Adama
Agreena
AGRICOVER

Fermierii, la președintele României!

Publicat: 28 septembrie 2023 - 10:13
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Alianța pentru Agricultură și Cooperare, Forumul APPR și Clubul Fermierilor Români s-au întâlnit marți cu consilierii președintelui României.

"Alianța pentru Agricultură și Cooperare a avut inițiativa organizării unei întâlniri între reprezentanții mediului asociativ din agricultură și Administrația Prezidențială, care a avut ca scop dezbaterea unor teme importante pentru fermierii din România, problemele cu care aceștia se confruntă în actualul context geo-politic, economic și social, precum și soluțiile identificate și propuse de asociațiile de fermieri pentru susținerea și protejarea afacerilor agricole din țara noastră.

În acest sens, pe 26 septembrie, a avut loc în București întâlnirea reprezentanților Alianței pentru Agricultură și Cooperare, Forumului APPR și Clubului Fermierilor Români cu Prof. Univ. Dr. Cosmin Marinescu, Consilier Prezidențial pe probleme economice și sociale, Irina Ruxandra Georgescu, Consilier, și Diana Lupescu, Consilier.

Din partea Alianței pentru Agricultură și Cooperare au luat parte la întâlnire Nina Gheorghiță, Vicepreședinte Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România – LAPAR, Ionel Arion, Președinte Federația Națională PRO AGRO, Florentin Bercu, Director Executiv Uniunea Naţională de Ramură a Cooperativelor din Sectorul Vegetal – UNCSV, și Daniel Radu, Primvicepreședinte al Asociației Forța Fermierilor – AFF. Forumul APPR a fost reprezentat de Nicolae Sitaru, Președinte, iar Clubul Fermierilor Români de Florian Ciolacu, Director Executiv.

Subiectele supuse dezbaterii în cadrul întâlnirii au fost transmise în prealabil printr-o adresă oficială de către Alianța pentru Agricultură și Cooperare, pe care o anexăm la prezenta informare.

fermier-ara_b

Au fost discutate cu prioritate:
Impactul războiului din Ucraina asupra fermierilor din România, interdicția privind importul cerealelor și produselor oleaginoase ucrainene, coridoarele de securitate care nu funcționează conform scopului pentru care au fost create, măsuri de protecție pentru fermierii din țara noastră și pentru echilibrarea pieței interne în scopul eliminării concurenței neloiale care s-a declanșat între produsele autohtone și cele ucrainene în urma deciziilor UE privind ridicarea taxelor vamale și a cotelor de import din Ucraina pentru țările membre UE;
Adoptarea urgentă a Legii privind contractul de arendă, care prevede o perioadă de minim 7 ani pentru acesta, pentru a asigura predictibilitatea afacerilor agricole și realizarea de către fermieri a investițiilor în tehnologii performante în ferme;
Pactul Ecologic European și necesitatea revizuirii anumitor condiționalități și acordarea unor derogări pentru fermeri, pentru a reducere presiunea contextului actual, care are impact în profitabilitatea fermelor și amenință reziliența acestora;
Necesitatea adoptării unei poziții comune la nivel național în dialogul cu autoritățile europene privind Politica Agricolă Comună curentă și post 2027, implementarea acesteia și efectele asupra afacerilor agricole din România pe termen mediu-lung;
Reciprocitatea condițiilor pe care trebuie să le respecte produsele fabricate în Uniunea Europeană în raport cu produsele din țările terțe, pentru a nu crea în mod artificial practici comerciale neloiale pentru producătorii din UE;
Seceta, dobânzile mari, inflația sunt probleme cu care se confruntă fermierii, care necesită soluții urgente și practice;
Schimbul de generații în agricultură;
Proiectul Legislativ privind Codul Rural aflat la Senat de patru ani, fără a fi aprobat;
Necesitatea formulării și implementării unei strategii naționale privind agricultura României;
Necesitatea realizării unei reforme agrare.

Fermierii au nevoie de solidaritate și sprijin din partea autorităților statului, implicit din partea Administrației Prezidențiale, pentru a găsi împreună soluții la problemele întâmpinate de fermieri, cauzate de toate crizele post 2020 și efectele combinate ale acestora. Fermierii pot asigura autorităților naționale feedback și suport tehnic, de specialitate, și au așteptări ca toți jucătorii implicați – mediu asociativ, MADR, Guvern și Președinție, să aibă un mesaj comun pentru Bruxelles. Este nevoie de un dialog interinstituțional continuu și constructiv pentru a reprezenta interesele sectorului agroalimentar și ale României la nivel european. Regulile impuse agriculturii românești prin reglementări adoptate la Bruxelles conduc la pierderea competitivității fermierilor în piața unică, cu impact negativ în nivelul veniturilor și rezistența afacerilor agricole.

Reprezentanții celor 6 organizații au salutat deschiderea și interesul dlui. Cosmin Marinescu, Consilier Prezidențial, privind subiectele abordate și au apreciat recomandările făcute de acesta cu privire la activitatea mediului asociativ. Totodată, au convingerea că vor beneficia de sprijinul direct al Prof. Univ. Dr. Cosmin Marinescu și al echipei sale în identificarea și aplicarea unor soluții pentru problemele semnalate, și vor continua dialogul prin întâlniri periodice.

Alianța pentru Agricultură și Cooperare consideră că această întâlnire a fost utilă întrucât discuțiile au oferit Prof. Cosmin Marinescu și echipei sale perspectiva fermierilor asupra situației curente din agricultură, care este extrem de importantă pentru identificarea și implementarea celor mai potrivite programe și soluții în acest domeniu, pentru susținerea afacerilor agricole, pentru bunăstare, predictibilitate și reziliență."

Comunicat AAC transmis Agroinfo

Vizualizat: 1227 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Brânză românească din lapte de import!

Brânză românească din lapte de import!

23 octombrie 2024 - 06:29

Mai e brânza românească dacă e făcută din lapte de import?  Cine sunt cei mai mari importatori de lapte de la noi din țară. 

Suma achitată ACUM de APIA crescătorilor pentru 10 vaci de carne!

Suma achitată ACUM de APIA crescătorilor pentru 10 vaci de carne!

23 octombrie 2024 - 06:16

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) achită, în această perioadă, avansul la subvențiile agricole cuvenite fermierilor, crescătorilor de animale pentru acest an de cerere. Procentul aplicat plăților directe pe hectar și pe cap animal este de 70% din cuantumul unitar stabilit prin Ordin MADR. Ce sumă ia de la APIA un crescător care are doar 10 vaci eligibile la plată?

Comunicat APIA ASTĂZI: Intră subvenția în conturi!

Comunicat APIA ASTĂZI: Intră subvenția în conturi!

22 octombrie 2024 - 17:51

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, efectuează plata ajutorului de stat la motorina utilizată în agricultură pentru perioada 01 aprilie – 30 iunie 2024 (trimestrul II 2024), în conformitate cu HG nr.1174/2014 și OMADR 1727/2015, cu modificările și completările ulterioare.

Suma luată de oieri la avansul APIA pentru o turmă de 150 de ovine!

Suma luată de oieri la avansul APIA pentru o turmă de 150 de ovine!

22 octombrie 2024 - 16:14

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început pe 16 octombrie 2024 plata în avans a subvențiilor agricole pe hectar și cap animal. Ce sumă ar trebui să încaseze de la APIA un crescător de oi pentru o turmă de minim 150 de ovine?

Un nou ajutor pentru apicultori!

Un nou ajutor pentru apicultori!

22 octombrie 2024 - 07:11

Crescătorii de albine ar putea beneficia de un nou ajutor. Asociația Crescătorilor de Albine din România a transmis recent o adresă către Ministerul Agriculturii prin care solicită decontarea hranei albinelor.

Banii pentru plățile fermierilor, crescătorilor de animale! Scrisoare trimisă Comisiei Europene!

Banii pentru plățile fermierilor, crescătorilor de animale! Scrisoare trimisă Comisiei Europene!

22 octombrie 2024 - 06:51

Europarlamentarii români Dan Motreanu și Daniel Buda au transmis zilele acestea o scrisoare urgentă către președinta Comisiei Europene. Se pare că ar exista intenția eliminării fondului pentru agricultură, destinat acoperirii plăților fermierilor, crescătorilor de animale.

Ajutor de secetă și pentru crescătorii de vaci!

Ajutor de secetă și pentru crescătorii de vaci!

22 octombrie 2024 - 05:43

Vocea crescătorilor de animale! Un crescător de vaci ne-a transmis la redacție un mesaj în care punctează nevoia unui ajutor de secetă și pentru crescătorii de vaci. Seceta a scumpit teribil furajele, iar crescătorii se gândesc cum să-și irige pășunile și parcelele cultivate cu lucernă. E nevoie să fie ajutați, așa cum sunt sprijiniți fermierii din vegetal.

Comunicat APIA ACUM! Lista de plăți hectar, cap animal ASTĂZI!

Comunicat APIA ACUM! Lista de plăți hectar, cap animal ASTĂZI!

21 octombrie 2024 - 16:53

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură(APIA) informează că în perioada 16 – 21.10.2024, a autorizat la plată în cadrul Campaniei de plăți în avans aferentă anului de cerere 2024, un număr de 401.391 fermieri, cu o sumă totală de 172.867.005,14 euro (860.073.443,82 lei).

Plățile fermierilor, crescătorilor animale, în discuții la nivel înalt!

Plățile fermierilor, crescătorilor animale, în discuții la nivel înalt!

21 octombrie 2024 - 16:12

Secretarul de stat Sorin MOISE participă în perioada 21-22 octombrie, la reuniunea Consiliului Agricultură și Pescuit, ce are loc la Luxemburg.
Un punct important aflat pe agenda Consiliului este reprezentat de concluziile privind o politică agricolă comună (PAC) post-2027 orientată spre fermieri, iar în acest sens miniștrii agriculturii vor urmări să aprobe un set de concluzii privind viitorul PAC post-2027.

Termen prime pentru fermieri, crescători animale!

Termen prime pentru fermieri, crescători animale!

21 octombrie 2024 - 14:55

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale anunță prelungirea sesiunii de primire a cererilor de finanțare pentru rambursarea primelor de asigurare a culturilor, a animalelor și a plantelor prin submăsura 17.1 din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Prețul, brandurile și garanția l-au convins pe Mihai Cherecheș să aleagă IPSO Utilaje de Ocazie

Prețul, brandurile și garanția l-au convins pe Mihai Cherecheș să aleagă IPSO Utilaje de Ocazie

Recondiționarea și comercializarea modelelor de generație mai veche este un segment de piață important pentru multe industrii. Am vrut să vedem ce presupune și ce avantaje oferă acest model de business clienților finali de pe piața utilajelor agricole. În acest sens, am vorbit cu fermierul Cherecheș Mihai Alexandru din Lehliu-Gară (jud. Călărași) și cu Vlad Miron, managerul general al diviziei IPSO Utilaje de Ocazie.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Probabilitate...

Probabilitate...
Ce vor avea afişat la pompă, în 2015, benzinăriile: Detalii