Adama
Agrilevante-30sept
AGRICOVER

Fermierii polonezi, ajutor de 30 milioane euro, fermierii români, doar 10 milioane euro!

Publicat: 21 martie 2023 - 07:51
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Fermierii români estimau că ar fi nevoie de un ajutor de 200 de milioane euro care să le acopere pagubele provocate de războiul din Ucraina. Nu au obținut de la Comisia Europeană nici măcar 10% din sumă. Fermierilor români le revin doar 10 milioane de euro în timp ce fermierii din Polonia iau 30 de milioane de euro, iar cei din Bulgaria, 17 milioane euro. Comisarul european pentru agricultură a refuzat un ajutor mai mare pentru România. 

România a obţinut astfel un sprijin mai mic decât Bulgaria, care va primi 17 milioane sau Polonia, care va primi 30 de milioane de euro, iar comisarul european pentru agricultură a explicat de ce.

Comisarul european pentru agricultură, polonezul Janusz Wojciechowski, spune că România este cel mai puţin afectată de importul de cereale ieftine din Ucraina şi nu se află într-o situaţie exagerată de supraofertă. Astfel, totalul producţiei româneşti adunate cu importurile din Ucraina nu sunt mult mai mari decât volumele pieţei româneşti din ultimii cinci ani dinaintea războiului, pe când, Polonia şi Bulgaria se confruntă cu supraofertare. Comisarul european spune că statele respective au acordul de a dubla aceste fonduri de la bugetul de stat. Polonia, cea care a obţinut cele mai multe fonduri, anunţa zilele trecute că va dubla aceste sume, pe când Guvernul de la Bucureşti nu a făcut nicio precizare în acest sens. Conform asociaţiilor de agricultori din ţara noastră, România ar avea nevoie de compensaţii în valoare de 200 de milioane de euro. Ministrul român al agriculturii, Petre Daea, nu a făcut nicio declaraţie la Bruxelles, a transmis de la Bruxelles Bogdan Isopescu, corespondent Radio România Actualități. 

maini-fermier-cer_b

"Fermierii români vor primi cele mai mici compensații de la Comisia Europeană," spune fostul ministru al agriculturii, Adrian Oros, care îl critică aspru pe actualul șef MADR.

"Doar 10 milioane vor ajunge la fermierii români din cele 56 de milioane de euro acordate de Comisia Europeană statelor afectate. Restul vor merge în Polonia (30) și Bulgaria (16).
De ce? Analizați și dumneavoastră.
In 2 Februarie 2023, când grupuri de agricultori polonezi au blocat circulaţia camioanelor la mai multe puncte de trecere a frontierei cu Ucraina, pentru a protesta faţă de intrarea în Polonia a cerealelor de "slabă calitate" şi care le provoacă pierderi, domnul Daea, ne spunea tuturor că “aproape trei milioane de tone de cereale au ajuns în România, la preţuri mult mai mici, afectând astfel fermierii autohtoni.”
Și ne-a mai zis una înțeleaptă: “ Cu magazii pline și conturi goale nu poți să continui”.

Dar ce să vezi? în 8 Martie 2023, domul Daea a fost în vamă să verifice personal cerealele din Ucraina și ne-a spus ca totul este în regulă. Deși asociațiile importante ale fermierilor spuneau altceva.

Doar că, după cum domnia sa declară, s-a urcat pe un camion ce venea din Moldova si pleca în Bulgaria.

”Eu am fost în vamă. Eu sunt omul care mă informez până la capăt și nu mă joc cu vorbele. Am fost în vamă, unde am găsit cereale care mergeau în Bulgaria, pentru că am mai auzit că au destinația Bulgaria și rămân aici. Nu există așa ceva, pentru că tirul este sigilat și plătit de un destinatar din țara respectivă, nu poate rămâne pe drum. Am găsit rapiță, floarea-soarelui sau porumb care veneau din Moldova. Am luat un specialist de la ANF, a luat probe și le-a trimis la laborator. Eu am fost acolo, m-am urcat pe tir. Am spus cine sunt și am văzut direct produsul, am vrut să văd cu ochii mei ca să știu despre ce vorbesc și când vorbesc”, ne spunea Petre Daea în emisiunea Agrostrategia.
Ce să mai creadă cei de la Comisia Europeană?
Pe de o parte fermierii români strigă de câteva luni cu disperare că cerealele ucrainiene au invadat piața românească si le produc pierderi imense, iar pe de altă parte ministrul Daea ne spune că a verificat el în vamă și totul e în regulă.
De aceea în România vor ajunge cele mai mici compensații de la Comisie, după cum s-a anunțat oficial," a postat Oros pe Facebook. 

Vizualizat: 786 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Decizie Guvern ASTĂZI plăți programul Tomata!

Decizie Guvern ASTĂZI plăți programul Tomata!

25 septembrie 2023 - 20:44

Guvernul a adoptat, luni, memorandumul pentru suplimentarea limitelor de credite bugetare şi credite de angajament aprobate pe luna septembrie 2023 pentru Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Proiect de lege ADOPTAT ASTĂZI de Guvern!

Proiect de lege ADOPTAT ASTĂZI de Guvern!

25 septembrie 2023 - 18:48

Guvernul a adoptat, luni, proiectul de lege privind "oprirea risipei bugetare", combaterea evaziunii şi asigurarea echităţii fiscale, după ce au fost dezbătute observaţiile de la ministerele avizatoare, a anunţat purtătorul de cuvânt al Executivului, Mihai Constantin.

Secretar de stat MADR Aurel Simion: Politica agricolă trebuie să fie atractivă pentru tineri!

Secretar de stat MADR Aurel Simion: Politica agricolă trebuie să fie atractivă pentru tineri!

25 septembrie 2023 - 17:55

Politica agricolă trebuie să devină atractivă din toate punctele de vedere pentru tineri, pentru că nu putem păstra zonele rurale populate și atractive dacă condițiile de trai diferă mult de zona urbană, a spus secretarul de stat Aurel Simion la conferința europeană Pâinea Păcii.

Video! Ministrul Barbu: Lansăm acest program în două săptămâni! Suma disponibilă 600 milioane euro!

Video! Ministrul Barbu: Lansăm acest program în două săptămâni! Suma disponibilă 600 milioane euro!

25 septembrie 2023 - 07:49

"Vom lansa în două săptămâni acest program cu o alocare de 600 milioane de euro," a anunțat ministrul agriculturii Florin Barbu, la sfârșitul săptămânii trecute, la Buzău.

Ministrul agriculturii: Împreună putem dezvolta zootehnia românească!

Ministrul agriculturii: Împreună putem dezvolta zootehnia românească!

25 septembrie 2023 - 06:59

Ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Florin Barbu, a efectuat vineri, 22 septembrie 2023, o vizită de lucru la două ferme de reproducție suine și o fermă de creștere a puilor de carne pe așternut permanent, din județul Buzău, beneficiare ale celor două programe de sprijin derulate de MADR pentru activitatea de reproducție în sectorul suin și sectorul creșterii păsărilor.

Secretarul de stat MADR Adrian Pintea s-a întâlnit astăzi cu oierii!

Secretarul de stat MADR Adrian Pintea s-a întâlnit astăzi cu oierii!

24 septembrie 2023 - 21:14

Secretarul de stat MADR Adrian Pintea s-a întâlnit astăzi cu crescătorii de ovine la târgul Țurcana-Regina Munților, organizat de Asociația Crescătorilor de Ovine Dacia Hunedoara, condusă de oierul Dumitru Andreșoi.

Micii fermieri vor primi bani în plus!

Micii fermieri vor primi bani în plus!

24 septembrie 2023 - 20:30

Eurodeputatul Victor Negrescu a anunțat că petiția pentru micii fermieri și satele românești a fost aprobată de Parlamentul European.

APIA ACUM: Data la care încep plățile pe hectar și cap animal!

APIA ACUM: Data la care încep plățile pe hectar și cap animal!

24 septembrie 2023 - 18:55

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) aduce clarificări importante cu privire la Controlul prin monitorizare (“checks by monitoring”) aplicat începând cu Campania 2023. APIA anunță totodată că plata subvențiilor agricole pe hectar și cap animal, aferente acestui an, începe la data de 16 octombrie 2023.

Oierul Dumitru Andreșoi își cumpără vapor!

Oierul Dumitru Andreșoi își cumpără vapor!

24 septembrie 2023 - 08:49

Crescătorul de ovine Dumitru Andreșoi, președintele Asociației Crescătorilor de Ovine Dacia Hunedoara, cunoscut drept oierul cu turma cea mai mare din România, a declarat, într-un scurt interviu acordat lui Ovidiu Ghinea, Agro TV, că-și cumpără vapor pentru export de ovine și bovine vii. Prețul navei este 5 milioane de dolari, a dezvăluit oierul.

O turmă de oi a intrat într-o seră și a mâncat kilograme de canabis: Săreau mai sus decât caprele!

O turmă de oi a intrat într-o seră și a mâncat kilograme de canabis: Săreau mai sus decât caprele!

23 septembrie 2023 - 06:06

O turmă de oi a mâncat 300 de kilograme de canabis în Grecia. Oile au intrat într-o seră din cea mai mare plantație de canabis medical din Grecia, iar proprietarul fermei a povestit pentru publicația hellas.postsen.com care a fost efectul asupra lor. 

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

De ce MEWI eVerde?

De ce MEWI eVerde?

'MEWI eVerde', este noul slogan pe care importatorul exclusiv al mărcilor FENDT şi Horsch pe piaţa românească l-a adoptat anul acesta, încercând astfel să-şi afirme identitatea şi ambiţiile privind aderarea la principiile agriculturii sustenabile. Interviu cu Leontin Coca, directorul de vânzări al companiei MEWI.

Bovinele care stau iarna pe pășune - 110 exemplare de Galloway în inima Transilvaniei! Povestea porumbului de Cărpiniş Massey Ferguson a convins de la prima lucrare

Bancul zilei

În vacanţă...

În vacanţă...
De trei ori am fost în vacanţă şi de trei ori soţia mea a rămas însărcinată Detalii