Adama
Agreena
AGRICOVER

Fermierii români i-au scris astăzi președintelui Klaus Iohannis!

Publicat: 20 iulie 2023 - 16:02
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Mai multe organizații ale fermierilor români au transmis astăzi o scrisoare președintelui României, Klaus Iohannis, premierului Marcel Ciolacu, ministrului agriculturii Florin Barbu cu privire la importurile din Ucraina.

"PREȘEDINȚIA ROMÂNIEI,

Domnului Președinte Klaus Werner IOHANNIS
Ref: Liberalizarea importurilor produselor agricole din Ucraina și Regulamentul UE 1100/2023
Stimate Domnule Președinte,
Organizațiile profesionale cu reprezentativitate națională din industria agro-alimentară: Federația Națională a Producătorilor din Agricultură, Industria Alimentară și Servicii Conexe din România – ,,PRO AGRO”, Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România – ,,LAPAR” și Uniunea de Ramură Națională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal – ,,UNCSV”, vă solicităm reglementarea situației actuale privind liberalizarea importurilor produselor din Ucraina, pentru a preveni o criză majoră a agriculturii românești, unul dintre motoarele de creștere economică din ultimii ani pentru România, care are o pondere de minim 12% din PIB împreună cu industriile conexe.

Atragem atenția că aceste turbulențe determină condiții de piață ce nu pot fi anticipate pe deplin, care pot determina falimentele unor afaceri agricole și, mai ales, din cauza faptului că domeniul agricol din țara noastră nu este unul consolidat, stabil precum cel vestic – agricultura României este la început de drum din punct de vedere al dezvoltării, este un producător bun de materie primă, dar nu este un procesator. Suntem în etapa în care noi, producătorii, ne pregătim să devenim și procesatori, dar nu putem face acest lucru decât într-un mediu economic și social stabil, predictibil și susținut prin fondurile europene și măsuri politice și economice naționale coerente.

Cu o lipsă atât de mare de capital precum în acest an, suntem extrem de rezervați că vom deveni stabili și pregătiți pentru viitor, atât timp cât costurile noastre cresc major de la un an la altul, capacitatea de depozitare este depășită, și, în același timp, avem soluții limitate în ceea ce privește vânzarea mărfurilor la recoltat.

cereale-transport_b

În acest mediu, în care costurile producătorilor agricoli din România cresc în medie cu 70% față de prețurile de dinainte de războiul din Ucraina, fermierii sunt nevoiți să vândă într-o piață supusă presiunilor curente cu marfă în exces, spații de depozitare limitate, cu prețuri mai mici decât cele
din 2021.

Pentru anul de recoltă 2023, cheltuielile pe ha pentru o tehnologie medie la principalele culturi sunt cuprinse între 5000-6500 lei/ha, conform informațiilor pe care le avem de la fermieri membrii în organizațiile care semnează prezenta scrisoare. Veniturile medii estimate la ora actuală sunt:
• Grâu 4000 kg/ha x 0,75lei/kg= 3000 lei/ha;
• Porumb 6000 kg/ha x0,75 lei/kg = 4500 lei/ha;
• Floarea soarelui 2000 kg/ha x1,5 lei/kg = 3000 lei/ha;
• Rapiță 1500 kg/ha x 1,7lei/kg = 2550 lei/ha

Producțiile sunt estimatie și adaptate la seceta pe care o traversăm. Singura soluție în acest moment este să avem producții medii din ce în ce mai mari, dar șansele în acest sens sunt reduse.
Obținerea unor producții medii mai mari nu mai este posibilă din cauza politicii ”verzi” a Uniunii Europene, care devine din ce în ce mai restrictivă. Vremea influențează nivelul producțiilor agricole în fermele din România, mai ales cele care nu beneficiază de sisteme de irigații sau au acces limitat la apă. În acest caz, ce vom face cu toată producția dacă nu o putem exporta?

Fermierii au nevoie de susținerea mediului politic din România pentru a rezista în piața europeană concurențială. Fermierii nu se pot opune singuri politicilor UE, au nevoie de sprijinul autorităților naționale în identificarea de soluții și adoptarea celor mai potrivite politici și reglementări pentru
agricultura din România.

Considerăm că anul 2023 este deosebit de dificil pentru agricultura românească, având în vedere că ne confruntăm cu o criză generală, generată de o lipsă acută de capital în fermele românești, în timp ce toate costurile sunt constant în creștere.

Mai mult, evidențiem aici o realitate cu care fermierii se confruntă de mai multe luni de zile, pe fondul războiului din Ucraina și a politicilor adoptate la nivelul UE: prăbușirea prețurilor la cereale și oleaginoase. Această evoluție influențează negativ veniturile fermierilor care nu pot vinde sub costuri și care au nevoie de capital pentru a porni următorul an agricol.

Ca urmare a unui eșec de facto a așa-numitelor "coridoare de solidaritate", agricultorii din România și țările vecine Ucrainei se confruntă în prezent cu o scădere rapidă a prețurilor și cu o lipsă de cerere de cereale și semințe oleaginoase din cauza unui exces de ofertă față de cerere.

Stocurile sunt la 150% din nivelul obșnuit pentru această perioadă a anului, a început deja recoltarea, iar majoritatea cumpăratorilor acceptă contracte doar cu livrare începând cu octombrie/noiembrie.

Coridoarele de solidaritate nu funcționează. Situația este cauzată, în principal, de importul fără taxe vamale și tranzitul de produse agricole ucrainene în Uniunea Europeană, unde au fost importate grâul, porumbul și soia. Destinate inițial țărilor terțe sau cumpărătorilor tradiționali de produse ucrainene, aceste produse au ajuns în țările care asigură coridoarele de solidaritate, nu doar au tranzitat teritoriile și au produs perturbare în economiile naționale, cu impact direct, semnificativ asupra afacerilor fermierilor. Chiar în această perioadă, în care există interdicție la import, putem pune la dispoziția autorităților dovezi clare că marfa din Ucraina intră nestingherită în Romania, în baza contractelor ”existente”, aflate în derulare, care au fost încheiate la momentul introducerii interdicției. Solicităm Consiliului Concurenței o analiză a mărfurilor din Ucraina care continuă să intre în piața din România în această perioadă.

Camioanele supraîncărcate care vin din Ucraina ne distrug infrastructura. Numărul camioanelor încărcate cu produse primare procesate a crescut și sunt necesare contingente pentru toate statele membre pentru a ține situația sub control și pentru a nu duce la distrugerea industriilor din țările din Europa de Est. Infrastructura din țările limitrofe trebuie să facă față acestui aflux masiv de produse agricole provenite din Ucraina., deoarece aceasta abia dacă poate asigura nevoile propriilor țări. Este impetuos necesar să impuneți cu celeritate controale ISCTR la fiecare punct vamal și în port, obligativitatea ca marfa să intre cântărită în țară, la tonajul maximal permis de lege, fără nici o depășire. Nerespectarea reglementărilor legale în
ceea ce privește limitările de tonaj pentru camioanele care transportă cereale se va reflecta în degradarea drumurilor și se va resimți atât financiar, pe termen mediu, cât și logistic și tehnic.

Dacă nu se iau măsuri, va exista un blocaj total în vârful de campanie agricolă. Șoferii transportatorilor români au confirmat că multe din rapoartele de analize fitosanitare ale produselor agricole din Ucraina sunt rezultate prin efectuarea de analize la probe din marfă proveniență România, care corespunde parametrilor, care se eliberează pe loc pentru 300 lei/camion pentru produsele agricole care provin din Ucraina. Este absolut necesar ca aceste practici să înceteze, analizele să se efectueze corect și pentru produsele importate sau care tranzitează țara noastră, așa cum se întâmplă în Ungaria și Polonia și în perioada legală prevăzută în legislație. În România ajung 50% din produsele agricole din Ucraina în mare parte pentru că nu se controlează sau se măsluiesc analizele, cântărirea și se urgentează procedura. Autoritățile române trebuie să ia în calcul toate măsurile necesare pentru a se asigura că se respectă legislația și regulile valabile pentru producătorii din țara noastră și UE și se reduce această avalanșă și orientare prioritară către România.

Totodată, vă semnalăm noua metodă adoptată pentru comercializarea produselor din Ucraina: marfa din Ucraina este transportată în Republica Moldova, de acolo pleacă spre Port Constanța ca marfă de proveniență Moldova doar în documente.

De asemenea, așa cum am solicitat și în adresele anterioare, capacitatea în portul Constanța trebuie să fie reglementată foarte clar în punctele dedicate transportului mărfurilor din Ucraina.

Din informațiile apărute în mass media se estimează că 27 milioane de tone din Ucraina din cele 50 milioane tone care se estimează a fi produse de Ucraina (plus stocuri existente de 10-11 milioane de tone) vor fi livrate prin țara noastră. Aceasta înseamnă că peste 50% din produsele agricole din Ucraina trece prin România. Prin comparație, Polonia, care este mult mai aproape de Ucraina, permite tranzitarea a doar 7% din marfă pe teritoriul polonez. Considerăm că această situație trebuie analizată în complexitatea ei și sprijinul pe care România îl acordă Ucrainei să fie făcut ținând cont de impactul pe care aceste măsuri îl au în economia țării noastre și asupra fermierilor. Solicităm identificarea și aplicarea rapidă a măsurilor necesare care să protejeze fermierii din România, să reducă impactul perturbării proceselor economice, sociale și de mediu.

Dacă 27 milioane de tone este doar o cifră, menționăm că se estimează că exportul agricultorilor români ar fi în jur de 8 milioane tone. Suntem în situația în care punem la dispoziție infrastructura noastră, care susține în mod tradițional o capacitate de 3 ori mai mică. Trebuie să fim pregătiți să
ne adaptăm acestei situații și să oferim protecție celor care vor fi afectați sau sunt deja afectați de consecințe.

Contribuția agriculturii și a industriilor conexe la PIB-ul României este importantă și are nevoie să fie recunoscută, respectată și protejată! Solicităm reglementarea tranzitului produselor din Ucraina pe teritoriul țării noastre, coridoarele de solidaritate să fie respectate, importurile să fie realizate cu respectarea condițiilor legale. Solicităm condiții egale și transparente și aplicarea acelorași standarde și măsuri pentru produsele ucrainene, pe care le respecta produsele agricole din România.

Vă solicităm să dispuneți și să întreprindeți măsurile care se impun, atât în relația cu autoritățile naționale cât și europene, pentru următoarele:
1. Separarea produselor agricole în funcție de proveniența România, UE, Ucraina, Republica Moldova, alte state terțe și eliminarea prioritizării mărfii de proveniență Ucraina în Port, puncte vamale în detrimentul produselor agricole din România.
2. Autoritățile române precum: ANSVSA, ANF, ANV, ANAF, ISCTR, Consiliul Concurenței să se asigure că produsele care sunt importate sau care tranzitează din Ucraina sunt produse în conformitate cu standardele stricte de producție ale UE, greutate încărcătură, timp de eliberare a buletinelor de analize, inclusiv GMO, preț antidumping și implicit să se consolideze mecanismele de verificare, monitorizare și control pe culoarele de solidaritate.

Notă: Este foarte important ca cele două puncte prezentate mai sus să fie implementate și respectate, având în vedere că Rusia s-a retras din 17 iulie 2023 din acordul privind transportul cerealelor pe Marea Neagră, situație în care anticipăm că presiunea va fi și mai mare pe România.

3. Este important să fie acordate cât mai rapid compensațiile aprobate, care chiar dacă sunt la nivelul de aproximativ 3% din impactul estimat, sunt utile în situația de criză existentă.
4. Extinderea măsurilor de interdicție a importurilor din Ucraina către țările cel mai afectate până cel puțin la 14 iunie 2024, pentru a evita ca un nou dumping din Ucraina să aibă iar consecințe asupra pieței cerealelor din România și UE în cel mai vulnerabil moment, luând în considerare evaluarea situației numărului total de contracte semnate anterior, a cantităților sau eliminarea acestei posibilități de falsificare sau de antedatare Din cele 27 milioane de tone care se estimează că trec prin cele 5 țări, 18-20 milioane de tone sunt de porumb. Porumbul se recoltează în septembrie. Acest lucru înseamnă că prelungirea adusă de Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2023/1100 al Comisiei din 5 iunie 2023 de introducere a unor măsuri preventive privind anumite produse originare din Ucraina nu ajută România care asigură tranzitul pentru 50% din această cantitate pentru că Ucraina va facilita prin tranzit ce a rămas ne-exportat din sezonul precedent, circa 10-11 milioane tone. În total, Ucraina va exporta circa 47-48 mil tone cu tot cu ce a rămas neexportat și pe 15 septembrie 2023 când va expira interdicția de import, România și celelalte 5 state vor fi inundate cu porumb și
floarea soarelui, exact atunci când se recoltează, în condițiile în care vor fi cantități importante de floarea soarelui și porumb de vândut din țara noastră.

Concluzia este că prin Regulamentul U.E.1100/2023, doar am amânat blocajul de depozitare, transport cu 2 luni și va trebui extins pe întreaga perioadă de aplicabilitate
a liberalizării importurilor de produse agricole pentru statele profund afectate.
b. Asigurarea acelorași condiții de tranzit ale mărfurilor ucrainene ca pentru mărfurile românești, precum cantitatea reglementată per camion la maxim 40 tone brut, controale ISCTR în vămi și port.
c. Introducerea unei baze de date pentru punctele vamale pentru mărfurile ucrainene pentru a înregistra și monitoriza situația reală la zi precum și ce marfă intră, pleacă sau rămâne în România, preluarea de probe pentru analize fitosanitare din fiecare camion la intrare, sigilarea camioanelor cu marfă din Ucraina aflate în tranzit, prin sigilii cu gps, urmărirea online să respecte traseul și timpii de pauză și verificarea să se mențină categoria de produs declarat și greutatea de la intrare și la ieșirea din țară.
d. Stabilirea unui procent maxim de marfă din Ucraina care tranzitează România. Nu este nici în interesul statelor net importatoare de marfă ucraineană precum Spania, Portugalia, Italia ca marfa să rămână în Romania și să nu ajungă la destinația dorită. 
Extinderea listei de produse care fac obiectul interdicției importurilor din Ucraina din Regulamentul U.E. nr. 1000/2023 pentru a include, orzul, soia, făina și mălaiul.
6. RECIPROCITATE – să se realizeze obiectivele PAC fără a reduce competitivitatea producătorilor agricoli și fără a impune o concurență neloială asupra produselor agroalimentare din UE în detrimentul celor din afara UE.
7. Să se asigure reacții mai rapide din partea autorităților române la situația economică actuală din sectorul agricol.

Stimate Domnule Președinte Klaus IOHANNIS, vă solicităm să fiți solidari cu fermierii din România și să urmăriți asigurarea interesului național. Avem nevoie să fie aplicate măsurile necesare ca fermierii din România să își poată continua activitatea fără blocaje, derapaje sau să intre în insolvență sau faliment pentru că nu s-au luat măsurile necesare din partea autorităților naționale și europene.

Avem dorința și disponibilitatea să colaborăm eficient cu autoritățile române, avem experții necesari pentru consultări profesioniste și ne dorim să lucrăm împreună cu instituțiile statului responsabile pentru agricultură în vederea identificării - transparent și pragmatic a celor mai adecvate măsuri pentru protejarea afacerilor fermierilor din țara noastră, în scopul minimizării impactului negativ asupra economiei în contextul geopolitic actual. În
același timp, ne exprimăm solidaritatea față de poporul ucrainean, dar insistăm ca interesele României să fie prioritare în acțiunile și declarațiile oficiale ale Președinției."

Vizualizat: 1693 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Video! Oierul Ionică Sterp dă pe față ce i s-a întâmplat când a fost la ministrul Mediului!

Video! Oierul Ionică Sterp dă pe față ce i s-a întâmplat când a fost la ministrul Mediului!

15 iulie 2024 - 09:33

A crescut furia în rândul crescătorilor de ovine după tragedia de pe Jepii Mici unde o tânără a fost sfârtecată de urs. Oierul Ionică Sterp, vicepreședinte Asociația Ciobanilor Profesioniști din România, spune într-un video postat pe rețeaua de socializare Facebook că miniștrii responsabili ar trebui arestați. Nu demisia, că niciunul nu demisionează.

Prezentați aceste acte la APIA până la 31 iulie pentru plată subvenții APIA vegetal și zootehnie!

Prezentați aceste acte la APIA până la 31 iulie pentru plată subvenții APIA vegetal și zootehnie!

15 iulie 2024 - 06:22

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii că până la data de 31 iulie 2024 inclusiv, primește Cereri de plată pentru rambursarea ajutorului de stat pentru cantităţile de motorină achiziţionate şi utilizate în agricultură aferente trimestrului II 2024 (01.04.2024 – 30.06.2024), în conformitate cu HG nr.1174/2014 și OMADR 1727/2015 cu modificările și completările ulterioare.

România pârjolită!

România pârjolită!

14 iulie 2024 - 05:03

Într-un județ, căldura extremă a distrus 80% din culturile de porumb. Și floarea soarelui este afectată de secetă, producţia urmând să fie diminuată pe întreaga suprafaţă cu până la 70%.

Rezultat teste pesticide, afișat la tarabă!

Rezultat teste pesticide, afișat la tarabă!

12 iulie 2024 - 09:16

Fermierii ale căror produse sunt conforme au posibilitatea de a afișa rezultatele analizelor la punctele de vânzare, dovedind astfel calitatea produselor românești.

Verificați dacă sunteți pe lista de plată APIA!

Verificați dacă sunteți pe lista de plată APIA!

12 iulie 2024 - 06:55

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 03 – 10.07.2024, a efectuat plăți în suma totală de 80.864.046,51 lei (16.302.986,34 euro) din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR), cofinanțare de la Bugetul Național (BN1), Buget Național (BN) și Instrumentul de redresare al Uniunii Europene (EURI). 

Raport AFIR ASTĂZI: Listă fermieri ajutor achiziții tractor, utilaje agricole!

Raport AFIR ASTĂZI: Listă fermieri ajutor achiziții tractor, utilaje agricole!

11 iulie 2024 - 17:01

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat astăzi Lista proiectelor depuse aferente submăsurii 4.1 „Investiții în exploatații agricole”, P4.1.1 „Achiziții simple de utilaje agricole la nivelul fermei (vegetal)”, componenta toate culturile exceptând sfecla de zahăr și formele asociative, etapa 1, sesiunea 01/ 2024.

Aprobată ASTĂZI de Guvern: Plata subvenției mici fermieri, sumă majorată!

Aprobată ASTĂZI de Guvern: Plata subvenției mici fermieri, sumă majorată!

11 iulie 2024 - 16:22

În ședința de Guvern din 11 iulie 2024 a fost aprobat Memorandumul cu tema „Suplimentarea limitelor de credite bugetare și credite de angajament aprobate pe luna iulie 2024 pentru Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale”, în baza prevederilor OUG34/2023.

Ordin în vigoare ACUM! Sancțiuni ANT zootehnie, plăți APIA hectar, cap animal!

Ordin în vigoare ACUM! Sancțiuni ANT zootehnie, plăți APIA hectar, cap animal!

11 iulie 2024 - 15:10

În Monitorul Oficial, Partea I nr. 660 din 10 iulie 2024 a fost publicat Ordinul nr. 278/2024 pentru aprobarea sistemului de sancțiuni aplicabil intervențiilor și ajutoarelor naționale tranzitorii în sectoarele vegetal și zootehnic, aferente cererilor de plată începând cu anul de cerere 2024.

Ministrul Fechet: Ursul se plimbă în mijlocul orașului!

Ministrul Fechet: Ursul se plimbă în mijlocul orașului!

11 iulie 2024 - 09:06

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a declarat că situația în ceea ce privește urșii a fost scăpată de sub control în România, numărul estimativ al animalelor depășind 8.000.

Subvenția APIA garantată timp de 5 ani!

Subvenția APIA garantată timp de 5 ani!

11 iulie 2024 - 08:18

Tinerii fermieri până-n 40 de ani beneficiază de Sprijinul complementar pentru venit (CIS YF), o subvenție pe hectar, în plus față de ceilalți fermieri. Subvenția APIA le este garantată tinerilor fermieri timp de 5 ani. Cum se calculează perioada de plată APIA și ce schimbări au survenit în acest an?

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare

În exploatația Agro Roban Roxet Farm SRL din localitatea Fălcoiu, județul Olt, recolta se măsoară nu doar în kilograme, ci și în kilowați. Aici, activitatea agricolă, reprezentată de 800 de hectare cultivate preponderent cu cereale, și un parc de utilaje performante achiziționate de la Sigma România, se îmbină cu producția de combustibili alternativi (brichete și peleți), realizată în două unități de prelucrare a paielor. O afacere agricolă integrată, născută din ambiția a doi tineri, naș și fin, în cadrul căreia își desfășoară activitatea nu mai puțin de 16 angajați.

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere Prețul, brandurile și garanția l-au convins pe Mihai Cherecheș să aleagă IPSO Utilaje de Ocazie

Bancul zilei

Drum ciudat

Drum ciudat
De acasă de la mine până la primul bar fac doar 10 minute. Detalii