Adama
Vinasa Rompak

FERMIERUL MUSCĂ: DSV-urile MERG LA OAMENI ÎN CURTE, OMOARĂ PORCUL ȘI NOI IMPORTĂM CARNE DE PORC DIN TOATĂ LUMEA!

Publicat: 09 decembrie 2020 - 06:59
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

VOCEA FERMIERULUI. Cum vreți să facem ceva cu țara aceasta când eu spun că este un sabotaj pentru economia românească, un sabotaj pentru agricultura românească. Importăm carne de porc din toată lumea, spune fermierul Dimitrie Muscă, administratorul Combinatului Agroindustrial Curtici care exploatează 7500 de hectare în județul Arad, deține ferme de vite și de porci.

Fermierul consideră că mistreții sunt principalul vector de răspândire al pestei porcine africane, iar numărul acestora nu e redus de vânători. Vânătorii sunt niște bandiți, ei se laudă că au și ceva bani și nu se poate face nimic, nu poți intra peste ei, mai spune fermierul.

În județul Arad sunt cele mai mari rezerve de porci mistreți. De când au început focarele și până la ora actuală s-au împușcat 45 de focare. În condițiile acestea vin DSV-urile, merg la oameni în curte și omoară porcul, îl îngroapă și asta este tot. Nimeni nu face absolut nimic pentru distrugerea mistreților care sunt principalul vector. Noi am avut în fiecare marți întâlnire la prefectura județului Arad. Prefectul este un om cumsecade, dar vânătorii sunt niște bandiți, ei se laudă că au și ceva bani și nu se poate face nimic, nu poți intra peste ei. Nu este adevărat! Vreau să fie clar pentru toată țara: porcii mistreți vin să bea apă, iar vânătorii nu trebuie decât să îi aștepte la fluviile de apă și acolo îi împușcă fără drept apel. Restul sunt povești vânătorești pur și simplu.

Cum vreți să facem ceva cu țara aceasta când eu spun că este un sabotaj pentru economia românească, un sabotaj pentru agricultura românească. Importăm carne de porc din toată lumea. Cu asemenea probleme pe care eu vi le spun acum, nu cred că țara românească mai are vreo șansă. A rămas agricultura care să țină economia țării, care să fie viabilă și iată că și nouă ne puneți bețe în roate.

De când există agricultura, după anii 90, această mare discrepanță și discordie între fermierii mici și fermierii mari. Nu avem nimic de împărțit unii cu alții, din contră. am căutat ca relația să fie bună, să împărtășim din cunoștințe și din experiență, a spus Dimitrie Muscă, la cea de-a cincea ediție a Forumului Internațional al Marilor Fermieri – RALF.

Noi suntem în vestul sălbatic, îmi place să spun acest lucru, o regiune de care Dumnezeu a fost mai aproape anul acesta, o regiune în care am avut până la această dată 602 litri de precipitații și în condițiile acestea pot să vă spun că am avut rezultate foarte bune.

A fost un an bun pentru noi deși s-a lucrat în condiții greoaie, satisfacțiile sunt mari. Am reușit să facem în condiții de neirigat 12.000 de kg boabe la hectar pe 2800 de hectare de pământ din 2 societăți. Noi am făcut 7109 kg de porumb la hectar, 3800 de kg de soia, 62 de tone de porumb siloz.

Zona de Vest a țării care nu este destul de apreciată, însă ea poate hrăni jumătate din țara românească. Am observat că s-a vorbit despre neonicotinoide și aș vrea să atrag atenția într-un mod cu totul și cu totul deosebit. În anul care urmează sau în doi ani de zile cultura de floarea-soarelui va fi scoasă din România. Poate chiar deranjează că am fost pe locul 1, 2 în Europa la producții. Și anul acesta am avut dreptate când am spus că suprafețele și producțiile de floarea-soarelui din țară se vor reduce și iată am ajuns ca suprafețele de floarea-soarelui să se diminueze. Va fi o tragedie pentru anii care urmează dacă Ministerul Agriculturii „nu se luptă” pentru ceea ce înseamnă neonicotinoide. Avem nevoie de mai multe întâlniri cu factorii de răspundere, cu factorii care vin din producție. Neonicotinoidele scoase de la floarea-soarelui duce floarea-soarelui în România la zero hectare.

Vreau să vă mai spun un lucru: calitatea absolvenților lasă de dorit. Probabil că vina este a Ministerului Învățământului. Se dau bani doar pentru numărul de studenți. Nu este bine ceea ce întâmplă. Vin foarte slab pregătiți, nu știu la ce adâncime se însămânțează o cultură. Nu știu ce înseamnă densitatea de plante pe hectar, deci este o mare tragedie. Nu vorbim de ce înseamnă genetică, pedologie și așa mai departe. Dacă nu îi puneți pe studenți să învețe carte când se vor trezi în intemperiile naturii vor fugi și iată cum numărul celor care fac agricultură se reduce de la un an la altul. Este un lucru asupra căruia eu am atras atenția de multe ori și spun acest lucru în urma impactului pe care l-am avut cu foarte mulți absolvenți care au venit să la Curtici sau la Olari.

Este o treabă destul de grea, nu poate să intre oricine și sunt puțini cei care fac față tehnologiei, de aceea și producțiile sunt de top și rezultatele financiare sunt top pentru că suntem o unitate care nu are datorii, suntem o unitate care de ani de zile nu mai lucrează cu credite și în fiecare an investim cam 2 de euro din surse proprii.

Aș vrea să vă spun că sunt nemulțumit de ceea ce va urma în agricultura românească. Noi în vestul țării ne confruntăm cu o problemă. Cei care vor să transporte gaze de șist în zona de Vest, respectiv este un acord semnat între ANRM București și Mol Ungaria. Acesta problemă se poate rezolva la nivel de guvern și la nivel de stat. Nu distrugeți ceea ce are un potențial deosebit. Este păcat! Nu lăsăm nimic copiilor noștri. Aceasta problema cu gazele șist este una de interes național. Populația se înmulțește, producția de hrană scade pentru că s-au restrâns suprafețele prin construcții, a mai spus fermierul din Arad.

RALF 2020 – Forumul Internațional al Marilor Fermieri este un proiect realizat de BORO Communication, în parteneriat cu Corteva Agriscience, CEC Bank, FMC Agro România și Agricloud.

 

Vizualizat: 3266 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

13 decembrie 2024 - 06:01

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei de Urgență a Guvernului nr. 79/2009 privind reglementarea unor măsuri pentru stimularea absorbției fondurilor alocate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) pentru renovarea şi dezvoltarea spațiului rural prin creşterea calității vieţii şi diversificării economiei în zonele rurale, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.262/2009.

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

13 decembrie 2024 - 05:51

Guvernul a aprobat joi, 12 decembrie 2024, un act normativ care vizează actualizarea Registrului Agricol pentru perioada 2025-2029. Fără adeverință de la Registrul Agricol, niciun fermier, crescător animale nu poate încasa subvențiile APIA.

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

13 decembrie 2024 - 05:35

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe www.afir.ro Raportul de selecție pentru etapa a doua de depunere a proiectelor aferente intervenției DR-25 Modernizarea infrastructurii de irigații din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027 (PS 2027).

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

13 decembrie 2024 - 05:25

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 12 decembrie 2024, a autorizat la plată sumă totală de 108.521.264,61 euro (539.929.424,90 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 479.478 fermieri, astfel:

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

12 decembrie 2024 - 17:30

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Ordonanţa de urgență pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu privire la gestionarea financiară a fondurilor europene nerambursabile alocate României din FEGA şi FEADR, precum şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat, aferente Politicii Agricole Comune.

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

12 decembrie 2024 - 17:15

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

12 decembrie 2024 - 17:06

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată OUG pentru modificarea art.16 alin. (1) din Legea nr. 195/2028 privind aprobarea Programului de susținere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducție, precum și a art. 15 alin (1) din Legea nr. 227/2018 privind aprobarea Programului de susținere pentru activitatea de reproducție, incubație și de creștere în sectorul avicol.

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

12 decembrie 2024 - 10:02

Un Ordin MADR, postat în consultare publică pe site-ul oficial al ministerului, schimbă criteriile pentru subvenția APIA PD-03 Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

12 decembrie 2024 - 09:13

Un proiect de Ordin MADR, publicat în dezbatere, modifică sprijinul cuplat zootehnic pentru venit, SCVZ, pentru creșterea taurinelor de carne în sensul stabilirii vârstei minime în cazul animalelor care fac obiectul acestei forme de sprijin.

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

KRONE vă urează un sezon bun și o producție excelentă de furaje!

KRONE vă urează un sezon bun și o producție excelentă de furaje!

KRONE vă urează un sezon bun și o producție excelentă de furaje!

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Card dispărut

Card dispărut
N-am anunţat poliţia că mi-a dispărut cartea de credit, fiindcă indiferent cine a furat-o cheltuieşte mai puţin decât nevastă-mea. Detalii