Fermierul Dimitrie Muscă, fondatorul CAI Curtici, avertizează că, după ce a rămas fără fabricile de alimente, de la carne, lapte, zahăr și până la ulei, România riscă acum să piardă și fermele din cauza ‘’fenomenului’’ Ucraina.
"Am dat comerțul în supermarketuri, am dat procesarea la multinaționale, fabricile de carne, ulei, de zahăr, de lapte etc. Unele au rămas, altele le-au închis și acum urmează fenomenul Ucraina din această vară și dacă se întâmplă, vom da și fermele’’, atrage atenția Dimitrie Muscă, citat de puterea.ro
Fermierul arădean spune că anul agricol în curs se anunță mult mai greu decât 2022, din cauza concurenței reprezentate de cerealele ucrainene. Chiar și el care face producții foarte bune, se teme că acum cu greu va face profit.
“Eu fac producții bune de tot, discutăm de 9.000 kilograme de grâu la hectar, 5.500 kg/ha la rapiță, de 12-13 tone/ha la porumb. La o producție de 8 tone de grâu la hectar, înmulțit cu vreo 700-800 de lei tona, cât va fi la ora actuală, ajungem să nu ne acoperim cheltuielile în anul acesta. Va fi mult mai rău decât anul trecut”, afirmă Muscă.
Până la urmă, este și greu să concurezi cu produsele vecine din Ucraina, obținute cu costuri mult mai mici. Dacă pe Muscă îngrășămintele l-au costat 4.500 lei/tonă, la ucraineni costul este sub 2.000 lei pe tonă. La pesticide, Muscă plătește 100-150 de lei/kg, în timp ce la ucraineni prețul este de 15 lei/kg.
Nu în ultimul rând, Dimitrie Muscă atrage atenția și în ceea ce privește lipsa controalelor la cerealele venite din Ucraina, analizele trebuie făcute în laboratoare și nicidecum “ochiometric”, cum procedează ministrul Petre Daea.