Fermierii români cer Guvernului să se implice și să atenueze efectele negative ale crizei energetice. Ei consideră că subvențiile APIA sunt total insuficiente.
Ei susțin că prețurile energiei și inflația anulează subvențiile de la Uniunea Europeană, care devin total insuficiente în aceste condiții.
O altă problemă cu care se confruntă agricultorii este legată de importurile mai ieftine din afara spațiului comunitar, spune Ionel Arion, președintele Asociației Naționale Pro Agro.
"De aproape un an, subvențiile nu mai reprezintă foarte mult în cuantumul coșului de investiții al fermierilor. Inflația și costurile exorbitante ale inputurilor au spulberat aceste sume. Pericolul este că, de la anul, mulți fermieri nu vor putea accesa aproximativ 50 de euro plățile pe ecoschemele de mediu și climă, pentru că va trebui să lași 5% din suprafață pârloagă," spune fermierul Ionel Arion, citat de Radio România Actualități.
Guvernul României urmează să aprobe proiectul de hotărâre care stabilește cuantumul pe hectar pentru plățile directe pe suprafață, aferente acestui an. Sumele au crescut nesemnificative prin comparație cu cele de anul trecut, excepție face plata pentru tinerii fermieri unde creșterea este de aproape 8 euro/ha.
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a anunțat că le va achita fermierilor, crescătorilor de animale, începând cu data de 16 octombrie 2022, un avans la subvențiile APIA, cuvenite pentru acest an. Avansul APIA este 70% din valoarea plăților directe pe suprafață și 85% din valoarea plăților compensatorii acordate în cadrul măsurilor de dezvoltare rurală.
Cuantum pe hectar scheme de plată suprafață anul 2022:
Schema de plată unică pe suprafață, SAPS - 96,2796 euro/ha
Plata redistributivă
primul interval 1-5 ha inclusiv 5 euro/ha
al doilea interval peste 5 ha până la 30 ha, inclusiv - 48,7184 euro/ha
Plata pentru înverzire - 58,5308 euro/ha
Plata pentru tinerii fermieri - 48,1398 euro/ha