Federația Națională PRO AGRO a transmis astăzi, pentru Agroinfo, o scrisoare deschisă adresată ministrului agriculturii, Adrian Oros. Fermierii îi cer șefului MADR să devină aliatul lor în lupta pentru un preț corect al produselor din fermele românești.
"Către: Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale
În atenția domnului Ministru Adrian OROS
Stimate domnule Ministru Adrian OROS,
Venim în atenția dvs. cu rugămintea ca poziția Ministrului Agriculturii dar și a celorlalți funcționari din MADR să devină un aliat ferm și pro activ în procesul legislativ în lucru la Camera Deputaților - Comisia pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice, respectiv, Proiectul de Lege privind practicile comerciale neloiale dintre întreprinderi în cadrul lanțului de aprovizionare agricol și alimentar (PLx. 178/2021).
Ne întrebăm care, dintre funcționarii statului, cunosc cât de important este un act de comerț echitabil pentru întreaga Agricultură din România, dacă nu cei din MADR.
Așa cum bine cunoașteți deja, Agricultura este interdependentă, o măsură bună aplicată unuia dintre sectoare produce efecte benefice atât în sectoarele din amonte cât și din aval. Este și ipoteticului caz în care la nivel legislativ se transpune Directiva PCN de o manieră echitabilă pentru furnizori în raportul acestora cu cumpărătorii.
Un fermier care va încasa un preț corect va susține sectoarele din amonte, dar și consumatorul prin produse alimentare proaspete, de o calitate superioară și la prețuri accesibile. Un asemenea scenariu este posibil doar dacă prețul nu este afectat de taxele și serviciile (transformate din 2016 în risturne și remize) calculate la un cuantum de aproximativ 40% din prețul de vânzare al produselor furnizate, și de stabilirea unui termen de plată de maxim 7 zile de la livrarea alimentelor proaspete (așa cum legiuitorul în mod temeinic a stabilit că este necesar tot în 2016).
De asemenea, având în vedere că este de notorietate modul în care măsurile de susținere a Agriculturii, din fonduri naționale sau europene, ajung de fapt în conturile de profit ale marilor magazine, considerăm că MADR este în mod direct interesat ca actul de comerț să fie echitabil, să nu permită impuneri de prețuri sau de taxe și servicii, calculate de multe ori ulterior livrării bunurilor, și să presupună o justă compensare a eforturilor furnizorului de produse agroalimentare.
Mai mult decât atât, observăm cu stupoare cum diferite entități vin în susținerea adoptării unui act național de transpunere a Directivei PCN cât mai "relaxat" care să lase părților libertatea să accepte inclusiv practici "gri", deși raportat la realitățile din România aceste practici sunt profund "negre".
Considerăm aceste ingerințe profund toxice pentru actul de legiferare, întrucât se bazează pe o altă practică comercială neloială, cu adevărat "neagră" în sensul Directivei PCN, și anume acea în care cumpărătorul redactează unilateral și impune furnizorului un contract pe care acesta din urmă nu are nicio șansă reală de a-l modifica.
Federația Națională PRO AGRO consideră că intervenția dvs. va fi apreciată ca și o opinie calificată, raportată la nevoile rezonabile și întemeiate ale fermierilor din România, fără să poată fi suspectată de părtinire.
Pentru aceste motive vă solicităm ca personalul MADR delegat la lucrările Comisiei de Agricultură să intervină ferm și prompt atunci când discuțiile sunt în disonanță cu realitatea din piață, cu necesitatea protejării intereselor legitime ale fermierilor din România, sau cu interesele consumatorului român care este, finalmente cel care este taxat de practicile comerciale neloiale practicate în România.
Ionel ARION - Președinte"