Adama
Agreena
AGRICOVER

Fiecare euro luat de la fermieri duce la distrugerea agriculturii!

Publicat: 07 iulie 2022 - 15:40
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Fiecare euro care este luat din sectorul agricol nu face altceva decât să ducă la distrugerea acestuia! Nu putem permite ca vreun euro din fondul PAC să fie luat de la fermieri Avertizează europarlamentarul Daniel Buda (PPE), vicepreședinte Comisia AGRI, Parlament European.

Pe data de 5 iulie 2022 s-a dezbătut, la Bruxelles, Propunerea de Regulament a Parlamentului European și al Consiliului de modificare a Regulamentului (UE) 2021/241 în ceea ce privește capitolele privind REPowerEU din planurile de redresare și reziliență. Propunerea vizează și un transfer de bani de la Politica Agricolă Comună către REPowerEU. Concret, s-ar lua bani de la agricultură. 

"Propunerea se bazează pe un sprijin suplimentar din MRR (Plan Reziliență, Redresare) pentru măsurile necesare accelerării eforturilor Uniunii de a reduce dependența de combustibili fosili din Rusia. Prin introducerea conceptului de “capitole privind REPowerEU”, propunerea promovează coordonarea dintre măsurile sprijinite din MRR și acțiuni finanțate din alte resurse, inclusiv din fonduri naționale.

Această propunere prevede posibilitatea transferării resurselor din alte instrumente ale Uniunii către MRR, pentru atingerea obiectivelor REPowerEU, aici fiind inclus și fondul Politicii Agricole Comune. Justificarea este aceea că obiectivele acestor instrumente ar fi aliniate în mare măsură cu cele ale propunerii.

Am intervenit în cadrul discuțiilor și m-am opus ferm acestei propuneri. Este o abordare total greșită și nu putem permite ca vreun euro din fondul PAC să fie luat de la fermieri, chiar și în contextul prezentat de Comisie. I-am rugat așadar pe colegii mei să adoptăm o poziție fermă împotriva acestei propuneri și să menținem o poziție unitară la nivel de grup în această direcție. Nu putem lăsa ca această practică să devină ulterior o obișnuință și ca pe viitor fondurile pentru agricultură să fie tratate ca fonduri de rezervă pentru alte arii. Este inacceptabil iar eu, în calitate de vicepreședinte al Comisiei pentru Agricultură voi apăra mereu interesele fermierilor. Noi ar trebui să determinăm surse de finanțări suplimentare pentru acest sector, nu să diminuăm aceste fonduri. Această propunere mă face să cred că din partea Comisiei nu este înțelegere față de importanța acestui sector, față de situația reală din teren și provocările constante cu care se confruntă zilnic fermierii.

Vă redau mai jos declarația mea:
“Sunt foarte surprins de abordarea Comisiei Europene, a doamnei Ursula von der Leyen, pe care noi am susținut-o mereu pe drept, însă în demersurile sale bune. Acum nu face altceva prin acest demers, decât să pună sub semnul întrebării atât PAC, cât și politica de dezvoltare regională. Nu putem permite să se ia bani în momentul de față, nici măcar un euro de la PAC să se dea într-o zonă care nu are legătură cu agricultura. Stimați colegi, nu știu dacă cineva de la Comisia Europeană înțelege în ce situație se află sectorul agricol în momentul de față la nivel european, când este supus unor presiuni foarte mari din toate părțile, legat de secetă, legat de lipsa îngrășămintelor, legat de ceea ce înseamnă prețurile de dumping care se practică ca urmare a unui import masiv de cereale din Ucraina și care rămân în UE la prețuri de jumătate din cele de cost, comparativ cu cerealele din UE. Prin urmare, fiecare euro care este luat din sectorul agricol nu face altceva decât să slăbească acest sector și până la urmă să îl distrugă. De aceea, Herbert, Norbert, rugămintea mea este să procedăm exact cum au făcut cei de la Comisia de Dezvoltare Regională, prin intermediul unei scrisori, în care din start să respingem o astfel de abordare din partea Comisiei Europene,” a informat eurodeputatul român. 

Vizualizat: 2985 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Lista asociațiilor acreditate pentru determinarea calității genetice la bovine!

Lista asociațiilor acreditate pentru determinarea calității genetice la bovine!

04 octombrie 2024 - 12:43

Agenția Națională pentru Zootehnie a publicat lista asociațiilor acreditate pentru serviciul de determinare a calității genetice a a raselor de animale, specia bovine. Agroinfo pune la dispoziția crescătorilor de bovine interesați această listă.

ANF a lansat aplicația FITS pentru digitalizarea procesului de formare profesională

ANF a lansat aplicația FITS pentru digitalizarea procesului de formare profesională

04 octombrie 2024 - 11:06

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin Autoritatea Națională Fitosanitară (ANF) anunță lansarea aplicației FITS destinată utilizatorilor profesioniști, distribuitorilor și consilierilor privind utilizarea durabilă a produselor de protecție a plantelor, în data de 1 octombrie 2024. Astfel, procesul de formare profesională este digitalizat.

Ministrul Florin Barbu efectuează o vizită de lucru în Republica Moldova

Ministrul Florin Barbu efectuează o vizită de lucru în Republica Moldova

03 octombrie 2024 - 20:01

O delegație condusă de ministrul Florin-Ionuț Barbu va efectua în data 4 octombrie 2024 o vizită de lucru în Republica Moldova, la invitația viceprim-ministrului Vladimir Bolea, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare al Republicii Moldova.

Interzicerea importurilor de ouă și carne de pasăre din Ucraina!

Interzicerea importurilor de ouă și carne de pasăre din Ucraina!

03 octombrie 2024 - 15:17

Având în vedere solicitarea crescătorilor de păsări din România cu privire la interzicerea importurilor de produse avicole din Ucraina, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale face următoarele precizări:

Comunicat APIA ASTĂZI: Plăți APIA cap animal!

Comunicat APIA ASTĂZI: Plăți APIA cap animal!

03 octombrie 2024 - 15:01

Sprijin financiar în valoare de peste 3,98 milioane lei pentru crescătorii de animale, anunță astăzi Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), într-un comunicat transmis Agroinfo.

Fermierii primesc 1.000 de lei/ha!

Fermierii primesc 1.000 de lei/ha!

03 octombrie 2024 - 08:34

Guvernul a aprobat în ședința din 2 octombrie 2024 Hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Document! Subvenții APIA cu un buget de 9 miliarde euro!

Document! Subvenții APIA cu un buget de 9 miliarde euro!

03 octombrie 2024 - 08:09

Un Raport special al Curții Europene de Conturi, publicat la 30 septembrie 2024, conține informații legate de plata subvențiilor pentru climă și mediu, aferente acestui an.

Crescător de oi, găsit mort în munți de salvamontiști!

Crescător de oi, găsit mort în munți de salvamontiști!

03 octombrie 2024 - 07:36

Crescătorul de oi Grigore Virgil, județul Vâlcea, membru în Asociația Agricolă Țara Loviștei a sfârșit în munți. Salvamontiștii i-au recuperat trupul în noaptea de 1 pe 2 octombrie 2024.

Ajutor de stat fermieri, crescători animale, suplimentat ASTĂZI de Guvern!

Ajutor de stat fermieri, crescători animale, suplimentat ASTĂZI de Guvern!

02 octombrie 2024 - 17:36

Guvernul a aprobat astăzi, 2 octombrie 2024, Hotărârea pentru modificarea alin. (14) și alin.(11) ale art. 10 din Hotărârea Guvernului nr. 1174/2014 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură.

Guvern ASTĂZI: Bani în plus pentru fermieri!

Guvern ASTĂZI: Bani în plus pentru fermieri!

02 octombrie 2024 - 16:34

Guvernul alocă, miercuri, bani pentru a ajuta peste 230.000 de fermieri ale căror culturi au fost afectate de secetă, a anunțat premierul Marcel Ciolacu.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Puma 260 AFS Connect - în premiera în România

Puma 260 AFS Connect - în premiera în România

Alături de cele peste 50 de maşini şi echipamente agricole expuse la Agriplanta, Titan Machinery România a prezentat cele mai noi şi moderne tehnologii pentru agricultura de precizie şi irigaţii. De asemenea, cel mai mare model din gama Puma - 260 AFS Connect a fost prezentat în premieră în România.

Interviu cu Bogdan Constantin, PR & Communication specialist Titan Machinery România.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La curse

La curse
Un tip avea un cal de curse ce nu câştigase niciodată o cursa. Detalii