Adama
Vinasa Rompak

Fermierii români amenință cu proteste pe termen nelimitat!

Publicat: 29 iulie 2021 - 17:01
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Uniunea Salvăm Țăranul Român solicită Guvernului măsuri urgente de ajutor pentru fermierii mici și medii, în caz contrar va organiza proteste pe termen nelimitat, amenință USTR, într-un comunicat transmis astăzi către Agroinfo.

"Uniunea Salvăm Tăranul Român își exprimă indignarea față de indolența, delăsarea autorităților ți lipsa unui dialog real și concret cu producătorii agricoli mici și medii de legume și fructe, toate acestea culminând cu  demararea procedurii de infringement de către Comisia Europeană, împotriva mai multor state membre, printre care şi România, să pentru că nu au transpus în legislația națională regulile care interzic practicile comerciale neloiale în sectorul agro-alimentar, respectiv transpunerea în legislația națională a Directivei UE 2019/633 .

În acest context aducem la cunoștința opiniei publice că atât Uniunea Salvăm Țăranul Român dar și parte din entitățile membre individual au solicitat Guvernului României încă din anul 2020 transpunerea Directivei 2019/633 în legislația națională. Am atras atenția Guvernului României, dar și parlamentarilor de la acea vreme asupra faptului că, prin adoptarea Legii 28/2020 pentru modificarea Legii 312/2009 se introduc măsuri de natură să accentueze puterea comercianților de produse agricole, introducând astfel posibilitatea ca sub pretextul înțelegerii comerciale între furnizor și comerciant să se permită solicitarea de către comerciant a unor taxe și servicii.

Mai mult, în contextul crizei de lichiditate cu care se confruntă producătorii agricoli este de neînțeles decizia de a renunța la termenul de plată al comerciantului de 30 zile, în contextul în care Directiva 2019/633 menționează acest termen ca fiind limita maximă pentru produse agricole și alimentare. Inclusiv pentru produsele perisabile termenul de plată s-a mărit prin același act normativ de la 7 la 14 zile.

În mod cert modificările aduse prin Legea 28/2020 nu consolidează puterea comercială a furnizorilor, din contră, sunt de natură să accentueze și mai mult inegalitățile în puterea de negociere a furnizorilor și a comercianților, contrar obiectivelor asumate prin Directiva 2019/633. Într-un mediu de politică agricolă care este în mod vădit mai orientat spre piață decât în trecut, protecția împotriva practicilor comerciale neloiale a devenit mai importantă pentru operatorii care își desfășoară activitatea în cadrul lanțului de aprovizionare agricol și alimentar.

protest-pumn_b

Totodată aducem la cunoștința opinie publice faptul că, Uniunea Salvăm Țăranul Român a transmis a Guvernului României în cadrul întâlnirii din data de 18.11.2020 un memoriu în cuprinsul căruia se regăsește solicitarea agricultorilor privind transpunerea Directivei 2019/633 . De asemenea este de neînțeles de ce această directivă nu a fost transmisă deși Ministrul Agriculturii a declarat public în data de 27.05.2020: „Vom elimina toate aceste prevederi care au fost introduse în Legea 28 pe ultima sută de metri, ca să zic așa, și care nu aveau nicio legătură cu acțiunea de infringement pe care o pornise Comisia în 2017. Și dacă nu vom reuși să facem aceste modificări, pentru că va trebui să le facem în procedură de urgență prin lege, întrucât trebuie să implementăm Directiva 633 a Consiliului Europei privind practicile comerciale neloiale, în transpunerea Directivei o să prindem aceste modificări” ( https://www.economica.net/problema-practicilor-comerciale-neloiale-din-industria-alimentara-revine-in-discu-ie-ministerul-lucreaza-la-transpunerea-directivei-ue_185045.html ).

Este evident că Uniunea Salvăm Țăranul Român dar și parte din organizațiile componente individual au făcut nenumărate demersuri în vederea implementării Directivei 2019/633, încă de la începutul anului 2020, atașăm la prezenta solicitările uniunii dar și ale organizațiilor membre. Este surprinzător că în spațiul public au apărut declarații ale diferitelor organizații, care își arogă diferite comunicări privind transpunerea directivei, dar care nu au dat nici măcar un comunicat de susținere a noastră sau a măsurilor propuse încă de anul trecut, dar acum își arogă diferite demersuri.
Totodată este un eșec al guvernării ținând cont că, în cadrul programului de guvernare printre priorități se regăsește și transpunerea Directivei 2019/633 (pag.13 pct.4 din Programul de Guvernare). Guvernul anterior dar și cel de acum aveau și au posibilitatea transpunerii Directivei 2019/633 prin Ordonanță de Urgență, urmând ca Parlamentul României să modifice odată cu ajungerea acesteia în Parlament, dar nu sa dorit sumarea politică a unui astfel de act normativ. Totodată Guvernul României are un punct de vedere privitor la Directiva 2019/633, punct de vedere transmis Parlamentului României referitor la propunerea legislativă privind practicile comerciale neloiale dintre întreprinderi în cadrul lanțului de aprovizionare agricol și alimentar, inițiată de domnul deputat PNL Cristian Buican (Bp.7/2021, L49/2021) și atașat la prezenta, dar, este evident că Ministerul Agriculturii nu a fost în stare să își asume o Ordonanță de Urgență pe care să o promoveze.

Uniunea Salvăm Țăranul Român atrage atenția asupra faptului că, legumicultorii sunt decapitalizați, deoarece prețurile oferite producătorilor sunt derizorii în ciuda faptului că în marile lanțuri de magazine, în magazinele de cartier dar și în piețele agro-alimentare acestea sunt destul de ”piperate” pentru consumatorul final.

Uniunea Salvăm Țăranul Român solicită adoptarea de măsuri urgente pentru micii producători agricoli, în caz contrar suntem hotărâți să organizăm proteste pe termen nelimitat.

Uniunea Salvăm Țăranul Român,
Păunel Ion

Membrii ”Uniunea Salvăm Țăranul Român” :
Federația Sindicatelor Democratice din Agricultură - Tudor Dorobanțu, președinte
Federația Națională a Lucrătorilor - Horațiu Raicu, Președinte
Sindicatul Producătorilor Agricoli Olt - Ion Păunel, președinte
Asociația Legum-Ro-Fruct Sud-Vest Oltenia - Gogu Lucian, secretar General
Asociația Femeilor din Mediul Rural Olt - Popa Simona, Președinte
Banca de Resurse Genetice Vegetale pentru Legumicultură, Floricultură, Plante Aromatice Buzău -  Costel  Vânătoru
Cooperativa Agricolă Lunca Someșul Mic  Anca Marcu, director executiv 
Cooperativa Agricolă AgroTeamCoop Pleșoiu
Cooperativa Agricolă Dragostea de legume Scărișoara
Cooperativa Agricolă ROMANAȚIUL Urzica
Cooperativa Agricolă Legume de Vidra Lăcătuș Victor, director executiv 
Cooperativa Agricolă Legume de Glodeanu Sărat - Claudiu Breazu , președinte
Cooperativa Agricolă Roșiori de Ialomița - Valentin Cristea, președinte 
Federația Uniunea Producătorilor Agricoli și Organizațiilor Interprofesionale 
Asociația de Producători de Flori Muntenia – Călin Ion, Președinte
Asociația Producătorilor de legume ECOLEG – Fedorov Eusehnie
Asociația Națională a Tinerilor Producători de Legume și Alte Produse Zootehnice Matca – Ciocan Florinel, Președinte".

USTR a anexat la comunicat copii ale adreselor transmise Guvernului și ministrului agriculturii, Adrian Oros. Câteva dintre solicitările fermierilor sunt:
"Măsuri de natură fiscală: Producătorii agricoli au nevoie de sprijin, inclusiv sub forma scutirii sau amânării de la plata impozitelor și taxelor, o astfel de intervenție putând fi astfel utilizată și pentru limitarea economiei subterane din domeniul agriculturii, al creșterii animalelor, precum și cel al industriei alimentare.

Măsuri de sprijin financiar, respectiv:
a. Asigurarea accesului la credite cu garanții de stat și dobândă 0 pentru asigurarea capitalului de lucru sau pentru continuarea proiectelor de investiții sau inițierea unor noi investiții.
b. Amânarea la plată a unor credite deja contractate.
c. Acordarea de ajutoare de stat pentru sectorul agricol și cel al industriei alimentare, inclusiv pentru crearea unor lanțuri scurte de distribuție a produselor. Comisia Europeană a majorat plafoanele pentru ajutoare de stat destinate agriculturii și industriei alimentare și totodată a simplificat procedura de acordare a acestora, tocmai de aceea considerăm important ca acest instrument să fie utilizat pentru sprijinirea domeniului agricol și al industriei alimentare, în special în cazul fermelor mici și a fermelor de familie.
d. Acordarea unor măsuri de sprijin sub forma unor vouchere adresate producătorilor agricoli, în special producătorilor mici (fermele de familie) din sectorul legumicol, pomicol și de creștere a animalelor.
e. Asigurarea de sprijin financiar pentru promovarea și eficientizarea canalelor de marketing pentru produsele locale, inclusiv prin măsuri de subvenționare parțială a costurilor de distribuție pentru susținerea producătorilor agricoli, astfel încât să poată avea acces la piețele locale sau la punctele de livrare.
Măsuri de sprijin pentru asigurarea lanțurilor de comercializare a produselor și măsuri în domeniul ocupării forței de muncă pentru sectorul agricol și cel al industriei alimentare."

 

 

 

Vizualizat: 1684 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

13 decembrie 2024 - 06:01

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei de Urgență a Guvernului nr. 79/2009 privind reglementarea unor măsuri pentru stimularea absorbției fondurilor alocate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) pentru renovarea şi dezvoltarea spațiului rural prin creşterea calității vieţii şi diversificării economiei în zonele rurale, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.262/2009.

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

13 decembrie 2024 - 05:51

Guvernul a aprobat joi, 12 decembrie 2024, un act normativ care vizează actualizarea Registrului Agricol pentru perioada 2025-2029. Fără adeverință de la Registrul Agricol, niciun fermier, crescător animale nu poate încasa subvențiile APIA.

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

13 decembrie 2024 - 05:35

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe www.afir.ro Raportul de selecție pentru etapa a doua de depunere a proiectelor aferente intervenției DR-25 Modernizarea infrastructurii de irigații din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027 (PS 2027).

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

13 decembrie 2024 - 05:25

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 12 decembrie 2024, a autorizat la plată sumă totală de 108.521.264,61 euro (539.929.424,90 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 479.478 fermieri, astfel:

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

12 decembrie 2024 - 17:30

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Ordonanţa de urgență pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu privire la gestionarea financiară a fondurilor europene nerambursabile alocate României din FEGA şi FEADR, precum şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat, aferente Politicii Agricole Comune.

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

12 decembrie 2024 - 17:15

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

12 decembrie 2024 - 17:06

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată OUG pentru modificarea art.16 alin. (1) din Legea nr. 195/2028 privind aprobarea Programului de susținere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducție, precum și a art. 15 alin (1) din Legea nr. 227/2018 privind aprobarea Programului de susținere pentru activitatea de reproducție, incubație și de creștere în sectorul avicol.

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

12 decembrie 2024 - 10:02

Un Ordin MADR, postat în consultare publică pe site-ul oficial al ministerului, schimbă criteriile pentru subvenția APIA PD-03 Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

12 decembrie 2024 - 09:13

Un proiect de Ordin MADR, publicat în dezbatere, modifică sprijinul cuplat zootehnic pentru venit, SCVZ, pentru creșterea taurinelor de carne în sensul stabilirii vârstei minime în cazul animalelor care fac obiectul acestei forme de sprijin.

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii