, resurse și experiență între fermieri," spune eurodeputatul Daniel Buda, vicepreședinte Comisia AGRI, Parlament European.

Scrisoarea Ciobănașului de la oi pentru specialistul în oierit dr.ing. Gheorghe Neață!

Scrisoarea Ciobănașului de la oi pentru specialistul în oierit dr.ing. Gheorghe Neață!

01 octombrie 2023 - 19:11

Ciobănașul de la oi, pe numele lui adevărat Ioan Andrei Toderescu, de pe Dealurile Cugirului, județul Alba, are un mesaj pentru dr.ing. Gheorghe Neață, director Registrul Genealogic Țurcană, Asociația Crescătorilor de Ovine Dacia Hunedoara. Scrisoarea Ciobănașului a fost trimisă redacției Agroinfo. Ciobănașul de la oi spune că este unul dintre puținii păstori montani. 

Ministrul agriculturii, anunț IMPORTANT ACUM ajutoare europene fermieri!

Ministrul agriculturii, anunț IMPORTANT ACUM ajutoare europene fermieri!

01 octombrie 2023 - 07:40

"Atât pentru beneficiari publici, cât și privați, va fi prelungită perioada de finalizare a investiției până în 31 decembrie 2025, pentru a evita dezangajarea fondurilor europene," a anunțat ministrul agriculturii, la acest sfârșit de săptămână, în cadrul vizitei făcută în județul Timiș.

APIA a început plata subvenției la animale!

APIA a început plata subvenției la animale!

01 octombrie 2023 - 07:20

Sprijin financiar în valoare de peste 2,42 milioane lei pentru crescătorii de animale, anunță acum Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), într-un comunicat transmis Agroinfo.

Ministrul Barbu ASTĂZI: Subvenționez doar vacile care sunt performante!

Ministrul Barbu ASTĂZI: Subvenționez doar vacile care sunt performante!

29 septembrie 2023 - 15:56

Ministrul agriculturii Florin Barbu a declarat astăzi, în județul Timiș, unde se află în vizită, că vor fi subvenționate doar vacile care sunt performante, banii alocați până acum ajutorului național tranzitoriu bovine fiind transferați, din 2024, către o nouă subvenție.

Oierul Dumitru Andreșoi: Țurcana poate să ajungă la 130 kg!

Oierul Dumitru Andreșoi: Țurcana poate să ajungă la 130 kg!

28 septembrie 2023 - 15:55

„Am demonstrat că Țurcana poate să ajungă la exemplare de 128 kg şi peste 130 de kg la adulţi, iar mieii de anul acesta m-au surprins chiar şi pe mine. Cel mai greu l-am avut la 87 de kg!” Spune preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Ovine Dacia Hunedoara, Dumitru Andreşoi, considerat oierul cu cea mai mare turmă din România.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

Bovinele care stau iarna pe pășune - 110 exemplare de Galloway în inima Transilvaniei! Povestea porumbului de Cărpiniş Massey Ferguson a convins de la prima lucrare

Bancul zilei

Pe bicicletă...

Pe bicicletă...
Un preot mergea pe bicicletă, un poliţai îl vede şi îl întreabă: Detalii