„Deși loviți azi de aceleași crize ca și restul Uniunii, plus de războiul de la frontieră care le-a adus falimentul la poarta fermei - trebuie să se descurce - și să fie competitivi - cu subvenții care rămân mult sub media europeană. Tot din motive politice”, a explicat eurodeputatul Carmen Avram (S&D), membră în Comisia AGRI, Parlament European.
Cu ocazia aniversării a 30 de ani de piață comună, ceremonie care a avut loc luni, 16 ianuarie, în Plenul Parlamentului European, eurodeputatul român Carmen Avram a atras atenția Comisiei și Consiliului că standardul dublu și jocurile politice nedrepte creează, de fapt, două piețe distincte și alimentează o Europă cu două viteze.
„În această piață, teoretic, unică, oferind, ni se spune, oportunități și responsabilități egale, există state membre care încă sunt victimele dublului standard. De exemplu, țara mea. Deși de 16 ani, România a jucat după toate regulile, respectând și piața unică, și companiile europene prezente pe teritoriul ei, economia noastră nu beneficiază de toate șansele de dezvoltare, pentru că unui alt stat membru i se permite să facă jocuri politice murdare și să se opună, ilegal, intrării noastre în Schengen”, a atras atenția europarlamentarul Carmen Avram.
Un alt exemplu de dublu standard practicat în cadrul pieței unice îl reprezintă subvențiile primite de fermierii români, mult mai mici față de cele de care se bucură omologii lor din Occident.
„Deși loviți azi de aceleași crize ca și restul Uniunii, plus de războiul de la frontieră care le-a adus falimentul la poarta fermei - trebuie să se descurce - și să fie competitivi - cu subvenții care rămân mult sub media europeană. Tot din motive politice”, a explicat eurodeputatul Carmen Avram.
Uniunea Europeană marchează, în 2023, 30 de ani de existență a pieței unice, aceasta fiind una dintre realizările majore ale integrării europene. Instituită în 1993, din piața unică europeană au făcut parte, inițial, doar 12 țări ale UE, dar s-a extins ulterior la toate cele 27 de state membre din prezent.
Intervenția europarlamentarului Carmen Avram poate fi urmărită aici: