Adama
Vinasa Rompak

Fermierii români, striviți de explozia prețurilor la motorină, gaze naturale și energie electrică!

Publicat: 09 martie 2022 - 19:56
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Asociaţia Fermierilor din România (AFR) avertizează asupra crizei în care se află fermierii români care nu mai fac faţă creşterii „continue şi necontrolate” a tarifelor la energie electrică, gaze naturale şi motorină, toate esenţiale în activitatea unei ferme, existând riscul dispariţiei de pe piaţă a cărnii produse în România.

„În calitate de cea mai veche asociaţie a fermierilor români, privim cu maximă îngrijorare impactul pe care creşterile uriaşe de tarife, anunţate şi operate de distribuitorii de gaze naturale şi de energie electrică îl are asupra sectorului agroalimentar din România. În aceste condiţii vitrege pentru activitatea noastră ne întrebăm ce să facem. Să renunţăm la zootehnie? Aceasta este direcţia de urmat? Vrem să aducem mâncarea doar de peste hotare, fără să luăm în calcul riscul că într-o situaţie de criză, cum de altfel traversăm acum, cu graniţele închise (nu poate fi exclusă această posibilitate), nici măcar această soluţie nu va fi valabilă? Şi mai apare o problemă, la care poate puţini se gândesc acum – hrana adusă din alte părţi va trebui şi plătită, la preţurile cerute, posibil majorate, iar banii pentru astfel de cheltuieli nu există acum”, se arată într-un comunicat al Asociaţiei, transmis miercuri

Reprezentanţii AFR menţionează că în urma analizelor efectuate se vor înregistra scăderi de producţie în toate sectoarele agricole – vegetal, horticultură, zootehnie şi acvacultură, fiind afectată şi industria românească, care „nu o duce deloc bine”. În aceste condiţii, AFR solicită măsuri de urgenţă din partea Guvernului României.

„Putem spune că vin vremuri şi mai grele, că va fi extrem de greu pentru toţi, dar mai întâi pentru fermieri. Dacă noi, cei ce producem hrana, dispărem din piaţă, este greu de crezut că ne vom reveni uşor; va fi nevoie de mulţi ani pentru a reocupa locul pe care îl ocupăm acum în lanţul alimentar al României. Ţinând cont de aceste considerente, solicităm Guvernului României să vină de urgenţă cu soluţii dacă vrem să mai vorbim şi în viitor de un sector agroalimentar românesc. Avem nevoie de rezolvări, şi avem nevoie acum, nu peste un an; susţinem că nu există nici o justificare, de nici un fel, pentru majorarea de la o lună la alta a tarifului pentru un produs sau serviciu furnizat”, se mai arată în comunicat.

Totodată, AFR atrage atenţia că la ora actuală prognozele privind noua recoltă nu sunt deloc optimiste, în condiţiile în care culturile de toamnă au răsărit târziu, pe fondul lipsei de precipitaţii. Variaţiile mari de temperatură, între noapte şi zi, reprezintă şi ele un factor de scădere a producţiilor.

„Avem secetă în România, aşa că noi, fermierii, avem nevoie mereu de apă, în orice moment al ciclului de producţie. Primele estimări, făcute de adevăraţi specialişti în domeniu şi analişti ai pieţei, arată că anul acesta am putea recolta aproximativ 8 milioane de tone de cereale. Pentru cine nu ştie care sunt datele exacte, media multianuală în România este de 9,6 milioane de tone, ceea ce înseamnă că în 2022 vom înregistra o scădere de 17 procente. Traducând aceste cantităţi în bani, rezultă o diminuare importantă – 500 de milioane de euro. Bani de care agricultura are mare nevoie şi pe care nu îşi permite să îi piardă”, menţionează reprezentaţii asociaţiei.

Totodată, Asociaţia susţine că fermierii români vor avea dificultăţi în obţinerea de producţii bune pentru că vor folosi cantităţi mult mai mici de îngrăşăminte sau produse pentru protecţia plantelor, din cauza creşterii preţurilor sau pentru că acestea nu se mai găsesc în piaţă.

sursa: cronicaromana.ro

Vizualizat: 2436 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Vremea pentru următoarele două săptămâni!

Vremea pentru următoarele două săptămâni!

09 decembrie 2024 - 19:18

Prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni, publicată luni de Administrația Națională de Meteorologie, arată că temperaturile se mențin, în prima parte a perioadei vizate, la valori apropiate de normalul perioadei. În weekendul 13-15 decembrie vremea se va răci în majoritatea regiunilor țării, iar meteorologii anunță precipitații pentru săptămâna viitoare, cu o probabilitate mai mare după data de 20 decembrie.

Vești de la Bruxelles!

Vești de la Bruxelles!

09 decembrie 2024 - 18:28

Secretarul de stat Violeta Mușat a participat astăzi, 9 decembrie 2024, la Consiliul AgriFish de la Bruxelles.

De la 1 ianuarie 2025, noua regulă la plata subvențiilor APIA suplimentare!

De la 1 ianuarie 2025, noua regulă la plata subvențiilor APIA suplimentare!

09 decembrie 2024 - 17:52

Ministerul Agriculturii a publicat, în dezbatere, pe site-ul oficial un proiect de hotărâre de Guvern pentru modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr. 1570/2022 privind stabilirea cadrului general de implementare a intervențiilor specifice dezvoltării rurale cuprinse în Planul strategic PAC 2023-2027. Regula nouă care trebuie respectate de fermierii, crescătorii de animale care vor să beneficieze și anul viitor de plățile APIA compensatorii.

Ordin MADR! Controlul în fermele de animale care iau bani în plus la subvențiile APIA!

Ordin MADR! Controlul în fermele de animale care iau bani în plus la subvențiile APIA!

09 decembrie 2024 - 09:56

Fermele de animale care beneficiază de plăți compensatorii acordate în cadrul fostului Pachet 8, Măsura 10 agro-mediu și climă, actuala intervenție DR-03, sunt supuse controlului. Cum se fac verificările în aceste ferme? În Monitorul Oficial a fost publicat vineri, 6 decembrie 2024, un Ordin MADR care reglementează acest aspect.

În vigoare ACUM! Cine ia subvenția APIA de 87 euro/ovine, 200 euro/bovine!

În vigoare ACUM! Cine ia subvenția APIA de 87 euro/ovine, 200 euro/bovine!

09 decembrie 2024 - 09:20

Ordinul pentru aprobarea Procedurii operaționale privind efectuarea controlului pe teren pentru cererile de plată aferente pachetului 8, măsura 10 „Creșterea animalelor de fermă din rase locale în pericol de abandon” din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014—2020/ intervenției DR-03 — Agromediu și climă — Creșterea animalelor de fermă din rase locale în pericol de abandon din cadrul Planului strategic PAC 2023—2027 a fost publicat vineri, 6 decembrie 2024, în Monitorul Oficial.

Ordin MADR! Condiție obligatorie la plata subvenției APIA pe hectar!

Ordin MADR! Condiție obligatorie la plata subvenției APIA pe hectar!

09 decembrie 2024 - 07:16

Un proiect de Ordin MADR, publicat în dezbatere pe site-ul oficial, modifică norma de condiționalitate GAEC 6, obligatoriu de respectat pentru toți fermierii care vor să beneficieze și-n anul 2025 de subvențiile APIA pe hectar.

Bruxelles: Consiliul Agricultură și Pescuit, 9-10 decembrie 2024

Bruxelles: Consiliul Agricultură și Pescuit, 9-10 decembrie 2024

08 decembrie 2024 - 08:16

O politică agricolă comună post-2027 orientată spre fermieri. Consiliul va informa noul comisar pentru agricultură și sectorul alimentar cu privire la rezultatul discuțiilor care au avut loc în octombrie cu privire la o politică agricolă comună post-2027 orientată spre fermieri și la concluziile aferente ale președinției.

Adrian Pintea: Subvenții APIA ASTĂZI în conturile fermierilor, crescătorilor!

Adrian Pintea: Subvenții APIA ASTĂZI în conturile fermierilor, crescătorilor!

08 decembrie 2024 - 07:52

Secretarul de stat din Ministerul Agriculturii, Adrian Pintea, anunță sumele care au fost transferate până la data de 8 decembrie de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) în conturile fermierilor, crescătorilor de animale.

Conturile fermierilor alimentate cu peste 154 de milioane de euro!

Conturile fermierilor alimentate cu peste 154 de milioane de euro!

06 decembrie 2024 - 19:06

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a virat fonduri nerambursabile în valoare de 154,4 milioane de euro (154.484.414 €) în conturile a 310.262 de fermieri, beneficiari unici ai intervențiilor de mediu și climă din Planul Strategic 2023 – 2027. Din această sumă, 131,2 milioane de euro reprezintă contribuția Comisiei Europene prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR), iar 23,2 milioane de euro sunt asigurate de la Bugetul de Stat.

Cine ia săptămâna viitoare de la APIA diferența de 13 euro/ha!

Cine ia săptămâna viitoare de la APIA diferența de 13 euro/ha!

06 decembrie 2024 - 18:41

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a demarat la începutul acestei săptămâni plățile finale pe hectar și pe cap animal, aferente acestui an. APIA virează în contul tinerilor fermieri care au luat avansul restul de 30% din cuantumul stabilit pentru PD-03 - Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Semănătoarea SAFIR 6 Premium

Semănătoarea SAFIR 6 Premium

Principala atracţie din standul Mecanica Ceahlău de la Agriplanta 2023 a fost semănătoarea Safir 6 Premium, cu buncăr de inox de 720 litri, alături de o serie de utilaje consacrate pentru pregătirea solului aşa cum sunt grapele cu discuri independente Magnum, combinatorul Solaris şi pluguri; tamburi de irigat, semănătoare peneumatică Topaz, semănătorile pentru păioase SUP Diamant, SUP 400 şi SUP 29, dar şi remorcile agricole cu o capacitete de la 4 la 25 tone şi tractoarele Steyr. Interviu cu Ionuţ Moraru, director naţional de vânzări, Mecanica Ceahlău.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Trafic pe ceaţă

Trafic pe ceaţă
O blondă la volan, pe o ceaţă densă, se ghidează după pozitiile maşinii din faţă. Detalii