Adama
Agreena-direct
AGRICOVER

Fermierii, la președintele României!

Publicat: 28 septembrie 2023 - 10:13
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Alianța pentru Agricultură și Cooperare, Forumul APPR și Clubul Fermierilor Români s-au întâlnit marți cu consilierii președintelui României.

"Alianța pentru Agricultură și Cooperare a avut inițiativa organizării unei întâlniri între reprezentanții mediului asociativ din agricultură și Administrația Prezidențială, care a avut ca scop dezbaterea unor teme importante pentru fermierii din România, problemele cu care aceștia se confruntă în actualul context geo-politic, economic și social, precum și soluțiile identificate și propuse de asociațiile de fermieri pentru susținerea și protejarea afacerilor agricole din țara noastră.

În acest sens, pe 26 septembrie, a avut loc în București întâlnirea reprezentanților Alianței pentru Agricultură și Cooperare, Forumului APPR și Clubului Fermierilor Români cu Prof. Univ. Dr. Cosmin Marinescu, Consilier Prezidențial pe probleme economice și sociale, Irina Ruxandra Georgescu, Consilier, și Diana Lupescu, Consilier.

Din partea Alianței pentru Agricultură și Cooperare au luat parte la întâlnire Nina Gheorghiță, Vicepreședinte Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România – LAPAR, Ionel Arion, Președinte Federația Națională PRO AGRO, Florentin Bercu, Director Executiv Uniunea Naţională de Ramură a Cooperativelor din Sectorul Vegetal – UNCSV, și Daniel Radu, Primvicepreședinte al Asociației Forța Fermierilor – AFF. Forumul APPR a fost reprezentat de Nicolae Sitaru, Președinte, iar Clubul Fermierilor Români de Florian Ciolacu, Director Executiv.

Subiectele supuse dezbaterii în cadrul întâlnirii au fost transmise în prealabil printr-o adresă oficială de către Alianța pentru Agricultură și Cooperare, pe care o anexăm la prezenta informare.

fermier-ara_b

Au fost discutate cu prioritate:
Impactul războiului din Ucraina asupra fermierilor din România, interdicția privind importul cerealelor și produselor oleaginoase ucrainene, coridoarele de securitate care nu funcționează conform scopului pentru care au fost create, măsuri de protecție pentru fermierii din țara noastră și pentru echilibrarea pieței interne în scopul eliminării concurenței neloiale care s-a declanșat între produsele autohtone și cele ucrainene în urma deciziilor UE privind ridicarea taxelor vamale și a cotelor de import din Ucraina pentru țările membre UE;
Adoptarea urgentă a Legii privind contractul de arendă, care prevede o perioadă de minim 7 ani pentru acesta, pentru a asigura predictibilitatea afacerilor agricole și realizarea de către fermieri a investițiilor în tehnologii performante în ferme;
Pactul Ecologic European și necesitatea revizuirii anumitor condiționalități și acordarea unor derogări pentru fermeri, pentru a reducere presiunea contextului actual, care are impact în profitabilitatea fermelor și amenință reziliența acestora;
Necesitatea adoptării unei poziții comune la nivel național în dialogul cu autoritățile europene privind Politica Agricolă Comună curentă și post 2027, implementarea acesteia și efectele asupra afacerilor agricole din România pe termen mediu-lung;
Reciprocitatea condițiilor pe care trebuie să le respecte produsele fabricate în Uniunea Europeană în raport cu produsele din țările terțe, pentru a nu crea în mod artificial practici comerciale neloiale pentru producătorii din UE;
Seceta, dobânzile mari, inflația sunt probleme cu care se confruntă fermierii, care necesită soluții urgente și practice;
Schimbul de generații în agricultură;
Proiectul Legislativ privind Codul Rural aflat la Senat de patru ani, fără a fi aprobat;
Necesitatea formulării și implementării unei strategii naționale privind agricultura României;
Necesitatea realizării unei reforme agrare.

Fermierii au nevoie de solidaritate și sprijin din partea autorităților statului, implicit din partea Administrației Prezidențiale, pentru a găsi împreună soluții la problemele întâmpinate de fermieri, cauzate de toate crizele post 2020 și efectele combinate ale acestora. Fermierii pot asigura autorităților naționale feedback și suport tehnic, de specialitate, și au așteptări ca toți jucătorii implicați – mediu asociativ, MADR, Guvern și Președinție, să aibă un mesaj comun pentru Bruxelles. Este nevoie de un dialog interinstituțional continuu și constructiv pentru a reprezenta interesele sectorului agroalimentar și ale României la nivel european. Regulile impuse agriculturii românești prin reglementări adoptate la Bruxelles conduc la pierderea competitivității fermierilor în piața unică, cu impact negativ în nivelul veniturilor și rezistența afacerilor agricole.

Reprezentanții celor 6 organizații au salutat deschiderea și interesul dlui. Cosmin Marinescu, Consilier Prezidențial, privind subiectele abordate și au apreciat recomandările făcute de acesta cu privire la activitatea mediului asociativ. Totodată, au convingerea că vor beneficia de sprijinul direct al Prof. Univ. Dr. Cosmin Marinescu și al echipei sale în identificarea și aplicarea unor soluții pentru problemele semnalate, și vor continua dialogul prin întâlniri periodice.

Alianța pentru Agricultură și Cooperare consideră că această întâlnire a fost utilă întrucât discuțiile au oferit Prof. Cosmin Marinescu și echipei sale perspectiva fermierilor asupra situației curente din agricultură, care este extrem de importantă pentru identificarea și implementarea celor mai potrivite programe și soluții în acest domeniu, pentru susținerea afacerilor agricole, pentru bunăstare, predictibilitate și reziliență."

Comunicat AAC transmis Agroinfo

Vizualizat: 762 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Mesaj ASTĂZI ministrul agriculturii pentru fermieri!

Mesaj ASTĂZI ministrul agriculturii pentru fermieri!

01 decembrie 2023 - 15:42

Ministrul agriculturii, Florin Barbu, a transmis astăzi un mesaj fermierilor, crescătorilor de animale.

Fermierii: La subvenții APIA ne-ați furat de ne-ați rupt, iar banii de la AFIR nu ajung la cei mici!

Fermierii: La subvenții APIA ne-ați furat de ne-ați rupt, iar banii de la AFIR nu ajung la cei mici!

30 noiembrie 2023 - 14:21

Un val mare de nemulțumiri se ridică din rândul fermierilor și crescătorilor de animale în ultima perioadă. Pulsul accelerat, dezamăgirile crunte legate de ajutoarele care li se cuvin răzbat din reacțiile lor la comunicatele făcute de către cele două agenții de plăți din agricultura României, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) și Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR).

APIA, o nouă tranșă de subvenții în conturile fermierilor, crescătorilor de animale!

APIA, o nouă tranșă de subvenții în conturile fermierilor, crescătorilor de animale!

30 noiembrie 2023 - 12:11

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) este pregătită să demareze de luni, 4 decembrie 2023, plățile finale aferente anului de cerere 2023. În fiecare an, tranșa a doua de plată a început în prima zi lucrătoare ulterioară datei de 1 decembrie. 

Lansare nouă sesiune bani europeni!

Lansare nouă sesiune bani europeni!

30 noiembrie 2023 - 10:54

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale lansează sesiunea de depunere a Strategiilor de Dezvoltare Locală din cadrul intervenției DR-36 - LEADER - Dezvoltarea locală plasată sub responsabilitatea comunității, cuprinsă în Planul Strategic PAC 2023-2027.

Ajutor minimis APROBAT!

Ajutor minimis APROBAT!

30 noiembrie 2023 - 10:39

Ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Florin-Ionuț Barbu, a aprobat pe 29 noiembrie 2023, ordinul ce modifică și completează anexa la Ordinul ministrului agriculturii și dezvoltării rurale nr. 107/2017 privind aprobarea schemei de ajutor de minimis „Sprijin pentru implementarea acţiunilor în cadrul strategiei de dezvoltare locală”.

Ministrul Barbu acuzat că face ghidurile ca să ia banii șmecherii!

Ministrul Barbu acuzat că face ghidurile ca să ia banii șmecherii!

30 noiembrie 2023 - 10:16

Ministrul agriculturii Florin Barbu este acuzat că ar face ghidurile pentru ajutoarele de stat astfel încât banii să fie obținuți de băieții deștepți. Acuzațiile sunt lansate în spațiul public de fostul ministru al agriculturii Adrian Oros.

Nu mai are cine mulge o oaie!

Nu mai are cine mulge o oaie!

29 noiembrie 2023 - 18:44

Fermierii, crescătorii de animale încep să apeleze din ce în ce mai mult la tehnologie de ultimă generație, pentru că nu mai găsesc lucrători care să fie dispuși să muncească în ferme. 

Fermierii campioni la floarea-soarelui din vestul țării

Fermierii campioni la floarea-soarelui din vestul țării

29 noiembrie 2023 - 18:36

Într-un an dificil, cu secetă pedologică severă, producțiile de floarea-soarelui la nivel național nu au fost cele scontate de fermieri la începutul campaniei de semănat. Cu toate acestea, compania Corteva Agriscience, prin hibrizii Pioneer®, a contribuit la ridicarea productivității pe hectar și a lansat campania Fermieri campioni la floarea-soarelui.

Poftim, din România!

Poftim, din România!

29 noiembrie 2023 - 17:29

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, în parteneriat cu Primăria Sectorului 4 și cu Cooperativa Agricolă Caprirom Sud Muntenia, organizează, în perioada 1 – 3 decembrie 2023, târgul „Poftim, din România!”, în Parcul Tudor Arghezi din sectorul 4, București.

Șef APIA, calcul ACUM suma APIA pe hectarul de pășune pentru acest an!

Șef APIA, calcul ACUM suma APIA pe hectarul de pășune pentru acest an!

29 noiembrie 2023 - 14:55

Pășunile sunt foarte râvnite pentru sumele mari pe hectar care se pot încasa, în fiecare an, de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Scandalul în jurul acestor suprafețe este departe de a se stinge atât timp cât tentantele subvenții APIA îi lasă pe crescătorii de animale fără pășuni.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Ștefan Slavu: Pentru o fermă la început de drum MF 5713 este un tractor excelent

Ștefan Slavu: Pentru o fermă la început de drum MF 5713 este un tractor excelent

Originar din orașul Tecuci, jud. Galați, tânărul Ștefan Slavu a lucrat și a locuit aproximativ 15 ani în Vestul Europei. Acolo a dezvoltat două businessuri, însă a visat mereu să facă ceva acasă. Cu banii și experiența acumulată s-a întors în România și s-a apucat de agricultură. Din 2018 până în prezent a crescut de la 38 ha la aproximativ 200 ha, iar anul trecut și-a modernizat parcul de utilaje cu ajutorul fondurilor europene. Cum a decurs achiziția și de ce a ales modelul 5713M de la Massey Ferguson.

SIGMA România

contact: Strada Biharia, Nr. 26, Etaj 4, 013981,

București, Romania

T: + 40 21 233 10 64; office@saracakis.ro; www.saracakis.ro

Povestea porumbului de Cărpiniş Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

Bancul zilei

Ploaie torenţială

Ploaie torenţială
Un beţiv se împiedică şi cade într-o băltoacă. Cineva vrea să-l ridice, dar el protestează: Detalii