Marți, 8 iunie 2021, Asociația Producătorilor Agricoli Dobrogeni (APAD) a semnat acordul de aderare la Asociația Producatorilor de Porumb din Romania, devenind membră cu drepturi depline a acesteia, anunță un comunicat al Asociației Producătorilor de Porumb transmis pentru Agroinfo.
Organizația profesională a fermierilor dobrogeni a fost înființată în condițiile de secetă fără precedent ale anului 2020, care au afectat tot sud-estul României, dar cu deosebire zonele agricole din județele Constanța și Tulcea. APAD s-a născut din nevoia legitimă de a apăra interesele specifice ale celor care se straduiesc să facă agricultură luptând-se cu o natură nemiloasă și a le conferi o voce, reunind în prezent mare parte din fermieri din Constanța și Tulcea.
„Apropierea noastră de APPR s-a făcut un mod natural. Am dorit ca fermierii din zona Dobrogei sa fie sustinuți prin politici adaptate nevoilor acestora și am identificat în APPR un partener de drum cu care împărtășim aceleași deziderate și principii și care este deja un glas articulat și respectat în peisajul asociativ din România. Consideram că alături de o organizatie națională puternică – și pe care parafarea acestui acord de aderare o întărește și mai mult ca acoperire geografică, reprezentare și resursă umană - vom putea găsi cele mai bune căi pentru a ne face auzite doleanțele și așteptările și a propune soluții” a comentat Theodor Ichim, președintele APAD.
Theodor Ichim, președintele APAD (stânga) și Nicolae Sitaru, președintele APPR
“Membrii noștri și-au îmbrățișat cu entuziasm confrații dobrogeni. Avem deja cateva proiecte comune pentru perioada imediat urmatoare, cel mai important fiind cel legat de demersurile noastre susținute pentru identificarea și extinderea rapidă a unor soluții sustenabile de gestionare a apei în regiunile afectate de secetă. De acest lucru depinde supraviețuirea agriculturii românești în viitor, pentru că schimbările climatice se întâmplă sub ochii noștri. Trebuie să fim solidari pentru a face cunoscute problemele agriculturii romanești si, mai ales, după cum afirmăm de fiecare dată, pentru a identifica soluții adaptate la nivel local. Suntem responsabili pentru viitorul nostru si implicarea trebuie sa devină parte a vieții de fermier”, a declarat Nicolae Sitaru, președintele APPR.
APPR (Asociația Producătorilor de Porumb din România) este o asociație profesională formată din producători agricoli care dețin suprafețe de lucru cuprinse între 50 și 50.000 ha, dar si reprezentanți ai lanțului profesional de porumb din România. APPR face parte din Confederația Europeană a Producătorilor de porumb (CEPM), precum și din cea mai puternică organizație-umbrelă a fermierilor europeni si a coopertivelor lor, COPA_COGECA.
APAD este o organizatie tânară, dar cu fermieri activi, născută din credința agricultorilor dobrogeni că, acționând împreună, vor putea să își facă cunoscute problemele la nivel local și național. Fermierii, membri APAD sunt conduși în acțiunile lor de nevoia urgentă a conceperii și punerii în practică a unei strategii agricole pe termen lung, cu obiective naționale, dar, mai ales, cu soluții locale.